Koncerti klasike inostranih i domaćih muzičara danas (19.05.) u Beogradu: Istorijski muzej Srbije, Kolarčeva zadužbina

Nova ponuda prestonice za sve iskrene ljubitelje vrhunske klasike

0
Reklama


Nova ponuda prestonice za sve iskrene ljubitelje vrhunske klasike

BEOGRAD, 19. maja: Dva koncerta klasične muzike inostranih i domaćih muzičara biće održana večeras (petak, 19. maj) u Beogradu na scenama Istorijskog muzeja Srbije i Kolarčeve zadužbine.

CIKLUS KONCERATA
MUZIKOM KROZ MUZEJ

Petak, 19. maj u 20.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11


LEONARDO RECCHIA
gitara

ANDREA SARACINO
vibrafon

PASQUALE RINALDI
flauta


 Beogradska ustanova kulture Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” u 20 časova organizuju besplatni koncert u okviru manifestacije “Muzeji za 10” koja se odigrava širom Srbije, a večeras, 19.05. će nastupiti gosti iz Italije – vibrafonista Andrea Saraćino, flautista Paskvale Rinaldi i gitarista Leonardo Rekia.

Šesnaesti koncert u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” se realizuje u okviru navedene manifestacije koja, kroz ovogodišnju temu „Muzeji, održivost i blagostanje”, podseća da su muzeji, kao institucije od poverenja, važni činioci u našem zajedničkom društvenom tkivu, jer su na jedinstvenoj poziciji da podstaknu pozitivne promene.

Postoji mnogo načina na koje muzeji mogu doprineti postizanju ciljeva održivog razvoja od podrške klimatskim akcijama i negovanja inkluzivnosti, do suočavanja sa socijalnom izolacijom i poboljšanja mentalnog zdravlja, poručuju iz Istorijskog muzeja.

Koncert se kao i uvek, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.
 Na programu su kompozicije Astora Pjacole, Iberta, Mačada, Vilja-Lobosa, Glenvorta, Filjole, Čika Korije i Andersonova obrada kompozicije “Bure” od Johana Sebastijana Baha, a pored njih, kao već prepoznatljiva karakteristika koncerata serijala „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Kako je uvek poznato, usled ograničenog broja mesta na ovom intimnom koncertu, svi koji žele uživo da prisustvuju nastupu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, a rezervacije se primaju danas od 12 do 19 časova.

Svi koji ne stignu na koncert uživo, mogu gledati ovaj nastup već sutradan, u subotu, 20.05. na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej” od 2020. godine.

Program:

A. Piazzolla – Verano Porteno

J. Ibert – Entr’acte

M. Glentworth – Blues for Gilbert

E. Figliola – Omaggio a Milorad Pavić

C. Machado – Paçoca

H. Villa Lobos: Distribucao de Flores

J. S. Bach/I. Anderson – Bourreé

C. Corea – Spain

Krajinka (iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije)


LEONARDO RECCHIA

Umetnik Leonardo Rekia (54) rodjen je u Fođi gde je započio muzičke studije na Konzervatorijumu U. Giordano”.  Dobitnik je nekoliko nagrada sa nacionalnih i medjunarodnih takmičenja i festivala („Città di Tradate“, „Savona in musica“, „Riviera della Versilia“, „Città di Melito“, „Festival Mediterraneus“, „Festival young promises of Taranto“, „City of Manduria“, „Competition G. Rospigliosi of Pistoia“, „Competition A.gi.mus. di Brindisi“, „Festival of the Baroque Music of Lecce“, „European Competition city of Barletta“).

Stekao je i diplomu za zasluge na prestižnom međunarodnom takmičenju “N. Fago” u Tarantu. Neko vreme je nastupao kao solista i u kamernim sastavima za muzička udruženja i festivale, gde je saradjivao u sezonama sa Simfonijskim orkestrom „U. Giordano “ iz provincije Fođa, kao i sa poznatim muzičarima.


Tokom 1999. dobio je nagradu „Argos Hippium„, a 2015. je osnovao Omladinski gitaristički orkestar „LRGuitarClass“, a trenutno predaje na katedri gitare na Liceo Musicale Statale „C. Poerio“ u Fođi.Гитариста Леонардо РекиаANDREA SARACINO

Muzičar Andrea Saraćino (37) sa samo 5 godina je započeo muzičko obrazovanje na perkusijama na Univerzitetu u Fođi i završio je studije sa maksimalnom ocenom 10, te je išao na mnoge masterklasove velikih pedagoga i umetnika.

Tokom 2000. godine je sarađivao sa orkestrom „Petar Iljič Čajkovski“ iz Rusije i sa Simfonijskim orkestrom Rumunije i sastavom „Oltenia“ iz  Krajove sa kojima ide na turneje. Svira i u orkestrima „Plovdiv“,“Tartini“ iz Latine, a učestvovao je na turneji po Kini 2018/2019. godine.

Od 2008. svirao je i kao solista u Rusiji, Španiji, Rumuniji, Srbiji i Moldaviji.

Trenutno usavršava sviranje na perkusijama sa područja Afroamerike i Latino- Karipske regije.Вибрафониста Андреа Сараћино
PASQUALE RINALDI

Muzički umetnik Paskvale Rinaldi je završio studije na odseku za flautu na Konzervatorijumu “U.Giordano” u Fođi i džez muziku na istom 2006. godine.

 
Osvajač je velikih broja nagrada na nacionalnim takmičenjima u Napulju, Bariju,Alesandriji kao što su: ”Takmičenje za mlade flautiste”, “Mlade nade”, Internacionalno takmičenje “Astor Piazzola” u Udinama i mnogi drugi.


Rinaldi svira u mnogim orkestrima i sarađuje sa velikim brojem dirigenata solistima, učestvuje na festivalima – Foggia Jazz Festival, ”Opera dei Fiori“ u Rimu, Festival “Pianomaster” u Komu i drugima.

Italijanski umetnik je osnivač ansambla “Camerata Mvsica Antiqva”, a nalazi se na čelu katedre za flautu u muzičkoj školi “Carolina Poerio” u Fođi.Флаутиста Пасквале Риналди
Beogradska filharmonija:
Kristijan Mandeal i Ana Tifu
Petak, 19. maj, 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Beogradska filharmonija će večeras, 19.05. nastupiti u Kolarčevoj zadužbini, pod palicom dirigenta Kristijana Mandeala, a solistkinja Ana Tifu će izvoditi “Koncert za violinu i orkestar” Johana Bramsa, a na programu su takođe dela Bele Bartoka i Žorža Eneskua.

Filharmonijska sezona „Na dobrom putu” stiže do Bukurešta (Rumunija) i spaja dve generacije izuzetnih rumunskih muzičara, čuvenog dirigenta Kristijana Mandeala i violinistkinju mlađe generacije Anu Tifu.  


Bramsov Koncert za violinu se nekad nazivao “koncert protiv violine”.

Međutim, danas je ova kompozicija jedna od najznačajnijih i najpoznatijih dela u svom žanru, a Ana Tifu je izvodi na Gvadanjinijevoj violini iz 1783. godine.FOTO: MARKO ĐOKOVIĆ


Violinistkinja je sarađivala sa velikim zvezdama kao što su Maksim Vengerov, Jurij Bašmet i Andrea Bočeli, a sa Beogradskom filharmonijom je nastupala dva puta, pred beogradskom publikom kao i na gostovanju u Omanu 2015. godine.

Dirigent Mandeal je redovni gosta filharmonijskih sezona skoro četiri decenije, a sada će biti supervisor orkeststra koji izvodi “Rumunske narodne igre” Bele Bartoka, među najpopularnijim delima ovog madjarskog kompozitora, u kome gudački orkestar dočarava raznovrsnost i kolorit narodnih instrumenata poput cimbala, panove frule i gajdi.

Program u znaku Bukurešta zatvara “Prva simfonija” Žorža Eneskua, kompozitora, muzičara i pedagoga koji je jedna od najznačajnijih figura u istoriji rumunske muzike.

 Beogradska filharmonija

Dirigent:

Kristijan Mandeal

Solista:

Ana Tifu, violina

B. Bartok, Rumunske narodne igre

J. Brams, Koncert za violinu i orkestar

Ž. Enesku, Simfonija br. 1
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here