Koncerti klasike i opere za vikend u Beogradu (08.09. – 09.09.): Opera na vodi – Filmska muzika, Mladi talenti u “Gvarnerijusu”, “Boemi”, Posveta Mariji Kalas

Dva dana - četiri koncerta, jedan grad

0
Reklama


Dva dana – četiri koncerta, jedan grad


BEOGRAD, 7. septembra – Četiri koncerta opere i klasične muzike biće održani u Beogradu tokom dva dana u petak i subotu 8. i 9. septembra na scenama Kolarčeve zadužbine, Ustanove kulture „Gvarnerijus“ i na Platou Geozavoda.Opera na vodi – Filmska muzika, Mladi talenti u “Gvarnerijusu”, “Boemi”,
posveta divi Mariji Kalas, neki su od tematika koje će publika gledati u naredna dva dana u prestonici Srbije.


OPERA NA VODI
Simfonijski orkestar i Hor RTS
8. i 9. septembar
Belgrade Waterfront
Beograd na vodi


Muzička produkcija RTS
uveliko je pripremila sedam zakazanih koncerata od jeseni u Beogradu na scenama Kolarčeve zadužbine, Mts Dvorane i Doma omladine za sve ljubitelje klasike, džeza, instrumentalne muzike visokog nivoa.

​Manifestacija “Opera na vodi” i produkcija “Belgrade Waterfront” na kraju leta 2023. organizuju peto jubilarno izdanje tog festivala, a dvodnevni spektakl program je zakazan za 8. i 9. septembar od 20.30 časova na platou kod Geozavoda.

Petogodišnji jubijel proslaviće se u trendu sa koncertima na otvorenom koji su prava ekskluziva u svim svetskim metropolama.


Ovaj jubilej potvđuje da Beograd i Srbija predstavljaju prestonicu kulture i umetnosti.Prvog dana na programu je čuvena opera “Boemi” (1895) italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija (1858-1924), priča o strasti, ljubavi i pohlepi, u do sada neviđenom operskom ambijentu na otvorenom, sa primadonom Aidom Garifulinom u ulozi Mimi, uz tenora Matea Roma, našeg i svetskog baritona Željka Lučića, u pratnji hora, solista i baleta Nacionalne opere iz Temišvara (Rumunija) i dirigenta Dejana Savića.


Prvi put ove godine biće postavljen specijalan amfiteatar koji do sada nije viđen kod nas, a koji će Plato Geozavoda pretvoriti u pravu opersku scenu.

​Druge večeri manifestacije Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije uz maestra Srboljuba Srbu Dinića, izvešće jedinstveni koncert filmske muzike.

Publika će se u nesvakidašnjem atraktivnom ambijentu na otvorenom jednostavno prepustiti  izvođenju muzike iz najpopularnijih filmskih hitova, najviše iz Holivuda, sa velikog i malog ekrana, kao što su serijal hit filmova o tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, “Ratovi zvezda” (Stars Wars), TV serija “Igre prestola” (Game of Thrones), serijal “Pink Panter” i mnogi drugi.

​Obe večeri 8. i 9. septembra pratiće specijalni scenski efekti i Gala opening Ceremony kao i Opera Garden zona.

SVEČANO OTVARANJE 12. SEZONE CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU!

„FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

Klavirski duo Neda KESAR – Nikolina MAUZER

Klasa prof. Tee Dimitrijević

Program: S. Šaminad, V. Gavrilin, M. Moskovski,  M. Žael

Petak, 08. septembar 2023. godine u 20 časova


Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Dvanaesta sezona ciklusa koncerata najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu “FMU i Gvarnerijus nagrađuju” svečano će biti otvorena sutra uveče, u petak, 8. septembra od 20 časova sa koncertom višestruko nagrađivanog klavirskog dua Neda Kesar – Nikolina Mauzer.

Program koncerta čine sledeće kompozicije: “Romantični komadi” Sesil Šaminad, “Skice” Vasilija Gavrilina, “Španski pleasovi” Morisa Moskovskog i “Glasovi proleća” Mari Žael.


Dvanaestu godinu zaredom Ustanova kulture Gvarnerijus promoviše najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija sa FMU, usmerava pažnju javnosti na njihov talenat i uspehe i nagrađuje ih organizacijom koncerata.

Do kraja godine, na više od 20 koncerata, pred beogradskom publikom nastupiće više od trideset mladih umetnika.

Talente podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

Veoma mladi klavirski duo Kesar Mauzer osnovan je skoro, u septembru 2022., dakle postoje samo godinu dana. Ovaj duo čine studentkinje master studija kamerne muzike FMU u Beogradu – Neda Kesar i Nikolina Mauzer.

Zahvaljujući zalaganju njihove profesorke Tee Dimitrijević, muzički duo je za kratko vreme pokazao zavidan uspeh i osvojio prva mesta na međunarodnim takmičenjima: Davorin Jenko u Beogradu, „Sirmium music fest“ u Sremskoj Mitrovici, prvu i specijalnu nagradu za obećavajući klavirski duo na međunarodnom takmičenju „Golden piano talents“ u Severnoj Makedoniji i laureat na jubilarnom, 10. međunarodnom pijanističkom takmičenju „ULJUS Smederevo“.

Dve umetnice su održale celovečernje koncerte u Beogradu ove godine na scenama Kulturnog centra Rakovica, KC Čukarica, Ustanovi kulture Parobrod, a izvode dela za klavir četvororučno i za dva klavira.Program:

Sesil Šaminad (1857-1944) – Romantični komadi

Proleće

Nosiljka

Arapska idila

Jesenja serenada

Indijski ples

Rigodon

Valerij Gavrilin (1939-1999) – Skice

Satić

Imitacija starine

Sanjati san

Usamljeni harmonikaš

Tarantela

Musketari


Moris Moskovski (1854-1925) – Španski plesovi op. 12

Allegro brioso

Moderato

Con moto

Allegro comodo

Bolero

Mari Žael (1846-1925) – Glasovi proleća

Na glavnom putu

Na pešačkoj stazi

Oluja

Idila

Majska noć

Pod svetlošću dana


RAĐANJE ZVEZDE: MARIJA KALAS
Subota, 9. septembar, 20.00h
Kolarčeva zadužbinaOperski gala koncert “Rađanje zvezde”, posvećen Mariji Kalas, biće održan u subotu, 9. septembra od 20 časova u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, povodom velikog jubileja – 100 godina rođenja ove svetske operske dive.


Uz pratnju  umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i uz dirigenta  maestra Daniela Agimana, publika će slušati internacionalne umetnike koji nastupaju na svetskim scenama: sopran Inma Hidalgo (Španija), mecosopran Egle Vajs (Litvanija), tenor Karlo Rafaeli (Italija), baritoni Huan Karlos Heredia (Meksiko) i Simon Meklinski (Poljska), kao i srpski tenor Zoran Todorović.


 Jedna od najvećih operskih pevačica 20. veka, grčko-američki sopran Marija Kalas (Njujork, 1923 – Pariz, 1977) preminula je u Parizu 16. septembra 1977. sa svega 53 godine, a misterija oko njene smrti do danas nije u potpunosti rešena.

  Njen talenat i život i danas služe kao inspiracije brojnim umetnicima širom planete, kada je reč o operskoj muzici, i svetu filma i knjiga.
Poznat je biografski film “Kalas zauvek” (Callas Forever 2002) reditelja Franka Zafirelija, gde je veliku divu igrala francuska glumica Fani Ardan, dok je sa njom ekran delio veliki Džeremi Ajrons.

Anđelina Džoli bi trebalo da igra Mariju Kalas u novom filmu čije snimanje počinje tokom ove godine.

Beogradska publika je dugi niz sezona gledala dramu “Master klas” američkog pisca Terensa MekNelija, u režiji Alise Stojanović za produkciju Bitef teatra od 1996. godine, gde je opersku umetnicu Mariju Kalas tumačila Jelisaveta Seka Sablić više od 150 puta.

Upravo ova diva inspiracija je koncerta “Rađanje zvezde” koji Internacionalna operska fondacija, u saradnji sa fondacijom “Siaa-foundation” priprema  za subotu, 09.09. na sceni Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here