Koncerti klasike i opere u Beogradu za vikend (03.03.-05.03.) – Istorijski muzej Srbije i Kolarčeva zadužbina – „Jeni Lind – Švedski slavuj”, Drugi koncert od Bramsa, opera “Svadba”

Izdvojili smo za vas tri muzička događaja u našoj prestonici za predstojeći vikend

0
Reklama


Izdvojili smo za vas tri muzička događaja u našoj prestonici za predstojeći vikend


1
TREĆA SEZONA CIKLUSA

MUZIKOM KROZ MUZEJ”

KONCERT „JENI LIND – ŠVEDSKI SLAVUJ”

MUZIKOM KROZ MUZEJ

Petak, 03. mart 2023.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11


Jeni Lind – Švedski slavuj”

LjILjANA MILOVANOVIĆ JOVANOVIĆ
sopran

MILIVOJE VELjIĆ
klavir

ANA ĆIRICA
naratorKoncert naziva „Jeni Lind – Švedski slavuj” biće održan u petak, 3. marta u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” na sceni Istorijskog muzeja Srbije.


Poznato umetničko udruženje „UNICA ART” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, ovim priredjuje jubilarni deseti koncert iz navedenog ciklusa – serijala, kojio je pokrenut prvo online u deoba pandemije korona virusa 2020. godine. Onda se projekat proširio na izvođenja u prisustvu publike, kako i dolikuje, ali se takodje svi nastupi snimaju i emituju odmah sutradan na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije.

Koncert se uvek održava pod pokroviteljstvom Ministartsva kulture i informisanja Republike Srbije i i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


Ove večeri publiku očekuje zanimljiv program sa talentovanim muzičarima – na koncertu će sopran Ljiljane Milovanović Jovanović uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića izvesti repertoar posvećen Jeni Lind, jednoj od najpoznatijih soprana 19. veka.

Muzički program će upotpuniti muzikološkinja Ana Ćirica, koja će tokom koncerta govoriti o životu i stvaralaštvu slavne operske dive Jeni Lind, koja je uz svoju magiju i medjunarodni uspeh – trijumf stekla nadimak „Švedski slavuj” i bila inspiracija mnogih slavnim kompozitorima svoga doba.

Na programu su kompozicije Čarlsa Grouba, Karl Marije fon Vebera, Johana Fredrika Bervalda, Rikarda Lintera, Vinćenca Belinija, Jeni Lind i Đuzepea Verdija.

Naravno, pored njih, kao već prepoznatljiv koncept ovih koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Nedavno je izašla interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej”, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.


Sopran Ljiljana Milovanović Jovanović


LJILJANA MILOVANOVIĆ JOVANOVIĆ

Umetnica Ljiljana Milovanović Jovanović je prvo muzičko obrazovanje stekla kod kompozitora i dirigenta muzikologa Dragoljuba Jovaševića. Završila je Muzičku školu Mokranjac u Beogradu, odsek solo pevanje i klavir, u klasi Mirjane Vlaović i Vladimira Steljmašenka.

Na Fakultetu muzičke umetnosti – FMU u Beogradu je diplomirala i magistrirala studije solo pevanja i specijalizirala je opersku umetnost na Muzičkom konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci.


Premijerno je izvela dela savremenih kompozitora od kojih su mnoga posvećena ovoj umetnici. Tumačila je glavnu rolu na svetskoj premijeri muzičke drame “Slavuj, op. 24” u Belgiji i Poljskoj.

Milovanović Jovanović je učesnica međunarodnih muzičkih festivala kao što su – Šopen u bojama jeseni (Antonin), Mocart festival, Music vid Mälaren (Vesteros), Festival evropske pesme (Varšava), Ohridsko leto, Jesenje muzičke svečanosti (Skoplje), Festival zemalja EU Oda Evropi (Varšava).

Povodom 200 godina Bernadoti dinastije na švedskom tronu, izdala je CD – “Kraljevska muzika dinastije Bernadom”, koji je nagrađen iz Fondacije Kralj Justaf VI za švedsku kulturu.Pijanista Milivoje Veljić

MILIVOJE VELJIĆ


Pijanista Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, a doktorirao na Katedri za kamernu muziku, i zaposlen je na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika.
Dobitnik je nagrade Fakulteta za najboljeg diplomca Katedre za klavir.

Član je UMUS-a (Udruženje muzičkih umetnika Srbije) i MOTO-a (Muzičko-opersko-teatarska organizacija), i veoma aktivan ui raznim projektima, sastavima gde svira, kao što je “No Boundaries Duo” sa operskom damom i glumicom u mjuziklima – operetama Branislavom Podrumac.

U više navrata je ostvario saradnju sa Muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije i Narodnim pozorištem u Beogradu, a čak stiže da bude u sastavu “Shake & Spear” i autor je stihova koje ovaj duo izvodi na svojim nastupima.Muzikološkinja Ana Ćirica.jpg


ANA ĆIRICA

Ana Ćirica je urednik i voditelj emisija posvećenih klasičnoj muzici i direktnih radijskih prenosa, muzički kritičar, autor priloga i reportaža Radio Beograda 2.

Saradnju sa Drugim programom Radio Beograda je započela još kao student (1999), a tokom karijere sarađivala je sa Radio Beogradom 1 i Trećim programom.

Ona je urednik i voditelj kultnih emisija Radio Beograda 2 – “Klasiku, molim”, “Vreme muzike”, “Zlatno i plavo”, direktnih radijskih prenosa Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije (2014-2021), operskih predstava iz Metropolitena (2012-2017), koncerata sa festivala “Mokranjčevi dani”, “IHS” i “Muzički edikt” u Nišu, kao i koncerata iz Galerije RTS i Patrijaršije, ali i autor i idejni tvorac emisije “Pozitivna trema”.

Od 2013. do 2016. bila je autor i voditelj Noćnog programa „Iza violinskog ključa“ Radio Beograda 1, učestvovala je u realizaciji i multimedijalnom prenosu koncerata povodom 95 godina Radio Beograda „Sav taj džez“ (Beograd, avgust 2019) i „Klasiku, molim“ (Sombor, septembar, 2019).

Ana je dobitnik Nagrade za kritičara 2018. godine Revije „Muzika klasika“, kao i zahvalnice za izuzetne zasluge i doprinos Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Program koncerta:

Onam’onamo”(iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

Charles Grobe – „Tis the last rose of summer“ varijacije za klavir

Carl Maria von Weber – Arija Agate „Und ob die Wolke“ iz opere “Der Freischutz“ (“Čarobni strelac“)

Johan Fredrik Berwald – Arija Marte“I Sverige ligger en skogig trakt“ iz opere

„Prolećni dan u Verendu“

Ricardo Linter – „Jenny Lind’s Swedish polka”

Vincenzo Bellini – Arija Amine „Ah,non credea mirarti..Ah,non giunge “ iz opere „La

Sonnambula“ (“Mesečarka”)
(cadenza alla Jenny Lind)

Jenny Lind – „Grand Waltz“

Giuseppe Verdi – Arija Amalije „Tu, del mio Carlo..Carlo vive” iz opere „I Masnadieri”
(“Razbojnicinici”)

Vincenzo Bellini – Arija Norme „Casta diva“ iz opere „Norma“
(cadenza alla Jenny Lind)

Poznate pojedinosti oko ovih koncerata:

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Rezervacije se primaju svakog radnog dana u periodu od 9 do 15 časova.

Svi koji ne stignu uživo na koncert, mogu nastup da prate na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, odnosno u subotu, 4. marta, a tu se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”.
ALEKSANDRA DIMITRIJEVIĆ
BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Violinista Stanko Madić i violončelista Nemanja Stanković

Dupli koncert” Johanesa Bramsa

Petak, 3. mart u 20.00h

Kolarčeva zadužbina

Omiljeno pitanje Beogradske filharmonije: Volite li Bramsa?


Beogradska filharmonija priprema repertoar u znaku nemačkog kompozitora Johanesa Bramsa zajedno sa dirigentom Markusom Bošom, u petak 3. marta na Kolarcu od 20.00h.

Kao solisti nastupaju dvojica vrsnih srpskih muzičara, violinista Stanko Madić i violončelista Nemanja Stanković u izvođenju Bramsovog – “Duplog koncerta”.

Filharmonijska sezona “Na dobrom putu” samim tim stiže do Hamburga u Nemačkoj, za koji se vezuje veliki broj kompozitora od baroka do savremenog doba, a Johanes Brams je ostavio najveći pečat u muzičkoj istoriji ovog lučkog grada.

Jedan od najistaknutijih ličnosti na nemačkoj dirigentskoj sceni i veoma tražen širom sveta – Markus Boš, orkestar izvodi tri zaista kolosalna Bramsova ostvarenja različitih žanrova – “Tragičnu uvertiru”, Dupli koncert i Simfoniju broj 4.

Umetnik mlađe generacije – violinista Stanko Madić, koncertmajstor Simfonijskog orkestra bavarskog radija Rundfunk orkestra u Minhenu i violončelista Nemanja Stanković koji je nastupao širom Evrope, nastupaju u ovom spektaklu u najavi.

Nemanja Stanković photo – Marko Đoković


Stanković je bio i vođa grupe violončela Beogradske filharmonije, a oba muzičara imaju bogatu karijeru u solističkim, orkestarskim i kamernim nastupima, u pedagoškom radu kao i CD izdanjima.


Stanko Madić i Nemanja Stanković će pokazati i svoje muzičko prijateljstvo na filharmonijskom koncertu posvećenom Bramsu – “Dupli koncert” je poslednje orkestarsko delo koje je nemački umetnik komponovao, a namenjeno je dvojici kolega: violinisti Jozefu Joakimu i violončelisti. Robertu Hausmanu. Posle jednog nesporazuma, dugogodišnje verno prijatelјstvo Bramsa i Joakima bilo je prekinuto, te je Brams iskoristio mogućnost da napiše ovo delo kao čin pomirenja, što se i dogodilo.

Filharmonijski koncert koji sasvim jasno daje odgovor na čuveno pitanje „Volite li Bramsa?“, započinje „Tragičnom uvertirom“, a kruniše ga “Simfonija broj 4,” ujedno i poslednje simfonijsko delo kompozitora koje je premijeru imalo baš pod Bramsovom palicom 1885. godine.

Nemanja Stanković je upravo u sali Beogradske filharmonije nedavno, u oktobru 2022. imao koncert u okviru festivala Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS.

BF – Nemanja Stanković ph Marko Đoković
Stanko Madić foto – Marko PaunovićOpera “Svadba” Ane Sokolović

Subota, 4. mart, u 20.00h

Kolarčeva zadužbina


Opera „Svadba“ autorke Ane Sokolović, kanadske kompozitorke srpskog porekla, biće premijerno izvedena u subotu, 4. marta od 20.00h na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine i time će otvoriti novi ciklus koncerata “Artist Lounge”.
 

Nakon svetskog uspeha, „Svadba“, kamerna opera za šest ženskih glasova a capella, stiže i u Srbiju i Beograd.


Izvođenju opere prethodi predavanje od 18.30 u Maloj sali – dr Vesne Marjanović, muzejske savetnice Etnografskog muzeja u Beogradu – “Od proševine do devojačke večeri” iz ciklusa svadbenih običaja.


Opera „Svadba“ je premijerno izvedena 2011. u Torontu, a kasnije su je predstavili Opera Filadelfija, Opera San Francisko i Festival d’Eks-an-Provans.

Dobila je nagradu Dore Mavor Mur za „Izvanrednu novu operu“.

Francuski časopis “Mond” je operu opisao kao „Obred proleća, minijaturu koja izmišlja univerzalnu fonetiku ljudskog srca“.

Radnja opere je smeštena u veče uoči venčanja devojke Milice koja sa prijateljicama proslavlja udaju.


ANA SOKOLOVIĆ

Muzičarka Ana Sokolović je kanadska kompozitorka srpskog porekla, značajna ličnost savremene muzike. Svojom maštovitom, ritmički orijentisanom muzikom, sa repertoarom od kritički priznatih opera i orkestarskih dela do moćnih solo i kamernih kompozicija, afirmirala se na međunarodnoj sceni.


Studirala je u Novom Sadu i Beogradu, a onda se preselila u Montreal (Kanada), gde je magistrirala na njihovom Univerzitetu kod Hozea Evanđeliste.

Njen entuzijazam za različite umetničke forme evidentan je u njenom širokom spektru koncertnih i scenskih projekata. Šareni zvučni svet Ane Sokolović često je inspirisan balkanskim folklorom i njegovim prazničnim ritmovima.

Četiri opere Ane Sokolović izvođene su širom sveta, od Montreala do San Franciska i od Luksemburga do Ljubljane.

SVADBA

Muzika i libreto: Ana Sokolović

Muzički direktor: Jelena Sasnik

Režija: Andrej Jus

Scenografija: Jaro Ježe

Kostimografija: Maja Sotožek

Producenti: Katja Konvalinka (SKGG), Staša Mihelčič (CD)


Uloge:

Milica: Štefica Graseli, sopran

Danica: Tereza Plut, sopran

Lena: Katja Konvalinka, sopran

Zora: Irena Jebuah Tiran, mecosopran

Nada: Barbara Jernejčič First, mecosopran

Ljubica: Anja Zemljarič, mecosopran

Koprodukcija: Slovenačko kamerno muzičko pozorište (SKGG) i Cankarjev dom

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Republike Slovenije

Izdavač: Busi i Hoks

Sadržaj:

I. Devojke pevaju Milici

II. Farbanje kose

III. Ljubavna haljina

IV. Svađa

V. Kupanje

VI. Zora – oblačenje

VII. Oproštaj


Sokolovićevu prvu operu “Ponoćni Sud”, predstavljenu u Kraljevskoj operskoj kući u Kovent Gardenu, pohvalili su iz lista “Vesti Iz Opere” zbog “osvežavajućeg sveta zvuka divlje inventivne razigranosti, ispunjenog radošću života”.

Trenutno piše “Stare budale”, novu operu za kanadsku opersku kompaniju, čija se premijera očekuje tokom 2023. godine.

Njenu muziku izvode renomirani orkestri – Montrealski simfonijski orkestar, Vankuverski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija, Orkestar nacionalnog umetničkog centra.

U periodu 2011-2012, Društvo za savremenu muziku Kvebeka je posvetilo svoju “Seriju priznanja” njenoj muzici sa više od 200 nastupa širom Kanade.

Muzika Ane Sokolović je snimljena na više od 20 albuma sa raznim važnim ansamblima: Savremeni ansambl Montreala, Društvo savremene muzike Kvebeka, Kvartet Bozini, Ansambl Transmisjon, Ansambl Turning Point i Ansambl Aventa. Njen rad su predstavili i festivali širom sveta: Festival d’Eks-an-Provans, Prezons u Parizu, Dani nordijske muzike u Rejkjaviku, Venecijanski muzički bijenale, Muzički bijenale u Zagrebu, Holandski festival u Amsterdamu, aDevantgarde Festival u Minhenu, El Servantino u Meksiku, Festival Djagilev u Permu, Pekinški muzički festival i Dani muzike Medjunarodnog društva za savremenu muziku u Vankuveru.

Nedavno je prestižna muzička kuća Busi i Hoks dodala radove Ane Sokolović u svoj katalog.

Naredne tri godine biće rezidencijalni kompozitor Montrealskog simfonijskog orkestra.

Pored komponovanja, Ana se bavi i pedagoškim poslom, predaje kompoziciju na Univerzitetu u Montrealu.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here