Koncerti klasične muzike u Centru lepih umetnosti “Gvarnerijus”, Sali Beogradske filharmonije i Istorijskom muzeju Srbije (01.12.-03.12.)

Bogata muzička trpeza za vikend u prestonici Srbije

0
Reklama


Bogata muzička trpeza za vikend u prestonici SrbijeBEOGRAD, 1. decembar: Zanimljivi koncerti klasične muzike mladih talenata gde spada istaknuta umetnica Marija Jelić, Gudački kvartet “Meraki”, Florijan Balaž, Vanja Prica, biće održani danas (01.12.), sutra uveče (02.12.) i u subotu (03.12.) u Beogradu na scenama Centra lepih umetnosti “Gvarnerijus”, Istorijskog muzeja Srbije i Sale Beogradske filharmonije.

Koncerti u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus 1. i 2. decembra

11. SEZONA CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI

FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

JOVAN PERUNIČIĆ, klavir

JOVAN MARINKOVIĆ, klavir

Četvrtak, 01. decembar u 20 časova

Program: D. Skarlati, L. van Betoven, Franc List, A. Ditije


GUDAČKI KVARTET „MERAKI“

Violeta Ćirić, violina

Nada Šarković, violina

Ena Vaganek, viola

Magdalena Matić, violončelo

Petak, 02. decembar u 20 časova

Program: J. Hajdn, L. v. Betoven, A. Dvoržak

Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.BEOGRAD: Dva koncerta će biti izvedena na sceni Centra lepih umetnosti Gvarnerijus u četvrtak, 1.12. i petak, 2.12. u 20 časova.

Prvo će večeras koncertnu scenu Gvarnerijusa podeliti dvojica višestruko nagrađivanih pijanista, jedni od najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – Jovan Peruničić i Jovan Marinković!
Na programu su dela Skarlatija, Ludviga van Betovena, Franca Lista i Ditijea.

Dan kasnije, u petak, 2. decembra publika u Gvarnerijusu moći će da uživa u nastupu gudačkog kvarteta “MERAKI”. Kvartet su osnovale studentkinje master, specijalističkih i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti, violinistkinje Violeta Ćirić i Nada Šarković, violistkinja Ena Vaganek i čelistkinja Magdalena Matić.

Na programu su dela Jozefa Hajdna, Ludviga van Betovena i Antonina Dvoržaka, a kao gošća koncerta nastupiće pijanistknjinja Isidora Simović.

Oba koncerta deo su 11. sezone ciklusa “FMU i Gvarnerijus nagrađuju” koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja a ulaz na sve koncerte ciklusa je slobodan.

MERAKI – foto Kristina Radojčić – plakatJovan Peruničić (Beograd, 1999) bavi se muzikom od svoje šeste godine i još tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja osvaja brojna priznanja i nagrade.

Krajem 2019. godine upisuje Fakultet muzičke umetnosti /FMU/ u Beogradu, dok 2020. paralelno upisuje Univerzitet za muziku i umetnost u Gracu, Austrija.

Za vreme studija nastavlja da niže uspehe, tako je 2021. osvojio prvu nagradu na internacionalnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, kao i treće nagrade na evropskim konkursima „Orbetello piano competition“ (Italija) i „Gustav Mahler prize piano competition“ (Češka republika).

Često nastupa u rodnom Beogradu ali i inostranstvu – kuća Đuzepe Verdija u Milanu,“Kultursalon“ i „Florentinensaal“ u Gracu , čuveni zamak „Koldic“(okolina Lajpciga), Dom filharmonije Gustava Malera u Jihlavi (Češka republika).

Jovan Marinković (Vranje, 2000) trenutno je student četvrte godine klavira na FMU, koji je osvajao nagrade od kojih se izdvajaju: tri prve nagrade na takmičenju „Stanislav Binički“ u Beogradu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u seniorskoj kategoriji 2021. godine, druga nagrada na „Bijenalu“ u Banjaluci, prve nagrade na „Takmičenju malih pijanista“ u Vranju.

Nastupao je u mnogim značajnim salama: Velika sala Kolarčeve zadužbine, Galerija Kolarčeve zadužbine, sala Beogradske filharmonije, sala Studentskog kulturnog centra, Ruski dom, Mts dvorana.  Aktivno nastupa kao solistički i kamerni muzičar. Dobitnik je stipendije za izuzetno nadarene studente kao i stipendije grada Vranja.


Gudački kvartet Meraki osnovale su Violeta Ćirić, Nada Šarković – violine, Ena Vaganek – viola i Magdalena Matić – violončelo, i zajedno nastupaju od 2020. godine.

Iako mlad ansambl, od svog osnivanja do danas, Meraki kvartet je održao veliki broj nastupa u Srbiji i inostranstvu. Pored koncerata u Beogradu (Kolarčeva zadužbina, Centar lepih umetnosti Gvarnerijus, SKC, UK Parobrod, Jevrejska opština, Društveni centar KROV, KC Čukarica, Galerija N.EON), Kragujevcu (Galerija Narodnog muzeja), Smederevskoj Palanci (Narodni muzej), kvartet je nastupio na obeležavanju dana rođenja Stevana St. Mokranjca u Negotinu (Galerija Doma Kulture), na Kvartetijadi (Jevrejska opština), kao i na manifestaciji ARLEMM u Beogradu, i u okviru samog ARLEMM festivala (2021, 2022) u Arilju.

U julu 2022. kvartet je održao koncert u okviru festivala “Toppenkurset” i “Festspillene Helgeland” u Norveškoj. Tokom boravka u Norveškoj, kao dobitnice stipendije, imale su priliku da se usavršavaju kod Gunhild Nordahl, Maksvel kvarteta (Maxwell Quartet) i maestra Nikolasa Kartija.

U avgustu ove godine, učestvovale su na manifestaciji “Art Okupacija” u Somboru, gde su održale koncert, a nastupile su i u sklopu 6. Međunarodnog festivala kamerne muzike u Vršcu u septembru.

Članice kvarteta trenutno su studenti master, specijalističkih i doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za kamernu muziku, u klasi prof. Katarine Popović.

MERAKI – foto Kristina Radojčić.jpgMUZIKOM KROZ MUZEJ

Petak, 02. decembar 2022.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11

FLORIJAN BALAŽ
violina

VANJA PRICA
klavirKoncert violiniste Florijana Balaža i pijanistkinje Vanje Price biće održan u petak, 2. decembra na sceni Galerije Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

Biće to peti koncert u okviru treće sezone uveliko poznatog ciklusa „Muzikom kroz muzej”, koji je započet u online izdanju tokom prvih naleta pandemije korona virusa tokom 2020. godine.

Istorijski muzej Srbije i Udruženje „UNICA ART” zajedničkim snagama realizuju serijal tih koncerata koji se uvek održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu sutra uveče biće kompozicije Karola Šimanovskog, Sezara Franka, Žila Masnea i slavnog filmskog autora – Džona Vilijamsa (“E. T.”, “Šindlerova lista”).

Pored navedenih kompozicija, kao specifičnost koncerata „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

sdr_viviProgram je sledeći:

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

Karol Szyimanovsky:
Sonata za violinu i klavir d-mol, op.9

Allegro moderato
Andantino tranquillo
Allegro molto,quasi presto


Cezar Frank:
Sonata za klavir i violinu A-dur”

Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia
Allegretto poco mosso


Jules Massenet
Meditation”

John Williams
Schindler’s list”

Violinista Florijan BalažBiografije tandema umetnika:

Profesor violinista Florijan Balaž (51) rođen je u Novom Sadu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studirao je u Novom Sadu i Ljubljani, i godinu dana proveo na specijalizaciji u Beču.

Postdiplomske studije Balaž je završio je na Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića, gde radi kao redovni profesor na predmetu violina, gde ima i ulogu Šefa gudačke katedre.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja – prvo mesto na Saveznom takmičenju u kategoriji violina 1986. godine, prvo mesto na Saveznom takmičenju kamerne muzike u kategoriji klavirski trio, te prva nagrada na Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“ u kategoriji klavirski duo 1996.godine.

U sezoni 1992-1993. bio je član orkestra „Ciudad orčestra de Malaga“ u Španiji.
Od 1993. do kraja 1995. delovao je kao stalni član Simfonijskog orkestra u San. Galenu (Švajcarska), kao i koncert – majstor Kamernog orkestra iz Gosaua takođe u Švajcarskoj.

Osnivač je i koncert – majstor kamernog orkestra „Novosadski solisti”.

U sezoni 2004 / 2005. ponovo je dobio angažman u Simfonijskom orkestru San. Galen, za to vreme provedeno u Švajcarskoj, Balaž je nastupao i na koncertima Evropskog gudačkog orkestra.


Poseban akcenat Florijan Balaž pridaje solističkoj karijeri i 1997. započinje intenzivnu saradnju sa pijaniskinjom Vanjom Pricom sa kojom ih novosadska publika prepozanje tradicionalnim koncerima za „Dan zaljubljenih“ 14. februara.

Pijanistkinja Vanja Prica.jpg
VANjA PRICA rođena je u Novom Sadu gde je završila nižu i srednju muzičku školu.

Tokom školovanja je osvajala najviše nagrade na pokrajinskim i republičkim takmičenjima širom stare Jugoslavije, laureat je takmičenja u San Bartolomeu u Italiji.

Upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 1990. i završila osnovne studije u klasi prof. Arba Valdme, a magistarske u kod čuvenog pijaniste Kemala Gekića sa izuzetnim uspehom, za koji je nagrađivana tokom studiranja.

Po završetku studija ostaje da radi na Akademiji umetnosti kao klavirski saradnik na duvačkoj, i

gudačkoj katedri.

Nastupala je širom Srbije, u Bosni, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Austriji, Českoj, Nemačkoj, Francuskoj.

Aktivno nastupa sa violinistom Florijanom Balažem, sa kojim snima CD pod pokroviteljstvom Zavoda za kulturu Vojvodine. Snimala je i za Radio-televiziju Vojvodine (RTV), i Radio-televiziju Srbije (RTS).


Poznata pravila za koncert:

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296. Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 19 časova.

Svaki koncert ovog ciklusa se snima i emituje odmah sutradan na YouTube kanalu Istorijskoig muzeja Srbije, a na ovoj platformi se nalaze i sve ostale muzičke večeri – snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej” – 2020/2022, za sve one koji ne stignu uživo da prisustvuju.

Marija Jelić Foto Marija Erdelji Ustupljene fotografije.webp
MARIJA JELIĆ – OHRIDSKO LETO 2022MARIJA JELIĆ

Subota, 3. decembar, 20.00h

Ciklus pesama Bendžamina Britna „Les illuminations“ –
Sala Beogradske filharmonijePrvi put u Srbiji publika će slušati ciklus pesama Bendžamina Britna „Les illuminations“ – Britnove Iluminacije uz Kamerni orkestar Srpskog narodnog pozorišta i soprana Mariju Jelić, u subotu, 3. decembra od 20 časova u Sali Beogradske filharmonije.

Na programu će se naći i Britnova „Jednostavna simfonija“ (Simple Symphony, op. 4).

Ovaj koncert je izveden na Ohridskom festivalu 2022 sa velikim uspehom i ostavlja snažan utisak na publiku.

Dirigent koncerta biće maestro Marčelo Motadeli iz Italije koji u svojoj bogatoj biografiji ima zapažene nastupe i u operi u Tel Avivu, Rimskoj operi, operama širom Italije, Hrvatske, Rumunije, a prvi put će dirigovati u Srbiji.

Koncert organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF u saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. Program se održava u okviru programske celine “Atrium Sessions”.

Benjamin Britten, London Records 1968 publicity photo Foto CEBEF Ustupljene fotografije.webpEdvard Bendžamin Britn (1913-1976) bio je engleski kompozitor, dirigent i pijanista, osnivač i umetnički direktor English Opera Group, 1945 i Aldebourgh Festival, od 1948.

Bio je centralna figura britanske klasične muzike 20. veka, sa nizom radova, uključujući operu, vokalnu muziku, orkestarske i kamerne komade.
Takođe je od 1965. godine bio inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Napisao je 15 opera i bio je jedan od vodećih kompozitora 20. veka u ovom žanru.

Osim velikih opera za Englesku nacionalnu operu i Kovent Garden, pisao je „kamerne opere“za izvođenje na manjim prostorima.

Drugi Britnovi radovi uključuju orkestarska dela, horske kompozicije, solo pesme, kamernu, instrumentalnu, kao i filmsku muziku, a bavio se pisanjem muzike za decu i amaterske izvođače, stvarao opere za decu.

Beograd 08.06.2022. Sopran Marija Jelic, tenor Dario di Vietri i dirigent Maestro Marko Boemi nastupili su u Kolarcevoj zaduzbini. foto Dusan Milenkovic
Beograd 08.06.2022. Sopran Marija Jelic, tenor Dario di Vietri i dirigent Maestro Marko Boemi nastupili su u Kolarcevoj zaduzbini. foto Dusan Milenkovic
Sopran Marija Jelić, rođena je 1993. u Beogradu, a 2017. položila je audiciju u Narodnom pozorištu u Beogradu za Operski studio gde je počela da peva male, srednje i glavne uloge u operskim produkcijama. Tamo je otpevala je uloge Mikaele (“Karmen” Žorža Bizea) i Stanke (“Na uranku” Stevana Hristića), a u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu nastupila je u ulogama Mimi u operi “Boemi”, Aide i Toske u istoimenim operama.


Vredna i talentovana mlada umetnica je pevala na mnogim koncertima u Kini sa Simfonijskim državnim orkestrom Sankt Petersburga, Rusiji, Azerbejdžanu, Argentini, Italiji, Letoniji, Estoniji, Nemačkoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Na Ljubljanskom festivalu 2021. učestvovala je u koncertnom izvođenju opere “Karmen” sa čuvenom divom Elinom Garančom i Džonatanom Tetelmanom pod upravom dirigenta Karl Marka Čišona, na Gala koncertu povodom otvaranja 60. Ohridskog leta, u Beogradu sa slavnim Plasidom Domingom i Orkestrom RTS-a 2021 (stadion Tašmajdan), u Hrvatskoj sa Hozeom Kurom i na festivalu u Plovdivu u “Devetoj simfoniji” Ludviga van Betovena.

Marija Jelic, Kolarac, 08.06.2022, foto Dusan Milenković


Takođe, pevala je sa Jerusalimskim simfonijskim orkestrom i maestrom Sebastijanom Rulanom, a nastupala je kao Mimi u operi “Boemi” na Jerusalimskom operskom festivalu.

Istu ulogu je tumačila i u Estoniji na operskom festivalu Narva. U Letoniji je pevala sa orkestrom Opere iz Rige na operskom festivalu Sigulda i Simfonijskim orkestrom Liepaja u Liepaji.

Tokom 2021. Marija je imala solistički koncert u Karnegi holu (Njujork) sa pijanistom Entonijem Manolijem, a 2022. je nastupila na Ohridskom letu sa Britnovim ciklusom pesama “Iluminacije”.

Umetnica je nastupala i na spektaklu “Karmina Burana” Karla Orfa u produkciji SNP-a iz Novog Sada, i u tom gradu, kao i na jednodnevnom festivalu “WOMBA” u organizaciji “Exita”, na beogradskom Ušću na kraju leta ove godine (septembar).

IVAN MAKRAGIĆ


Marija Jelic, PHOTO Marija Erdelji 2.jpg
Marija Jelic, PHOTO Marija Erdelji.jpg
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here