Koncerti klasične muzike u Beogradu ove nedelje (08.12.-09.12.): Arabela Štajnbaher, Branislava Podrumac, Novosadski tango kvintet, Beogradska filharmonija na Kolarcu, Veče Dmitrija Šostakoviča

Bogata ponuda klasike u samo dva dana u prestonici za sve ljubitelje večnih melodija

0
Reklama


Bogata ponuda klasike u samo dva dana u prestonici za sve ljubitelje večnih melodija


BEOGRAD, 8. decembra: Koncert Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a, Beogradska filharmonija na Kolarcu, sedmi nastup iz serijala “Muzikom kroz muzej” u Istorijskom muzeju Srbije, umetnica Branislava Podrumac, violinistkinja Arabela Štajnbaher, neki su od muzičkih događaja klasične muzike koji će biti izvedeni ove nedelje u dva dana (danas i sutra) u Beogradu.


VEČE MUZIKE DMITRIJA ŠOSTAKOVIČA

Hor i Simfonijski orkestar RTS-a
Četvrtak, 8. decembar, 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Dela jednog od najvećih ruskih simfoničara 20. veka Dmitrija Šostakoviča, biće izvedena večeras, 8. decembra od 20.00h na koncertu Hora i Simfonijskog orkestra RTS u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Koncert “Veče muzike Dmitrija Šostakoviča” će otvoriti jedna od najpopularnijih kompozicija ovog stvaraoca – „Valcer br. 2“, iz “Svite za varijetetski orkestar”, veoma poznat zahvaljujući režiseru Stenliju Kjubriku, koji ga je kao primenjenu muziku uklopio u svom poslednjem filmu “Širom zatvorenih očiju” (1999) gde su igrali tradašnji bračni par Tom Kruz i Nikol Kidmen.

Na repertoaru koncerta će biti i kantata “Smaknuće Stjepana Razina”, komponovana na libreto Jevgenija Jevtušenka. Posle premijere ovog dela, 1964. godine, Jevtušenko je napisao: „Šostakovičovo čitanje moje poezije je bilo toliko precizno u intonaciji i smislu, da sam se osećao kao da je bio u meni kada sam pisao pesme i da je komponovao muziku dok su se stihovi rađali”.

U izvođenju ove kantate nastupiće i bas Goran Krneta.


Koncert pod dirigentskom supervizijom Srbe Dinića će zaokružiti Šostakovičeva poslednja “Petnaesta simfonija”, koju je publika, na premijeri 1971. godine, pozdravila ovacijama.
Oduševljeni kompozitor tada je uzviknuo: „Napisao sam opaku simfoniju’“.
Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič (Sankt Peterburg, 1906 – Moskva, 1975) je bio ruski kompozitor koji je stvarao za vreme Sovjetskog Saveza (SSSR) i to u  doba režima Josifa Staljina, te je imao složen odnos sa sovjetskom vladom.

Pisao je himne vlasti, ali se trudio i da ostane na distanci od komunističkog sistema,  trpeo je dve javne osude svoje muzike 1936. i 1948. i povremeno zabranu izvođenja.

Šostakovič je i pored tih muka i dalje bio najpopularniji i najbolji sovjetski kompozitor svog naraštaja i primio je mnoge nagrade.


Najvažnija dela su mu “Peta simfonija u De-molu”, “7. simfonija u Ce-duru”, “10. simfonija u E-molu” i druga orkestarska dela, a tokom veoma plodne i svestrane karijere je stvarao scensko-muzička dela, kamernu muziku najviše za gudačke kvartete, klavirsku muziku.


Šostakovič je pored Igora Stravinskog i Sergeja Prokofjeva jedan od najznačajnijih ruskih kompozitora 20. veka.

Poznati čelista Mstislav Rostropovič za njega je rekao: „Da bismo ponovo iskusili istoriju naše zemlje od 1930. do 1970, trebalo bi čuti simfonije Šostakoviča“, a simfonijska dela još je nazivao: „Skrivena istorija Rusije“.Branislava Podrumac, Katarina Aleksić, Bastarda trio:

Lilith_Abi Lullaby – Uspavanka za strah“
Petak, 9. decembar
, 20.30h
Studio 6 – Radio Beograda

Uživo u Studiju 6 Radio Beograda, publika može sutra veče (petak, 9. decembar) pratiti koncert pod nazivom „Lilith_Abi Lullaby – Uspavanka za strah“ u okviru kog će biti predstavljen nesvakidašnji program nove i improvizovane muzike za neobičan sastav: ženski glas, klarinet, violinu, violončelo i kontrabas klarinet.

Publika zainteresovana da prisustvuje koncertu u Studiju 6 može da se javi na mejl muzicka3p@rts.rs .


U goste nam dolazi poljski sastav “Bastarda trio”, savremeni ansambl fokusiran na autorsku i improvizovanu muziku.

Zajedno sa istaknutim srpskim umetnicama kao što su neprikosnovena umetnica opere, mjuzikla, operete – Branislava Podrumac i Katarina Aleksić – violina, biće izveden navedeni program “Uspavanka za strah „ koji se bavi temom vanvremenske, univerzalne, a istovremeno duboko lične muzičke forme: uspavanke.

Elementi transa u muzici i emocije oslikane kroz posebne zvučne boje i efekte čine ovaj program posebno interesantim.

Foto David-Pavlašević
Ovaj program ostvaren je na inicijativu violinistkinje i umetničkog vođe projekta „Evropa u gostima“, Katarine Aleksić.

Program je već izveden, prilagođen kao scensko muzička forma za najmlađu publiku na festivalu “Varšavska jesen” u septembru 2022.

U stvaranju muzike, na osnovu jednostavnih, kratkih melodija tradicionalnih uspavanki, u kompozitorsko-improvizatorskom eksperimentu, učestvuju svi izvođači.

Naziv programa „Lilith Abi“ se vezuje za obred uspavljivanja deteta u drevnoj jevrejskoj tradiciji i predstavlja magijsku formulu za zaštitu novorođenog deteta od zlog ženskog demona Lilit, za koju se verovalo da u prvih 40 dana nakon rođenja deteta, vreba oko kuće i čeka priliku da ugrabi novorođenče ili porodilju. Od zaštitne rečenice „Lilith Abi“ nastala je reč „Lullaby“ uspavanka.

Projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a u partnerstvu sa Radio Televizijom Srbije, Institutom Adam Mickijevič Poljska, Muzičke škole „Josip Slavenski“.


Branislava Podrumac je već godinama jedna od uspešnijih mladih dama umetnica na polju solo pevanja, oprobala se i kao glumica u raznim raskošnim mjuziklima kao što su “Les Miserables” (Jadnici), “Rebeka”, “Poslednjih pet godina”, muzički komad “Male tajne”, operetama “Vesela udovica”, “Pariski život”, ili muzičkim večerima “Svetlosti pozornice”, a takodje je aktivna na raznim autorskim projektima – „No Boundaries Duo“, gde peva repertoare poznatih svetskih pop, jazz i rock hitova.

MUZIČKA EPOPEJA
Petak, 9. decembar u 19.30

Velika scena Opere i teatra MadlenianumKoncert klavira “Muzička Epopeja“ – Trio za klavir, violinu i violončelo – povodom svečanog zatvaranja proslave 65. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroka, biće izveden sutra (09.12.) od 19.30h u Operi i teatru Madlenianum.

Cele 2022. godine obeležava se 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kraljevine Maroka i Republike Srbije. Povodom ovog radosnog događaja i u znak odličnih prijateljskih odnosa naših naroda, Ambasada Kraljevine Maroko u Beogradu izvela je niz umetničkih i kulturnih aktivnosti u saradnji sa srpskim partnerima, sa ciljem predstavljanja bogate i raznovrsne marokanske kulture srpskoj javnosti.

U martu ove godine na sceni Madlenianuma bio je održan koncert “Šalaban benda”, a koncert “Muzička epopeja” jeste finalna ceremonija zatvaranja proslave.
Trio mladih muzičara – Dina Bansaid (klavir), Gibril Benani (violina) i Abdesamad Alasali (violončelo) je za svoj nastup u Beogradu odabrao kompozicije kao Trio za klavir, violinu i violončelo: “Trio br. 3 u ce-molu” Ludviga van Betovena i “Trio br. 1 u de-molu, opus 49” Feliksa Mendelsona.


Koncertna pijanistkinja i dirigent Dina Bensaidnastupa kao solista u najvećim evropskim koncertnim dvoranama, poput Viktoria Hall u Londonu ili Pariske filharmonije, a laureat je Međunarodnog takmičenja Kraljica Elizabeta od Belgije.

Do sada je ostvarila saradnju sa velikim evropskim dirigentima i orkestrima, kao što su „Engleski kamerni orkestar“ i „Pasdeloup“.

Gibril Benani je solo violinista Marokanske filharmonije, profesor orkestra i kamerne muzike pri društveno-kulturnom programu Mazaja, kao i na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples grada Rabata, gde je studirao vilonu.

Usavršavao se na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Marseju. Imao je priliku da nastupa širom sveta, posebno u Teatru Šatele u Parizu i u Pariskoj filharmoniji.
Benani je potekao iz prvog ciklusa društveno-kulturnog programa “Mazaja” koji sprovodi Tenor fondacija za kulturu.

Abdesamad Alasali je trenutno profesor i violončelista pri Marokanskoj filharmoniji, imao je priliku da radi sa velikim dirigentima kao što je Žan-Klod Kazadez, kao i u evropskim koncertnim dvoranama – Pariska filharmonija.
KONCERT KAMERNOG ANSAMBLA
„NOVOSADSKI TANGO KVINTET”
– TREĆA SEZONA CIKLUSA
„MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Istorijski muzej Srbije

Trg Nikole Pašića 11

Petak, 9. decembar, u 19.00h


Kulturna ustanova Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” organizuju šesti koncert treće sezone iz ciklusaMuzikom kroz muzej” sutra veče od 19.00h (petak, 09.12.) kada će nastupiti kamerni ansambl „Novosadski tango kvintet”.

Koncert se kao i uvek do sa d a, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Kamerni ansambl „Novosadski tango kvintet” čine Vladimir Ćuković violina, Vladimir Jakovljević gitara, David Klem klavir, Fedor Ruškuc kontrabas, i Dragana Kuzmanović harmonika.

Na programu su kompozicije slavnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, zaslužnog za svetsku popularizaciju tanga.


Kamerni ansambl „Novosadski tango kvintet” je nastao sa željom da se osnuje tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin kvintet, a pred publikom u Muzeju će izvesti neka od najlepših dela Astora Pjacole originalno pisana za njegov kvintet, a koja nisu toliko izvođena na domaćoj muzičkoj sceni.

Pored Pjacolinih kompozicija, kao već prepoznatljiva osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.


Zainteresovani građani koji žele da uživo prisustvuju koncertu, mesta mogu rezervisati na broj 064/858-1296 svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 19 časova.

Svi koji ne stignu da prisustvuju koncertu, moći će da gledaju na zvaničnom YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, od subote, 10. decembra. Na istoj platformi se nalaze i snimci svih do sada realizovanih koncerata iz ciklusa „Muzikom kroz muzej”.
Beogradska filharmonija zajedno sa Urošem Lajovicem i Arabelom Štajnbaher
Kolarčeva zadužbina
Petak, 9. decembar, u 20.00h

Ponovo pod palicom Uroša Lajovica, nekadašnjeg šefa-dirigenta, Beogradska filharmonija će nastupiti u petak, 9. decembra na Kolarcu od 20 časova.

Nakon 20 godina pauze, pred filharmonijskom publikom nastupiće ponovo violinistkinja Arabela Štajnbaher, izvodeći jedan od najčuvenijih opusa svih vremena – Violinski koncert” Feliksa Mendelsona.

Violinistkinja svira na instrumentu starom preko tri veka.

Proslavljena širom sveta kao jedna od vodećih solistkinja današnjice, nemačka violinistkinja Arabela Štajnbaher, poznata je po izuzetno raznovrsnom repertoaru. Redovno nastupa u najvećim svetskim muzičkim kućama, a njena diskografija obuhvata mnoga značajna izdanja.

Sa Beogradskom filharmonjom umetnica nastupa ponovo nakon dve decenije, u izvođenju popularnog “Koncerta za violinu i orkestar” Feliksa Mendelsona, koji će odsvirati na čuvenom instrumentu – Stradivarijus violini iz 1716. godine.

Arabela Štajnbaher
Koncert pod upravom Uroša Lajovica u znaku grada Tel Aviva, obuhvatiće kompozicije inspirisane jevrejskom kulturom u čiju jedinstvenu atmosferu uvodi “Uvertira na jevrejske teme” ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Nakon Feliksa Mendelsona – pripradnika čuvene jevrejske porodice iz Nemačke, uslediće “Simfonija br. 2” Kurta Vajla, nemačkog kompozitora koji je odrastao u religioznoj jevrejskoj porodici, a spomenuto delo mu nije toliko često zastupljeno na koncertnim repertoarima po svetu.

Diskografija Arabele Štajnbaher sa devetnaest izdanja impresivni je pokazatelj njenog raznolikog repertoara, a snima isključivo za „Pentaton“. Njen najnoviji snimak sadrži „Četiri godišnja doba“ Astora Pjacole i Antonija Vivaldija, a izvođenje snimano je uz Minhenski kamerni orkestar.

Objavljen je u leto 2020. godine i pobrao je najbolje kritike: Gardijanova recenzija sa 5 zvezdica završava se jednostavno sa – kakav muzičar. Njeno izvođenje Violinskih koncerata Britna i Hindemita sa Vladimirom Jurovskim i Simfonijskim orkestrom berlinskog radija dobilo je visoko priznanje kritike, a „Gramofon Magazin“ komentariše da je njeno partnerstvo sa Jurovskim kao iz raja.

Rođena u muzičkoj porodici, Štajnbaher počinje da svira violinu od svoje treće godine, a od osme godine uči kod Ane Čumačenko na Univerzitetu za muziku i pozorište u Minhenu. Muzičku inspiraciju i uzor pronalazi u izraelskom violinisti Ivriju Gitlisu.

Štajnbaher trenutno svira na Booth Stradivarijusu iz 1716. godine, instrumentu koji joj je velikodušno pozajmila muzička fondacija „Nipon“.IVAN MAKRAGIĆ
TANJUG / Music PocketBeogradska filharmonija, foto Marko Đoković
13. februar 2015. Rat i mir 2014/15 Dirigent: Fabris Bolon Solista: Eliso Virsaladze, klavir M. Musorgski: Svečani marš M. Ravel: Koncert za levu ruku D. Šostakovič: Simfonija br. 11 Beograd, 13.02.2015. foto Milena Gnjatovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
27.12.2013. Nova godina po gregorijanskom kalendaru Alan Bjelinski DISCO Filharmonija Srpsko narodno pozoriste koncert Beograd, 27.12.2013. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here