Koncerti klasične muzike u Beogradu od večeras do Nove godine (29.12.-31.12.) – Gvarnerijus, Kolarac, Biblioteka grada Beograda

Kraj godine kao bogata ponuda za sve ljubitelje klasike

0
Reklama

Kraj godine kao bogata ponuda za sve ljubitelje klasike

BEOGRAD, 29. decembra – Koncerti klasične muzike biće održani danas i do kraja nedelje na različitim lokacijama Beograda kao ispraćaj stare godine (29.12.-31.12.).


U okviru trodnevnih novogodišnjih koncerata Biblioteke grada Beograda, večeras 29.12. na Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda nastupiće Milica Milojević Bogdanović, flautistkinja rođena u Srbiji, koja živi i radi u Austriji.


Kao pikolista nastupala je i držala majstorske kurseve na festivalima u Srbiji, Sloveniji, Kostariki, Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj, Belgiji, SAD, Japanu, Brazilu.

Trenutno predaje flautu i pikolo u „H. Lanner Regionalmusikschulverband“ u Austriji.

Na programu su: Bach, Caldara, Charke, Jolliffe, Rees.MILICA MILOJEVIĆNa istom mestu BGB sutra veče, 30.12. u 20h, nastupiće gitarista Vukašin Đelić.

 Sa iskustvom u improvizaciji, kao i sviranjem u različitim grupama (Dol, Belgrade Noise, Halftones ), on spaja ove naočigled različite svetove u jedan novi, zvučno bogat i nepredvidiv svet melodija i ritmova. Pod imenom „WoO“ , objavio je veći broj albuma.


Nastupao je na festivalima širom EU kao što su Todays Art, Unsound, Fano Free Folk, Elevate, Norberg, Dni Muzyki Nowej, Sonica, kao i u Americi i Meksiku.

Ostvario je saradnje sa poljskom kompozitorkom i violinistkinjom Olgom Wojciechowskom, sound art umetnicima Svetlanom Maraš i Markom Paunovićem, gitaristom Ivanom Čkonjevićem, audio vizuelnim umetnikom Izvanrednim Bobom i mnogim drugim umetnicima.
Objavio je album “U zavisnosti od dana” 2020. godine.

VUKAŠIN ĐELIĆ

VUKAŠIN ĐELIĆU subotu 31. decembra u 12h, na Odeljenju umetnosti Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) nastupiće “Duo L’Arsenic” koji čine Slađana Gajić (klavir) i Slađana Aleksić (violina).

Slađana Gajić rođena je 1974 u Beogradu gde je završila srednju muzičku školu i to na tri odseka (klavir, teoretski i solo-pevanje).
Klavir je diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi prof. Tijane Humo.
Od 1995.g. radi kao klavirski saradnik u MŠ “Stanković“, gde je stekla iskustvo sa svim instrumentima osvajajući visoke nagrade.
Ostvarila se i kao pedagog kao profesor klavira na Akademiji lepih umetnosti.


Više od 10 godina je bila klavirski saradnik i solista prof. Darinki Matić-Marović pri njenim akademskim horovima „Collegium Musicum“ i „ Obilić“.
U okviru te saradnje je učestvovala na mnogim kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu (Engleska, Rusija, Mađarska, Italija, Grčka, Belgija), nastupala je i sa solistima Beogradske opere.

Od 2009 je klavirski saradnik Beogradske Filharmonije gde svira klavir, čelestu i ostale električne instrumente sa klavijaturom. U okviru koncerata je imala priliku da sarađuje sa svetskim imenima klasične muzike.

Sa Filharmoničarima je ostvarila i veliki broj kamernih koncerata, nastupila je i kao solista sa kamernim orkestrom Beogradske Filharmonije uz šefa – dirigenta Gabriela Felca.

Članica je i klavirskog kvinteta “L’Arsenic“, koji čine gudači Beogradske filharmonije,sa kojima je imala zapažene koncerte.


“Duo L’Arsenic”


Slađana Aleksić је diplomirala i magistrirala na FMU i tokom školovanja osvojila je nekoliko prvih nagrada na takmičenjima u zemlјi i inostranstvu: „Petar Konjović“, „Petar Toškov“ i u Strezi u Italiji.

Svirala je kao član mnogih kamernih sastava i orkestara kao četiri godine u gudačkom orkestru „Dušan Skovran“, u ansamblu violina prof. Mihailovića, kao i simfonijskim orkestrima u zemlјi i inostranstvu.


Zaposlena je u Beogradskoj filharmoniji od 2004. godine, sa kojom je nastupala širom zemlјe i sveta sa mnogim poznatim solistima i dirigentima.

Manifestacija BEOGRADSKA ZIMA

ZAVRŠNI KONCERTI 11. SEZONE CIKLUSA

FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU”

DUNJA BERAKOVIĆ, klavir

Gost koncerta: LJUBO DIVAC, klavir

Četvrtak, 29. decembar u 20 časova

Program: M. Raičković, V. A. Mocart, J. S. Bah – F. List, F. Šopen, J. Brams


JOVANA KOVAČEVIĆ, viola

JOVAN MURATOVIĆ, viola

NEDA HOFMAN, klavir

Petak, 30. decembar u 20 časova

Program: R. Clark, H. Busser, A. Vijetan, S. Prokofjev

Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije
Organizatori: Grad Beograd i Ustanova kulture Gvarnerijus
Ulaz koncerte je besplatan.
Informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.


Dunja Beraković, foto Ilija Pejoski
U okviru manifestacije “Beogradska zima 2023” u organizaciji Grada Beograda i Ustanove kulture Gvarnerijus, dva koncerta najboljih studenata Fakulteta muzičke umetnosti ostavljen i su za sam kraj 2022. godine.


Večeras posetioce Gvarnerijusa očekuje pijanistički resital višestruko nagrađivane umetnice Dunje Beraković. Na programu su dela Raičkovića, Mocarta, Lista, Šopena i Bramsa a kao gost koncerta nastupiće pijanista Ljubo Divac.

Dan kasnije, u petak, 30. decembra (20h) koncertom viola svečano će biti zatvorena 11. sezona „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“.

Čast da zatvore ovogodišnji ciklus pripala je najboljim studentima viole na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu – Jovani Kovačević i Jovanu Muratoviću.
Mladi talenti će, uz klavirsku saradnju Nede Hofman, izvesti dela Klarka, Vijetana i Prokofjeva a ulaz na oba koncerta je slobodan.


U okviru 11. sezone „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“, na 20 koncerata ciklusa, beogradskoj publici se predstavilo više od 40 mladih umetnika, najboljih studenata osnovnih, master i doktorskih studija FMU u Beogradu.Dunja Beraković (23) iz Beograda, od 2017. godine studentkinja je FMU i trenutno je na master studijama na istom fakultetu. Osvojila je veliki broj nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima i nastupala u mnogim koncertnim dvoranama.

Na poziv sa konzervatorijuma u Beču učestvovala je na koncertu u okviru međunarodnog festivala “Vienna Young Pianists” svirajući u čuvenoj “Ehrbar” sali 2016. godine.


Dobitnica je nagrada FMU “Katarina Aćimović” za najbolju interpretaciju sonate na godišnjem ispitu i “Slobodanka Milošević-Savić” za najbolji uspeh iz glavnog predmeta u akademskoj 2020/21. godini. Na sve to je dvostruki laureat stipendije “Dositeja”, koju dodeljuje Fond za mlade talente Republike Srbije najuspešnijim studentima.


Jovan Muratović i Jovana Kovačević
Jovana Kovačević (20) iz Čačka, počela je violu da svira 2016. godine u Školi za muzičke talente u Ćupriji, sa kojim osvaja Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu.

Za sobom ima veliki broj nastupa na koncertima i takmičenjima, kako solo, tako i u kamernim i orkestarskim sastavima. Godine 2021. upisala je FMU u Beogradu, a kao član “European Spirit of Youth Orchestra”, nastupala je na turneji po Italiji.
U okviru projekta Sounds of Change svirala je na koncertu u Novom Sadu i Ljubljani, gde je imala priliku da sarađuje sa dirigentom Oswaldo Ferreirem.

Jovan Muratović (19) iz Valjeva trenutno je student druge godine FMU i visoko se rangirao na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Tokom dosadašnjeg školovanja bio je član mnogih sastava: Gudački ansambl Metamorphosis, gudački orkestri “Violint” i “Feniks”, sa kojima je nastupao po svečanim dvoranama po Srbiji i inostranstvu.

Član je Filharmonije Baltičkog mora, kao i projekta “Sound of Change” pod dirigentskom supervizijom spomenutog Osvalda Ferreira.
BF NY 34 novogodišnji koncerti BGF foto Marko Đoković
Novogodišnji koncerti – „valcer-parti“ Beogradske filharmonije
Kolarčeva zadužbina

29. i 30. decembra

Čuveni novogodišnji koncerti Beogradske filharmonije zakazani su za večeras i sutra, 29. i 30. decembrana Kolarcu od 20 časova.
Za kraj 2022. Filharmonija priređuje nesvakidašnji valcer-parti, pod upravom dirigenta Morica Gnana.

Ljubitelji klasike su već navikli da ih orkestar iznenađuje u neočekivanim izdanjima, a za kraj ove godine spremaju se valceri, ali na filharmonijski način.

Ples balskih dvorana koji je uveo bliskost među igračima i tako skandalizovao javnost, vremenom je postao jedan od obeležja Beča.

Za razliku od Bečke filharmonije, Beogradska predstavlja svoj izbor valcera, od simfonijskih, preko Bernštajnovih do filmske muzike, a publika može da očekuje sve osim – Johana Štrausa, navode iz direkcije BF.

Oba koncerta predvodi Moric Gnan, jedan od najzanimljivijih i najznačajnijih dirigenta svoje generacije, koji dobija izvanredne kritike za inovativan pristup širokom repertoaru, što ga čini idealnim izborom za filharmonijske novogodišnje nastupe.


Foto: Marko Djoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

27.12.2013. Nova godina po gregorijanskom kalendaru Alan Bjelinski DISCO Filharmonija Novi Sad, 27.12.2013. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA


Dirigent MORIC GNAN
25-26.12.2015 Novogodisnji koncert – Filharmonijski cirkus Dirigent: Dejvid Livaj Solisti: Nada Kolundzija, klavir-igracka Aleksandar Radulovic, udaraljke, Darko Armenski, gajde Program: D. Sostakovic: Voznja kroz Moskvu L. Anderson: Voznja sankama L. Anderson: Pisaca Masina D. Kabalevski: Svita komedijasa L. Anderson: Sinkopirani sat S.Hajken: Koncertino za klavir igracku i orkestar L. Anderson: Smirgla L. Bernstajn: Tri plesne epizode PDO Bah: Pervertimento za gajde, bicikl I balone M.Raickovic: Zimski valcer L. Anderson: Bozicni festival Beograd, 25.12.2015. photo Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here