Koncerti klasične muzike u Beogradu i Novom Sadu ove nedelje (08.11.-11.11.): Jovan Kolundžija, Viva Mjuz – BEMUS, Kraljevski gudači Svetog Đorđa

Riznica najboljih solista i orkestara tokom samo jedne sedmice

0
Reklama

Riznica najboljih solista i orkestara tokom samo jedne sedmice


BEOGRAD & NOVI SAD:
Violinista Jovan Kolundžija, pijanistkinja Nada Kolundžija, Kraljevski gudači Svetog Đorđa, ansambl „Viva Mjuuz“ na 54. BEMUS-u, neki su muzičara koji će održati koncerte tokom ove nedeljjje u Beogradu i Novom Sadu.


1.
JOVAN KOLUNDŽIJA, violina
NADA KOLUNDŽIJA, klavir

 
Utorak, 08. novembar u 19 časova
Kulturni centar Čukarica

Gosti koncerta:
Učenici beogradskih muzičkih škola
 
Program:
Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje

Treći koncert maestra violine Jovana Kolundžije iz serije “U SUSRET BEOGRADSKIM OPŠTINAMA” biće održan u utorak, 8. novembra u 19 časova u Kulturnom centru Čukarica.

Uz klavirsku saradnju svoje sestre, pijanistkinje Nade Kolundžije, Jovan Kolundžija izvešće kompozicije značajnih umetnika: Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje.

I na ovom koncertu, kao specijalni gosti, nastupiće najtalentovaniji učenici beogradskih muzičkih škola.

Serija beogradskih koncerata proslavljenog violiniste završiće se nastupom u Centru za kulturu Rakovica, koji je zakazan za 19. novembar od 20.00h. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša BabićVIVA MJUZ
Beogradska filharmonija
20.00h

54. BEMUS 2022


U okviru 54. BEMUS-a koncert će večeras (08.11.) održati Ansambl „Viva mjuz” iz Sankt Peterburga, od 20.00 u Sali Beogradske filharmonije.


Ansambl „Viva mjuz” čine vodeći muzičari Simfonijskog orkestra Državne akademske kapele Sankt Peterburga i solisti hora “Glinka”, jednog od najstarijih horova u Evropi.

Ovaj ansambl aktivno učestvuje u kulturnom životu, nastupajući na različitim događajima, u Dvorani Sanktpeterburške filharmonije, Državnom muzeju Ermitaž, Velikoj sali Ruske akademije muzike Gnjesini, Državnom ruskom muzeju, Moskovskoj teološkoj akademiji, Kalinjingradskoj katedrali, kao i u samoj Državnoj akademskoj kapeli Sankt Peterburga.


Viva mjuz je imao veoma uspešan nastup u Hamburgu, u okviru Međunarodnog festivala Ruske sezone. Osvojio je i  nagradu na ruskom takmičenju Muzički talenti Rusije 2020. u nominaciji kamernih ansambala.

Posvećen popularizaciji umetnosti, ovaj ansambl koristi širok spektar stilova: od barokne muzike do savremenih kompozitora. Za njegove članove je svaki živ nastup jedinstvena prilika da svoju ljubav prema umetnosti podele sa slušaocima.

VIVA MJUZ – 54. BEMUSTREĆA SEZONA CIKLUSA KONCERATA
„MUZIKOM KROZ MUZEJ”

KONCERT GUDAČKOG SEKSTETA
„KRALJEVSKI GUDAČI SVETOG ĐORĐA”


Istorijski muzej Srbije
Utorak, 8. novembar od 19.00h


Kulturna ustanova Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” danas, od 19 časova organizuju koncert gudačkog seksteta „Kraljevski gudači Svetog Đorđa”, što je treći nastup u okviru treće sezone poznatog ciklusa „Muzikom kroz muzej”, koji je počeo u doba pandemije korona virusa.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Ansambl „Kraljevski gudači Svetog Đorđa” čine mnogi uveliko renomirani muzičari koji nastupaju pod pokroviteljstvom Nj. K. V. princa Filipa Karađorđevića, a pred publikom u Muzeju će nastupiti violinisti Ivan Simeunović i Ivana Mandić, violisti Milija Branković i Tijana Stojiljković i violončelisti Dušan Stojanović i Uroš Nikolić.

Kao gosti u izvođenju kompozicije Vere Milanković nastupiće i violinista Vladimir Uratarević i kontrabasista Miloš Jeftić.

Na programu su kompozicije Antonija Vivaldija, Pabla de Sarasate, Franca Šuberta, Antonjina Dvoržaka, Franciska Kanara, Dmitrija Šostakoviča i premijerno izvođenje kompozicije spomenute Vere Milanković.

„KRALJEVSKI GUDAČI SVETOG ĐORĐA”
Pored navedenih kompozicija, zna se da i kao specifičnost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Cena karte iznosi simboličnih 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.


Ovaj i svi prerdstojeći koncertu uvek se snimaju i onda se emituju već sutradan uveče (09.11.) na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije.

Takođe, na ju-tjub kanalu Muzeja se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

sdr_viviVera Milanković (London, 11. mart 1953) srpski je kompozitor, pijanista i pedagog.
Potiče iz istaknute srpske porodice naučnika, univerzitetskih profesora, diplomata i književnika.

Diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, magistrirala metodiku solfeđa i kompoziciju. U Londonu je magistrirala kompoziciju na Guildhall School of Music and Drama cum laude (1978).

Od 1976. godine je redovni je profesor na FMU, na kojem je uvela niz novih obaveznih i izbornih predmeta.

Kao kompozitor i izvođač, osnovala je ansambl „Tri” (I. Arsikin, N. Kecman, S. Belić). Dobitnik je mnogih nagrada za svoje stvaralaštvo.

Kompozitorski opus Vere Milanković čine scenska, vokalno-instrumentalna, simfonijska, solistička i vokalna dela, koja se izvode sa velikim uspehom u Srbiji i inostranstvu.

Kao pijanista i kompozitor, dugi niz godina (1983—2007) Vera je sarađivala sa dečjim horom Kolibri.
Program koncerta za večeras:

Kompozicija iznenađenja iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

A. Vivaldi

Concerto in d-moll

Allegro – Largo – Allegro

P. de SARASATE

Romanza Andaluza op.22

F. SCUBERT

Moment Musical

A.DVORAK

Humoreska

VERA MILANKOVIĆ (premijerno izvođenje)

U redakciji za solo violinu – Ivan Simeunović

Srpski pejzaži – po zapisima M. Vasiljevića za gudački oktet

Akvarel – Crtež – Freska – Pastel – Kolaž

F. CANARO

Corazon de Oro

D. ŠOSTAKOVIČ

Praeludium i Valcer
Kamerni orkestar broji uglavnom 11 muzičara čiji je koncertmajstor Sreten Krstić.
Deluje pod ovim nazivom od kada je dobio titulu Kraljevskog doma Karađorđevća kao istaknuti ansambl u Srbiji, јoš 1998. godine orkestar od tada ima i svoj grb.

Najveći broj koncerata, osim u Srbiji, sastav je održao u Nemačkoj – oko 50, kao i u Austriji, Italiji, Norveškoj, Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BIH.

Na svim ovim turnejama doživeo je lep uspeh uz pozive da se ponovo pojavi.
Najduže turneje su bile 1997. 2001. 2003. 2004. 2008. 2012. i 2013. godine, a nastupio je nekoliko puta u Beču (5), Frankfurtu (3), Minhenu (3), Regensburgu (3), Strazburgu (2 – Evropski parlament), Ulmu i mnogim drugim gradovima navedenih zemalja.

Orkestar ima 20 snimljenih albuma – CD i ploča u izdanju koncertne agencije “NATAN”, pod čijim pokroviteljstvom deluje od svog nastanka.sdr_vivi11. SEZONA CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI

FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ANGELINA NIKOLIĆ, flauta

NEMANJA EGERIĆ, klavir

Četvrtak, 10. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. S. Bah, K. Debisi, S. Prokofjev

ISIDORA GOTOVČEVIĆ, klavir

Petak, 11. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. S. Bah, L. v. Betoven, J. Brams

Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Talente podržava: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.Dva koncerta mladih umetnika u okviru 11. sezone „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ ove nedelje u Ustanovi kulture Gvarnerijus! U četvrtak, 10. novembra (20č) koncert će održati dobitnica prvih nagrada na takmičenjima „Tahir Kulenović“, „Petar Konjović“ i „Davorin Jenko“, flautistkinja Angelina Nikolić, koja će uz klavirsku saradnju pijaniste Nemanje Egerića izvesti dela Baha, Debisija i Prokofjeva. Dan kasnije, u petak, 11. novembra (20č) ljubitelje klavira očekuje pijanistički resital ovogodišnje pobednice međunarodnog takmičenja „Banjalučki Bijenale“ Isidore Gotovčević, a na programu ovog koncerta su dela Baha, Betovena i Bramsa.

Ulaz na oba koncerta je slobodan a mesta se mogu rezervisati putem mejla info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368. Jedanaesta sezona ciklusa koncerata „FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ održava se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Flautistkinja Angelina Nikolić, nakon završenih osnovnih i master studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, 2020. godine upisuje doktorske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom dosadašnjeg školovanja ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima: I nagrada na Susretima flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu (2012.); I nagrada na takmičenju “Petar Konjović” u Beogradu (2016.); I i II nagrade na takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu (2015. i 2019.).

Aktivno se bavi solo, kamernim i orkestarskim izvođenjem, nastupajući u svim značajnim salama Srbije. Kao solista nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom izvodeći dela Doplera i Mocarta. Od 2019. redovno nastupa u duu Syrinx sa pijanistom Nemanjom Egerićem sa kojim izvodi novija dela za flautu i klavir. Kao član orkestara nastupala je sa Beogradskom filharmonijom, Niškim Simfonijskim orkestrom, Orkestrom Opere i teatra Madlenijanum i Makris orkestrom. Usavršavala se kod eminentnih profesora kao što su Mihael Kofler, Andras Adorjan, Peter Lukas Graf, Mišel Belavans, Ori Šneor, Martin Falenbok, Dejan Gavrić, Marija Đurđević Ilić. U 2021. godini ostvaruje stručni angažman kao istraživač-pripravnik na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.


Pijanista Nemanja Egerić, osnovne i master studije je završio u klasi prof. Miroslava Dacića, dok je post-diplomske studije završio na muzičkoj akademiji Scuola di Musica di Fiesole u Firenci u klasi Bruna Kanina. Završio je doktorske akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković. Trenutno je student post-diplomskih studija za savremenu muziku na akademiji Academia di musica Pinerolo u klasi Emanuela Arćulija.

Tokom i nakon školovanja učestvovao je na takmičenjima gde je osvajao brojne nagrade, među kojima se ističu: Laureat IV pijanističkog takmičenja ULJUS, Prva nagrada na pijanističkom takmičenju Klavitas, Laureat takmičenja za savremenu muziku ReConstruction 2, Druga nagrada na takmičenju savremene muzike INSAM. Od posebnih priznanja ističe se nagrada „Stanojlo Rajičić“ koju dodeljuje Srpska akademija nauka i umetnosti za najuspešniji koncert sezone (2018/2019) galerije SANU; zatim nagrada iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića“ za veliki dorinos u izvođenju savremene muzike, kao i godišnja nagrada „Nevena Popović“ za najznačajnije umetničko ostvarenje u 2021. godini. U 2022. godini UMUS ga odlikuje nagradom za najboljeg mladog umetnika.

Kao solista i kamerni muzičar koncertira u Švajcarskoj, Italiji, Makedoniji, BiH, kao i u svim prestižnim salama Srbije.

Od 2019. godine zaposlen je na Fakultetu umetnosti u Nišu kao stručni saradnik.

FMU Isidora GotovčevićPijanistkinja Isidora Gotovčević (Beograd, 1999) završila je osnovne akademske studije (2022) na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Ljiljane Vukelje. Učestvovala je na domaćim i međunarodnim takmičenjima na kojima je osvojila brojne nagrade od kojih se izdvajaju prve nagrade na sledećim takmičenjima:
Međunarodno takmičenje u Šapcu (2007,2008,2009,2014.), Laureat na takmičenju ,,Mali Virtuoz’’, Laureat takmičenja ,,Memorijal Dušan Protić” (2009, 2011, 2015, 2018.), Međunarodno takmičenje ,,Davorin Jenko’’(2013), takmičenje ,,Josip Slavenski’’ u Novom Sadu, takmičenje ,,Binički’’ u Beogradu, Republičko takmičenje (2007.), Festival muzičkih i baletskih škola u Senti. Takođe, dobitnica je prve nagrade na Internacionalnom takmičenju ,,Citta di Barleta’’ (2013.), Internacionalnog takmičenja ,,Mozart’’ u Rimu (2015.), i pobednica VII kategorije na ovogodišnjem Međunarodnom takmičenju ,,Banjalučki Bijenale”.

Pohađala je Master klasove kod eminentnih profesora, kao što su Žan–Fransoa Antonioli, Igor Lasko, Jokut Mihailović, Natalija Trul.

FMU Nemanja i Angelina-22.jpgVesna Mitar i Amalia Miler
10.11.
KC „Miloš Crnjanski”

Novi Sad

Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski” organizuje koncert Vesne Mitar i Amalie Miler u holu institucije u četvrtak, 10. novembra u 20 časova.

Ovo će biti peti nastup iz ovogodišnjeg ciklusa koncerata kamerne muzike, odnosno njime nastavljamo promociju savremenog muzičkog stvaralaštva.

Ulaz je slobodan.

Vesna Mitar – flauta;

Amalia Miler – gitara.

Program je sledeći:

Rautavaara – „Sonataˮ

Ourkouzounov – „Colorful sketchesˮ

Takemitsu – „Toward the seaˮ

(The Night, Moby Dick, Cape Cod)ˮ

Fujikura – „Glacierˮ

Nagaoka – „Kazeˮ

Весна Митар и Амалиа Милер
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here