Koncerti klasične muzike u Beogradu i Novom Sadu do kraja nedelje (20.10.-23.10.): Danil Trifonov, Festival NOMUS, Jovan i Nada Kolundžija

0
Reklama

Medjunarodni i domaći umetnici na zanimljivim koncertimaBEOGRAD & NOVI SAD, 20. oktobra:
Čuveni svetski pijanista Danil Trifonov, Festival NOMUS u Novom Sadu gde nastupa Roman Simović, Jovan i Nada Kolundžija, neki su od muzičara, festivala i dogadjaja koji će obeležiti klasičnu muziku u Beogradu i Novom Sadu do kraja nedelje, od večeras, 20. oktobra do nedelje, 23.10.

„U SUSRET BEOGRADSKIM OPŠTINAMA“

Serija beogradskih koncerata maestra Jovana Kolundžije


JOVAN KOLUNDŽIJA, violina

NADA KOLUNDŽIJA, klavir

Četvrtak, 20. oktobar 2022. u 20 časova

Dom kulture Studentski grad, Novi Beograd


Gošće koncerta:

Nina Rakočević, violina SMŠ “Jospi Slavenski”

Jelisaveta Nikolić, viola SMŠ “Kosta Manojlović”


Program:
Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje


Nakon nedavnog izuzetno uspešnog koncerta u prepunoj sali Centra za kulturu “Vlada Divljan”, violinista Jovan Kolundžija nastavlja seriju koncerata pod nazivom “U susret beogradskim opštinama” nastupom večeras (20.10.) u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

Jovan Kolundžija foto Nebojša BabićUz klavirsku saradnju svoje sestre, pijanistkinje Nade Kolundžije, maestro Kolundžija izvešće kompozicije Sen-Sansa, Leklera, Krajslera, Simeon ten Holta i Nikole Pankrasa Rojea.

Kao specijalne gošće koncerta nastupiće mlade umetnice, violinistkinja Nina Rakočević, učenica prvog razreda SMŠ “Josip Slavenski” i violistkinja Jelisaveta Nikolić, učenica drugog razreda SMŠ “Kosta Manojlović”.


U okviru serije beogradskih koncerata maestro Kolundžija će nastupiti i u Kulturnom centru Čukarica 8. novembra (19.00) i u Centru za kulturu Rakovica 19. novembra (20.00h).
Ulaz na sve koncerte je besplatan.


Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

Impresivnu umetničku karijeru i blistavi profesionalni put proslavljenog srpskog violiniste obeležilo je preko 4000 hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od 40 zemalja, turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi.

Bili su i poznati grandiozni ciklusi koncerata – “Deset veličanstvenih”, “Volite li Betovena”, “Bravisimo Maestro Mocart”, “U čast velikom Bramsu” i osvojene nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug.

Kao osnivač Centra lepih umetnosti „Guarnerius“ u Beogradu, na tom mestu je često održavao solo koncerte, kao i na Kolarcu, i svi nastupi su mu po pravilu rasprodati.
Veći solo koncert je u poslednje vreme imao upravo u Kolarčevoj zadužbini 2016. godine.


NADA KOLUNDŽIJADobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug.

Pijanistkinja Nada Kolundžija je rođena u Beogradu gde je magistrirala na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Dušana Trbojevića.
Kasnije se usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u kod pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga i posvećena.

Svoje nastupe obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimlјenim zvučnim matricama, elektonikom i autor je više multimedijalnih projekata.

Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja.
Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom.NOMUS – Novi Sad
Novosadske muzičke svečanosti

20.10.-27.10.

NOVI SAD: Tokom osam dana, jedan od najpoznatijih međunarodnih festivala umetničke muzike u našoj zemlji “Novosadske muzičke svečanosti” – NOMUS, ugostiće ansamble i soliste iz Španije, Italije, Nemačke, Brazila, Austrije, Velike Britanije, Belgije, Tunisa, kao i Srbije.


Muzička manifestacija se realizuje u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, sa pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a direkcija festivala najavljuje izuzetne učesnike i zanimljiv program.

Od ukupno tri, velika, ugledna, domaća orkestra, dva će uokviriti ovogodišnji Festival – Vojvođanski simfonijski orkestar koji će večeras, 20.10. od 20.00h otvoriti NOMUS pod umetničkim vođstvom Gordana Nikolića i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, koji će svirati za kraj festivala, pod palicom britanskog dirigenta Timotija Redmonda.

Treći, ne slučajno teatarski, ansambl –Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada – maestro Aleksandar Kojić, biće važni učesnici u maštovitoj predstavi Lutkarske trupe “Per Pok” iz Španije koja će publici na drugačiji način, živopisnim lutkama, dočarati neprolaznu priču, dramsko i muzičko remek-delo “Romeo i Julija” Sergeja Prokofjeva, prema tragediji Vilijama Šekspira.


Dugogodišnji koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, srpski umetnik – vrhunski violinista Roman Simović stoj iza dva programa kamerne muzike, pod nazivom “Roman i Prijatelji”, kao idejni tvorac, selektor izvođača i dela.

Ekskluzivno za NOMUS 2022 spomenuti muzičar je okupio vrhunske kolege koji će tokom dve večeri prvi put svirati zajedno i to dva različita programa.

Među njima je i slavni brazilski violončelista Antonio Menezis, jedan od najboljih svetskih umetnika na svom instrumentu današnjice.Neizostavni deo programa svakog izdanja festivala, i ove godine će na repertoaru predstaviti Kamerni ansambl “Nomusa” sastavljen od naših najboljih, međunarodno priznatih muzičara.

Prema konceptu je poznato da na festivalu ima i onih koncerata koji odstupaju od umetničke muzike, što selekciju programa čini raznovrsnijom i bogatijom.

Jedna od najvećih zvezda će biti Dafer Jusef iz Tunisa, izvanrednni instrumentalista, pevač i kompozitor, koji dolazi sa savremene world music scene.

Publika u Novom Sadu će prvi put gledati Jusefa koga u svetu opisuju kao najinventivnijeg muzičara današnjice, božanskog glasa i majstora na arapskom instrumentu.

I austrijski Ansambl Janoška će prirediti publici jedan drugačiji koncert, hrabrim spajanjem klasike, i raznih žanrova poput džeza, etna i latina, sa programom koji sadrži dela Baha, Betovena, Bramsa, Bernstajna, Brubeka i Bartoka u neviđenim aranžmanima.DANIL TRIFONOV

Petak, 21. oktobar

Kolarčeva zadužbina


Premijerno u Beogradu koncert će u petak, 21. oktobra održati svetska zvezda klasične muzike – pijanista Danil Trifonov u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.


Solista Danil Trifonov je majstor koncertnog repertoara, kamerni i vokalni saradnik i kompozitor.

Osim “Gremija” i nagrada za najbolje koncertne snimke raznih muzičkih časopisa, njegovu karijeru obeležile su nagrade na tri najznačajnija pijanistička takmičenja: Šopenovom konkursu, Takmičenju Čajkovski i Takmičenju Rubinštajn.


Za album izdanja dela Franca Lista«Transcendental» kuće “Deutsche Grammophon » osvojio je Gremi nagradu za najbolji instrumentalni solo album 2018. godine.

D. Trifonov_2017_Foto: Dario Acosta
Kako navodi magazin “The Times of London”, Danil Trifonov je “bez dileme najizuzetniji pijanista našeg doba”.


Tokom prošle sezone Trifonov je izdao album “Bah: Umetnost života” za “Deutsche Grammophon” i promovisao ga na resitalskim turnejama širom SAD i Evrope.

Izveo je Bramsov Prvi koncert za klavir sa Simfonijskim orkestrom Dalasa i Ciriškom filharmonijom kao i Mocartov “Koncert za klavir br. 9” Jeunehomme na turneji po Evropi sa Antoniom Papanom i Nacionalnim orkestrom “Santa Ćećilija”.

Takođe je izveo svih pet Betovenovih klavirskih koncerata u raznim kombinacijama sa osam različitih orkestara, uključujući Njujoršku i Minhensku filharmoniju i Simfonijski orkestar Toronta.

Na kraju, premijerno je svetu predstavio novi Klavirski koncert Mejsona Bejtsa, koji je za njega napisan tokom pandemije, sa ansamblima koji su i naručioci dela – Filadelfija orkestar i Simfonijski orkestar San Franciska.

D. Trifonov_2017_Foto: Dario Acosta
Tokom proteklih sezona Trifonov je bio rezidencijalni umetnik Njujorške filharmonije, što je podrazumevalo i njujoršku premijeru njegovog “Klavirskog kvinteta”, a uređivao je i izveo seriju od sedam koncerata “Perspektive” u Karnegi holu, krunisanu izvođenjem svog Klavirskog koncerta.

Resitale svira širom sveta još od svog debija u Karnegi holu 2013. godine, a njegova diskografija za kuću “Deutsche Grammophon” ima i snimak njegovog debija iz Karnegi hola – “Chopin Evocations” i tri albuma sa muzikom Rahmanjinova sa Filadelfija orkestrom i Janik Nezet-Seginom, od kojih je jedan nominovan za Gremi 2021, a drugi je osvojio nagradu za koncertni snimak godine časopisa “BBC Music”.

Tokom 2016. proglašen je za umetnika godine časopisa “Gramophone”, a 2021. godine Vlada Francuske ga je proglasila za Viteza reda umetnosti i književnosti.

Tokom sezone 2010/2011 Trifonov je osvojio medalje na tri najprestižnija svetska takmičenja: Treću nagradu na Konkursu Šopen u Varšavi, Prvu nagradu na Takmičenju Rubinštajn u Tel Avivu, kao i Prvu nagradu i Gran pri na Takmičenju Čajkovski u Moskvi.

Muzičko obrazovanje je započeo u Moskvi sa svega pet godina, pohađao je Muzičku školu “Gnjesini” u Moskvi, a studije nastavio kod Sergeja Babajana na Institutu za muziku u Klivlendu.

D. Trifonov_2017_Foto: Dario Acosta
Međunarodni festival harfe:
Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Pančevo
19.10. – 30.10.


Svečano otvaranje XXI Međunarodnog festivala harfe održano je u sredu, 19.10. u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Na programu koncerta su učestvovali – Klaudia Lućija Lamana (harfa) iz Italije, Filip Tomić (violončelo) i Lenka Petrović (harfa) iz Srbije.

20.10. u 20.00h

Oktoh 2022″

Muzej 21. oktobar, Kragujevac

Nastupa ponovo Klaudia Lućija Lamana (harfa) iz Italije.

Klaudija je dobitnica zlatne medalje na prestižnom 21. Međunarodnom takmičenju harfi u Izraelu 2022. godine.


Kritičari je opisuju kao jednu je od najintrigantnijih solista na harfi nove generacije. Njena „vibrantna energija“, „interpretativna zrelost“ i „čvrsta ličnost“ zajedno sa „prirodnom virtuoznošću“ čine je apsolutno briljantnom muzičarkom. Klaudija Lućija Lamana izvešće dela Baha, Lopeza, Satija, Britna i Faurea.

Drugi deo koncerta posvećen je našim mladim umetnicima, itekako etabliranim u svetu – harfistkinja Lenka Petrović i violončelista Filip Tomić.
Lenka je pobednik Svetskog harfističkog takmičenja u Izraelu 2018. godine, kao prvi laureat iz Srbije! Program: Betoven, Huber, List, de Falja, Veber.

Klaudia Lućija Lamana
LENKA PETROVIĆ
Filip Tomić21. 10. u 20.00h

Kamerna muzika za gitaru i goste

Kulturni centar Pančeva

Učestvuju: Srđan Tošić (gitara) i Milena Stanišić (harfa)

gosti: Aneta Ilić (sopran), Stana Krstajić (flauta), Ljiljana Nestorovska (harfa) i Gudački kvartet ansambla Metamorfozis Crbija


Festival će se održavati na scenama Beograda, Novog Sada, Pančeva, Kragujevca.


Nastaviće se ….


Ivan Makragić
TANJUG / Music PocketReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here