Koncerti klasične muzike u Beogradu & Pančevu (14.12.-16.12.): Beogradska filharmonija, Istorijski muzej Srbije, Gvarnerijus

Ponovo veoma sadržajna muzička trpeza za ljubitelje klasike i opere

0
Reklama

Ponovo veoma sadržajna muzička trpeza za ljubitelje klasike i opere


BEOGRAD, 14. decembra:
Izuzetno i retko bogat muzički program klasike obeležiće koncerti u Beogradu i Novom Sadu, te će tako Beogradska filharmonija gostovati u Kolarčevoj zadužbini, a nastupe će imati umetnici u ustanovi kulture Gvarnerijus, Istorijskom muzeju Srbije i drugim prostorima naše zemlje.

 KONCERT:
DUŠAN PANAJOTOVIĆ, violina

IGOR DRAŽEVIĆ, klavir

Sreda, 14. decembar 2022. godine, u 20 časova

Ustanova kulture Gvarnerijus

Program: V. Mokranjac, Ž. F. Ramo, J. Slavenski, S. Rajičić

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368


11. SEZONA CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI

FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU“

ANĐELA DINIĆ, klavir

Četvrtak, 15. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: V. A. Mocart, J. S. Bah, J. S. Bah/F. List, S. Rahmanjinov

STAŠA ŽIKIĆ, violina

Natalija Mladenović, klavir

KATARINA VASILJEVIĆ, violina

Sanja Petković, klavir

Petak, 16. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: L. v. Betoven, E. Isaj, J. Brams, M. Ravel


Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije


Dušan Panajotović i Igor Dražević
Tri koncerta klasične muzike ove nedelje u Gvarnerijusu – večeras, u sredu, 14. decembra izveden je koncert violinskog virtuoza Dušana Panajotovića, uz klavirsku saradnju Igora Draževića, a na programu su bila dela Mokranjca, Ramoa, Slavenskog i Rajičića.

U četvrtak, 15. decembra (20h), u okviru ciklusa “FMU i Gvarnerijus nagrađuju” posetioce Gvarnerijusa očekuje nastup višestruko nagrađivane mlade pijanistkinje Anđele Dinić, i na programu koncerta su Mocart, Bah, List i Rahmanjinov.

Za kraj nedelje, u petak, 16. decembra (20.00h) koncertnu scenu Gvarnerijusa podeliće talentovane violinistkinje Staža Žikić i Katarina Vasiljević, koje će uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović i Sanje Petković izvesti atraktivan program i dela Betovena, Isaja, Bramsa i Ravela.

Ulaz na sva tri koncerta je slobodan a mesta se mogu rezervisati putem mejla info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.

Dušan Panajotović (30) iz Knjaževca trenutno pohađa doktorske studije na Katedri za gudačke instrumente, gde je istovremeno angažovan kao asistent. Njegovi prvi muzički koraci, ali i kasnija profesionalna izvođenja, praćena su republičkim i međunarodnim nagradama – za Najboljeg mladog umetnika – od Udruženje muzičkih umetnika Srbije (UMUS), prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Ulmu, Nemačka, „Yamaha“ nagrada, specijalna nagrada na takmičenju „Ohrid Pearls“ u Makedoniji u vidu stipendije za dalje usavršavanje na „Schoole of Music & Dance, College of Creative Arts“, državnom univerzitetu u San Francisku, SAD.

Odlikovan je i prvom nagradom na „Burgos International Music Festival“ u Španiji, prvom nagradom na „Republičkom takmičenju“ u Beogradu, a takođe je i dobitnik nagrada iz fondova Miodrag Macić–Mišo, Meri Žeželj–Majer i Merima Dragutinović.


Anđela DinićAnđela Dinić (21) iz Beograda osnovne studije klavira završila je sa 20 godina na FMU u Beogradu kao student generacije i sa najvišim ocenama. Godinu dana kasnije (2022) završava sa istim uspehom i master studije i upisuje doktorat na FMU.
Na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2019) osvojila je prvu nagradu i titulu Laureata svih starijih kategorija, a iste godine postaje još jedan Laureat – osvaja I nagradu u Sarajevu na Internacionalnom takmičenju pijanista „Memorijal Matusja Blum“.


Posebno se ističu II nagrada, kao i Nagrada publike, na desetom Memorijalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu (2021).
Anđela je nastupala kao solista u većini koncertnih sala u Beogradu. Kao najbolje diplomirani student klavira FMU u Beogradu u 2021. godini, dobitnica je nagrade iz fonda „Jelena Pavlović“.

Staša Žikić (21) studentkinja je četvrte godine FMU u Beogradu koja je tokom školovanja osvojila niz prestižnih republičkih i međunarodnoh nagrada: ,,Jaroslav Kocijan“, Usti nad Orlici (Češka, 2017), ,,Art of strings” (Kragujevac, 2018), Internacionalno takmičenje ,,Konstantin veliki“ (2021), Međunarodno takmičenje ,,Nedeljka Simjonova“ u Haskovu (Bugarska, 2016.), takmičenje gudača u Nišu (2015., 2017. i 2019), ,,Ohridski biseri“ (Makedonija, 2018).

Stipendista je fondacije Dobar glas za 2022. godinu i učesnik Master kampa Nemanje Radulovića. Dobitnica je godišnje nagrade ,,Dositeja“ za 2017. 2018. i 2019. godinu od strane Fonda za mlade talente Republike Srbije.

Katarina Vasiljević (18) je studentkinja treće godine violine na FMU u Beogradu u klasi profesorke Madlen Stokić Vasiljević. Laureat je više republičkih i međunarodnih takmičenja violinista u zemlji i inostranstvu: „Stringfest“ (Sr. Mitrovica), „Talenti Evrope“ (Slovačka) „Premio Clivis“ (Rim), „Aleksandar Glazunov“ (Pariz). Dobitnica je nagrada „Milorad i Zagorka Apostolović“  i „Marija Petrović i Janko Ristić“ koje dodeljuje Muzička škola. „Mokranjac“ za najbolju interpretaciju i najboljeg učenika gudačkog odseka. Dobitnica je i nagrade „Jelena Lela Abramović“ za izvođenje sonate Franca Šuberta na festivalu „Radost muziciranja“ u organizaciji udruženja „Mokranjac“. Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu, Narniju.

Staša Žikić i Katarina Vasiljević.jpgOdržan je večeras, 14.12. tradicionalni zimski koncert Mešovitog hora i Simfonijskog orkestra Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.


KARL ORF

Karmina Burana“

Posvećeno Darinki Matić Marović

Solisti:

Vesna Đurković, sopran

Stevan Karanac, tenor

Vasa Stajkić, bariton

Mešoviti hor i Simfonijski orkestar FMU

Akademski hor Collegium musicum

Hor Obilić AKUD Branko Krsmanović

Dirigent:

Biljana Radovanović Brkanović

Svečana dvorana Kolarčeve zadužbine, Studentski trg 5

Darinka Matić Marović (Herceg Novi, 1937 – Beograd, 2020) bila je srpska dirigentkinja, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i dekan Fakulteta muzičke umetnosti.
Bila je prva žena rektor u Srbiji, a rektor FMU u čak pet mandata.
Kao dirigentkinja vodila je hor “Kolegijum muzikum” (od 1971) i hor “Obilić” (od 1981) i za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata.


Završni događaji u okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“
pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Četvrtak, 15. decembar u 20 časova, Malo pozorište „Duško Radović“

Dve kamerne opere „Čista Voda“ Olge Janković i „Ulica milosrđa“ Damjana Jovičina“, nagrađene od strane partnera iz Amsterdama, udruženja kompozitora „Nieuw Geneco“, u izvođenju polaznika projekta „Opera: Past, Present, Perfect“ i izložba nagrađenih operskih plakata studenata Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice, kao rezultat masterklasa Jovana Tarbuka, biće izvedene u Malom pozorištu “Duško Radović”.

Petak, 16. decembar u 18 časova, Kripta Crkve Sveti Marko

Na koncertu će se predstaviti mladi mecosopran Natia Zoidze uz klavirsku saradnju Shorene Tsintsabadze iz Gruzije. Natia Zoidze je dobitnica prve nagrade na takmičenju pevača u okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ 2021. godine.
Koncert se realizuje u saradnji sa Gruzijskom Ambasadom u Beogradu. 


sdr_viviCIKLUS KONCERATA

MUZIKOM KROZ MUZEJ”

UNICA ART

Petak, 16. decembar 2022.
u 18.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

LANA ZORJAN
violina

NATALIJA MLADENOVIĆ
klavir

Gost koncerta:
ANA BOŽIČKOVIĆPrestižna kulturna ustanova u Beogradu – Istorijski muzej Srbije i istaknuto udruženje „UNICA ART” predstavljaju sedmi i poslednji koncert za ovu 2022. godinu u petak 16. decembra od 18 časova u okviru ciklusa i serijala “Muzikom kroz muzej”.

Publika će gledati koncert mlade violinistkinje Lane Zorjan uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, a kao gošća će nastupiti i pijanistkinja Ana Božičković.


Koncert se kao i uvek od početka ovog serijjala pre dve godine, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.
Na programu su kompozicije Edvarda Elgara, Anrija Vijetana, Feliksa Mendelsona i Kamija Sen-Sansa, a pored njih, kao već prepoznatljiva osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Srbije je dobitnik značajnog priznanja – nagrade „Muzika klasika” za 2021. godinu u kategoriji „Organizator godine” za predanost i zalaganje u popularizaciji ciklusa „Muzikom kroz muzej” u prethodnoj koncertnoj sezoni.


Nakon izvanrednih koncerata mladih umetnika u prethodnoj sezoni, publika će biti u prilici da se upozna i sa darovitom višestruko nagrađivanom mladom violinistkinjom Lanom Zorjan, koja ima svega 14 godina i svira violinu od svoje četvrte.

Na mnogim republičkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu je pobedjivala (Austrija, Rusija, Češka, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švedska, Španija ) i realizovala preko 200 koncerata, javnih nastupa, TV gostovanja.

Lana je nastupala kao solista 9 različitih profesionalnih orkestara na 22 koncerata u tri različite države Evrope, a kao solista uz pratnju klavirskog saradnika realizovala je preko stotinu nastupa u 13 država. Učenik je M. Š.“Isidor Bajić“ u Novom Sadu.
Natalija Mladenović je rođena u Rusiji, gde je pohađala Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Vladimira Bunjina i Anatolija Rjabova.

Sa samo 17 godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum „Čajkovski“, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina.

Diplomirala je 1996. sa odličnim uspehom, i stekla zvanje magistra umetnosti, a magistarske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Natalija je laureat nagrada na Međunarodnim takmičenjama „Petar Konjović“ u Beogradu i „Rubinštajn“ u Parizu. Nastupala je širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u Nemačkoj, Švajcarckoj, Francuskoj, Bugarskoj, Austriji, Italiji, Danskoj, Španiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kao solista, ova umetnica je nastupala sa orkestom Samarske filharmonije, orkestrom RTS-a, Umetničkim ansamblom “Stanislav Binički”.
Program koncerta:

E. Elgar: Salut d’amour

H.Vieuxtemps: Violin concerto, no 5, op.37

– Allegro non troppo

– Adagio

– Allegro con fuoco

F. Mendelsson: Fantasie, op.28, I stav

V. Horeisek: Tiho noći

Saint- Saens: Introduction and rondo capriciosso


U organizaciji Udruženja “UNICA ART” od početka je prisutna istaknuta umetnica violine – Aleksandra Dimitrijević, iskreni i iskonski zaljubljenik u muziku.


Poznata pravila:

Zbog ograničenog broja mesta publika mora da rezerviše mesta na telefon 064/ 858 – 1296 svakog dana, osim ponedeljka, od 12 do 19 časova.

Svi koji ne stignu uživo da gledaju koncert, biće u prilici da prate na YoutTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već od subote 17. decembra, gde se inače nalaze svi koncerti kroz cela tri ciklusa ovog jedinstvenog projekta „Muzikom kroz muzej”, gde su se nastupi klasične muzike tako jednostavno preselili u prostor muzeja.Violinistkinja Lana ZorjanBEOGRADSKA FILHARMONIJA
& GABRIJEL FELC
LAJPCIG

Kolarčeva zadužbina

Petak, 16. decembar, 20.00h


Nemački šef-dirigent Gabrijel Felc priprema sa Beogradskom filharmonijom spektakularno simfonijsko veče u petak, 16. decembra, na Kolarcu, od 20 časova, kada će na programu biti remek-delo, gigantska “Sedma simfonija” Antona Bruknera (1824-1896) i “Četvrta simfonija” Roberta Šumana (1810-1856).

“Na dobrom putu” je slogan koncertne sezone Beogradske filharmonije na Kolarcu, i ove večeri orkestar “stiže” do Lajpciga, grada koji je simbol muzičke kulture i svetle tradicije velikih imena kao što su Vagner, Brukner, Šuman.

Ipak, kompozicije koje će biti odsvirane u petak, nisu odmah prihvaćene tokom istorije.
Prva verzija Šumanove “Simfonije br. 4 “ naišla je na toliko loš prijem da ju je autor komponovao po drugi put, dok je Brukner uz “Simfoniju br. 7” napokon doživeo ogroman uspeh koji je preokrenuo njegovu, gotovo tragično sudbinu.


Beogradska filharmonija, foto Marko Đoković


Foto: Sophia Hegewald
Foto: Sophia Hegewald
Na koncertu u petak izvodimo dva simfonijska dela koja predstavljaju sasvim različite, ali veoma jake kompozitorske težnje. Šuman je želeo da se kroz simfonijsku formu izdigne ali i oslobodi kompleksa Betovena, njegovog velikog prethodnika”, kaže Gabrijel Felc, koji za Bruknera dodaje da je bio doveden do očajanja zbog izolacije u kojoj je živeo privatno i profesionalno.

“Međutim, genijalan napor koji je neprestano ulagao, napokon je dobio smisao u Sedmoj simfoniji kroz koju vidimo ogromnu, veoma emotivnu i dirljivu veru u sopstveni talenat. Ovo gigantsko delo govori o sudbinskom putu sa dna do vrha, i postalo je remek-delo koje je Brukneru donelo međunarodnu slavu”
, istakao je nemački šef-dirigent.

Sedamdeset minuta visoko emotivne Bruknerove muzike je obožavano simfonijsko delo, koje prema Felcovim rečima “predstavlja sam DNK orkestarske muzike zastupljene na repertoaru svakog vrhunskog orkestra”, jedno je i od omiljenih u Beogradskoj filharmoniji.
Gabriel Felc i BGF, foto Marko Đoković

GABRIEL Felc, Marko DjokovićFILIP KRUMES & BEOGRADSKI BAROK
Petak, 16. decembar – Kulturni centar Pančeva
Subota, 17. decembar – Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat“
, Beograd

Dva koncerta ansambla “Beogradski barok” će se održati u petak 16. i subotu 17. decembra u Pančevu i Beogradu, a ulaz na oba nastupa je slobodan.

———————————————-

Filip Krumes & Beogradski barok – “EX TEMPORE”– improvizacija u istorijskoj i savremenoj muzici“

U petak i subotu sa sastavom Belgrade Baroque / Beogradski barok publika ćegledati izvođenje neke od kompozicija improvizovane muzike, ovog puta odsvirane na autentičnim instrumentima iz baroknog perioda.

Naš poznati violinista Filip Krumes i ansambl „Beogradski barok“ izvešće program pod nazivom „EX TEMPORE“ u petak 16. decembra u Kulturnom centru Pančeva, od 19 časova, i u subotu 17. decembra u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat“ u Beogradu, u 20 časova. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

BEOGRADSKI BAROK
Beogradski barok ovim programom predstavlja muzički koncept improvizacije kao vezivnog elementa muzike ranog 18. veka i muzike današnjice. To je u potpunosti nova i neistražena umetnička teritorija za domaće umetnike i retka pojava na inostranim muzičkim scenama.

Okosnicu „baroknog“ dela programa predstavljaće dela A. Korelija, M. Marea i G. F. Telemana u izvođenju članova ansambla „Beogradski barok“, dok će ostatak koncerta improvizator Filip Krumes povesti ansambl u izvođenju njegove autorske muzike.

Koncerti se realizuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva.

Više informacija o Filipu Krumesu:
https://www.facebook.com/filip.krumes/

Beogradski barok
https://www.youtube.com/belgradebaroque
https://www.facebook.com/belgrade.baroqueFestival Basomanija u 31. izdanju

od 15. do 18. decembra u Beogradu


Četvrtak, 15. decembar u 20 časova

STEVAN JOVANOVIĆ, kontrabas

Bojana Dimković, klavir

Program: Fore, Betoven, Šubert

Sala Beogradske filharmonije (Studentski trg 11)

17. decembar u 11.00

PROMENADNI KONCERT ĐAKA I STUDENATA

Velika sala Fakulteta muzičke umetnosti (Kralja Milana 50)

17. decembar u 20.00h

RIK STOTIJN, kontrabas

Dušan Egerić, klavir

Specijalni gosti: kvartet kontrabasa Četiri i po kontrabasa

Program: Vivaldi, Botezini, Lancen, Šuman, Tabakov, Montag, Popović, Milošević

Hrišćanska adventistička crkva (Radoslava Grujića 4)

15-18. decembar

MASTER KLAS RIKA STOTIJNA

Velika sala Fakulteta muzičke umetnosti

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here