Koncerti klasične muzike u Beogradu do kraja sedmice (15.03.-18.03) – Istorijski muzej Srbije, Kolarac, Dom omladine

Mala, ali odabrana grupa koncerata za predstojeće dane do vikenda

0
Reklama


Mala, ali odabrana grupa koncerata za predstojeće dane do vikenda

BEOGRAD, 15. marta (Tanjug) – Četiri koncerta klasične muzike biće izvedena do kraja aktuelne sedmice u Beogradu – pijanistkinja Marija Bajalica će nastupiti sutra veče, 16.03. u Istorijskom muzeju Srbije, a učenici Muzičke škole “Stanković” će imati svoj program dve noći – na Kolarcu večeras, 15.03. i u Domu omladine u subotu, 18. marta.

Takodje, sutra, 16.03. nam stiže i Orkestar Prinstonskog univerziteta na Kolarac.

MUZIČKA ŠKOLA “STANKOVIĆ”

Sreda, 15. mart, u 20.00h – Kolarac
Subota, 18. mart, u 19.00h – Dom omladine Beograda

Koncert Muzičke škole “Stanković” humanitarnog karaktera biće izveden večeras (sreda, 15.03.) u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbiune, a specijalna gošća je džez i šlager diva Beti Đorđević.

Iz ove muzičke škole apeluju publiku da pomognu, jer njihova koleginica, profesorka klavira Ivana Matijević herojski se bori sa najtežom bolešću, te uz kupovinu karata, takodje mole da se pošalje SMS poruka 1416 na broj 3030 da bi svi zajedno pomogli Ivaninom ozdravljenju.


Oni će ponoviti koncert i u subotu, 18. marta od 19 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Tradicionalna saradnja Doma omladine i Muzičke škole “Stanković”, nastavlja se i ovog marta svečanim koncertom povodom 112 godina od zvaničnog osnivanja škole (1911), i čak 142 godine od njenih početaka u okviru Pevačkog društva “Stanković” (1881), čime se ona ubraja u jednu od najstarijih kulturno-obrazovnih institucija u Jugoistočnoj Evropi.

Izuzetan izbor mladih klasičnih i džez umetnika predstaviće se na ovom nastupu, definišući umetničku viziju Muzičke škole “Stanković”. Virtuozni solisti, upečatljivi kamerni sastavi i izvanredne džez majstorije “Stankovićevaca”, rečito će demonstrirati sve razloge zbog kojih se ova škola smatra jednom od najuspešnijih, a svakako najomiljenijom među mladima u Beogradu i šire.

Na repertoaru obe večeri će im biti kompozicije velikih umetnika kao što su – Volfgang Amadeus Mocart, Nikolo Paganini, Cezar Frank, Đuzepe Verdi, Johan Jozef Fuks, Johan Sebastijan Bah, Roland Diens, Edvard Elgar, Sergej Rahmanjinov, i mnogi drugi velikani klasične muzike.

MUZIKOM KROZ MUZEJ

Četvrtak, 16. mart 2023.

u 19.00 časova


Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11

MARIJA BAJALICA
klavirIstorijski muzej Srbije i udruženje „Unica Art” na čelu sa predsednicom, poznatom violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, organizuju koncert pijanistkinje Marije Bajalice za četvrtak od 19.00h u navedenom muzeju.

U pitanju je 11. koncert u okviru treće sezone poznatog serijala – ciklusa „Muzikom kroz muzej”, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su kompozicije Mocarta, Bramsa i Pulanka, a pored njih, kao već prepoznatljiva osobenost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, a ovog puta je to “Učiteljsko kolo”.

Nedavno je iz štampe izašla interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej”, o čemu smo pisali na stranicama magazina Music Pocket, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.


Naravno, kako se svi koncerti snimaju, emitovanje celog nastupa 16. 03. će biti već sutradan nakon izvedenog događaja, znači u petak, 17. marta.Pijanistkinja Marija Bajalica je diplomirala i magistrirala studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Tokom školovanja osvajala je nagrade na republičkim, saveznim takmičenjima i mnogim festivalima.


Pamti se 1984. godina kada je nastupala i takmičila se u Italiji gde je osvojila prvu nagradu na medjunarodnom takmičenju “Carlo Soliva” i bila finalista klavirskog takmičenja u Senigaliji.


Tokom studija ostvarila je prve solističke koncerte i saradnju sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Beograd.

Ipak, ubrzo nakon završenih magistarskih studija otišla je u Južnoafričku Republiku gde je radila kao docent na katedri za klavir, univerziteta u Pretoriji, od 1993. do 2005. godine i tamo je imala status stalnog soliste za nacionalnu radio stanicu SABC (South African Broadcasting Corporation).MARIJA BAJALICA


ALEKSANDRA DIMITRIJEVIĆ
Početkom 2006. usledila je selidba za Australiju, tako da je od 2007-2016. predavala klavir na redovnim i post-diplomskim studijama na univerzitetu u Adelaidi.

Tokom 2008 godine, Marija je dobila prestižnu nacionalnu stipendiju – “Australian Postgraduate Award”, za doktorske studije na katedri za klavir, koje je završila 2013. godine.

Zanimljivo je da se u Australiji njena koncertna karijera odvijala paralelno sa akademskom, obeležena solističkim nastupima u ciklusima klasične muzike, kao što su “Elder Hall Concert Series”, “Ngeringe (Ukaria) Concert Series”, “Recitals Australia”, “Flinders University Lunch Hours”.

Nastupala je za australijsku nacionalnu radio stanicu ABC i snimala za “5MBS FM Radio”, kao i “Radio Adelaide”. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.Program koncerta umetnice na klaviru Marije Bajalice:


W. A. Mozart: Sonata B-dur, KV 570

J. Brahms: Intermezzi Op 117

F. Poulenc: Three Novelettes

Učiteljsko kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

Koncert: SVETOVI NACIJE

Orkestar Prinstonskog univerziteta

Četvrtak, 16. mart, u 20.00h
Kolarčeva zadužbinaKoncert pod nazivom “Svetovi nacije” biće održan iste večeri u četvrtak, 16. marta na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, u izvođenju Orkestra Prinstonskog univerziteta, uz američkog dirigenta Majkla Prata i Hor “Collegium Musicum”.
Sve besplatne ulaznice su već podeljene za ovaj koncert.

Na programu koncerta će biti sledeći kompozitori: Aleksandar Borodin (1833-1887) – “Polovecke igre” iz opere “Knez Igor”, Semjuel Kolridž Tejlor (1875-1912) i “Balada za Orkestar, Op. 33”, i u drugom činu – Gustav Holst (1874-1934) i njegovo delo “Planete” iz sedam segmenata: “Mars, donosi rat”, “Venera, donosi mir”, “Merkur, krilati glasnik”, “Jupiter, donosi radost”, “Saturn, donosi staro doba”, “Uran, mag” i “Neptun, mistik”.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket


Dirigent Majkl PratReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here