Koncerti klasične muzike u Beogradu danas i sutra (07.04. + 08.04.): Trio Feniks, Boris Berezovski, Beogradska filharmonija

Istorijski muzej Srbije, Kolarčeva zadužbina i Ruski dom

0
Reklama

Istorijski muzej Srbije, Kolarčeva zadužbina i Ruski domBEOGRAD, 7. aprila:  Trio Feniks, Boris Berezovski, Beogradska filharmonija, neki su od sastava i muzičara koji će održati koncerte večeras i sutra u Beogradu na scenama Istorijskog muzeja Srbije, Ruskog doma i Kolarčeve zadužbine.

BORIS BEREZOVSKI
Ruski dom
Petak, 7. april, u 18.00h


 Čuveni ruski pijanista Boris Berezovski će održati solo koncert večeras od 18.00h u Ruskom domu i to lepim povodom.

U aprilu se navršava jubilej – 90 godina od osnivanja Ruskog doma u Beogradu.
Otvoren 1933. godine uz podršku  kralja Aleksandra I Karađorđevića i na inicijativu Ruskog komiteta za kulturu, Ruski dom – Car Nikolaj II postaje novi dom za Ruse koji su izgubili svoju domovinu usled tragičnih događaja 1917. godine i glavno središte duhovnog i kulturnog života na Balkanu, koje već gotovo jedan vek čuva zajedničku istoriju naša dva naroda.

 Jubilarnu godišnjicu Ruski centar za nauku i kulturu Ruski dom obeležava nizom kulturnih događaja dva dana, i večeras je finale.

 Ruski dom sa posebnim ponosom najavljuje i solistički koncert jednog od najznačajnijih pijanista današnjice, ruskog virtuoza moćne snage i prefinjenog senzibiliteta – Borisa Berezovskog, koji je već gostovao više puta u Beogradu, na scenama Kolarčeve zadužbine, čak i Beogradske Arene u okviru festivala BEMUS, ali i na Mokroj Gori kod Emira Kusturice.


Foto: Getty Images
 

Ruski umetnik  će nastupiti u Ruskom domu sa potpuno novim programom koji je pažljivo pripremao specijalno za ovu priliku.
 Koncert, organizovan u saradnju sa kompanijom Gasprom njeft, biće održan u sali ,,Fjodor Šaljapin“ u 18 časova.

 Prvobitno ime Berezovskog bilo je Eljašberg, Boris Vadimovič. Njegovi roditelji su promenili prezime u Berezovski kada je imao sedam godina.

Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu kod Elisa Virsaladzea i privatno kod Aleksandra Saca. Nakon njegovog londonskog debija u Vigmor holu 1988. godine, britanski magazin “The Times” iz Londona ga je opisao kao „umetnika izuzetnog obećanja, igrača blistave virtuoznosti i ogromne moći”.  Tokom 1990. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Čajkovski.

U maju 2005. imao je svoj prvi solistički recital u Teatru Jelisejskih polja u Parizu i svirao je na istom mestu januara 2006. sa Nacionalnim orkestrom Francuske.

U januaru 2007. odigrao je sedam resitala „Carte Blanche” u Luvru.
Tokom maja 2009. premijerno je izveo „Klavirski koncert” Karola Befe u Tuluzu, sa Orchester National du Capitole de Toulouse i Tuganom Sokhijevim kao dirigentom.


 Svečanostima u Ruskom domu prisustvovaće visoke zvanice, među kojima su rukovodilac Federalne agencije „Rossotrudničestvo“ Jevgenij Primakov, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnici Vlade Republike Srbije i rusko-srpskih poslovnih struktura, delatnici u oblasti nauke, kulture i umetnosti Rusije i Srbije.

MUZIKOM KROZ MUZEJ

Petak, 07. april 2023.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11


TRIO FENIX

JELENA ŠARENAC, flauta

JASMINA ŽIVIĆ, flauta

RUŽICA GOJKOVIĆ, klavir

 Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević, organizuju dalje serijal koncerata iz ciklusa “Muzikom kroz muzej” i večeras, 7. aprila će u Galeriji ovog muzeja biti održan nastup sastava “Trio Fenix”.

Kamerni ansambl čine flautistkinje Jelena Šarenac i Jasmina Živić, i pijanistkinja Ružica Gojković, koji će svirati u ovoj trećoj sezoni poznatog muzičkog serijala, započetog u doba pandemije korona virusa (2020), kada je održavan u početku online, bez publike.

Na programu su kompozicije Ijana Klarka, Ornulfa A. Mikelsena, Franca Doplera, Roza Trubgera i Bojana Mladenovića, a pored njih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, danas, 07.04. od 9 do 15 časova.


Snimak koncerta će se emitovati na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, u subotu 8. aprila, gde se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”, od 2020. godine.


JELENA ŠARENAC

Umetnica Jelena Šarenac (38) iz Pakraca, osnovno muzičko obrazovanje je završila u Rumi, a dalje školovanje nastavila je u Beogradu u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“.
 Diplomirala je flautu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je završila i specijalističke studije.

Dugo godina je član kvarteta flauta „Sinfoniko“ sa kojim je ostvarila veliki broj koncerata, kao I kvarteta “Quadrema” koji sarađuje sa kompozitorima novog doba (Zoran Hristić, Svetislav Božić, Kosta Babić, Milica Đorđević, Stevan Divljaković).

 Pohađala je mnoge majstorske kurseve kod zapaženih flautista iz zemlje i inostranstva: (Emmanuel Pahud, Silvia Carredu, Mathias Alin, Ljubiša Jovanović, Vinsent Luca, M.Kofler, M. Simonović).


Takođe, na sve te angažmane, flautiskinja Jelena Šarenac više godina je član Hora flauta “Beogradska siringa“ pri Narodnom pozorištu u Beogradu sa kojima redovno nastupa.

Istaknuta je i kao pedagog, jer radi kao nastavnik flaute u Muzičkoj školi  ”Stanislav Binički” gde ostvaruje zapažene rezultate.

Sarađuje sa svim orkestrima, a od sezone 2018. angažovana je na mestu 1. flaute u Operi i teatru Madlenijanum u Zemunu.

JELENA ŠARENAC
JASMINA ŽIVIĆ

Muzičarka Jasmina Živić se prvi put srela sa flautom 1995. godine, i bila je to ljubav na prvi pogled, kako je sama priznala, te se nakon završenih studija u Beogradu, preselila u Norvešku, u grad Stavanger na dalje usavrsavanje.

Trenutno zivi u Kristiansundu, gradu na zapadnoj obali Norveške gde radi kao solo flautista u Operi. Pored angažmana u simfonijskim i kamernim orkestrima u Norveškoj, Jasmina sarađuje
 sa savremenim kompozitorima različitih žanrova, snima i premijerno izvodi novu muziku i savremena dela.

Jasmina Živić uspešno sarađuje i sa plesačima, a takođe se već dugi niz godina bavi i pedagoskim radom i često drži radionice za flautu i drvene duvače.

Ona je osnivač i članica Kinda trija od 2018. godine sa kojim redovno nastupa u regionu i inostranstvu.  

Članica je Tria «Fenix» od njegovog nedavnog osnivanja 2019. godine.


Флаутисткиња Јасмина Живић
RUŽICA GOJKOVIĆ

Pijanistkinja Ružica Gojković (37) je rođena u Prijepolju,  gde je stekla osnovno, a srednje muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu.
 U prestonici je  2010. godine diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

 Nastupala je na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji gde je osvojila niz nagrada, kao solistkinja, kamerni muzičar, i klavirski saradnik.

Takođe, imala je koncerte u gradovima širom Srbije, u Nemačkoj (Minhen) i Italiji (Rim).

Umetnica na klaviru je ćlan kamernog sastava “Kvadrema”, koji je osnovan sa ciljem promovisanja stvaralaštva savremenih srpskih kompozitora.

Osim ovog ansambla, Ružica Gojković je član klavirskog dua Barabar sa Jasminom Raković, sa kojim je 2018. godine osvojila 3. nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji.

Ružica aktivno nastupa sa flautistkinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić kao član dua, ali i u okviru Trija Fenix.

Od 2019. je postala studentkinja doktorskih studija na FMU – odsek kamerna muzika.

Angažovana je kao profesorka klavira u Muzičkoj školi Mokranjac još od 2010. godine.


Пијанисткиња Ружица Гојковић

 


Program koncerta:

Ian Clarke: ‘Maya’

Ornulf A. Michelsen: Agadio i Rondo

F. Dopler: Andante i Rondo

Roz Trubger: Tangos Parejas

1. Catrapuz-arr. E. Nazareth

2. Metidando-arr. E. Souto

3. Maly-arr. E. Nazareth

Bojan Mladenović: Tri pesme iz Srbije

Ornulf A. Michelsen: Jekino kolo

(iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije)
BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Petak, 7. april, u 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Srpska premijera kompozicije “Tri muze u video igri” u Filharmoniji


Beogradska Filharmonija svira muziku za kompjuterske igre, tako da izvodi neobičan repertoar inspirisan Kinom, uz dirigenta Danijela Rajskina, u petak 7. aprila na sceni Kolarčeve zadužbine, u okviru atraktivnog programa “Peking”.


 U srpskoj premijeri kompozicije “Tri muze u video igri” Tan Duna, nastupiće umetnik na trombonu Jurhen von Rajen, a pevači Eva Fogel i Tomas Mor će svirati sa orkestrom u “Pesmi zemlje” Gustava Malera.

Koncertni program “Peking” otvara najnovije delo kinesko-američkog kompozitora Tana Duna “Tri muze u video igri”. Kompozicija predstavlja omaž muzici za kompjuterske igre uz istovremeno duboko uvažavanje kineske muzičke tradicije.

Jorgen-van-Rijen, foto Marco Borggreve
Joergen-vanRijen, foto Marco BorggreveDelo je premijerno izveo Jurhen von Rajen 2021. godine, solista filharmonijskog koncerta kome je delo i posvećeno.


 Glavni trombonista Kraljevskog orkestra Koncertgebau, veoma je traženi muzičar zbog načina na koji promoviše svoj instrument, njegovog inovativnog repertoara za trombon, kao i približavanja postojećeg opusa široj publici.
 Pravi ambasador svog instrumenta, von Rajen će pokazati svoju tehničku superiornost u kompoziciji neobičnog naslova koja je inspirisana zvucima kineskih instrumenata.

 Beogradska filharmonija priređuje srpsku premijeru “Tri muze u video igri” Tan Duna, čiji “Vodeni koncert” iz 2012. godine, ljubitelji muzike pamte kao pravi hit, jer je za taj performans potrošeno više od 250 litara vode, a publika iz prvih redova je dobila kabanice.


25.11.2022. BARSELONA Danijel Rajskin Andrej Gunjin, klavir H. Turina: Fantasticni plesovi M. de Falja: Noci u spanskim vrtovima K. Debisi: Iberija M. Ravel: Spanska rapsodija Beograd, 24.11.2022. foto Nemanja Jovanovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
23.12.2022. MOSKVA Danijel Rajskin Simone Lamzma, violina S. Gubajdulina: Ofertorijum, koncert za violinu i orkestar P. I. Cajkovski: Manfred simfonija Beograd, 23.12.2022. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA


 


U drugom delu koncerta „najveća od svih Malerovih simfonija“ – ciklus pesama za dva glasa i orkestar “Pesma zemlje”, nastao prema stihovima iz zbirke kineskih pesama “Kineska flauta”.


 Mecosopran Eva Fogel i tenor Tomas Mor, imena koja se često sreću na operskim scenama kao što su Državna opera u Berlinu, Grand teatar u Ženevi, Koncerthebau u Amsterdamu, Berlinska filharmonija, bečki Muzikferajn, Teatro Masimo u Palermu,  Kraljevska opera u londonskom Kovent Gardenu, opera Malme i Lajpciška opera, nastupaju zajedno sa orkestrom, i dirigentom Danijelom Rajskinom.


FILH 6 Peking BOARDING

Simfonijski orkestar i Hor RTS
Subota, 8. april, 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Koncert gde dominira kompozicija “Nemački rekvijem” Johanesa Bramsa, u izvođenju Simfonijskog orkestra i Hora RTS biće realizovan u subotu, 8. aprila u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
 
Kao solisti nastupiće – Sonja Šarić, sopran, i Dragutin Matić, bariton.  


 „Nemački rekvijem“ je izvođački jedno od najkopleksnijih Bramsovih dela.
 Od trenutka kada je premijerno izveden, sve do danas, privlačio je i pažnju publike zbog snage
 zvuka i tekstualne poruke koju šalje, ali i kompozitorske poetike koja je sasvim specifična
 u odnosu na ostala dela tog kompozitora.

Simfonijski orkestar i Hor RTS, uz maestra dirigenta Bojana Suđića, izvešće monumentalni „Nemački rekvijem” kao remek delo velikog Bramsa.


„Rekvijem“ nosi i dozu mistike, jer autor nikada javno nije otkrio šta ga je inspirisalo da ga napiše i kome je delo posvetio. Pretpostavlja se da je gubitak majke i Roberta Šumana, velikog prijatelja i mentora, bio povod da ga napiše, naročito takvo razmišljanje podstiče činjenica da je Šumana često nazivao i svojim duhovnim ocem.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here