Koncerti klasične muzike u Beogradu 20. i 21. aprila: Madlenianum, Kolarac, Istorijski muzej Srbije, Bioskop Balkan

Atraktivan program muzike u prestonici

0
Reklama

Atraktivan program muzike u prestonici


Četiri koncerta klasične muzike su na repertoaru večeras i sutra u Beogradu, kada će nam gostovati inostrani i domaći umetnici na zanimljivim ambijentalnim prostorima za sve ljubitelje putovanja kroz istoriju muzike svetskih velikana – kompozitora.


METAMORFOZIS – 20.04. Bioskop Balkan


Koncertom “About Life, Identity & Death” večeras, 20. aprila od 20.00h u bioskopu Balkan, ansambl “Metamorfozis” će zvanično otvoriti svoju 17. koncertnu sezonu naziva „Endless Poetry“ i time uspešno nastaviti predstavljanje atraktivnih programa domaćoj i stranoj javnosti.


Na programu će se naći dela Pergolezija, Gabrijela Prokofijeva, Ajrata Išmuratova, Peterisa Vasksa, Samuela Barbera i Dmitrija Šostakoviča.
Gosti ansambla na koncertu biće članice Akademskog hora „Obilić„.


Ovaj koncert je osvrt na situaciju kroz koju prolazimo poslednjih godina, osvrt na stradanja, patnju, ali i posveta svim žrtvama kako ratova, bolesti, tako i svakome od nas, procesu spoznaje, prihvatanja, suočavanja, preživljavanja. Učiniti našu patnju bitnom”, izjavio je povodom ovog nastupa Saša Mirković, umetnički direktor Ansambla “Metamorfozis” .
Beogradski kamerni ansambl „Metamorfozis“ osnovan je 2005. godine na inicijativu spomenutog violiste i umetničkog direktora Saše Mirkovića, i Tatjane Jovanović Mirković.

Od svog nastanka ansambl je bio posvećen izvođenju graničnih žanrova umetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, ali i dobro poznatih dela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svetu.

Tokom prethodnih godina, Ansambl Metamorfozis i Fondacija Saša Marčeta uspostavili su saradnju što je dovelo do koncertnih nastupa i snimanja za buduće projekte.

Koncerti u okviru 17. koncertne sezone se realizuju uz podršku Ministarstva kulture, SOKOJ-a, Fondacije Saša Marčeta i Bioskopa Balkan.

Saša Mirković – promo foto

TATIANA STUPAK
– 21.04. Istorijski muzej Srbije

Koncert povodom predstojećeg obeležavanja 22. aprilaDana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, održaće u četvrtak, 21.04. – Tatiana Stupak, pijanistkinja sa Kipra, i gostujući muzičari: violinistkinja Olivera Rialas i violončelista Dušan Stojanović u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, koji je i organizator uz udruženje „UNICA ART” .

U pitanju je 14. koncert klasične i popularne muzike u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

U okviru programa biće premijerno u Srbiji izvedene kompozicije britanskog kompozitora Dejvida

Pentkosta, kao i dela Johana Sebastijana Baha, filmskog kompozitora Džona Vilijamsa (muzika iz filma “Šindlerova lista” (1993) Stivena Spilberga), Dimitrija Šostakoviča i Astora Pijacole.

Specifičnost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije i ove večeri će to biti Mikino kolo za violinu, violončelo i klavir.


Pijanistkinja Tatiana Stupak

CIKLUS KONCERATA
Četvrtak, 21. april 2022.
u 18.00 časova
Galerija Istorijskog muzeja Srbije


TATIANA STUPAK, klavir

OLIVERA RIALAS, violina

DUŠAN STOJANOVIĆ, violončelo


Dejvid Pentkost (1940) je britanski kompozitor koji od 2007. godine živi na Kipru. Komponovao je veći broj dela, najviše za klavir. Na ovom koncertu se kompozicije ovog 82-godišnjeg autora prvi put izvode u Srbiji.

Pijanistkinja Tatiana Stupak je muzičko obrazovanje stekla u St. Petersburgu (Rusija) u specijalnoj

školi pri državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, na kome je kasnije i nastavila studije, a tokom pandemije, od 2020. je započela usavršavanje i na Moskovskom konzervatorijumu.
Dobitnica je više međunarodnih nagrada kao pijanistkinja i orguljašica.
Od 2007. godine je stalno nastanjena na Kipru gde je do sada učestvovala na više od stotinu javnih nastupa, na klaviru i orguljama, kao solista i klavirski saradnik.
Većina nastupa je bila u njenoj organizaciji, a mnogi su imali i humanitarni karakter.

Godine 2018. je dobila nagradu za „Ruskinju godine u kulturi na Kipru“, a 2020. godine priznanje „20 najuspešnijih ljudi na Kipru“ u oblasti muzike.
Osnivač je prve Ruske muzičke škole na Kipru – Tatiana Stupak School of Music.


Violinistkinja Olivera Rialas
Violinistkinja Olivera Rialas diplomirala je na FMU u Beogradu i onda je nastavila usavršavanje u Budimpešti na Franc List akademiji.
Po završetku studija je radila kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Nišu.
Olivera je nastavila uspešnu izvođačku karijeru po Evropi, Kini i Americi.

Karijeru nastavlja na Kipru, od 2010. godine, gde nastupa u mnogim ansamblima, a takođe je produžila i svoj pedagoški rad.
Dobitnik je počasnog doktorata Instituta Roma, 2022. godine, za angažovanje u vaspitanju dece za izvođačku umetnost.


Violončelista Dušan Stojanović je diplomirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a stekao je diplomu Koncertanta na konzervatorijumu u Šafhauzenu u Švajcarskoj.

Dugogodišnji je član kamernog ansambla Beogradski gudački kvartet, a takođe je i prvi čelista i solista Kraljevskih gudača Sv. Đorđa.

Pojavljuje se kao solista na CD-u diskografske kuće Mascom, a izdaje i dva CD-a sa kompozicijama za violončelo i klavir srpskih i francuskih kompozitora.
Dušan Stojanović je od 2001. godine stalno zaposlen kao vođa deonice violončela i solo-čelista Simfonijskog orkestra .


Violončelista Dušan Stojanović, foto: Nebojša BabićZainteresovani ljubitelji muzike koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, zbog ograničenog broja posetilaca. Rezervacije se primaju svakog dana od 12 do 19 časova.
Cena karte od 250 RSD obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već u petak 22. aprila od 19 časova.
Takođe, na YouTube kanalu ovog muzeja se nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.
KRISTIJANA PEGORARO
21. april. u 19.30 časova, Velika scena Madlenianuma

Italijanska pijanistkinja Kristijana Pegoraro (Cristiana Pegoraro) i dirigent maestro Lorenco Porcio (Lorenzo Porzio), uz orkestar Opere i teatra Madlenianum imaće u četvrtak, 21.04. koncert naziva “Fantasia Italiana” na Velikoj saceni ovog pozorišta u Zemunu.
Tako u Madlenianum stižu zvezde italijanske klasične muzike.


Kako je objasnila italijanska umetnica na klaviru, “Fantasia Italiana” je album koji je debitovao 2019. godine na rasprodatom koncertu u Karnegi holu u Njujorku i nudi najpoznatiji repertoar velike italijanske muzičke tradicije, od baroka – “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija, do romantizma Pučinijevih intermeca i Maskanjija, prolazeći kroz uvertireĐoakina Rosinija i Đuzepea Verdija.

“Program je predstavljen u dinamičnoj formi zahvaljujući inovativnim transkripcijama za klavir i gudački orkestar koje sam lično uređivala zajedno sa maestrom Lorencom Porcijom, dirigentom. Koncert ima cilj da upozna publiku sa italijanskom muzičkom kulturom, i to ne samo stručnjake u ovoj oblasti, već i nove ljubitelje”,
istakla je Kristijana Pegoraro.

Koncert se organizuje u koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu na Velikoj sceni.
Umetnici će svirati čuvene stavove, uvertire i intermeca italijanskih majstora u novim aranžmanima za klavir i orkestar, a dirigent će se predstaviti i jednom svojom kompozicijom “Dvanaesta noć – Serenada za gudače”.

Pijanistkinja italijanskog porekla Kristijana Pegoraro, za koju “New York Times” piše da je “umetnica najvišeg kalibra”, nastupala je na najprestižnijim scenama u Evropi, SAD,Južnoj Americi, Aziji i Australiji.

Karijeru je započela već sa pet godina, kao “čudo od deteta”, osvojila je brojne nagrade.
Već sa 16 godina je diplomirala sa najvišim pohvalama na Konzervatorijumu u Terniju, Italija.

Nastavila je studije u Beču i na Mocarteumu u Salzburgu i Visokoj školi umetnosti u Berlinu. u Menhetn muzičkoj školi u Njujorku.

Ona je prva italijanska pijanistkinja koja izvodi klasične koncerte u Bahreinu, Jemenu i Omanu, kao i sve 32 sonate za klavir Ludviga van Betovena.

Kristijana Pegoraro je prema analizi kritičara među najboljim interpretatorima kubanske i južnnoameričke muzike, koja je evropskoj publici premijerno predstavila dela latinoameričkih kompozitora Astora Pjacole, Hoakina Nina i Ernesta Lekuona.

Umetnica je takodje i poznata radijska i televizijska voditeljka koja nastupa na italijanskim i na svetskim radio stanicama, a čest je gost popularnih italijanskih TV programa.

Kristijana Pegoraro
Tokom godina Kristijana Pegoraro se pojavljivala pred najvišim svetskim zvaničnicima – predsednik Italije, predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, guverner Njujorka, Njeno kraljevsko visočanstvo velika vojvotkinja Marija Tereza od Luksemburga.

Ona je širom sveta portparol turističke kampanje svoje rodne Umbrije i čest je gost italijanskih ambasada i kulturnih centara u promociji Italije i italijanske muzike.

Njeno klavirsko umeće se može slušati na 28 kompakt diskova.
Njen CD “Tango melodije” Astora Pjacole nagrađen je zlatnom medaljom na prestižnom takmičenju Global Music Award.

Od 2011. godine je osnivač i predsednik Umetničke akademije Narnija (www.narniaartsacademy.com) i umetnički direktor Narnija festivala (www.narniafestival.com), neprofitne organizacije čiji je cilj promocija umetnosti i kulturološkog, arhitektonskog i istorijskog nasleđa Italije kroz široku lepezu inicijativa.

Akademija i Festival bili su pet puta dobitnici nagrade Zlatna medalja, koju predsednik Italije uručuje za izuzetan program.

www.cristianapegoraro.com


Dirigent Lorenco Porcio
Dirigent Lorenco Porcio je počeo da uči klavir sa sedam godina, a sa – 11 orgulje.
Studije je završio u Santa Sesiliji i od 1996. je glavni orguljaš u Bazilici Svete Marije u Parioliju (Rim).

Radio je sa mnogim značajnim pevačima sa Akademije Santa Sesilia i Opera Teatra, Rimskim akademskim horom, Polifonim horom S. Martino i Horom Svetog Pavla iz Rima.

Godine 2003. održao je koncerte u Vatikanu (Sala Rafaelo), u crkvi Governatorato i u Vatikanskim vrtovima pri ponovnom otvaranju Kasine di Pio IV.

Studirao je kompoziciju kod Marka Persićetija, a diplomirao je sa najvišim ocenama na Konzervatoriju Santa Sesilija u Rimu kod Frančeska Telija.

Karijeru je započeo kao dirigent orkestra i od 2004. piše i izvodi muziku na klaviru i orguljama za emisije, dokumentarne i kratke TV filmove na televizijama RAI 1, RAI 3, RAI International, Sky Sport, Roma Uno.
U novembru 2005. Radio Uno Rai emitovao je njegovu “Orijentalnu rapsodiju” (Razmišljanja o Pekingu) koju je i komponovao i svirao.

Tokom godine 2010. debitovao je kao dirigent Orkestra Tiberina kojim je dirigovao i 2011. godine na koncertu u Katedrali Presvetih apostola (Rim).

Italijanski umetnik sarađuje sa Akademijom Santa Sesilija od 2010. kao pijanista i dirigent.
Od 2011. godine je glavni dirigent Filharmonijskog orkestra “L’ Armonica Temperanza”, sa kojim redovno gostuje i nastupa u najprestižnijim dvoranama i crkvama Rima.

U januaru 2014. debituje sa dva koncerta Rimskim filharmonijskim orkestrom, koji su bili odmah rasprodati, u Auditorijumu Serafikum u Rimu i Teatru Manjani u Fidenci (Parma).

U julu 2014. u Narniju diriguje sopranu Katji Ričareli u Auditorijumu San Domeniko i debituje u Teatru Manini sa dve predstave opere “Don Đovani” Volfganga Amadeusa Mocarta.

Od novembra 2014. Lorenco Porcio je u UNICEF-u.
Zbog velikih zasluga proisteklih iz njegovog rada, predsednik Republike Italije – Karlo Azeljo Čampi, dodelio mu je titulu Vitez Republike.

David WalterDavid Valter i Duvački ansambl Simfonijskog orkestra RTS

Kolarčeva zadužbina
21. april u 20 časova


Duvački ansambl Simfonijskog orkestra RTS imaće koncert 21. aprila uz dirigenta i aranžera Davida Valtera i publika će biti u prilici da čuje neka od najpoznatijih dela svetske muzičke literature u verziji za duvače.

Na programu su tako – „Slike sa izložbe” Modesta Musorgskog, jedno od najpopularnijih dela iz sveta umetničke muzike, koje su bile pravo zvučno muzičko otkrovenje za publiku 19. veka, onda opera Karmen” Žorža Bizea, u čijoj se uvertiri čuju melodije poznatih arija, a program će zaokružiti muzika iz baleta „Ljubav čarobnica” Manuela de Falje, koju je kompozitor napisao za čuvenu flamenko igračicu Pastoru Imperio.


David Valter, rođen u Parizu, jeste svetski poznati oboista, dirigent, aranžer i profesor oboe na Pariskom konzervatorijumu.

Karijeru izvođača započeo je sa osvajanjem prve nagrade za obou i kamernu muziku na „Conservatoire national supérieur de musique“ u Parizu, posle čega je dobio pet međunarodnih nagrada na takmičenjima u Ankoni, Pragu, Minhenu, Beogradu i Ženevi.

Kao kamerni muzičar nastupao je sa „Quintette Moragues“ i sa mnogim drugim ansamblima.
Sa 29 godina postao je najmlađi profesor oboe i kamerne muzike na Pariskom konzervatorijumu.

U pokušaju da obogati relativno ograničen repertoar za obou, delovao je i kao aranžer dela klasične muzike za svoj instrument, te je do danas uradio više od 1200 aranžmana.

 
Valter je veoma produktivan i kao kompozitor, i njegov opus, do danas čine 35 originalnih dela.

Decembra 2016. godine dirigovao je izvođenjem svoje opere „La jeune fille sans mains“ u Parizu sa orkestrom „National de l’Ile de France“.


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here