Koncerti klasične muzike u Beogradu 14. i 15. aprila u Istorijskom muzeju Srbije i Kolarčevoj zadužbini

Umetničke noći stranih i domaćih imena na celovečernjim muzičkim programima

0
ReklamaUmetničke noći stranih i domaćih imena na celovečernjim muzičkim programima


Tri koncerta uzvišene klasične muzike biće izvedena večeras, 14. aprila i sutra (15.04.) u Beogradu na scenama Kolarčeve zadužbine i Istorijskog muzeja Srbije, gde će verovatno najviše pažnje izazvati nemačko-japanska pijanistkinja Alis Sara Ot sa Beogradskom filharmonijom.


Trio Sirijus – 14.04.

Ustanova Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” danas 14.04. od 19.00h organizuju koncert kamernog ansambla „Trio Sirijus”, u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, zbog ograničenog broja posetilaca.

Cena karte iznosi 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu – stalnu postavku „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.


Koncert će biti snimljen i montiran, te prikazan odmah sutradan (petak, 15.04.) na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije od 19.00h.

Tu se nalaze i snimci svih koncerata tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Kamerni ansambl „TRIO SIRIJUS” čine violončelista Đorđe Milošević, flautistkinja Jelena Šarenac i pijanistkinja Ružica Gojković. Na programu su dela Vebera, Martinua i Pijacole.


U okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je prema konceptu planirano i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.


CIKLUS KONCERATA

Četvrtak, 14. april 2022.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

TRIO SIRIJUS

ĐORĐE MILOŠEVIĆ, violončelo

JELENA ŠARENAC, flauta

RUŽICA GOJKOVIĆ, klavir


Program:

Weber: Trio

Martinu: Trio

Topdžijsko kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

Astor Pjacola: Liber tango
ĐORĐE MILOŠEVIĆ | Violončelista

Diplomirao je violončelo na FMU u Beogradu a onda se usavršavao u Luksemburgu kao stipendista Ministarstva za kulturu i obrazovanje. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada.

Od 2004. godine Đorđe Milošević nastupa i kao barokni violončelista po zemlji i inostranstvu, bio je član baroknih sastava “Nymbus”, “Balkan Baroque Band”, i ansambla za savremenu muziku “Luksembourg Simfonietta”.

Gostovao je na važnim međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj i Luksemburgu, ostvario je premijerna izvođenja savremenih srpskih kompozitora.2013. i sa Gudačkim kvartetom “Mokranjac” snimio je i objavio prvo promotivno CD izdanje sa delima savremenih srpskih kompozitora. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije – UMUS.


JELENA ŠARENAC | Flautistkinja

Osnovne i specijalističke studije umetnica na flauti Jelena Šarenac završila je na FMU u Beogradu u klasi i osvojila je veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao što je 2005. na Međunarodnom takmičenju u Pančevu – specijalnu nagrada.

Član je kvarteta flauta “Sinfonico” i “Quadrema”koji sarađuje sa savremenim domaćim kompozitorima i premijerno izvodi njihove kompozicije.

Takodje, mlada dama je članica i Hora flauta “Beogradska Siringa” pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 2007. je član orkestra opere Madlenianum u Zemunu i orkestra Narodnog pozorišta.

Veoma tražena i angažovana, mlada umetnica je istovremeno članica i sledećih sastava: kvartet flauta

Eolian”, trija “2.1” flauta, trija “Ataraksija”, ansambla flauta “Flautino Lola Klasik”.

Umetnica se bavi i pedagoškim radom, prvo kao saradnik prof. Ljubiši Jovanoviću a kasnije samostalno u muzičkim školama u Kruševcu i Beogradu.
Osmislila je ciklus pod nazivom “Radost falute” na kome učenici nastupaju u koncertnim salama.

Trenutno radi kao profesorka u muzičkoj školi “Stanislav Binički” i na mestu prve flaute u orkestru opere Madlenianum.

TRIO SIRIJUSRUŽICA GOJKOVIĆ | Pijanistkinja

Diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković.
Nastupala je na domaćim i međunarodnim takmičenjima i osvaja niz nagrada.

Pijanistkinja Ružica Gojković veoma je aktivna kao solistkinja, kamerni muzičar i klavirski saradnik. Saradjivala je sa velikim pijanistima kao što su: Aleksandar Šandorov, Aleksandar Sedlar, Nevena Popović,Vladimir Milošević, Jurij Kot, Vladimir Stojnić, Tami Kanazave, Juval Admondi.

Umetnica na klaviru je članica kamernog sastava “Kvadrema” sa kojim promoviše srpsko savremeno muzičko stvaralaštvo, kao i klavirskog dua “Barabar” sa koleginicom Jasminom Raković.
Njih dve su osvojile treću nagradu na takmičenju “Chopin Roma” u Italiji.

Takodje, neumorna muzičarka nastupa često sa flautiskinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić u okviru trija “Fenix”.

Ružica se nalazi trenutno na doktorskim studijama na FMU u Beogradu na odseku za Kamernu muziku, a od 2010. je angažovana kao profesorka klavira u muzičkoj školi Mokranjac.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Violončelista Petar Pejčić na Kolarcu

Simfonijski orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički“ nastupiće u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras, 14.04. na koncertu iz ciklusa „Odabrali smo za vas“.


Na programu je klasično-moderan sadržaj, koji obuhvata široku paletu stilova, od klasicizma do muzike 20. veka, a solista na violončelu biće mladi Petar Pejčić, koji više godina gradi uspešnu karijeru u Nemačkoj i širom Evrope.

Petar će izvesti “Koncert za violončelo i orkestar u D-duru” Jozefa Hajdna, “Ansambl tri Mađarske igre” br. 2, br. 10 i br. 14, Johanesa Bramsa, kao i posebno popularne i atraktivne „Igre iz Galante“ Zoltana Kodalja. Orkestrom će dirigovati Rade Pejčić.

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Kolarčeve zadužbine.Pijanistkinja Alis Sara Ot sa Beogradskom filharmonijom u subotu, 15. aprila na Kolarcu


Beogradska filharmonija predstavlja jednu od najsjajnijih zvezda svetske klasične muzike mlađe generacije – uspešnu pijanistkinju nemačko-japanskog porekla Alis Saru Ot, u petak 15. aprila na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine od 20.00h.

Pod upravom dirigenta Antonija Mendeza, pijanistkinja će svirati samo – levom rukom, a na programu su dela Morisa Ravela i Sergeja Prokofjeva.

Svestrana umetnica na klaviru Alis Sara Ot, jedinstvena je pojava na muzičkoj sceni i jedan od najkreativnijih umova klasične muzike.

Saradjivala je sa mnogim velikim imenima svetske klasične muzike kao što su: Gustav Dudamel, Ser Antonio Papan, Pav Jarvij, Vladimir Aškenazi i mnogi drugi.

Foto: Pascal Albandopulos
Alice Sara Ott, foto: Pascal Albandopulos
Ekskluzivna umetnica diskografske kuće “Dojče Gramofon”, takođe je talentovani ilustrator i dizajner, radila je za modnu industriju.

Pijanistkinja će izvesti jednu od najatraktivnijih kompozicija napisanih za klavir – “Koncert za levu ruku” Morisa Ravela.
Kompozitor je ovo delo napisao specijalno za austrijskog pijanistu Paula Vitgenštajna, koji je izgubio desnu ruku u Prvom svetskom ratu.

Alis je rodjena u Minhenu, Nemačkoj, 1988. godine iz mešovitog braka: njena majka je Japanka, takodje pijanistkinja, koja je studirala klavir u Tokiju, dok joj je otac bio građevinski inženjer, rodjen u Nemačkoj. Njena rodjena sestra Mona Asuka Ot isto je pijanista klasične muzike.

Ceo program koncerta Beogradske filharmonije ovog petka u znaku je egzotičnih kompozcija pod upravom mladog španskog dirigenta Antonija Mendeza koji predvodi prvi put naše mlade muzičare.

Koncert započinje evociranjem senzualnih španskih flamenko ritmova u Ravelovoj kompoziciji “Alborada del gracioso”.

Publiku očekuje kulminacija u drugom delu koncerta kada će se dirigent predstaviti u punom svetlu sa jednim od omiljenih dela čitavog klasičnog koncertnog repertoara – odlomcima iz baletaRomeo i Julija” Sergeja Prokofjeva.

Foto: Pascal Albandopulos
Dirigent Antonio Mendez
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here