Koncerti klasične muzike u Beogradu 03.05. i 07.05.: Davud Vesnić u „Gvarnerijusu“ i „Odjeci Šopen Festa“ na Kalemegdanu

Važni kulturni događaji za ljubitelje umetnosti

0
Reklama


Važni kulturni događaji za ljubitelje umetnostiBEOGRAD, 2. maja:  Dva koncerta klasične muzike biće održana do kraja aktuelne sedmice (03.05.-07.05.) u Beogradu i to u Ustanovi kulture Gvarnerijus, gde će solo veče sutra, 3. maja, imati pijanista Davud Vesnić, i na Kalemegdanskoj tvrđavi, kada će u nedelju, 7. maja biti održan humanitarni muzički dogadjaj “Za Ivanu”, kao manifestacija “Odjeci Šopen festa”.

DAVUD VESNIĆ
Sreda, 03. maj u 20 časova
Ustanova kulture Gvarnerijus

Program: J. S. Bah, L.v. Betoven, F. Šopen, A. Skrjabin


Jedan od najtalentovanijih mladih pijanista Srbije – Davud Vesnić održaće solistički koncert u Ustanovi kulture „Gvarnerijus”, sutra, 3. maja u 20 časova.
Osnivač ovog Centra lepih umetnosti jeste čuveni violinista Jovan Kolundžija, a direktor je njegova supruga – Miliana Miatović Kolundžija.


 Dobitnik prvih nagrada na takmičenjima „Petar Konjović“, „Sirmium music fest“, „Memorijalu Dušan Protić”, na međunarodnim takmičenjima u Šapcu i Smederevu, za publiku u „Gvarnerijusu” izvešće najlepše kompozicije Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena, Frederika Šopena i Aleksandra Skrjabina.


Veoma mladi umetnik Davud Vesnić (24), rođen u Novom Pazaru, trenutno je student klavira na prvoj godini master studija na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, gde je diplomirao osnovne akademske studije.


Ostvario je zapažene rezultate i osvojio mnoge prve nagrade na međunarodnim takmičenjima, od kojih su značajne na: 23. Međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“, 5. Internacionalnom takmičenju u Smederevu, 22. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu, Internacionalnom muzičkom festivalu „Sirmium music fest“ u Sremskoj Mitrovici, Republičkom takmičenju, „Memorijal Dušan Protić“ u Beogradu, 25. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu 2021., Internacionalnom klavirskom natjecanju u Zagrebu 2021., kao i specijalna nagrada za izvođenje dela Rodiona Ščedrina (90), čuvenog sovjetskog – ruskog kompozitora i pijaniste.  Davud Vesnić

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu odlikovao je Davuda Vesnića – specijalnom nagradom „Olga Mihajlović“ za najtalentovanijeg pijanistu 2021. godine.

Vesnić je bio učesnik masterklasova kod značajnih svetskih profesora: Sofija Vajan (Pariz, Francuska), Kordelija Hofer-Tojč (Salcburg, Austrija), Đuzepe Albaneze (Trst, Italija), Jurij Kot (Ukrajina), Severinjo Ortiz Rej (Vigo, Španija), Nenad Kačar (Zagreb, Hrvatska), Lidija Bizjak (Pariz, Francuska), Evgenija Rubinova (Augsburg, Nemačka).


Takodje, mladi srpski pijanista je bio učesnik na raznim festivalima koji su se održavali u Novom Pazaru od kojih je najznačajniji „World Music Fest Zeman“.

Organizovao je koncert povodom 149. godine rođenja ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova.  Taj muzički projekat „Prolećni Vesnik“ je održan 1. aprila 2022. u Novom Pazaru.  

Inače, zanimljivo da je Vesnić samouki – kompozitor.

 Svirao je i održao koncerte u galerijama i salama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentskog kulturnog centra (SKC), Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ArtGet – Kulturni centar Beograda.

Ulaz na koncert u Gvarnerijusu je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta: info@guarnerius.rs  ili 066/8028-368.


Manifestacija “Otvorene kapije tvrđave”
Koncert „Odjeci Beogradskog Šopen festa“
Kalemegdan, Plato kod Pobednika
Nedelja, 7. maj, u 18.00h

Javno preduzeće ,,Beogradska tvrđava“ organizuje veliku manifestaciju “Otvorene kapije tvrđave” u četiri dana – 4, 5, 6. i 7. maja, koja je namenjena pretežno deci i seniorima.
Raznovrstan program koji će podsticati razvoj sportskog duha i zdravih stilova života, a promovisati kulturu i umetnost, biće realizovan na više lokacija na Kalemegdanu.


Vežbe za decu i seniore, sportske i likovne radionice za decu, književne večeri od kojih će jednu uveličati  Pero i Miloš Zubac, koncert pop muzičarke Leontine i hora „Čarolija“, humanitarni koncert „Odjeci Beogradskog Šopen festa“, samo su neki od sadržaja koji će obeležiti manifestaciju.

Tokom trajanja manifestacije u toku će biti online foto konkurs ,,Pas Kališa 2023“ na kome mogu da učestvuju svi preko društvenih mreža sa slikom svog ljubimca na Tvrđavi. Proglašenje ,,Pas Kališa 2023“ će biti u nedelju 07.05. u 17 časova na gornjem gradu Kalemegdana.
Kao završnica manifestacije “Otvorene kapije tvrđave“, 7. maja, od 18 časova,  biće održan koncert” Odjeci Beogradskog Šopen Festa”, sa podnaslovom  “Za Ivanu”.

Na platou pored spomenika Pobednik na Kalemegdanskoj tvrđavi,  dela “Pesnika klavira“ – Frederika Šopena,  izvodiće značajni domaći talentovani pijanisti: Biljana Gorunović, Olivera Radmanović, Jelena Đajić,  Neven Šobajić i Nebojša Maksimović.

 Koncert je humanitarnog karaktera,  kao podrška Ivani Matijević, osnivaču i umetničkom direktoru Beogradskog Šopen Fest-a. Putem donatorske kutije sakupljaće se dobrovoljni prilog publike, a prikupljena sredstva namenjena su za lečenje Ivane Matijević.

 Internacionalna kulturno – obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest, od 2012. godine promoviše lik i delo kompozitora Frederika Šopena, predstavlja vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima.
Festival i koncert organizuje Udruženje “Kreativa”.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here