Koncerti klasične muzike inostranih umetnika u Beogradu do vikenda (20.04.-21.04.): Ksenija Sidorova, Giorgio Damjanic, Nađa Dornik

Prestonica sve više bogata sa tolikim programom klasike

0
Reklama

Prestonica sve više bogata sa tolikim programom klasike


BEOGRAD, 20. aprila:   Ksenija Sidorova, Giorgio Damjanic, Nađa Dornik su inostrani umetnici koji će održati koncerte klasične muzike danas i sutra uveče (20.04., 21.04.) u Beogradu, na scenama Beogradske filharmonije, Kolarčeve zadužbine i Ruskog doma.

Multiversity Dicoveries:

GIORGIO DAMJANIC

Četvrtak, 20. april u 20.00h

Sala Beogradske Filharmonije


Italijanski trombonista srpskog porekla Đorđo Damjanić (Giorgio Damjanic) održaće koncert večeras, 20. aprila sa pijanistom Vukom Božilovićem u sali Beogradske filharmonije, u organizaciji kuće “Multikultivator”.

Kroz svoju platformu za savremeno muzičko obrazovanje “Multiverzitet”, organizacija “Multikultivator” sarađuje sa mnogim ustanovama, formalnim i neformalnim grupama i pojedincima iz svih krajeva sveta koji se bave selekcijom i profesionalnim usavršavanjem muzičkih talenata.
Tako je program “Multiversity Discoveries” pokrenut je sa željom da svoja otkrića, mlade muzičare koji tek treba da zablistaju u punom sjaju, podeli sa koncertnom publikom i širom javnošću.

Đorđo Damjanić (20) započeo je svoje muzičko obrazovanje kao pijanista kada je imao samo 6 godina. Kao srednjoškolac otkrio je svoju novu strast – trombone, a nakon kraja srednje škole nastavio je da se usavšava na Muzičkom konzervatorijumu u Peruđi i svom novom instrumentu.
Nastupao na mnogim koncertima sa školskim orkestrom, koji je 2018. godine osvojio prvu nagradu na veoma prestižnom takmičenju u “Teatro di San Carlo” u Napulju (Italija), kao i sa orkestrom mladih iz Asisija (Orchestra Giovanile di Assisi).

Trenutno Đorđo Damjanić nastupa kao prvi trombon omladinskog orkestra regije Umbrija (Orchestra Giovanile Regionale Umbria).

Muzičar je student druge godine na akademiji – Conservatorio Casella L’Aquila.

Od početka 2023. godine Đorđo je nastupio na dva koncerta sa kamernim orkestrom grada Peruđa (Orchestra da Camera di Perugia).  Takodje, on je učestvovao i u snimanju muzike za italijansku TV seriju “M” sa duvačkim orkestrom Ferentino, sa kojim će objaviti i album na CD-u.

Đorđo Damjanić na koncertu u sali Beogradske filharmonije povešće publiku na put kroz različite stilove i prikazati širok spektar mogućnosti instrumenta koji svira, a nastupiće sa pijanistom Vukom Božilovićem – još jednim velikim talentom i otkrićem Multiverziteta. 

Vuk Božilović (30) jedan je od najtalentovanijih pijanista svoje generacije, koji je sarađivao sa renomiranim profesorima i pijanistima iz Srbije i inostranstva,  osnovne i Master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, a 2020. godine stekao je i Master diplomu na “College of Chinese and ASEAN Arts” u Кini.


Na takmičenju “The first LSH Aisa Piano Competition” u oktobru 2018. godine u Кini, osvojio je prvo mesto među 500 izvođača iz celog sveta.

Nastupao je na koncertima i takmičenjima u svim renomiranim koncertnim salama u Beogradu i u većim koncertnim salama širom zemlje i inostranstva.
KSENIJA SIDOROVA & Beogradska filharmonija

Petak, 21. april, 20.00h

Kolarčeva zadužbina


Veče tanga zajedno sa Ksenijom Sidorovom i Beogradskom Filharmonijom obeležiće početak vikenda u našoj prestonici.

Koncert čuvene harmonikašice Ksenije Sidorove biće održan na Kolarcu sutra veče (21.04.) od 20.00h.
Jedna od zvezda na harmonici sviraće dela argentinskog kompozitora i autora “novog tanga”Astora Pjacole, dok će na programu biti numere Falje i Hinastere, uz dirigentkinju Nil Venditi.

 Jedan od najpopularnijih koncerata iz aktuelne filharmonijske sezone 2022/2023 „Na dobrom putu“, nosi naziv “Buenos Ajres” i za inspiraciju ima senzualne tango ritmove kojima se pridružuju i drugi latino plesovi. Ogromno interesovanje vlada za najčuveniju ambasadorku harmonike, tako da je Filharmonija uvela karte za stajanje, budući da su ulaznice odavno – rasprodate.


Ksenija+Sidorova_Foto credit+Dario+Acosta_Repertoar se proteže od Johana Sebastijana Baha do Astora Pjacole, a uključuje i nove, samo za nju komponovane, koncerte za harmoniku. Ksenija je sarađivala sa mnogim vodećim orkestrima, kao i solistima u kamernoj muzici, poput Nemanje Radulovića, Andreasa Otenzamera, Miloša Karadaglića, Avija Avitala.

Na repertoaru će biti dve Pjacoline kompozicije – čuveni “Libertango” i “Akonkagvu” za harmoniku i orkestar. Njen prvi susret sa orkestrom BF je ujedno i treća sreća, jer dugo najavljivana dama, u nekoliko filharmonijskih sezona, dva puta je pomerala dolazak zbog srećnih porodičnih okolnosti.

Ženski pečat koncertu daje i Nil Venditi, mlada tursko-italijanska dirigentkinja, u izvođenju koloritnog latino repertoara. Svita “Ljubav čarobnice” španskog kompozitora Manuela de la Falje, donosi strast flamenka, a argentinsko veče krunišu “Plesovi iz baleta Estancija” argentinskog autora Alberta Hinasterine, koji opisuju život gaučosa.


Ksenija+Sidorova_Foto credit+Dario+Acosta

Ksenija+Sidorova_credit+Janis+Spigovskis


NAĐA DORNIK

Petak, 21. april, 19.00h

Ruski dom – Koncertna sala „Fjodor Šaljapin“Mlada pijanistkinja Nađa Dornik održaće besplatan solistički koncert sutra veče (petak, 21.04.) na sceni Ruskog doma, u koncertnoj sali „Fjodor Šaljapin“, a na njenom repertoaru su dela Frederika Šopena, Karola Šimanovskog i Aleksandra Skrjabina.

Umetnica je ljubav prema muzici i želju da zakorači u jedan čaroban i veličanstven svet, osetila prolazeći svakodnevno pored jedne muzičke škole u Beogradu, kroz čije otvorene prozore su dopirali zvuci klavira. Odlučila je da to bude njen prvi instrument, ali je zamišljala sebe kako svira i harfu, te je ubrzo ostvarila i ovaj san.

Iako rođena u Beogradu pre više od 20 godina, Nađa Dornik je uveliko umetnica inostranih scena, i po nastupima i prema usavršavanju na prestižnim pozornicama, što je postigla za neverovatno kratko vreme.

Ove godine, na Nacionalnom konzervatorijumu Superior za muziku i ples u Parizu, Nađa završava master studije klavira, gde je već sa najvišom ocenom diplomirala na master studijama harfe.

 Nađa je i laureat francuskih fondacija za klasičnu muziku “Safran” i “Mejer”, ambasador je Akademije Salin Rojal, a izabrana je i za masterklas klavira kod svetski poznatog pijaniste i profesora Olivije Kazala.
Na studije harfe i klavira u Parizu, primljena je sa samo 16 godina, jednoglasnim odlukama žirija, nakon završene Srednje muzičke škole „Mokranjac“ u Beogradu.
Za Nađu je posebno značajna bila prošla godina, jer je bila učesnik prestižne turneje u okviru Festivala „Leto u Francuskoj“, čiji je organizator i glavni izvođač francuski čelista Gotije Kapuson, a na ovom festivalu Nađa je nastupala sa harfom i klavirom.

Kao solista sarađivala je sa značajnim velikim ansamblima – Ženevskim kamernim orkestrom, Orkestrom ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Orkestrom „Pro klasika“, Filharmonijom mladih“ „Borislav Pašćan“ i Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije.

 Na takmičenjima je već osvojila više od 30 nagrada, veoma često se takmičila i pobeđivala u starijim kategorijama. Takmičenja i koncerti omogućili su joj da se predstavi publici širom sveta, od Moskve do Njujorka, Ženeve, Londona, Milana, Firence i Pariza.

Nastupila je u Karnegi Holu u Njujorku, i na Svetskom kongresu harfe u Hong Kongu, saradjivala sa švajcarskim flautistom Sebastionom Žakotom, dirigentom Patrikom Galoom, izvodila muziku srpskog kompozitora i akademika Ivana Jevtića i italijanskog kompozitora Deniela Garele.


Solistički koncert Nađe Dornik


Program koncerta:


A. Skrjabin: Prelidi op. 11

K. Šimanovski: Varijacije op. 3

F. Šopen: Balada op. 52 br. 4
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here