Koncerti klasične muzike inostranih i domaćih umetnika danas i sutra (17. i 18. maj) u Beogradu

Atraktivna ponuda za sve ljubitelje neprolaznih vrednosti klasike

0
Reklama

Atraktivna ponuda za sve ljubitelje neprolaznih vrednosti klasike


BEOGRAD, 17. maja: Kanadski ansambl “Turning Point”, ruski pijanista Anton Batagov i Orkestar mladih Evropske unije, održaće koncerte danas i sutra (sreda, 17.05. i četvrtak, 18.05.) u Beogradu na scenama Ustanove kulture Gvarnerijus, Beogradske filharmonije i Kolarčeve zadužbine.

BEOGRADSKI KONCERTI
TURNING POINT ANSAMBLA
(Kanada)

SALA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Sreda, 17. maj 2023. godine u 20 časova

Program: M. Šafer, H.Skljarov , M. Pepa, M. Kolgras, R. Ueda, O. Anderhil, A. Sokolović

Cena karte: 500 dinara

Karte su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije

USTANOVA KULTURE GVARNERIJUS

Četvrtak, 18. maj 2023. godine u 20 časova

Program: B. Sabljić, K. Ćurčin, F. Pulank, A. Sokolović, H. Evanđelista, Dž. Rajan, O. Anderhil, D. Čeng, F. Nurula-Hodža, R. Maroa, M. Pepa

Cena karte: 300 dinara

Informacije i rezervacije karata:  info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Muzički sastav – ansambl „Turning Point“ imaće dva koncerta sa različitim repertoarima 17. i 18. maja u Beogradu, saopštila je Ustanova kulture Gvarnerijus, organizator ovih gostovanja.

Oni će nam gostovati nakon nastupa na čuvenom Muzičkom bijenalu savremene muzike u Zagrebu, a u okviru svoje evropske turneje.


 Tako beogradsku publiku sledeće nedelje očekuje prvo koncert večeras (20h) u sali Beogradske filharmonije. Predvođen dirigentom Ovenom Anderhilom kanadski ansambl izvešće dela R. Mari Šafera, Majkla Pepe, Helene Skljarov, Majkla Kolgrasa, Rite Uede, Ovena Anderhila i Ane Sokolović.

Koncertu će prisustvovati i kompozitori Rita Ueda i kanadsko/srpski kompozitor Majkl Pepa, kome će ovom prilikom biti uručena Zahvalnica za izuzetan doprinos promociji srpskih kompozitora i izvođača, koju mu dodeljuje osnivač Centra lepih umetnosti GvarnerijusJovan Kolunžija.

Dan kasnije, u četvrtak, 18. maja (20h) ansambl će u manjem sastavu održati koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus, osnivača Jovana Kolundžije.

Na drugom beogradskom koncertu kanadskih umetnika, publiku očekuje svetska premijera kompozicije Boriše Sabljića, koja je deo njegovog doktorata na Univerzitetu u Torontu, kao i dela Doroti Čeng, Majkla Pepe, Džefri Rajana, Ovena Anderhila, Ane Sokolović,  Hoze Evanđeliste, Frederika Šipickog, Boriše Sabljića, Nurula Hodže, Režo Maroa i Katarine Ćurčin.
Ovom koncertu prisustvovaće kompozitori Majkl Pepa i Boriša Sabljić.

Sastav Turning Point Ensemble osnovan je 2002. godine od strane članova muzičara.

U pitanju je veliki kamerni ansambl sa 16 instrumentalista i dirigentom, koji je okupljen oko ideje da se poveća razumevanje i uvažavanje muzike komponovane tokom poslednjih 100 godina.

 Ansambl je tako izgradio snažnu medjunarodnu reputaciju muziciranjem i povezivanjem osnovnog repertoara 20. veka sa savremenim delima, kroz posebno osmišljene programe.  

Zanimljivo je da se ansambl u nastupima kreće izmedju kompletnog i fleksibilnog sastava, odnosno izmedju malog kamernog ansambla i simfonijskog orkestra, što će u ova dva dana dokazati i ljubiteljima muzike u Beogradu.
 Njihovi nastupi pružaju simfonijsku paletu sa senzibilitetom kamerne muzike.

 Pored koncerata, turneja i snimanja, ansambl “Turning Point” iz Kanade redovno realizuje originalne interdisciplinarne produkcije kao što su opere i saradnju sa plesom, pozorištem, vizuelnim umetnostima i pokretnim slikama.
Anton Batagov
„Izabrana pisma Sergeja Rahmanjinova“

Sreda, 17. maj,. 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Čuveni ruski klasični kompozitor i pijanista Anton Batagov izvodi svoj legendarni klavirski ciklus/album „Izabrana pisma Sergeja Rahmanjinova“ večeras na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine (sreda, 17.05., u 20.00h).

Komponovan je, premijerno izveden i objavljen 2013. godine kada je izazvao pravu senzaciju.

O njemu su pisani brojni muzikološki članci, čak i disertacije, duboko je uticao na mnoge umetnike i sada se smatra savremenom ruskom klasikom.

Ovo izvođenje posvećeno je obeležavanju 150 godina od Rahmanjinovog rođenja i 80 godina od njegove smrti.

Tako su pisma posvećena muzičarima Piteru Gebrijelu, Brajanu Enu, Filipu Glasu, Nikolu Paganiniju i drugim savremenim i klasičnim velikanima, uz kompozicije „Na grobu Sergeja Rahmanjinova (Kensiko groblje, Valhala, Njujork)“ i „Na grobu Sergeja Rahmanjinova: Postludijum“.

IZABRANA PISMA SERGEJA RAHMANJINOVA
klavirski ciklus

1 Na grobu Sergeja Rahmanjinova (Kensiko groblje, Valhala, Njujork)

2 Pismo Sergeja Rahmanjinova Simeonu ten Holtu

3 Pismo Sergeja Rahmanjinova Piteru Geibrijelu

4 Pismo Sergeja Rahmanjinova Arvu Pertu

5 Pismo Sergeja Rahmanjinova Ludoviku Einaudiju

6 Pismo Sergeja Rahmanjinova Filipu Glasu

7 Pismo Sergeja Rahmanjinova Vimu Mertensu i Nikoli Paganiniju

8 Pismo Sergeja Rahmanjinova Brajanu Enu

9 Pismo Sergeja Rahmanjinova Vladimiru Martinovu

10 Na grobu Sergeja Rahmanjinova. PostludijumKoncert solidarnosti „Bolji smo zajedno“
Mladi Evropske unije uz mlade Srbije
Četvrtak, 18. maj, u 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Orkestar mladih Evropske unije gostuje u Beogradu na Velikoj sceni Kolarca prvi put sutra uveče (četvrtak, 18. maj) nakon više od 40 godina u okviru prolećne turneje „Earth4All“, čiji su domaćini Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Europa Nostra i Zadužbina Ilije M. Kolarca.

EU Delegacija poklanja građanima ovaj koncert i tom prilikom podeliće 150 besplatnih karata za ovaj događaj. Posetioci mogu da se prijave za karte pozivom na broj +381 11 40 45 400 ili putem društvenih mreža EU Delegacije na FB i Instagramu.  Karte se mogu preuzeti na blagajni Kolarca od danas, srede, od 10h časova. 

U svetlu nedavnih tragičnih događaja u Beogradu i okolini Mladenovca, umetnici su ovaj koncert nazvali „Bolji smo zajedno“, jer sa tim nastupom žele da pokažu podršku i solidarnost mladih iz EU sa mladima iz Srbije. Orkestru će se na sceni pridružiti i 29 mladih muzičara Srbije, a nastupiće Danijel Roland, dirigent i solo violina.

Kao gest podrške Evropske unije građanima Srbije u ovim teškim trenucima, koncert je besplatan, i posvećen je mladima iz naše zemlje.  

Na programu koncerta su dela Johana Sebastijana Baha, Antonija Vivaldija, Terija Rajlija, naše kompozitorke Isidore Žebeljan, i drugih vanvremenskih autora.

Program – Koncert solidarnosti „Bolji smo zajedno“:

Danijel Roland, dirigent i solo violina

Orkestar mladih Evropske unije

J.S. Bah (1685 – 1750) Ricercar a 6, Das Musikalische Opfer, BWV 1079

Sir Harison Birtvistle (1934 – 2022) Cortege 

Teri Rajli (*1935) In C 

Isidora Žebeljan (1967 – 2020) Dark Velvet (ar. V. Nenadić)

Antonio Vivaldi / Karmen Ficaroti AKQA / JVM / Hju Krostvejt [Neizvesna] četiri godišnja doba

I. Višestruki horizonti u Prolećnim vrtovima – Lušvavice

II. Leto u usponu, otporni Solun

III. Jesenji vodopadi u Temišvaru

IV. Oštra, suva zima – SkopljeReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here