Koncerti klasične muzike i opere u Beogradu do kraja nedelje (23.02.-25.02.): „Toska“ i Beogradska filharmonija, Uki i Anja Ovaskainen, Maksim Rizanov

Zanimljiva muzička ponuda za fanove večne klasike

0
Reklama


Zanimljiva muzička ponuda za fanove večne klasike


BEOGRAD, 22. februara – Klasična muzika i opera biće i dalje aktuelni u Beogradu na koncertima do kraja ove nedelje (23.02. – 25.02.) kada će publika gledati muzičke događaje u Istorijskom muzeju Srbije, Ustanovi kulture Gvarnerius, kao i Kolarčevoj zadužbini.

Takodje, za publiku u regionu, srpska pijanistkinja Nada Kolundžija će održati mini turneju po Crnoj Gori u tri grada.TREĆA SEZONA CIKLUSA KONCERATA

MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Violinistkinja ANJA OVASKAINEN

Pijanista UKI OVASKAINEN

Četvrtak, 23. februar, 20.00h
Istorijski muzej Srbije


Muzičko udruženje „UNICA ART” na čelu sa violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević i Istorijski muzej Srbije priredjuju koncert večeras, u četvrtak od 19 časova, kada će publika gledati nastup violinistkinje Anje Ovaskainen uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.


Biće to deveti koncert u okviru treće sezone serije – ciklusa „Muzikom kroz muzej”, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a započet je u online izdanju tokom prvog talasa pandemije korona virusa – 2020. godine.

Na programu su kompozicije Petra Iliča Čajkovskog i Morisa Ravela, a pored njih, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Od druge sezone, ciklus „Muzikom kroz muzej” je obogaćen i nastupima muzičkih talenata.

Nakon izvanrednih koncerata mladih umetnika u sezoni 2021/2022, publika će biti u prilici da se upozna i sa darovitom i višestruko nagrađivanom mladom violinistkinjom Anjom Ovaskainen.

Zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju najpre da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, svakog radnog dana od 9 do 15 časova.


Svi koji ne stignu da prisustvuju koncertu, zna se da će biti u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu ovog muzeja već odmah sutradan, u petak 24. februara, kao i do sada, a na ovoj platformi se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Nedavno je iz štampe izašla interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej”, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.

ANJA OVASKAINEN

Veoma mlada umetnica Anja Ovaskainen (18), rođena u Beogradu, od svoje 7. godine svira violinu u klasi profesorke Biljane Stevanović u muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“, gde je završila osnovnu i srednju školu. Od ove godine je student Fakulteta muzičke umetnosti kod profesora Roberta Lakatoša.


Dobitnica je prvih nagrada na Mozart takmičenju u Kvinto Vićentinu 2013, Republičkim takmičenjima 2014, 2016, 2018, 2021, na Stringfestu u Sremskoj Mitrovici 2015, Tartini takmičenju u Sloveniji 2013; Dušan Protić takmičenju 2019, kao i treće nagrade na Londonskom takmičenju klasične muzike, laureat je nekoliko prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji.

Sarađivala je sa mnogim znanim muzičarima: Zoranom Milenkovićem, Dejanom Mihailovićem, svetskim i našim violinistima Nemanjom Radulovićem i Stefanom Milenkovićem, kao i Vesnom Stanković, Emiliom Percanom, Savelji Šalmanom, Danijelom Roulandom, Dragutinom Mladenovićem, Anom Tifu, i mnogim drugim autorima.

Godinama bila je deo organizacije „Art Link“ kao solista i deo kamernog sastava, a 2018. godine bila je u Rimu gde je sa kamernim sastavom „Viva Vivaldi“ svirala koncerte posvecene muzici Antonija Vivaldija (1678 – 1741), slavnog italijanskog kompozitora, rodom iz Venecije.Violinistkinja Anja OvaskainenUKI OVASKAINEN

Poznati pijanista Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade „Kontemporanea“ i nagrade publike, na takmičenju „Premio Haen“ u Španiji.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, imao je dosta zapaženih koncerata u Kolarčevoj zadužbini kao solo ili sa drugim kolegama na sceni, kao i širom Evrope, i na mnogim festivalima – „Likovi pijanizma“ u Teatru Marinski, „Hagen Open“, Međunarodni festival muzike u Burgosu, „Dijabeli leto“ u Matzeu, u dvorcu Vajlburg,Zlatni dani Kopenhagena“, “Espo, međunarodna nedelja pijanizma“.

Takodje, umetnik je izveo niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom Danskom Konzervatorijumu gde je studirao,u roku od 11 dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.

On je studirao na Sibelijus Akademiji u Helsinkiju, u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Hohšule-u u Hanoveru (Nemačka) u klasi prof. Matija Raekalija.


Uki Ovaskainen je takodje svirao kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao je u „Koncerthaus“ u Beču, svirao na koncertima kamerne muzike Bečkog Kamernog Orkestra, radio kao korepetitor u „Operi Faber“ u Portugaliji, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji.


Pijanista Uki Ovaskainen

Saradjivao je i sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom „Tapiola“, kao član i pijanista.

Uki je u okviru organizacije „Artlink“ proširio je svoju pedagošku aktivnost, tako što je radio sa ansamblima sa i bez klavira, kao i sa gudačkim orkestrom.


Program na koncertu večeras, 23.02. je sledeći:


Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije


Petar Ilič Čajkovski: koncert za violinu i klavir u D-duru

Allegro moderato

Canzonetta.Andante

Finale.Allegro vivacissimo


Moris Ravel: Tzigane

KONCERT „MUZIKA I POEZIJA“

Ustanova kulture “Gvarnerius”:

Marija Mone, džez pevačica

Aleksandar Karpov, klavir

Petak, 24. februar u 19 časova


Program:
autorske numere Marije Mone,
a muziku je komponovao Aleksandar Karpov


Koncert “Muzika i poezija” džez pevačice Marije Mone, uz klavirsku saradnju Aleksandra Karpova biće održan u petak, 24. 02. u Ustanovi kulture “Guarnerius” .

Publika će gledati i slušati o muzici, poeziji i pričama o inspirativnim ljudima, koji su rizikovali sve kako bi se posvetili onome što zaista vole.
Na programu su autorske numere umetnika a ulaz na koncert je slobodan, uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta: mejlom na info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.

Umetnica Maria Mone, ruska pesnikinja i muzičar, završila je Moskovski fakultet za improvizovanu muziku, na odseku – Džez pevanje. Marija se bavi i pisanjem pesama i nastupa na popularnim mestima u Moskvi i drugim ruskim gradovima.


Aleksandar Karpov i Marija Mone – foto Gvarnerijus


Aleksandar Karpov, ruski kompozitor i pijanista, diplomirao je na Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu “Rimski-Korsakov” kao dirigent hora.

Kao kompozitor sarađuje sa francuskom organizacijom „Runo umetnosti” („La toison d’art“). Njegova dela su izvođena u mnogim koncertnim salama – „Theatre du Chatelet” u Parizu (Francuska), u katedrali u Briselu (Belgija), Operi Monte Karlo i mnogim drugim salama u Holandiji, Nemačkoj i duž cele Evrope.

Uglavnom komponuje savremenu primenjenu muziku za balete, mjuzikle i muziku za dramska – pozorišna dela. U Rusiji najčešće sarađuje sa koreografom Vladimirom Varnavom i rediteljem Maksimom Didenkom. Kratki film koji je snimio zajedno sa Maksimom emitovan je 2019. na festivalu “Bauhaus” u Vajmaru.


Aleksandar Karpov i Marija Mone foto – GvarnerijusOpera “Toska” i Beogradska filharmonija
Petak, 24. februar, u 20.00h
Kolarčeva zadužbina


Najekskluzivniji događaj sezone, čuvena opera “Toska” Đakoma Pučinija (1858-1924) u produkciji i izvođenju Beogradske filharmonije zajedno sa nemačkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, biće izvedena u petak, 24. februara na Kolarcu od 19 časova.
Ulaznice za ovaj spektakl i filharmonijski iskorak u operski žanr, kompletno su – rasprodate.

Opera “Toska” ima tri čina, napisana je 1899, svetsku premijeru je imala 14. januara 1990. godine u Teatru Costanzi u Rimu, alibreto su pisali Luiđi Ilika i Đuzepea Đakosa.

Režija je poverena Aleksandru Nikoliću, aktuelnom upravniku Malog pozorišta “Duško Radović”, sa velikim iskustvom u realizaciji opera, baleta i neverbalnih projekata.

Beogradska filharmonija najavljuje posebni scenski spektal i pretvaranje Velike sale Kolarčeve zadužbine u ekstravagantnu opersku scenu.


GABRIJEL FELC


Publika će imati prilike da čuje međunarodnu podelu – soprana Elizabet Tajge u ulozi Toske, tenora Eduarda Aladrena kao Marija Kavaradosija i baritona Mandlu Mndebela u ulozi barona Skarpije, umesto ranije najavljenog Željka Lučića, našeg umetnika sa svetskom karijerom.

Drag filharmonijski prijatelj sa kojim je često orkestar nastupao, nedavno je morao da otkaže svoje učešće u ovom izvođenju.

“Svet operske muzike je danas veoma kompleksan i turbulentan sa puno preklapajućih angažmana u postkovid svetu koji se tek oporavlja od pandemijskih potresa. Zato sam, na moju ogromnu žalost ovog februara sprečen da uživam u radu sa filharmonijskim orkestrom i izvođenju pred omiljenom publikom. Međutim siguran sam da će beogradska Toska biti fantastična i jedva čekam narednu priliku da se sretnem sa Beogradskom filharmonijom i našom zajedničkom publikom“, izjavio je Željko Lučić, a u ulozi surovog barona Skarpije, Filharmonija predstavlja nagrađivanog baritona Mandlu Mndebelea, člana ansambla Teatra Dortmund.

Večni grad Rim, sa svojim istorijskim lokalitetima je mesto je dešavanja Pučinijeve opere “Toska”. Ljubav, požuda, ubistvo i politička intriga su elementi ove drame koja počinje i završava se u roku od 24 sata. U centru pažnje je temperamentna operska pevačica Florija Toska.
Iako je radnja na prvi pogled skoncentrisana na njenu lјubavnu priču sa slikarom Marijom Kavaradosijem, paralelni, politički zaplet zapravo predstavlјaju istorijski događaji iz doba Napoleonove okupacije koji govore o borbi italijanskog naroda za slobodu.


FOTO Marko Djoković, jpg28.02.2020. #betoveninfluenser Gabrijel Felc, dirigent Gudacki kvartet Beogradske filharmonije Elizabet Tajge, sopran Simone Sreder, alt Pol Meknamara, tenor Teruhiko Komori, bas L. van Betoven: Gudacki kvartet u Ef-duru, op. 135 R. Vagner: Zigfrid, 3. čin Beograd, 28.02.2020. BEOGRADSKA FILHARMONIJA


Mandl Mndebel
BF 4 Eduardo Aladren, foto credit Alla Rodionova

U muzičko-scenskom izvođenju opere učestvuju i dva hora – mešoviti hor RTS-a i Kolibri, što uključuje i najpoznatije arije “Vissi d’arte” i “E lucevan le stele”, pod vođstvom Gabrijela Felca.Filharmonijska “Toska” biće realizovana pod svećama uz crkvena zvona, orgulјe i topove, kroz tri čina, 357 stranica partiture i preko 200 učesnika u pripremi ovog poduhvata, na sceni i iza nje.


Režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo – svećama.
Galerije Kolarca tako postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.


Beogradska filharmonija ima moje ogromno poštovanje zbog svoje posvećenosti, brzine i želje da uči i napreduje. U rekordnom roku smo pripremili ovu krunu operske literature koja je novitet u repertoaru orkestra”, kaže Gabrijel Felc.
Nemački umetnik smatra da će ova verzija “Toske” biti spektakularni događaj, jer je izvodi najbolji orkestar u zemlji, zbog međunarodne podele uloga koja je prvorazredna, uz efektnu scenografiju koja će naterati publiku da tri čina prati bez daha, i dodaje – tako da uopšte nije čudno da je naša koncertna predstava potpuno rasprodata”.

Popularnost Toske leži u dramskom zapletu, snažnoj i upečatlјivoj muzici i velikom orkestarskom aparatu upotpunjenim crkvenim zvonima, orgulјama, ali i zvucima topova.


Igraju i Nikola Basta (Ćezare), Mihailo Šljivić (crkvenjak), Siniša Radin (Spoleta), Branislav Stankov (Šarone), Milan Obradović (stražar), Lenka Maksimović (pastir).

U produkciji učestvuje preko 200 ljudi, od scenografa, kostimografa, šminkera, frizera, inspicijenta, preko statista, garderobera i dekoratera, sve do vatrogasne brigade koja će biti prisutna prema protokolu o zaštitnim merama.


Betoven maraton 26.06.2022. Dirigent: Gabrijel Felc Solisti: Ana Malesa-Kutni, sopran Mihaela Zelinger, mecosopran Jang Vo Kim, tenor Robert Bork, bas Beogradska i Dortmundska filharmonija Slovacki filharmonijski hor, Jozef Habronj – dirigent hora Ludvig van Betoven: Simfonije br. 1-9 Simfonija br 9 Novi Sad, 26.06.2022. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Mini turneja pijanistkinje Nade Kolundžije
po Crnoj Gori od 23. do 26. februara
:
Podgorica, Kotor, Cetinje

Čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija iz Beograda gostovaće u Crnoj Gori na mini turneji od 23. do 26. februara u Podgorici, Kotoru i Cetinju, saopštili su organizatori.


Istaknuta muzička umetnica će prvo nastupiti u Podgorici na devetom izdanju Festivala savremene klavirske muzike „Forte piano”, sa podnaslovom „Novi zvuci Balkana“, u organizaciji Kulturno umetničkog centra “Budo Tomović“.

Pijanistkinja Nada Kolundžija će prvi koncert na mini turneji u Crnoj Gori održati večeras, 23. februara u velikoj sali spomenutog centra „Budo Tomović“ i predstaviće dela srpskih kompozitora: Miroslava Miše Savića, Dušana Bogdanovića, Miloša Raičkovića, Aleksandre Vrebalov, Zorana Hristića, Jasne Veličković, Aleksandra Damnjanovića, kao i baroknu kompoziciju Nikole Rojea sa elekronikom Ane Gnjatović.

Dan kasnije, 24. februara, Kolundžija će imati koncert u Kotoru u Crkvi „Svetog Duha“ a završni nastup ove mini turneje zakazan je za 26. februar na Cetinju u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”.

NADA KOLUNDŽIJA Foto – Manja Holodkov
Na koncertima u Kotoru i Cetinju Nada Kolundžija će izvesti dela inostranih i domaćih autora: Džejkoba TV-a, Majke Nes, Aleksandre Vrebalov, Mauricija Kagela, Miloša Raičkovića i Gejlena Brauna.

Tokom 2022. godine, Nada i njen brat, slavni violinista Jovan Kolundžija održali su takodje mini turneju, po prestonici Srbije, pod nazivom “U susret beogradskim opštinama”.


Tako su nastupali u četiri različite opštine – Dom kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu, Centar za kulturu “Vlada Divljan” (Palilula), Kulturni centar Čukarica i Centar za kulturu Rakovica. Ti koncerti su realizovani u organizaciji Ustanove kulture “Guarnerius”, čiji je osnivač upravo Jovan Kolundžija, a taj projekat koncerata po beogradskim opštinama njih dvoje će nastaviti i tokom ove godine.


Foto: Hana Selena Sokolović

Photo El GvojosMAKSIM RIZANOV
Subota, 25. februar u 20.00h
Kolarčeva zadužbina
Humanitarni koncert


Britansko-ukrajinski violista i dirigent Maksim Rizanov nastupiće zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa u subotu, 25. februara u 20 časova u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca, na humanitarnom koncertu za ugrožene ratom u Ukrajini.

Na repertoaru će te večeri biti dela Johana Sebastijana Baha, Franca Šuberta, Volfganga Amadeusa Mocarta, ali i, prvi put u Srbiji, muzika britanskog kompozitora Arnolda i ukrajinskog Skorika.

Karte za koncert, po ceni od 500 dinara, su u prodaji na biletarnici Kolarca, a mogu se i rezervisati putem sajta Zadužbine kolarca (www.kolarac.rs ).
Sav prihod od koncerta namenjen je ugroženima ratom u Ukrajini, kroz podršku radu organizacijama „Save the Children“, „People in Need“ i Udruženje „KROKODIL“. Te večeri će na licu mesta biti moguće i novčane donacije.


Maksim Rizanov je rođen u Krematorsku, školovao se na Konzervatorijumu u Moskvi, kao i Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu i danas važi za jednog od najharizmatičnijih mlađih umetnika. Dobitnik je brojnih priznanja – Oskar u kategoriji klasične muzike, Gramofonova nagrada za 2008. godinu, kao i BBC-jeva nagrada za umetnika mlade generacije (2007-2009).MAKSIM RIZANOVSnimio je i objavio mnoge albume na kojima svira violu, a koji su nagrađeni nekim od najvažnijih svetskih nagrada, među kojima je i nominacija za Gremi u kategoriji klasične muzike.
Maksim Rizanov inače svira na violi Đuzepea Gvadaninija iz 1780. godine.


Kamerni orkestar “Gudači Svetog Đorđa” osnovan je pre više od 30 godina na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića.


Njihov repertoar obuhvata dela iz različitih stilskih epoha – od baroka do savremene muzike, a redovno izvode i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar.

Nedavno su proslavili tri decenije postojanja na koncertu sa violinistom Jovanom Kolundžijom krajem decembra 2022. na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here