Koncerti klasične muzike i opere ove nedelje u Srbiji (16.11.-17.11.): Jurij Revič, Jadranka Jovanović, omaž Isidori Žebeljan

Beograd, Kragujevac i Vršac nude zanimljive nastupe domaćih i stranih imena

0
Reklama

Beograd, Kragujevac i Vršac nude zanimljive nastupe domaćih i stranih imenaSRBIJA: Srpska primadona Jadranka Jovanović, rusko-austrijski violinista Jurij Revič, omaž Isidori Žebeljan, neki su od događaja koji će biti izvedeni danas (16.11.) i sutra (17.11.) u tri grada Srbije – Beogradu, Vršcu i Kragujevcu.

1
U organizaciji ustanove kulture Gvarnerijus

KONCERT VIOLINISTE JURIJA REVIČA U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI!

Rodjen da vlada koncertnom scenom”, The Strad

JURIJ REVIČ, violina

NATALIJA MLADENOVIĆ, klavir

VIKTOR ILIĆ, gitara

Sreda, 16. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. Revič, M. de Falja, K. Sen-Sans, I. Frolov, N. Paganini, Dž. Vilijams, P. de Sarasate, Ž. MasneVELIKA SALA KOLARČEVE ZADUŽBINE

Ruski umetnik Jurij Revič jeponovo u Beogradu: dobitnik nagrade ECHO Klasik, violinski virtuoz svetske slave održaće koncert u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine večeras, u sredu, 16. novembra u 20 časova. Revič će nastupiti uz saradnju pijanistkinje Natalije Mladenović i gitariste Viktora Ilića a na programu koncerta su dela Manuela de Falje, Kamija Sen-Sansa, Nikola Paganinija, Džona Vilijamsa, Pabla de Sarasatea, Žila Masnea, kao i Revičeve autorske kompozicije koje će premijerno izvesti pred beogradskom publikom. Organizator koncerta je Ustanova kulture Gvarnerijus.Rusko-austrijski violinista i kompozitor Jurij Revič rođen je u muzičkoj porodici i svira violinu od svoje pete godine. Dobitnik je spomenute nagrade ECHO Klasik, Međunarodne nagrade za klasičnu muziku, a snimci njegovih koncerata Saint-Georges uvršteni su na američku Bilbordovu listu klasične muzike 2021. godine.

Sa 18 godina je debitovao u Karnegi holu u Njujorku zajedno sa Danijelom Trifonovim (takodje je bio kod nas nedavno na Kolarcu), a nešto kasnije, sa “Koncertom za violinu” Petra Iljiča Čajkovskog, u Teatro Alla Scala u Milanu.

Od tada nastupa na mestima kao što su Berlinska filharmonija, Bečki Musikverein, London Cadogan Hall, Bečki Konzerthaus, Alte Oper Frankfurt, Prinzregententheater Minhen, Tonhalle Cirih, Lajpcig Gevandhaus, BOZAR Brisel…

Kao solista nastupao je sa La Verdi Milano, Zagrebačkim solistima, Collegium Musicum Basel, gostovao je sa Kraljevskom Filharmonijom, sarađivao sa dirigentima kao što su Mihail Pletnev, Liana Isakadze, Lajonel Kotet, Dankan Vard, Johannes Schlaefli, Jurij Bašmet.

JURIJ 1 Yury Revich photo Paris by Matthieu ColinKao nagrađivani izvođač, snimio je 9 CD-ova za različite izdavačke kuće kao SONI i NAKSOS, sa delima za violinu i orkestar kompozitora kao što su Romberg, Doderer, Astor Pjacola, Sen Žorž i Antonio Vivaldi.

Osim što izvodi mnoga dela koja su mu posvetila kompozitori, poput Johane Doderer i Bendžamina Rota, Jurij je i strastveni kompozitor. Njegove kompozicije premijerno su izvedene na Svetskoj nedelji svemira 2021. i Svetskom sajmu u Dubaiju 2021. godine.

Više od jedne decenije posvećen je dobrotvornom i filantropskom radu. Među njegovim projektima je i austrijska gala dobrotvorna organizacija „Sve za autizam“, koju je osnovao 2015. godine.
Godinama je kreirao i vodio Dreamland Gala za UNICEF.
Od 2021. godine počasni je predstavnik UNICEF-a u Austriji. Na poziv austrijskog predsednika, Jurij je režirao i nastupio na koncertu posvećenom Danu Austrije na Svetskom sajmu 2021/2021 u Dubaiju.


O njemu su pisali Vogue, Forbes Magazin, The Times, ORF, ZDF, Sat1, Puls4, Die Zeit Magazin.

Od 2016. do 2022. nastupao je na violoini Stradivarijus iz 1709. godine a trenutno svira na Gvarneriju.


2
JADRANKA JOVANOVIĆ
KO SE BOJI OPERE JOŠ?!”
Narodno pozorište “STERIJA” u Vršcu
Sreda, 16.11. u 18.00h


VRŠAC: Nesvakidašnji muzičko-scenski performans primadone i operske dive Jadranke Jovanović, pod nazivom “KO SE BOJI OPERE JOŠ?! – ČIN DRUGI: MATINE U OPERI” biće održan večeras, u sredu 16. novembra sa početkom u 18 časova u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Program namenjen najmlađoj publici predstavlja duhovitu i zabavnu „šetnju“ kroz najpoznatije arije iz opera Đoakina Rosinija, Đakomoa Pučinija, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea.

Ovaj autorski projekat Jadranke Jovanović podstiče ispoljavanje muzičkog talenta kod najmlađih, ali istovremeno i stvaranja nove generacije „operske“ publike.

Uz primadonu Jadranku Jovanović nastupaju i mladi umetnici: Marijana Šovran, Nevena Đoković i Evrmin Ašćerić, uz klavirsku pratnju maestra Milivoja Veljića.
Vodič kroz neformalnu stranu opere je glumac Peđa Milojević.

Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, prošlog vikenda 11. novembra održala je solistički koncert u Novom Sadu na sceni SPENS-a.KONCERTNA PROMOCIJA NOTNOG IZDANJA

BALADE” ISIDORE ŽEBELJAN
Četvrtak, 17.11.
Univerzitetska galerija Kragujevac

U organizaciji Muzičke omladine-Kragujevac, u četvrtak, 17. novembra u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, u 19 sati, biće održana koncerta promocija notnog izdanja “Balade”, posvećeno prerano preminuloj umetnici Isidori Žebeljan, a ulaz za sve je besplatan.


Klavirske kompozicije Isidore Žebeljan, koje čine zbirku “Balade”, uglavnom predstavljaju delove primenjene muzike za pozorišne predstave koje je autorka radila u najznačajnijim teatrima u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Norveškoj.

Neke od tih minijatura oblikovane su u klavirske kompozicije od strane same kompozitorke, dok je većina njih ostala sačuvana samo u formi audio-zapisa.

Zahvaljujući posvećenosti mladih i sada već uspešnih kompozitora, koji su studirali u klasi Isidore Žebeljan, audio-zapisi notirani sui izdati u ovoj zbirci kao klavirske minijature.Pored spomenutih minijatura, zbirku”Balade” čini i nekoliko numera za klavir, koje je kompozitorka ostavila u notnom zapisu, a koje se izvode po celom svetu.

U pitanju su kompozicije “Umbra”, “Il Circo”, “Dark Velvet”, “Sarabanda”, “Koral”, a takođe, deo zbirke su i minijature “Zora D.” i “Maratonci”, koje se nalaze u partiturama opera Žebeljan.

Kompozicije u zbirci raspoređene su prema njihovoj muzičko-tehničkoj zahtevnosti, od najjеdnostavnijih, koje će i najmlađi pijanisti moći da izvode, do kompleksnih klavirskih komada, namenjenih muzičkim virtuozima na klaviru.

О notnom izdanju će govoriti Veljko Nenadić, glavni urednik, Borislav Čičovački umetnički savetnik i autor predgovora, dok će moderator biti Maja Čolović Vasić, muzički urednik Radio Beograda.

Publika će imati i jedinstvenu priliku da čuje sve kompozicije koje su deo zbirke, u izvođenju Lidije Stanković, Natalije Mladenović, Nikole Stojkovića, Vuka Božilovića, Dimitrija Nikolića i Milorada Balića.

Koncert se održava u okviru programa međufestivala pod nazivom “Odjeci”, koji će se organizovati svake parne godine, odnosno u godini pauze između dva izdanja glavnog programa Internacionalnog festivala “Isidora Žebeljan”.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji ovog projekta obezbeđivanjem dela sredstava za njegovo sufinansiranje.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here