Koncerti klasične muzike i džeza večeras i sutra (23.03. & 24.03.) u Beogradu i Novom Sadu: Stefan Milenković & Una Stanić, Big Bend RTS i Jan van Duikeren, Schime & Muzikon

Povratak muzičkog vunderkinda na Kolarac nakon dve godine

0
Reklama

Povratak muzičkog vunderkinda na Kolarac nakon dve godine

BEOGRAD & NOVI SAD, 23. marta: Violinisti Stefan Milenković & Una Stanić, Big Bend RTS i Jan van Duikeren, instrumentalni džez sastav “Schime”, kamerni orkestar „Muzikon“, imaće koncerte večeras i sutra (četvrtak, petak, 23.03. i 24.03.) u Beogradu i Novom Sadu, na scenama Doma omladine, Gradske koncertne dvorane i Kolarca.
Big Bend RTS i Jan van Duikeren

Četvrtak, 23. mart 2023. u 20:00
Velika sala – Dom omladine BeogradaPoznati holandski trubač, kompozitor i aranžer Jan van Duikeren prvi put biće gost Big Benda RTS na koncertu večeras, 23. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a dirigent je Vladimir Krnetić.


Prepoznatljivog zvuke i energičnog lirskog pristupa, Duikeren je, po rečima muzičara Kvinsi Džonsa, izuzetno cenjeni solista i jedan od najboljih holandskih džez muzičara današnjice.


Sarađivao je sa velikim brojem umetnika: Džo Bonamasa, Piter Mafej, Lajonel Riči, Džejms Karter, Mišel Kamilo, Šila E, Dejv Stjuart (Eurythmics), Dajana Ros, Kendi Dafler.

Jan van Duikeren dolazi sa svojim originalnim kompozicijama i aranžmanima za Big bend, a u okviru koncerta biće izveden i mini-omaž Ak van Rojenu, holandskoj trubačkoj legendi.

Umetnik Jan van Duikeren iz Roterdama, rođen u Šiedamu 1975, spada u odabranu grupu međunarodno priznatih holandskih džez muzičara.

Kvinsi Džons ga je prepoznao kao jednog od najboljih holandskih svirača, a njegova široka muzička interesovanja i svestranost obezbedili su mu uspeh i slavu veoma traženog soliste.

Ova popularnost mu je obezbedila važan niz muzičkih izleta sa vodećim akterima i bendovima koji predstavljaju sve muzičke žanrove, od Pola Velera, dr Džona, dr Lonija Smita, Krisa Mekbrajda, Džoa Bonamasu, New Cool Collective.

Nakon završetka Havo voor Muziek en Dans, studirao je u Roterdamu, gde je diplomirao 1999., a tokom studija bio je pozvan da svira u novom Big bendu Boba Brukmajera, i postao je jedan od redovnih saradnika Džez orkestra Concertgebouw (JOC).Tokom 1997. godine, holandskog muzičara je otkrila sunarodnica – popularna saksofonistkinja Kendi Dafler sa kojom je do sada radio na mnogim turnejama i albumima.
Ova saradnja ne samo da je Janu donela svetsku slavu kao solisti, već se pretvorila i u snažnu saradnju i prijateljstvo koje traje do danas.

Kendi Dafler je nastupala više puta na našem najmasovnijem džez festivalu ikada – Nišville u Nišu, čak je bilo reči i da će postati počasna građanka ovog grada na reci Nišavi.

Najvažniji skorašnji događaji iz karijere Jan van Duikerena uključuju turneje JOC-a i Džošue Redmana (2020), „Blue Note at Sea“ sa Kendi Dafler (2019), Jarasum Jazz Festival u Koreji (2019), North Sea Jazz Festival sa Mišelom Kamilom (2019), Maffai MTV unplugged (2017), turneja po Japanu sa JvD4 (2015) i koncerti Dr. John-a.


Na North Sea Jazz Festivalu 2016, Jan je imao saradnju sa jednim od svojih najvećih muzičkih heroja, Kvinsi Džonsom, koji je na Janovo veliko iznenađenje već znao ko je on.

Kao vođa benda, Jan van Duikeren je objavio albume sa grupama Fingerprint i JvD4.
U grupi Fingerprint sarađuje sa kolegama: Jesse van Ruller (gitara), Manuel Hugas (bas), Martijn Vink (bubnejvi), Ronald Kool (klavir) i Tom Beek (tenor saksofon).

Njihov debi album sa istim imenom iz 2011. visoko je ocenjen od strane štampe i radija i imao je veliku popularnost i slušanost.

Taj album inspirisao je džez orkestar Koncertgebau, što se može čuti na live albumu „Scribblin“ (2014), koji je takođe najavio i početak modernijeg zvuka za JOC.


Tradicionalniji kvartet JvD4 Jan van Duikeren oformio je zajedno sa Karelom Boehleeom (klavir), Aramom Kersbergenom (bas) i Džonom Engelsom (bubnjevi).

Snimili su album „Dear John“ (2015), kao omaž bubnjaru benda Džonu Engelsu, nakon čega je usledila japanska turneja sa vrhuncem koncerta na Tokijskom džez festivalu.

Pored sopstvenih projekata i Special Request Horns, Jan van Duikeren trenutno nastupa sa: Džez orkestrom Koncertgebau, New Cool Collective Big Bendom, Roterdamskim džez orkestrom, Marco Borsato bendom, Kendi Dafler….
Bavi se i pedagoškim radom na Codarts Rotterdam, drži radionice za bendove u Harlemu.

Jan Van Duikeren svira na trubama Yamaha, model Bobby Shew, 70’s Bach Stradivarius, 80’s Bach Mercedes, Kanstul 991, kao i na fligl-hornama Yamaha Bobby Shew Model i Selmer TT.

Ovaj koncert realizuje se u sklopu programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.
Big Bend RTS je preko 70 godina predstavnik vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike.

Dom omladine, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski festival džeza, kontinuirano radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku domaćoj sceni.
Publici će do kraja godine zajednički predstaviti još izuzetnih umetničkih programa u izvođenju Big Benda RTS i istaknutih domaćih i stranih solista i kompozitora, koji će nastupiti kao specijalni gosti.
Melange: Schime & Muzikon
Četvrtak, 23. mart

Gradska koncetna dvorana
Novi Sad

Specijalni gost : Galeb Nikačević

Drugi koncert u okviru ovogodišnje muzičke sezone u Gradskoj koncetnoj dvorani u Novom Sadu nastavlja se večeras, 23.03. nastupom sastava Melange: Schime & Muzikon, od 20 časova, a zanimljivo je da će im se na samoj sceni pridružiti i poznati TV voditelj Galeb Nikačević.


Kamerni orkestar „Muzikon“ je multimedijalni sastav koji promoviše kvalitet, izvrsnost i kreativnost sa posebnim osvrtom na originalnu promociju i emancipaciju koncertnog muziciranja.

Misija kamernog orkestra jeste da pozicionira najkvalitetniju klasičnu muziku u srce današnje kulture.

Sastav “Muzikon“ u formi Kamernog orkestra postoji od 2017. godine, kada je održana prva koncertna sezona „Hypercube“.
Nakon toga orkestar izvodi redovne koncertne sezone na Kolarcu.

U sklopu koncertne sezone „Muzikon“ orkestar se aktivno bavi popularizacijom klasične muzike, međunarodnom saradnjom, razvojem umetničke izvrsnosti, podsticaju domaćeg stvaralaštva i razvoju nove mlade publike.

Stalni umetnički direktori i vođe deonice orkestra su: Miloš Petrović (umetnički rukovodilac), Jelena Ristić (Royal Concertgebouw), Jorg Vinkler (Orchestra Maggio del Fiorentino), Branko Kabadaić (Bamberg Symfoniker).
MUZIKON


Ostali članovi okrestra su mladi muzički profesionalci iz Srbije.
Saradnja u okviru orkestra je ostvarena i sa: Nikolom Jovanovićem, Mihajlom Bulajićem (Ljubljana), Natašom Penezić, Minkom Popović (Salzburg), Damirom Oraščaninom i mnogim drugima.

Važan segment Muzikon orkestra je i razvoj domaćeg stvaralaštva, i tako je bend poručio i izveo kompoziciju „Simfoniju broj 1″ Aleksandra Sedlara, a za ovaj koncert Sedlar je dobio nagradu Kompozitor godine, onda delo za dva klavira i gudački orkestar, poznate tražene kompozitorke Anje Đorđević, i ostvario je upravo saradnju sa džez sastavom „Schime“ tako što je izvodio njihove kompzocije u aranžmanu za džez kvartet i gudački orkestar.
Ovaj projekat je ostvario i nastup na prestižnom Moers džez festivalu u Nemačkoj u maju 2021. godine.

Muzikon je nastupao nekoliko puta sa kolegom Stefanom Milenkovićem na Kolarcu i posebno na otvorenom, u Botaničkoj bašti 2021, kada su imali očigledno retko izvanrednu hemijju, kao i sa tandemom Bizjak Duo, a orkestar je imao i koncept nekih koncerata poput projekta Rock Opera, dakle spoj modernog svetskog rokenrola sa klasikom i neprolaznim vrednostima.


51. Međunarodno takmičenje Muzičke omladine:
Kamerni ansambl „Metamorfozis“ i Saša Mirković – viola


STEFAN MILENKOVIĆ & UNA STANIĆ
Petak, 24. mart
Kolarčeva zadužbina, u 20.00hSvečani koncert otvaranja 51. Međunarodnog takmičenja Muzičke Omladine biće održan u petak, 24. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde će nastupiti violinisti Stefan Milenković & Una Stanić, kamerni ansambl “Metamorfozis” i violista – Saša Mirković.

Na repertoaru je ruski kompozitor Dmitrije Šostakovič – “Kamerna simfonija, ce-mol, op. 110a“ sa pet stavova – “Largo“, „Allegro molto“, „Allegretto“, „Largo“ i “Largo“, u izvodjenju “Metamorfozisa” i Saše Mirkovića, koji će prirediti i naredno delo – “Kontrapunkt 1-4″ Johana Sebastijana Baha.

Treće poglavlje čine umetnici na violini – Stefan Milenković i Una Stanić, sa kompozicijom takođe od Baha – “Koncert za dve violine i orkestar, de-mol“.


Tako će se Stefan Milenković vratiti na velika vrata u Kolarac, nakon manje pauze, jer je poslednji put ovde nastupao u decembru 2021. godine.UNA STANIĆMETAMORFOZISU međuvremenu je bio deo velikog projekta “Rock El Clasico” sa sarajevskim rokerom Dr Neletom Karajlićem, kao spoj rokenrola i klasične muzike.

Tokom 2021/2022. godine nastupali su za uži krug ljudi prvo u Narodnom pozorištu, onda na svetskoj manifestaciji Expo Dubai, i kao pravi spektakl na Stadionu Tašmajdan i Kneževom Arsenalu u Kragujevcu, na 12. izdanju rok festivala Arsenal fest.


Osim spomenutog koncerta u Botaničkoj bašti 2021. sa orkestrom “Muzikon”, Milenković je nastupao i u Novom Sadu 2021, gde živi poslednjih nekoliko godina, od pandemije korona virusa, gde je zaposlen kao profesor na Muzičkoj akademiji i kao umetnički direktor Gradrske konceretne dvorane. Tako nam se vratio u Srbiju posle SAD.

U Srpskoj Atini je nastupao 2021. tokom manifestacije i Fondacije Evropske prestonice kulture, na otvorenom sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, i na muzičkim festivalima u Pančevu i Banja Luci prethodnih sezona.

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music PocketSTEFAN foto-FoNet-Aleksandar-LevajkovićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here