Koncerti klasične i filmske muzike u Beogradu u dva dana (22.12.-23.12.): Posveta Zoranu Simjanoviću i mladi talenti u centru Gvarnerijus

Za ljubitelje divnog kompozitora sedme umetnosti i novih nada klasike

0
Reklama


Za ljubitelje divnog kompozitora sedme umetnosti i novih nada klasike


BEOGRAD, 22. decembra: Koncert posvećen filmskoj muzici kompozitora Zorana Simjanović i nastupi mladih talenata iz Centra lepih umetnosti Gvarnerijus biće održani večeras i sutra u Beogradu (22.12.-23.12.).


Ipak, pre toga ćemo samo malu retrospektivu napraviti:

Na poslednjem koncertu u 2022. godini Simfonijski orkestar RTS nastupio je sa vrhunskim solistima – violončelistkinjom Majom Bogdanović i violinistom Danijelom Rolandom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a dirigent je bio maestro Bojan Suđić.

Na programu je bila Sen-Sansova simfonijska poema “Dance macabre, op. 40“, inspirisana poezijom Anrija Kazalisa (1840-1909), francuskog pesnika – simboliste.

Deonicu glasa kompozitor je dodelio solo violini, a zvuk tog instrumenta koristi na specifičan način, koji podrazumeva da solista, tokom izvođenja, mora i da preštimava svoj instrument.

Koncert za violončelo br. 1, koji su kompozitori Dmitrij Šostakovič i Sergej Rahmanjinov, nazvali najznačajnijim delom za violončelo koje je do tada uopšte i komponovano.

Publika je slušala i „Meditacije“ Žila Masnea iz opere “Tais”, koja spada u jednu od najpopularnijih numera klasične muzike.

Iz opusa Sen-Sansa biće izvedena je kompozicij “La muse et le poete, op. 132”, komponovana kao dupli koncert za violinu i violončelo, koji je sam kompozitor opisao kao „razgovor između dva instrumenta umesto debate dva virtuoza“.

Na kraju koncerta – “Simfonija u d-mollu” Sezara Franka, remek-delo romantičarske simfonijske muzike, kome su savremenici zamerali to što je da predstavljalo prodor nemačkog stila u francusku muziku romantizma.

BOJAN SUĐIĆ11. SEZONA CIKLUSA KONCERATA NAJBOLJIH STUDENATA FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI

FMU I GVARNERIJUS NAGRAĐUJU”

MILICA RISTIĆ, gitara

MATIJA BAJIĆ, gitara

BORIS POPOVIĆ, gitara,

Bojana Zagorac, klavir

Četvrtak, 22. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: M. M. Ponse, H. Rodrigo, A. Pjacola, M. Kastelnuovo-Tedesko

Koncert studenata kamerne muzike iz klase prof. Nemanje Stankovića

Petak, 23. decembar 2022. godine u 20 časova

Program: J. Hajdn, A. Pjacola, D. Arenski, D. Mijo


Ulaz koncerte je slobodan.
Talente podržava: Ministarstvo kulture Republike Srbije

Najbolji studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu održaće tri koncerta ove nedelje u Ustanovi kulture Gvarnerijus.

Tako je juče u sredu, 21.12. održan koncert pod nazivom “U susret Novoj godini” kada su nastupili studenti flaute u okviru predmeta orkestarskih deonica vanrednog prof. Stane Krstajić.


Talenti su: Rezeda Valeeva, Marija Kovač, Maja Jovanović, Dina Markovska, Ksenija Agafonova, Natalija Dorić, Andrijana Gori?ek, Andrijana Gvozdenović, Nina Geroski, Biljana Beara, Disa Anđelković, koji suizveli dela Kloda Debisija, Morisa Ravela, V. A. Mocarta, V. Belinija, Jjozefa Hajdna, Žorža Bizea i Sergeja Prokofjeva, uz klavirsku saradnju Katarine Davinić.
Večeras, 22. decembra posetioce Gvarnerijusa očekuje gitarski koncert višestruko nagrađivanih mladih umetnika Milice Ristić, Matije Bajića i Borisa Popovića, koji će, uz klavirsku saradnju Bojane Zagorac, izvesti najlepša dela za gitaru Ponsea, Rodriga, Pjacole i Kastelnuovo-Tedeska.


Već sutradan, u petak, 23. decembra koncertnu scenu Gvarnerijusa podeliće studenti katedre za kamernu muziku iz klase profesora Nemanje Stankovića: violinisti Aleksandar Ilijovski, Dimitrije Kopunović, Ognjen Vujanac i Danijel Kostić, violistkinja Marija Božić, violončelisti Dragoš Tamburić, Petra Lipanović i Dunja Vesić, flautistkinja Rezeda Valeeva, pijanisti Katarina Davinić, Dimitrije Nikolić i Stefan Lopandić, i klarinetistkinja Renata Vidović.
Na programu su dela Hajdna, Pjacole, Arenskog i Mijoa.


Ciklus FMU i Gvarnerijus nagrađuju“ već 11. godinu zaredom predstavlja najbolje studente osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Ulaz na koncerte je slobodan, mesta se mogu rezervisati putem mejla info@guarnerius.rs ili telefonom 066/8028-368.


Milica Ristić (Beograd, 2001) trenutno je studentkinja treće godine FMU u Beogradu, i na republičkim i međunarodnim takmičenjima, osvojila je preko 30 nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Drugo mesto na Gitar Art festivalu (Beograd, 2020), Specijalna nagrada na 23. Festivalu “Akad. Marin Goleminov” (Bugarska, 2019), 1. mesto na Sarajevo International Guitar Festivalu (BiH, 2019), 3. mesto na međunarodnom “Pleven Guitar Festival”-u (Bugarska, 2019) kao i laureati na Klasik Art festivalu (Šabac), Naisus gitar festivalu (Niš) i Vojvođanskom festivalu gitare (Novi Sad).

Matija Bajić (2000) trenutno je student četvrte godina FMU u Beogradu, dobitnik je više od 25 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima – drugo mesto na Guitar Art festivalu 2018. godine, treće mesto na Guitar Art festu 2017, dve prve nagrade na Vojvođanskom festivalu gitare 2017, 2018, dve prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih skola Srbije 2016 i 2018, prvo mesto na Tremolo festivalu gitare u Skoplju 2022.
Dobitnik je stipendije Fondacije za mlade talente grada Beograda 2017. godine.


Boris Popović (Banja Luka, 2000) student je gitare na FMU u Beogradu koji je učestvovao na preko deset međunarodnih i republičkih takmičenja na kojima je ostvario zapažene rezultate – drugo mesto na Sarajevo Internacional Guitar Festu 2019. godine u kategoriji do 22 godine; četvrto mesto u finalnoj etapi na Guitar Art Festivalu u Beogradu; treće mesto na Zagreb Guitar Festu 2017; treće mesto na Guitar United Festu u Istočnom Sarajevu 2017; Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju 2016. i 2014. godine.

Milica Ristić-Matija Bajić-i-Boris PopovićJedna tema jedan film”
Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića

Petak, 23. decembar, 20.00h
Muzej nauke i tehnike, Beograd


Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, pod nazivom „Jedna tema jedan film“, će biti održan u petak, 23. decembra od 20 časova, u Muzeju nauke i tehnike, Skender begova 51.

U čast velikog kompozitora i profesora Primenjene muzike na FDU, Muzej nauke i tehnike pripremio je koncert Simjanovićeve filmske muzike koji će biti izveden na eksponatima iz Zbirke muzičkih instrumenata i automata: orguljama “Kauffmann” iz 1926. godine i harmonijumu Johannes Titz, izgrađenom oko 1900. godine, u Nemačkoj.

Solistički koncert na orguljama izvodi Olga Đorđević, koja je i autor svih aranžmana.

Ulaz na koncert je slobodan.

Zoran Simjanović, veliki muzički umetnik i stvaralac raskošnog talenta, nekada rok muzičar, kompozitor filmske muzike po kojoj će se mnogi filmovi još dugo pamtiti, profesor i laureat brojnih nagrada, prerano je preminuo 2021. godine.


Koncert posvećen neprolaznoj vrednosti njegove muzike, inspirisan je saznanjem da su mu orgulje bile omiljen instrument. Zahvaljujući želji Zorana Simjanovića pokrenuta je ponovo inicijativa da se „kraljica instrumenata“ koja se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma sindikata u Beogradu, restaurira i vrati u život. Kao ustanova koja je 2014. godine utvrdila orgulje“Walcker”za kulturno dobro, Muzej nauke i tehnike ponosi se učešćem u ovom projektu.


Profesor i divan čovek, kao i vanserijski umetnik, potpisao je kompozicije za velika antologijska dela reditelja Gorana Paskaljevića, Gorana Markovića, Srđana Karanovića, Emira Kusturice.


Simjanović je bio retko talentovan i neponovljiv, nezaboravan, predivan, iskonski stvaralac, kad se samo setimo muzike iz filmova i serija – “Balkan Express”, “Grlom u jagode”, Nešto izmedju”, “Sećaš li se Doli Bel”, “Nacionalna klasa”, “Turneja”, “Falsifikator”.

Poslednje što je potpisao jeste bila TV serija – telenovela “Tajna vinove loze”.Olga Đorđević je diplomirala orgulje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Andrije Galuna. Još kao mladi orguljaš, tokom studija, učestvovala je na Prvom internacionalnom takmičenju orguljaša u Gelzenkirhenu (Nemačka) i na Internacionalnom takmičenju u Pazijan di Pratu (Italija). Održala je niz solo koncerata u zemlji i inostranstvu (Nemačka, Holandija, Južna Afrika, Kanada). Takođe je nastupala sa solo-pevačima, duvačima i gudačima, sa horom Braća Baruh, kao i orkestrom “Collegium academicum”.
Specijalizovala je mjuzikl pri Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Radi kao klavirski saradnik u Muzičkoj školi Petar Konjović u Beogradu.

Orgulje, veličanstven instrument na kome će Olga Đorđević izvesti kompozicije Zorana Simjanovića, Muzej nauke i tehnike dobio je na poklon od rimokatoličke crkve Svetog Petra Apostola u Beogradu, 2010. godine. U Jezuitskoj univerzitetskoj crkvi u Beču, orgulje Kauffmann su izgrađene 1926. godine i bile u upotrebi dugi niz godina pre nego što su stigle u Beograd, a izgradio ih je Johan M. Kaufman, bečki graditelj orgulja.

Muzej nauke i tehnike zahvaljuje se gospođi Ljiljani Erić Simjanović i gospodinu Zoranu Uzelcu, na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here