Koncerti klasične i filmske muzike u Beogradu (21.04.-23.04.): Istorijski muzej Srbije, Kolarčeva zadužbina – “Libercuatro”

Zanimljiva ponuda za prave fanove muzike kao leka za dušu

0
Reklama


Zanimljiva ponuda za prave fanove muzike kao leka za dušu

BEOGRAD, 20. april:  Dva koncerta klasične i filmske muzike biće održani u petak (21.04.) i nedelju (23.04.) na pozornicama Istorijskog muzeja Srbije i Kolarčeve zadužbine. CIKLUS KONCERATA
“MUZIKOM KROZ MUZEJ

 Petak, 21. april 2023.
u 20.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije


KATA STOJANOVIĆ
violina


LAZAR NIKOLIĆ
violina


NIKOLA ZARINGER
klavir


Ciklus koncerata “Muzikom kroz muzej” nastavlja se u svojoj trećoj sezoni sutra uveče (petak, 21.04.) u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, u organizaciji udruženjaUnica Art” na čelu sa poznatom violinistkinjom Aleksandrom Dimitrijević.

Tada će biti održan jednočasovni 14. koncert na kome će nastupiti – violinisti Kata Stojanović i Lazar Nikolić, uz klavirsku saradnju Nikole Zaringera, u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Koncert se kao uvek održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


ALEKSANDRA DIMITRIJEVIĆ

 


Na programu su kompozicije Sezara Franka i Johanesa Bramsa, uz kompoziciju iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije, kao posebna karakteristika i koncept ovog umetničkog serijala.


Od druge sezone ciklus koncerata „Muzikom kroz muzej” je obogaćen i nastupima muzičkih talenata, i tako dolazimo do troje nadarenih muzičara.

Program koncerta:


Topdžijsko kolo
(iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije)


Sezar Frank – Sonata za violinu i klavir u A-duru

Allegretto ben moderato

Allegro

Ben moderato: Recitativo-Fantasia

Allegretto poco mosso


Johanes Brams – Sonata za klavir i violinu br.3 u de-molu

Allegro

Adagio

Un poco presto e con sentimento

Presto agitato


Виолинисткиња Ката СтојановићKATA STOJANOVIĆ


Violinistkinja Kata Stojanović (25) je rođena u Požarevcu, a svoj instrument je počela da svira rano, već u šestoj godini u Muzičkoj školi ,,Stevan Mokranjac”, u rodnom gradu.


Završila je osnovnu i srednju školu kao đak generacije, dok je osnovne i master studije okončala na Fakultetu muzičke umetnosti  Beogradu, da bi nakon toga u kolekciji dodala još jedan master sa specijalizacijom, na Ciriškom univerzitetu umetnosti.

 Trenutno je student treće godine doktorskih studija violine na FMU, a od velikog broja nagrada najznačajnije su: Prva nagrada na takmičenju Đanluka Kampočiaro (Katanija, Italija),  specijalna nagrada izdavačke kuće “Stanccato” na takmičenju Anton Rubinstein (Dizeldorf, Nemačka), Prva nagrada na takmičenju “World Open Online Competition” sa pijanistom Nikolom Zaringerom, u kategoriji duo.

Od 2021. godine, Kata je zaposlena je na FMU kao istraživač-pripravnik, na osnovu konkursa Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.


Виолиниста Лазар Николић
LAZAR NIKOLIĆ

Violinista Lazar Nikolić (28) je rođen  u Smederevu, a osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je uz priznanje za đaka generacije u Muzičkoj školi ‘Stevan Mokranjac’ u Požarevcu, baš kao i koleginica Kata Stojanović.

Osnovne i master akademske studije pohađao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a kao prvi student odavde, učestvovao je u “Erasmus+” programu i dobio je priliku da se obrazuje na Muzičkom konzervatorijumu u gradu Vigu (Španija).

Takodje, Nikolić se obučavao i na Čengdu Univerzitetu u Kini, i postao je tutti član Sečuanskog simfonijskog orkestra gde je sarađivao sa umetnicima Azije i Evrope.

Kada se vratio u Srbiju, Lazar je postao aktivni član sastava “Gudači Svetog Đorđa”, koji su nedavno obeležili jubilej – 30 godina postojanja, a kasnije je bio i honorarni saradnik orkestra Radio televizije Srbije (RTS).
Пијаниста Никола ЗарингерNIKOLA ZARINGER

Pijanista Nikola Zaringer (27) rođen je u Beogradu, gde je završio Srednju muzičku školu „Stanković“, a svoje dalje školovanje nastavio je na FMU u Beogradu.

Do sada je laureat nekoliko značajnih priznanja, koje FMU dodeljuje najperspektivnijim studentima, kao nagrada iz Fondova Olge Mihailović (2017), Katarine Aćimović (2018) i Jelene Pavlović (2019).

Osim toga, dobitnik je mnogih nagrada na takmičenjima u zemlji – „Slavenski“, „Clavitas“ i „Davorin Jenko“, po regionu -„Banjalučko bijenale“ (BiH), i Italiji „Isola del Sole“, „Citta’ di San Dona’ di Piave“ i Anemos Arts“.

U septembru 2021. godine, mladi nadareni pijanista je završio master studije klavira na Akademiji za Glasbo u Ljubljani, a trenutno je student doktorskih studija na FMU.


Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da publika rezerviše svoja mesta za koncert u Muzeju na telefon 064/ 858- 1296, a same rezervacije se primaju svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Gledaoci koji ne stignu da gledaju uživo koncert, to mogu učiniti već u subotu, 22. aprila, dakle samo dan kasnije,  na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije gde se nalaze apsolutno svi snimci prethodnih koncerata iz ciklusa „Muzikom kroz muzej”.LIBERCUATRO TANGO ENSEMBLE
Nedelja, 23. april, u 11.00h
Zadužbina Ilije M. Kolarca
“Neki novi tango – kao na filmu”Sastav “Libercuatro tango ensemble” će održati matine koncert u Zadužbini Ilije M. Kolarca u nedelju, 23. aprila u 11 časova.  

Publici će predstaviti program „Neki novi tango – kao na filmu“ koji je baziran na omiljenim filmskim numerama iz antologijskih filmova slavnih režisera – Pedra Almodovara, Karlosa, Saure, Roberta Gavaldona.


Ansambl otkriva da ćepremijerno biti izvedena kompozicija „Tango del atardecer“ istaknutog kompozitora filmske muzike Laloa Schifrina, kao i kompozicija „Anagrama“ Juana Serena.


Naravno, podrazumeva se da su na ovom koncertu neminovne kompozicije argentinskog autora Astora Pjacole, osnivača pravca “nueve tango”, ili – “novi tango”, koji je uspeo da ostvari tek odlaskom na usavršavanje u Parizu, jer nije naišao na razumevanje u rodnoj zemlji.


“Libercuatro” čine – Ksenija Ristić (klavir), Martina Dimić Radovanović (violina), Nataša Radovanović (sopran), Branko Džinović (bandoneon), kao i Nikola Buljančević (kontrabas).Martina Dimić Radovanović (desno)
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here