Koncerti klasične, fimske i etno muzike ovog vikenda u Beogradu (18.11.-20.11.): Ansambl „Renesans“, Beogradska filharmonija sa filmskom muzikom, Jovan Kolundžija

Veoma atraktivan program za ljubitelje koncerata

0
Reklama

Veoma atraktivan program za ljubitelje koncerata


BEOGRAD: Ansambl “Renesans”, Beogradska filharmonija sa repertoarom filmske muzike, violinista Jovan Kolundžija i njegova sestra pijanistkinja Nada Kolundžija, neki su od muzičkih događaja koji će se održati večeras i sutra u Beogradu kao pregled klasične, filmske i etno muzike.ANSAMBL „RENESANS”

Koncertni serijl “MUZIKOM KROZ MUZEJ”

Petak, 18. novembar 2022.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” organizuju večeras, u petak, 18. novembra od 19 časova koncert čuvenog ansambla „Renesans”, u okviru treće sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Naravno, koncert se održava u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, a na programu su kompozicije Tobijasa Hjuma, Vilhelma Fridmana Baha, Jozefa Bodina de Boamortijea i Marina Maraisa.

Pored svih navedenih autora, poznato je da se u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” uvek izvodi i numera iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Ansambl etno muzike „Renesans” čine renomirani muzičari, a pred publikom u Muzeju će nastupiti Tara Kostadinović – violina, Srđan Stanić – viola da gamba, Aleksandar Jovan Krstić – traverzo flauta, i Ljubomir Dimitrijević – traverzo i blok flauta.


U organizaciji ovih koncerata u Muzeju, ispred “Unica Art” učestvuje i poznata violinistkinja Aleksandra Dimitrijević.ANSAMBL RENESANS

Tara Kostadinović, violina

Aleksandar Jovan Krstić, traverzo flauta

Srđan Stanić, viola da gamba

Ljubomir Dimitrijević, traverzo flauta, blok flauta


Osnovan daleke 1969. godine u Beogradu, sastav “RENESANS” je danas najstariji ansambl za tradicionalnu muziku, ne samo na području bivše Jugoslavije, nego u čitavoj Evropi.

Tokom proteklih 50 godina, “Renesans” je dostigao više od 4 000 koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir), i učestvovao je na mnogim festivalima u bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Uvek odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi Ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjeovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, ali i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.


Na inicijativu članova grupe, u muzički školski sistem Srbije uvedeno je izučavanje muzike srednjeg veka i renesanse.
Tokom 2004. ansambl RENESANS je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

sdr_viviTakodje, oni su učestvovali u mnogim pozorišnim predstavama i filmovima, dajući tako svoj doprinos srpskoj teatarskoj i kinematografskoj umetnosti.

Tokom decenija rada, ansambl i njegovi članovi dobili su mnoge značajne nagrade u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda).

I nakon 53 godine od osnivanja, ansambl je veoma aktivan, tako da i dalje često nastupa u Beogradu i po celoj Srbiji i regionu na raznim svečanostima, promocijama, festivalima, manifestacijama, a prošle godine su imali samostalan celovečernji koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda i nastup je bio – rasprodat!
Osim toga, često su nastupali i na Kolarcu, zapažen je bio koncert 2019.


Ansambl Renesans Kolarac februar 2019 Foto El GvojosProgram koncerta večeras u Istorijskom muzeju Srbije:

C. T. Hume :

A snatch and Away

This Sport is Ended

iz Prve kljige “Ayres or musicall Humors” za viola da gambu gambu solo

W. F. Bach :
Sonata d-mol, II stav za traverzo flautu i violinu

J. B.de Boismortier :
Svita g-dur za traverzo flautu solo

Prelude

Bourree

Musette en Rondeau

Gigue

Rigaudon I, II

Svita c-dur za dve traverzo flaute

Allemande

Rigaudon

Gavotte en Rondeau

Gigue

Sarabande

Menuet I, II

M. Marais : iz Svite C-dur za dve traverzo flaute i viola da gambu

Prelude

Sarabande I, II

Loure

La bagatelle

Gavotte

Rondeau

Menuet

Autre

Kolo Makedonka (iz arhiva istorijskog muzeja Srbije)

Ono što publika uveliko zna jeste da zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296.

Rezervacije se primaju i danas, ako karte nisu rasprodate, od 12 do 19 časova.


Cena karte iznosi 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu stalnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.

Koncert se kao i uvek do sada, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu ili ne rezervišu mesto, biće u prilici da pogledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, od subote 19. novembra.
Takođe, na ju-tjub kanalu muzeja se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej” kao prava kolekcija, tako da publika uvek može gledati sve nastupe do sada, od 2020. godine.
Filmska muzika: „Zvezdane staze“, „Betmen“, „Igra prestola“
u Beogradskoj filharmoniji
petak, 18. novembar,
u 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Holivudska muzika u Filharmoniji i srpska premijera “Džingis Kana”


Jedan od najpopularnijih koncerata u sezoni Beogradske filharmonije posvećen je muzici iz velikih kultnih holivudskih filmova koju će orkestar izvesti zajedno sa muzičarem Aleksandrom Sedlarom u ulozi dirigenta, večeras, u petak 18. novembra na Kolarcu (20.00).
Isti program posebno prilagođen izveden je i za tinejdžersku publiku u sredu i četvrtak kao matine od 11.00h u sali Beograske filharmonije.

Naravno, film je verovatno najpopularnija – sedma umetnost svih vremena u istoriji, i još kada se jedno veče posveti program isključivo filmskoj muzici na kojoj su generacije odrastale, onda je to savršeno odabran koncept samog koncerta.

Ljubitelji popularnih filmova i TV serija će tako slušati muziku iz mnogih klasika kaš to je čuveni “Psiho” Alfreda Hičkoka, SF serijal “Zvezdane staze”, “E.T. Vanzemaljac” Stivena Spilberga, trilogija “Gospodara prstenova” prema romanu Dž. Dž. R. Tolkina, super heroj “Betmen” Tima Bartona, ili brutalna priča prema romanima Dž. R. R. Martina – planetarni fenomen “Igre prestola”.

Tako je ovaj filharmonijski koncert iz sezone “Na dobrom putu” posvećen svetskim metroplama, u znaku Los Anđelesa odnosno Holivuda kao njegovog glavnog obeležja.


Beogradska filharmonija, foto Marko DjokovićNa muzičkom putovanju kroz istoriju kinematografije, osim blokbasterskih hitova, publika će slušati i jednu važnu premijeru.
Dramatična i uzbudljiva muzika za filmski hit iz 60-ih godina prošlog veka, “Džingis Kan”, našeg kompozitora Dušana Radića, ujedno će biti i srpska premijera koncertnog izvođenja ovog dela.

Naslovnu ulogu u ovom filmu tumačio je slavni egipatski i američki glumac Omar Šarif, a autor je kroz muzičku partituru predstavio živopisne slike ropstva, borbi, orijentalnih bazara, carskih palata, ali i nežnih lјubavnih scena.

Džingis-Kan“ je britansko-američko-zapadnonemačko-jugoslovenski istorijski film snimljen 1965. godine u režiji Henrija Levina.


Kultni naučno-fantastični serijal „Zvezdane staze” (Star Trek) i avanture na svemirskom brodu Enterprajz, priča o prijatelјstvu dečaka Eliota i neodljivog E.T. vanzemalјca koja je nadahnjivala brojne generacije, motiv noža iz antologijske horor scene u kupatilu, a naročito muzika za monumentalni serijal epske fantastike “Igre prestola” u kojoj se preklapaju elementi srednjevekovne istorije i popularne fantastike samo su neki od zanimljivosti koje će biti predstavljeni publici večeras u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Ovaj repertoar koji je prezentovan dva puta, u sredu i četvrtak i tinejdžerskoj publici, predstavlja novi edukativni projekat Beogradske filharmonije u tekućoj sezoni 2022-2023.


01.11.2021. sezona 2021/2022 Bas smo vas se uzeleli (BEMUS) Dirigent: Marko Parizoto Solista: Nemanja Radulovic, violina M. I. Glinka: Ruslan i Ljudmila, uvertira S. Prokofjev: Koncert za violinu i orkestar br. 2 S. Rahmanjinov: Simfonija br. 1 art Beograd, 01.11.2021. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJAKONCERT U GVARNERIJUSU!

JOVAN BOGOSAVLJEVIĆ, violina

BOJAN MLADENOVIĆ,, klavir

Petak, 18. novembar 2022. godine u 20 časova

Program: Johanes Brams

Ulaz je slobodan.

Jedan od vodećih srpskih violinista Jovan Bogosavljević održaće večeras – 18.11. solistički koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus od 20 časova.

Uz klavirsku saradnju Bojana Mladenovića izvešće dela Johanesa Bramsa a ulaz na koncert je slobodan .


Violinista Jovan Kolundžija rekao je sledeće o Jovanu Bogosavljeviću:
Najraskošniji violinista kojeg je srpska muzička scena iznedrila poslednjih godina.“Jovan Bogosavljević je vodeći srpski violinista svoje generacije koji je završio školovanje na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu, Belgija.

Kao solista je ostvario preko hiljadu koncerata širom sveta učestvujući na mnogim značajnim muzičkim festivalima. Pored bogatog violinskog repertoara, izveo je većinu prestižnih najzahtevnijih koncerata za violinu i orkestar u saradnji sa mnogim svetskim i domaćim dirigentima: Mladen Jagušt, Uroš Lajovic, Dorijan Vilson, Andrej Andrejev, Milena Injac, Biljana Radovanović, Jovan Šainović, Bojan Suđić, Berislav Skenderović, Saša Nikolovski Đumar, Anatolij Novicki, Bart Bukart, Stanko Šepić, Vesna Šouc, i drugi.

Tokom 2006. godine je dobio nagradu UMUS –a (Udruženje muzičkih umetnika Srbije) za najboljeg mladog umetnika, 2012. je osbojio nagradu za izvođača godine od strane časopisa “Muzika Klasika”.

Takodje, 2021. godine je kao jedan od najistaknutijih poznavalaca muzike argentinskog kompozitora Astora Pjacole ušao u finale najvećeg svetskog takmičenja za muziku ovog umetnika u kategoriji solista.
Jovan Bogosavljević je redovni profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu i gost profesor Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Pijanista Bojan Mladenović (39) diplomirao je 2007, a specijalizirao 2013. godine na Odseku za klavir FMU u Beogradu, i trenutno je doktorand na FMU za Kamernu muziku.

Stručno se usavršavao na kursevima A. Valdme (Estonija), Kemala Gekića (Hrvatska) i J. Kota (Ukrajina).

Nastupao je sa Niškim simfonijskim orkestrom i orkestrom Imperio kao solista, sa mnogim kamernim ansamblima (D-Art, Solisti di Sud, Beogradski soul sekstet, Niški solisti, Niški virtuozi, duo Diptih, Trio Constantinus, Trio Tranquilo), ali i sa mnogim instrumentalistima pojedinačno.

Osim brojnih koncerata u prestižnim koncertnim dvoranama u zemlji (Velika sala i Galerija Kolarčeve zadužbine, Galerija SANU, Galerija ArtGet, Sala skupštine grada Beograda, Sala Prve kragujevačke gimnazije, Sala Niškog simfonijskog orkestra, KIP FU Niš), nastupao je i u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj, BiH, Makedoniji i Bugarskoj.

Ostvario je trajne snimke za Radio Beograd i FMU , kao i za Fakultet umetnosti u Nišu, a pored izvođačke delatnosti, bavi se takodje komponovanjem i aranžiranjem.

Njegove umetničke kompozicije više puta su izvođene i u inostranstvu (SAD, Italija, Engleska, Francuska, Češka, Mađarska, Slovenija, BiH), a njegove aranžmane izvode i veliki orkestri kao što su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički, Regionalna dečja filharmonija i revijski orkestar “Impresija” iz Niša, čiji je Mladenović član.

Od oktobra 2007. radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, a trenutno je u zvanju stručnog saradnika na Katedri za gudačke instrumente.

Foto: Nebojša Babić„U SUSRET BEOGRADSKIM OPŠTINAMA“

Serija beogradskih koncerata maestra Jovana Kolundžije

JOVAN KOLUNDŽIJA, violina

NADA KOLUNDŽIJA, klavir

Subota, 19. novembar 2022. godine u 20 časova

Centar za kulturu Rakovica

Gosti koncerta:
Učenici beogradskih muzičkih škola

Program: Žan -Mari Lekler, Kamij Sen-Sans, Fric Krajsler, Simeon ten Holt, Žozef Nikola Pankras Roje

Ulaz na koncert je slobodanNakon tri uspešna koncerta u Centru za kulturu “Vlada Divljan”, Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu i Kulturnom centru Čukarica, završni koncert maestra violine Jovana Kolundžije iz serije “U susret beogradskiom opštinama”, biće održan u subotu, 19. novembra od 20 časova u Centru za kulturu Rakovica.

Jovan Kolundžija nastupiće uz klavirsku saradnju svoje rodjene sestre Nade Kolundžije, a na programu koncerta su kompozicije Sen-Sansa, Leklera, Krajslera, Simeon ten Holta i Pankras Rojea.
I na ovom koncertu, kao specijalni gosti, nastupiće najtalentovaniji učenici beogradskih muzičkih škola, a ulaz na koncert je besplatan za sve.

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa.

Impresivnu umetničku karijeru i blistavi profesionalni put proslavljenog srpskog violiniste obeležilo je preko 4000 koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od 40 zemalja, mnoge turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi; grandiozni ciklusi koncerata kao što su Deset veličanstvenih, Volite li Betovena, Bravisimo Maestro Mocart, U čast velikom Bramsu i osvojene nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte.

Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja – Oktobarska nagrada, Vukova nagrada, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug .Pijanistkinja Nada Kolundžija iz Beograda magistrirala je na Muzičkoj akademiji – FMU u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Ona je pasionirana promoterka savremene muzike, a beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvalјujući njenim izvođenjima.

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga i posvećena.

Svoje nastupe obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimlјenim zvučnim matricama, elektonikom i autor je više multimedijalnih projekata.
Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja i naravno redovno nastupa sa svojim bratom – Jovanom Kolundžijom.

IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here