Koncerti klasične, filmske i gitarske muzike u Beogradu i Novom Sadu (12.04.-14.04.):  Anime Simfonija, Edin Karamazov – “Vojvodina Guitar fest”

Bogatstvo muzičkog programa u dva grada za dva dana

0
Reklama


Bogatstvo muzičkog programa u dva grada za dva dana

BEOGRAD, NOVI SAD, 12. aprila:  Koncerti klasične, filmske i gitarske – instrumentalne muzike biće održani večeras i sutra (12.04. 13.04.) u Beogradu i Novom Sadu, kada će na sceni biti priređeni spektakl Anime Simfonija, gitaristi Edin Karamazov i “Vojvodina Guitar fest”, kao i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad.


Tako će danas u velikoj sali Kolarčeve zadužbine i sutra veče u Pozorištu mladih u Novom Sadu, kao i krajem 2022. godine, biti izveden muzički spektakl “Anime simfonija”, kao avantura putovanja kroz popularne animirane japanske filmove “anime”.


Tada je bila tolika potražnja za ovim koncertima u trajanju od 70 minuta, da su u Domu omladine Beograda (DOB) bila izvedena čak tri nastupa uzastopno iste noći.
U Novom Sadu, koncert je tada održan u Srpskom narodnom pozorištu (SNP).Maestro Keniči Simura iz Japana i njegov autorski originalan koncept „ANIME simfonija“ ponovo ujedinjuje dva udaljena sveta – najpopularnije anima filmove i igre i operski orkestar.


Sudar dva neverovatna sveta, nesvakidašnji spektakl i delić kulture Dalekog istoka ponovo pred srpskom publikom.

Dakle, večeras, 12. april Kolarčeva zadužbina, Beograd, kao i – sutra: 13. april – Pozorište mladih, Novi Sad.

Za sve iskrene ljubitelje i poznavaoce anime hit filmova, serija, video igara iz Japana, za decu, omladinu, roditelje sa najmlađima, odličan put u horizonte prošlosti.

Vojvodina Guitar festod 12. do 13. aprila u Novom Sadu: Edin Karamazov, Anton Baranov
Muzički festival “Vojvodina Guitar fest” biće održan u trajanju od tri dana, u Novom Sadu, od 11. do 13. aprila, u organizaciji Asocijacije gitarista Vojvodine.

Svakako da su popularnija imena ovogodišnjeg Festivala svetski poznati gitarista i lautista iz Bosne i Hercegovine – Edin Karamazov, kao i virtuoz iz Rusije – Anton Baranov, koji će nastupiti poslednjeg dana, sutra uveče, 13.04. od 19.00h na odvojenim koncertima, u Gradskoj kući Novog Sada.


 Posebno interesantan program bio je juče, 11.04. efektan 60-minutni  susret sa Edinom Karamazovim, na otvaranju smotre od 17.00h, gde je u direktnom razgovoru bilo moguće postavljati pitanja – “Sve što ste želeli da pitate lično Edina Karamazova a niste imali priliku”.  
 
Takmičenje je ove godine okupilo rekordan broj učesnika iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Crne Gore, BiH.


ANTON BARANOV

Kao pobednik takmičenja Gitarske Fondacije Amerike za 2013. godinu i više od 20 drugih prestižnih takmičenja širom sveta, ruski gitarista Anton Baranov se afirmisao kao jedan od vodećih gitarista današnjice. Njegove nastupe u mnogim uglednim dvoranama poput Karnegi Hola u Njujorku, Palau de Musica u Valensiji, Koncertne dvorane Mariinski u Sankt Peterburgu i Hakuju Hale u Tokiju, muzička kritika je opisala kao „čistu magiju“ (Cleveland Classical), i „svojom gitarom uspeva da oslika prelepe zvučne slike bogate dubinom i bojom“ (Gitara).

Ruski muzičar Anton Baranov je 2013. godine osvojio prvu nagradu na takmičenju u Novom Sadu i nakon deset godina pauze dolazi ponovo da nastupi, ovaj put kao jedan od trenutno najboljih gitarista na svetu.

Studijska izdanja Baranova uključuju jedan album za Naxos Classical i CD za Contrastes Records. Za Naxos je izdao Latinoameričke sonate za gitaru, u maju 2014.  Njegov album za Contrastes Records sastoji se od španske gitarske muzike i na tržištu je od avgusta 2014.

Anton Baranov je rođen 1984. i počeo je da svira gitaru sa deset godina.
Muzičko obrazovanje završio je u najstarijoj i najpoznatijoj ruskoj muzičkoj školi, Sankt-Peterburškom državnom konzervatorijumu Rimski-Korsakov, gde i predaje gitaru od 2010.
Baranov je D ‘Addario umetnik od 2013. i svira na gitari Sakurai – Kohno.

EDIN KARAMAZOV

Muzičar instrumentalista Edin Karamazov svojim izvanrednim izvedbama tokom prošle decenije dokazao se kao jedan od najuzbudljivijih i najharizmatičnijih svirača gitare i laute u svetu.

Svoj prvi solo nastup na lauti imao je 1998. godine i to kao zamena, u poslednji čas, za istaknutog gitaristu Juliana Breama, svirača starije generacije koji je takođe ponovo oživeo interes za lautu. Od tada je Karamazov izveo i snimio više od 90 nosača zvuka sa mnogim svetskim umetnicima i međunarodnim ansamblima za ranu muziku.

Kao interpretator majstorske tehničke veštine na žičanim instrumentima iz raznih kultura i razdoblja, Karamazov je kao solista nastupao u Concertgebouwu u Amsterdamu, u Berlinskoj filharmoniji, Carnegie Hallu, bečkom Konzerthausu, Sidnejskoj operi, londonskom Royal Albert Hallu, Salle Pleyel u Parizu, National Centre for The performing Arts u Pekingu, Orchard Hall u Tokiju kao i na svim važnijim svetskim festivalima.
 Njegova solo diskografija, u izdanju kuće „Decca records„, uključuje i nagrađivane albume „Come, Heavy Sleep” i „The Lute Is a Song“, na kojem Edinu gostuju Renee Fleming, Andreas Scholl, Kaliopi i Sting.

Ove koncertne sezone Edin Karamazov gostuje u Australiji, Evropi i Južnoj Americi.

Karamazov je u Beogradu nastupao upravo sa slavnim Stingom 2008. godine u Sava centru u okviru Guitar Art festa. Kasnije je na istom festivalu gitare nastupao barem još dva puta, od čega jednom u duetu sa violinistom Stefanom Milenkovićem.

Sa makedonskom pop pevačicom Kaliopi, Edin Karamazov je imao koncerte širom regiona, a u Srbiji na sceni Pozorišta na Terazijama u Beogradu i Centra za kulturu Valjevo kao selekcija Valjevskog džez festivala 2021.
Sreda 12.04.  Muzička škola “Isidor Bajić”   09-17h

Međunarodno takmičenje “dr Jovan Jovičić”


17.00h
Koncert – Milica Ristić  
Koncert pobednika takmičenja

18.00h  
Koncert Ivan Hočevar   
Koncert Duo ALNO  Novak Miljković & Aleksandar Antić

Četvrtak 13.04.  Gradska kuća

19.00h  
Koncert Edin Karamazov i Stana Krstajić  
Koncert Anton Baranov

SIMFONIJSKI ORKESTAR
AKADEMIJE UMETNOSTI NOVI SAD
Kolarčeva zadužbina
Četvrtak, 13. april, 20.00h


Simfonijski orkestar Akademije umetnosti Novi Sad održaće koncert sutra veče (13.04.) u Beogradu, na sceni velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Dirigent je profesor Andrej Bursać, solisti su – Džejms Nioraku Šlefer, šakuhači, Joko Reikano Kimura, koto, Aleksandra Krčmar Ćulibrk, violina, Kristof Jan, violončelo.

Program celovečernjeg koncerta čine dela kompozitora – Aleksandre Vrebalov (Srbija-SAD), Igora Stravinskog, Džejmsa Niorakua Šlefera.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here