Koncerti, izložbe, predstave od danas, 1. septembra u Čačku – projekat „Čačanska rodna“: Van Gogh, Vlatko Stefanovski, Bombaj štampa

Veoma bogat multimedijalni program različitih umetnosti

0
Reklama


Veoma bogat multimedijalni program različitih umetnosti

ČAČAK, 1. septembra – Zdravko Čolić, Vlatko Stefanovski, grupe „Van Gogh“, „Bombaj Štampa“, Radmila Bakočević, Sonjin septembar, skulptura Olgе Jevrić, Dani patrijarha Pavla, rok festival „PRiČA, neki su od umetnika i programa koji će učestvovati u okviru projekta „Čačanska rodna“ od večeras do kraja septembra, saopštila je direkcija manifestacije.
Veliki broj događaja planiran je da se održi u septembru u Čačku, prvoj Nacionalnoj prestonici kulture.


Prvi jesenji mesec počinje u znaku velikih muzičkih zvezda: večeras u 20.00 koncert na Gradskom trgu održaće čuveni makedonski kompozitor, pevač i gitarista Vlatko Stefanovski, koji ćesto nastupa u Srbiji svih ovih godina i decenija, te uvek ima rasprodate koncerte.  Tako ga je publika gledala nedavno na Arsenal festu u Kragujevcu, dok je u Beogradu osvajao mnoge festivale – od Beer festa na Ušću, preko Beogradskog džez festivala u Domu omladine, do Guitar Art festa u Mts Dvorani.
 


Već sutradan 02.09. na istom mestu u 21.00 nastupa pop zvezda Zdravko Čolić, koji je nedavno imao na desetine hiljada posetilaca na manifestaciji „Tešnjarske večeri“ u Valjevu.
 Za oba koncerta ulaz je slobodan i već vlada veliko interesovanje meštana i posetilaca grada Čačka.  

U Čačku se održava „Sonjin septembar, manifestacija posvećena  životu, radu i delu Sonje Savić (Čačak, 1961 – Beograd, 2008), slavne domaće glumice rođene u ovom gradu. 
Ovo je treće izdanje manifestacije koja  je pokrenuta 2019. godine. 


U saradnji sa Domom kulture Studentski  grad i Festivalom Alternative Film  & Video, Umetnička galerija ”Nadežda  Petrović” ispunjava glavne ciljeve  manifestacije: širi dostupnost  i interesovanje novih autora i  teoretičara za rad Sonje Savić, a  istovremeno afirmiše mlade  stvaraoce širom Evrope i sveta koji  imaju slični angažovani pristup umetnosti.
Svoje stvaralaštvo će predstaviti Marjam Tafakori, iranska  autorka sa prebivalištem u Londonu kroz izložbu “[she stuttered]”, čije je otvaranje zakazano za 5. septembar od 19.00 u Umetničkoj galeriji ”Nadežda Petrović”, i Gloria Gamer, autorka iz Austrije, kroz izložbu “Alone Out There” – 12. septembra od 19.00 u Galeriji ”Risim”.
  Tokom njihovog boravka realizovaće se  izložbe koje pružaju susret različitih  poetika i autorskih koncepata, kao i  specijalni prateći programi, filmske i  video projekcije, autorske prezentacije,  panel diskusije.

Na datum 7. septembra ljubitelje mode očekuje modna revija „Ti si ona“, limitirane kolekcije inspirisane ženama koje su ostavile dubok trag u našem društvu, kompanije PS fashion, pod nazivom ”Ti si ona”. Inspiracija za modele koji će biti prikazani na ovoj reviji pronađena je u životu i delima Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Milunke Savić, Jelisavete Načić, Drage Ljočić.Čačak, septembar, PS Fashion revijaManifestacija „Dani patrijarha Pavla“ održavaju se u organizaciji udruženja „Pavle – život po Jevanđelju“. U okviru programa biće održana promocija časopisa „PAVLE patrijarh srpski“ 11. septembra  (Gradska Biblioteka „Vladislav Petković Dis“) i 27. septembra svečanost u porti Manastira  Blagoveštenje – Ovčar Banja. Tog dana u 8.00 počeće Sveta Liturgija, u 9.30 svečanost u porti manastira – kolonija „Krst patrijarha Pavla“, dodela nagrada i zahvalnica učesnicima Kolonije, izložba krstova, pevanje hora Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka.

Skulptura umetnice Olge Jevrić (1922 -2014) ,,Raspon u tenziji“ biće postavljena 18. septembra u zoni ispred pešačkog mosta u Čačku. Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i iskrenu radost same Olge Jevrić.

Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti – Ljubiša Simović, kustos u muzeju Kraljeva i tadašnja direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu „Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica – Čačak.

Posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, po želji Olge, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije završen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova. Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

Izvođenje skulpture „Raspon u tenziji (Čačak)“ u godini kada je Čačak „Nacionalna prestonica kulture“ i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način ljudi oduže Olgi Jevrić, velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji.


BJESOVIDolaze nova muzička imena na ovogodišnji rok Festival PRiČA koji će se održati u zatvorenom prostoru zbog nestabilnosti vremenskih prilika, u hali KK “Borac” od 21. do 23. septembra.
Festival će otvoriti hor profesorke Mirjane Janevske u kojem će pevati čak 50 gimnazijalaca.

 Publika će imati priliku da gleda koncerte 19 bendova, a program koji je najavljen u junu dopunjen je sa tri nova izvodjača: Mile Kekin, SMAK plus i Karakondžule.

Sigurno jedan od najproduktivnijih domaćih bendova „Van Gogh“ će nastupiti u Čačku na festivalu „PRiČA“, koji su celo leto obišli gotovo celu Srbiju i region, i nedavno su svirali na jubilarnom, 10. izdanju „Zemun Festa“ na Zemunskom keju.


 Uz njih će nastupati pank rok sastav iz Gornjeg Milanovca – „Bjesovi“, pop rok bend iz BiH – „Bombaj Štampa“ čiji je lider glumac, scenarista i režiser Branko Đurić Đuro, pop dama Zoe Kida, popularna ranije kao pevačica grupe „Zemlja gruva“, hrvatski roker Jurica Padjen i „Aerodrom“, Arigo Saki i prijatelji (član benda „Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi“, sada ima solo album „Da li te stvarno zanima“), i mnogi drugi.BOMBAJ ŠTAMPA
Takodje, u planu je 17. međunarodni festival animiranog filma „Animanima 2023“ od 19. do 23. septembra i donosi veći broj animiranih filmova u dva takmičarska programa.
U glavnoj selekciji za festivalski Gran pri će se takmiliti 32 ostvarenja iz 18 zemalja,
Odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine,  naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar.

Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri – Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na repertoaru je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji „AnimanimaDOCS“, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“.


Zoe-Kida-Zena-Dete-foto-8-Svetozar-Atanasović

MILE KEKIN


ARIGO SAKI


Operska diva Radmila Bakočević proslavila je svoj 90. rođendan. Narodno pozorište u Beogradu je bilo  njena matična kuća, a karijeru joj je obeležila i Bečka državna  opera. U Milanskoj skali su joj vrata uvek  bila širom otvorena. Na Univerzitetu  umetnosti bila je rektor. Na Fakultetu  muzičke umetnosti odškolovala je neke  od najvećih operskih pevača u Srbiji.  Zbog svega toga će joj se Čačak odužiti razgovorom u Kulturnom centru,  koji je sa svetskom operskom divom  zakazan za 30 septembar.

Pored toga 18. septembra biće odigrana monodrama ”Nenapisana pisma”, u dvorištu Umetničke galerije ”Nadežda Petrović”, u kojoj ulogu čuvene slikarke i bolničarke Nadežde Petrović tumači Vanja Milačić.Vanja Milačić FOTO Nebojša BabićCelokupan program za septembar za Čačak – prvu Nacionalne prestonice kulture:

1. septembar, 20.00 – Vlatko Stefanovski, koncert – Gradski trg    

2. septembar, 21.00 – Zdravko Čolić, koncert – Gradski trg

5. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar – “[she stuttered]”, autorka Maryam Tafakory (Iran/Velika Britanija), otvaranje izložbe – Umetnička galerija ”Nadežda Petrović”       

7. septembar, 18.00 – ”Ti si ona” PS Fashion, modna revija – Institut za voćarstvo Čačak

8. septembar, 18.30 – „Čačanski Rasadnik – Plesom do sveta“, plesni koncert – Kulturni centar Čačak

9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar – ”Dečija Horska sretanja – Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju” – dečije radionice – Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; Književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović – Manastir Nikolje, Narodni muzej Čačak    

11. septembar, 19.00 – „Dani patrijarha Pavla“ – Promocija časopisa ”PAVLE, Patrijarh srpski” – Gradska Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ 

12. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar“Alone Out There” autorka Gloria Gamer (Austrija/Nemačka) – NA RASKRŠĆU, otvaranje izložbe – Galerija ”Risim”        

14. septembar, 19.30 – ”Kao vreme ispred nas” – Duhovna akademija, Udruženje Irmos – Dvorište Narodnog muzeja u Čačku    

18. septembar – Otkrivanje skulpture Olge Jevrić – Gradski bedem, plato ispred pešačkog mosta          

18. septembar, 19.00 – ”Nenapisana pisma”, pozorišna predstava – Dvorište Umetničke galerije ”Nadežda Petrović”        

19 – 23. septembar, 19.00 – ANIMANIMA 2023, festival animiranog filma            – Kulturni centar Čačak           

21 – 23. septembar, 19.26 – Festival PRIČA, muzički festival – Hala ”KK Borac” (raspored izvođača dostupan na sajtu https://festivalprica.com )

25. septembar, 19.00  – ”Sveti Sava u Hilandaru i Studenici” – Arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenica, predavanje – Gradska Biblioteka „Vladislav Petković Dis“        

27. septembar, 09.30 –  „Dani patrijarha Pavla“Svečanosti u porti manastira – Ovčar Banja, Manastir Blagoveštenje 

28 – 29. septembar, 12.00 – Konferencija  ”Zeleni preokret” – Gradska Biblioteka „Vladislav Petković Dis“           

30. septembar, 20.00 –            Čačanski Rasadnik – Naša svetska diva – Radmila Bakočević, razgovor sa operskom divom – Velika sala Kulturnog centra Čačak      


NENAPISANA PISMA foto Slobodan BUS Vukajlović

  

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here