Koncerti grupa “Dram”, “Eyot” i “Porto Morto” u Domu omladine

Muzički program u inat nastavku pandemije

0
ReklamaMuzički program u inat nastavku pandemije

BEOGRAD, 10. avgusta (Tanjug) – Dom omladine Beograda je na svom zvaničnom sajtu objavio nove koncerte u svojoj organizaciji gde se ističu regionalni bend “Porto Morto”, džez sastav “Eyot”, kao i mladi rok bend “Dram”.


Prvi prema kalendaru će biti alternativni nezavisni pop rok sastav “Dram”, u petak 13.08. na platou Milana Mladenovića, ispred DOB-a, u ciklusu “Koncerti na Zidiću”.

 
Bend je debitovao na srpskoj sceni sa albumom ”Nećemo promeniti svet” u decembru 2019, a taj uspešan CD prvenac najavili su singlovi -”Nije sve kao što izgleda”, ”Sami”, ”Letnja”, ”Daj mi sve”.

 Iako sasvim mlada grupa, već su nastupali na svim velikim festivalima u zemlji, kao što su Exit, Arsenal Fest u Kragujevcu, Belgrade Beer Fest, Beer Garden, Dev9t.

Za singl ”Daj mi sve” grupa je u septembru 2020. osvojila prestižnu nagradu ”Milan Mladenović”, istoimene Zadužbine, za delo od izuzetne umetničke vrednosti.

Grupu čine – Stefan Aćimović (vokal, gitara), Marko Arizanović (klavijature, prateći vokal), Branko Dimitrijević (bas, prateći vokal), Pavle Savić (bubanj, elektronika, prateći vokal).


Za vreme pandemije objavili su nove singlove spremne za drugi album, kao što je „Vikend ubija“ sa glumicom Isidorom Simijonović.

Pop rok bend „Porto Morto“ iz Zagreba u produkciji Doma omladine gostovaće 26. avgusta, ali na sceni kluba „Barutana“ ispod Kalemegdana.
  Oni su veliko novo ime regionalne alternativne scene i autori muzike koja vešto kombinuje razne žanrove – umetnički (art) rok, elektroniku, latino i elemente tradicionalne balkanske muzike.  

Njihov istoimeni debitantski album iz 2017. godine naišao je na veoma pozitivan prijem publike i stručne javnosti, dok je drugi materijal „Portofon“ (2019) zabeležilo razne hitove – “Kuća” i duet „Hodaj“ sa Darkom Rundekom.
 
Treći album je najavljen singlom “Čekam ih”, kao iskorak u komercijalniji zvuk.

Uz „Porto Morto“ ove noći će nastupati i Kene Beri, srpski muzičar uličnog trepa, već osam godina jedno od velikih imena beogradske andergraund scene.
 Njegov najbolji prijatelj je Spejs Noksi, sa kojim pravi velike žurke, što se desilo nedavno, na 20. izdanju Exita u Novom Sadu, a tandem će to pokazati i 26.08.

EYOT
Nakon tri godine, 2. oktobra će se ponovo odigrati solistički koncert neobične instrumentalne džez grupe „Eyot“ iz Niša. Ovi autentični heroji savremene srpske džez scene imaće nastup u Velikoj sali DOB-a gde će održati koncertnu promociju poslednjeg albuma „557799“ (2020), izašao u vreme pandemije.

Njihovo najnovije izdanje objavila je jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi – „Ropeadope, sa distribucijom širom sveta.
 Album sa pozitivnim kritikama i recenzijama, našao se medju 10 najprodavanijih džez albuma na poznatoj platformi „Bandcamp“ .

 
Bend EYOT je osnovan 2008. godine u Nišu, u sastavu: Dejan Ilijić – klavir, Miloš Vojvodić – bubanj, Marko Stojiljković – bas i Slađan Milenović – gitara.


 Njihova muzika predstavlja zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, gde se kompozicije oslanjaju na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.
Pobednici su takmičenja Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine, kao i “MIDEM OFF Showcase 2012” u Kanu, Francuska, najznačajnijeg muzičkog sajma na svetu.

Imali su koncerte u više od 20 zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kina, Češka, Nemačka, Grčka, Velika Britanija, Francuska, Litvanija, Poljska, Rusija, Severna Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Hong Kong, Japan, Južna Koreja, Švajcarska, Slovenija, Slovačka, Italija, UAE, Turska i Srbija.EYOT je aktivan i na domaćoj sceni, na Beogradskom džez festivalu su nastupali dva puta (2013, 2017), kao i na ostalim jazz susretima širom zemlje – Nišville u Nišu, Valjevski džez fest, Novi Sad džez fest, Jazzire Subotica, Jazzibar Kraljevo, Green Town Sombor, Vršac džez fest…

Nastupali su uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji (RTV, Radio Beograd 3), Bugarskoj (BNR), Rumuniji (Kluž) i Švajcarskoj (RTS Ženeva).

 
Na kanalu RTS3, 2019. godine emitovan je njihov „Koncert za prirodu“, snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1515 metara.


Diskografija benda EYOT je sledeća:

2010: HORIZON / Ninety and Nine Records; Magnatune (USA); Constantinus (SRBIJA)

2013: DRIFTERS / Neuklang (NEMAČKA)

2014: SIMILARITY / Ninety and Nine Records, (USA) – Harmonia Mundi (UK)

2017: INNATE / Ninety and Nine Records (USA), AMSA records (JAPAN), Metropolis (SRBIJA)

2019: “KONCERT ZA PRIRODU” – DVD – Zavod za zaštitu prirode Srbije

2020: 557799 / Ropeadope (USA)Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here