KALIOPI, VALJAK, BJESOVI, M.O.R.T.


1) Štark Arena, 20.30h: PARNI VALJAK

Velika pop rock grupa slavi 44 godine karijere snažnim koncertom u našoj najvećoj hali. Već je Parni valjak barem dva puta napunio i prepunio Arenu, svirali su i u Sava centru, Domu omladine, stadionu Tašmajdan. Ods onih grupa koje smo svi slušali i voleli u mladosti.
Legendarni bend u okviru turneje prigodnog imena “Runda 44”, nastao je na temeljima čuvene zagrebačke Grupe 220, zvanično je osnovan 11. novembra 1975. godine, kada je upravo u Beogradu zabeležio svoj prvi nastup 29. 11. iste godine na koncertu više grupa u Hali sportova. Od početka predvođen Husom i harizmatičnim pevačem Akijem Rahimovskim, Parni Valjak je tokom svoje izuzetne karijere objavio dvadesetak studijskih, nekoliko live albuma, mnoštvo kompilacija i nekoliko video izdanja. Izvolite uživo uploviti u pop rock vode: “Lutka za bal”, “Stranica dnevnika”, “Neda”, “Uhvati ritam”, “Jesen u meni”, “Ugasi me”, “Sve još miriše na nju”, “Zastave”, “Sunčanom stranom”…
Kreativnu moć Valjak pokazuje i jesenas objavljenim studijskim albumom “Vrijeme” (Croatia Records), na kome se uz pet prethodno neobjavljenih pesama, nalaze i singlovi iz poslednjih godina: “Samo ti (Norma Belle)”, “Prolazi sve, zar ne?”, “Za malo nježnosti”, “Opet se smijem”, “Ljubav”, “Vrijeme”, “Kad nemaš kud” feat. Tina Kresnik i “Otkud ti pravo”.
2) Kombank dvorana, 20.00h: KALIOPI

Predivna dama božanstvenog glasa ponovo u Beogradu, nakon veoma uspešnih koncerata na Kolarcu i Sava centru. Prepoznatljiva po moćnoj i emotivnoj interpretaciji, kao i posebnoj energiji i šarmu koje donosi na sceni i velikim brojem hitova kao što su „Bato“, „Kofer ljubavi”, “Znam da te volim”, ,,Melem”, ,,Crno i belo”, “Vučica”, ,,Poželi”, “Nevinost”, „Mrvica“, „Oprosti“, „Rođendan“, „Presuda“ i mnogi drugi, ova dama na svaki svoj koncert ostvari posebnu vezu sa publikom koja traje i postaje veća na svakom sledećem susretu. Retka, jedinstvena, neponovljiva, na neki način je ženska verzija muzičara kojeg svi vole – Massima. Donekle imaju sličan senzibilitet, emocije, davanje maksimalno u svakoj pesmi. Kaliopini koncerti u Sava centru i na Kolarcu pamte se zauvek, i još samo da ovaj put nadmaši takav trijumf! Očekujte barem dva puna sata pravih ženskih emocija i poezije!


3) Garaža, 21.00h: BJESOVI

Bjesovi su pank rok grupa iz Gornjeg Milanovca. Osnovani su krajem ’80-ih pod nazivom “Bader Majnhof” da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promenili ime u “Sent Galen”, pa “Čajna Blu” i konačno u “Bjesovi”. Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca. Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao: Zorana Marinkovića i Gorana Marića. Trenutnu postavu čine: Zoran Marinković – vokal; Slobodan Vuković – gitara; Ivan Kovačević – gitara; Marko Marković – bas; Miroslav Marjanović – bubnjevi; Ramon Hamel – bubnjevi. Bjesovi su do danas izdali 6 albuma a najveći uspeh grupe bio je drugi po redu (bezimeni) album. Ove godine grupa obeležava 25 godina od tog izdanja. Često nastupaju u Beogradu – Subbeerni centar, Fest, Elektropionir, Beer fest.


4) Dom omladine, sala “Amerikana”, 21.00h: KRALJ ČAČKA

Kralj Čačka je pesnik i kantautor. Objavio je zbirku pesama “Na margini” (Lom), kao i dva albuma – “Zemlja snova” (2016) i “Spusti svetlost na put” (2018). Dobitnik je nagrade “Strune od svetla” za 2017, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Često ovaj muzičar ima svirke po Beogradu, posebno u Domu omladine, KC Gradu, a redovan je i na mnogim festivalima tokom godine poput Beer festa. “Spusti svetlost na put” je zvanično je objavljen krajem novembra 2018. u izdanju Pop Depresije. Prva tri singla sa albuma – naslovna pesma, “Mama kupi mi propeler” i “Rolaj” – postali su “hit nedelje” u izboru slušalaca radija 202, a album je izabran za “Najbolji album godine” u konkurenciji sa Električnim orgazmom i Bajagom.

5) Elektropionir, 21.00h: M. O. R. T.

,,Očekujte energetski proboj, muzičko nevreme praćeno grmljavinom, dislociranje glasova, povremenu vrtoglavicu i seks”, tako momci iz grupe M.O.R.T. opisuju svoj novi album, “Standing Runningman”, koji je upravo objavljen. Taj novi CD grupa će uživo budu promovisati u klubu Elektropionir večeras, u kombinaciji numera sa prethodna tri izdanja. Album “Standing Runningman” oslikava duh zajedništva, koji bend od samog početka rada neguje: ,,Album je proizašao iz naroda i za narod. Finansiran je kroz Indiegogo kampanju zahvaljujući ljudima iz čitavog regiona, koji cene naš rad. Ovaj album je posvećen baš njima. Nadamo se da će naći put do srca i ušiju ljudi”, navodi M.O.R.T.
Bend se nalazi na mini turneji po Srbiji. Sinoć su svirali u “Gerila baru”, Novi Sad, a sutra (nedjelja, 10.11.) će nastupiti u Rumi – klub “BukaPodRumom”.
6) Soul Society, bivši klub Bitef teatra, 23.00h: Alex & The Fergusons


Aleksandra Bijelić Aleksijević sa svojim sastavom koji čine najeminentniji muzicari domaće džez scene, nudi umivene melodije i rime poznatih džez i pop standarda, pažljivo odabrane i znalački izvedene. Bend je nastao 2009. godine, spontano, iz potrebe za drugačijim zvukom jazz-a da bude bliskije gledaocima, koji nisu toliko profesionalni poznavaoci ovog muzičkog pravca. Na početku ove muzičke priče, pop hitovi Madone, Majkla Džeksona ili Duran Duran dobili su novo jazz ruho. Aleksandra i ekipa imaju i svoj album – “A Basement Session”.
Alex & The Fergusons čine:
Aleksandra Bijelić Aleksijević – vokal
Kristijan Mlachak – tenor saksofon
Ivan Aleksijević – klavir
Milan Pavković – kontrabas
Petar Radmilović – bubnjevi


7) Knap Club, Đušina 5, 22.00h: HALFTONES & SHAKIN’

Grupa Halftones, godinu dana posle zapaženog nastupa sa Lydijom Lunch i silaska sa “Brda Sna” otvorila je vrata novim članovima i novom početku. Ponovo su tu, u Beogradu, u Knap club-u, koji od septembra meseca postaje veoma aktivno mesto za koncerte alternativnih bendova, i posebno sastava iz Hrvatske. Uz “Halftones” ove noći svira i mađarski garažni rock trio Shakin’ sa pevačicom i trubačicom Verus Villango. Pored Verus, tu su i Daniel Balogh (gitara, vokal) i Zsolt Ferenczi (bubnjevi). Živopisne, zarazne melodije i upečatljivi živi nastupi stvaraju balans njihovoj pop sirovosti. Do sada su izdali dva EP-a – Are You Shakin’? i Made in Eaglefield, a trenutno završavaju i svoj prvi LP.

Izvor: Ivan Makragić – Redakcija

Fotografije: Promo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here