KONCERT VRHUNSKIH ITALIJANSKIH UMETNIKA FANTASIA ITALIANA

0
Reklama

Sa prolećem nastavljamo naš ciklus koncerata gde predstavljamo vrhunske umetnike svog zanata. Ovog puta u suorganizaciji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu na našoj Velikoj sceni će nastupiti italijanska zvezda klasične muzike, pijanistkinja Kristiana Pegoraro (Cristiana Pegoraro), u pratnji Orkestra Opere i teatra Madlenianum. Koncertom, pod nazivom Fantasia Italiana, diriguje maestro Lorenco Porcio (Lorenzo Porzio), umetnici će svirati čuvene stavove, uvertire i intermeca italijanskih majstora u novim aranžmanima za klavir i orkestar, a dirigent će se predstaviti i jednom svojom kompozicijom Dvanaesta noć – serenada za gudače. Karte po ceni od 1.200 i 1.400 RSD su u prodaji.

Pijanistkinja italijanskog porekla Kristiana Pegoraro, koju Njujok tajms oslovljava kao „umetnicu najvišeg kalibra“, nastupala je na najprestižnijim scenama u Evropi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Aziji i Australiji.

Ona je prva italijanska pijanistkinja koja izvodi klasične koncerte u Bahreinu, Jemenu i Omanu, kao i sve 32 sonate za klavir Ludviga van Betovena. Pegoraro je, po mišljenju kritičara, „među najboljim interpretatorima kubanske i južnoameričke muzike“, koja je evropskoj publici premijerno predstavila dela latinoameričkih kompozitora Astora Pjacole, Hoakina Nina i Ernesta Lekuona.

Kristiana Pegoraro je i poznata radijska i televizijska umetnica koja nastupa kako na italijanskim, tako i na svetskim radio stanicama, a čest je gost popularnih italijanskih TV programa. Tokom godina Kristijana Pegoraro se pojavljivala pred najvišim svetskim zvaničnicima

Od 2011. godine je osnivač i predsednik Umetničke akademije Narnia (www.narniaartsacademy.com) i umetnički direktor Narnia Festivala, (www.narniafestival.com)

Dirigent Lorenco Porcio je počeo da uči klavir sa sedam godina, a sa jedanaest orgulje kod orguljaša i kompozitora Lorenca Roncija. Studije je završio u Santa Sesiliji kod maestra Federika del Sorta. Od 1996. je glavni orguljaš u Bazilici Svete Marije u Parioliju (Rim).

Nastupao je kao solista i pratio polifone horove u nekim od najprestižnijih katedrala i dvorana u Italiji. Radio je sa mnogim značajnim pevačima sa Akademije Santa Sesilia i Opera Teatra, Rimskim akademskim horom, Polifonim horom S. Martino i Horom Svetog Pavla iz Rima.

Karijeru je započeo kao dirigent orkestra učeći kod Frančeska Karotenuta i Marka Boemija i pohađao master časove Pjera Beluđija. Od 2004. piše i izvodi muziku na klaviru i orguljama za emisije, dokumentarne i kratke TV filmove na televizijama RAI 1, RAI 3, RAI International, Sky Sport, Roma Uno i drugim.

Godine 2012. osnovao je Orkestar i hor državne škole Convitto Nazionale Vittorio Emanuele II u Rimu. Godine 2013. u okviru Narnijskog festivala, diriguje u prestižnoj Katedrali Orvieto i Auditorijumu San Domeniko u Narniju, Italija.

Od novembra 2014. Lorenco Porcio je u UNICEF-u. Zbog velikih zasluga proisteklih iz njegovog rada, predsednik Republike Italije, Karlo Azeljo Čampi, dodelio mu je titulu Vitez Republike.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here