Koncert solo pesama za bas i klavir 20. aprila na Kolarcu nakon 40 godina

Koncert solo pesama za bas i klavir 20. aprila na Kolarcu nakon 40 godina

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Nakon skoro 40 godina u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine biće održan koncert za bas i klavir: mladi bas Sava Vemić nastupiće u utorak 20. aprila, od 19 časova u pratnji pijaniste Vladimira Gligorića.

Poslednji ovakav koncert na Kolarcu je održan u oktobru 1984. godine kada je nastupio bas Miroslav Čangalović uz klavirsku pratnju Dušana Trbojevića.

Ulaznice za koncert solo pesama za bas i klavir, po ceni od 1.000 dinara, u prodaji su na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

U eri pandemije, kada nema više koncerata u Beogradu i po Srbiji, jedino nekako Kolarac uspeva da održava povremene nastupe umetnika klasične muzike, a uz njih to može i Beogradska filharmonija u svojoj Sali.Biografije muzičara:

SAVA VEMIĆ (bas)

Dolazi iz Beograda gde se školovao prvo u muzičkoj školi “S. S. Mokranjac”, a onda na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu da bi se od 2014.-2017. godine usavršavao u operskom studiju Metropoliten opere u Nj ujorku pod vođstvom dirigenta Džejmsa Livajna. U Metropoliten operi radio je sa mnogim pevačima kao što su Renata Skoto, Dimitris Kavrakos, Bonaldo Đajoti, Šeril Milns i drugi.

 U aktuelnoj 2020/21 sezoni angažovan je u Gertenrplacteatru u Minhenu gde je ostvario sledeće operske uloge: Kralj Enriko VIII u Donicetijevoj operi “Ana Boleni”, Sarastro u Mocartovoj operi “Čarobna frula”, Gremin u operi “Evgenije Onjegin” P. I. Čajkovskog.

 Kao Sarastro nastupio je i na Festivalu nemačkog jezika u Bad Lauhštadtu, a očekuje ga  i koncert solo pesama na velikoj sceni Gertnerplacteatra.
 U junu 2021. imaće gostovanje u “La Mone” operi u Briselu u ulozi Anđelotija u novoj produkciji Pučinijeve opere “Toska”.

 Naredne 2021/22 sezone očekuju ga novi nastupi u minhenskom Gertnerplacteatru i povratak u Parisku operu u decembru 2021 i na Festival nemačkog jezika u Bad Lauhštadtu gde će u oktobru održati Koncert solo pesama na nemačkom jeziku i nastupiti kao Sarasto u Mocartovoj “Čarobnoj fruli”.

 U sezoni 2019/2020 nastupao je Pariskoj operi u Verdijevom “Don Karlu” (u ulozi Frata, a pokrivao je ulogu Kralj a Filipa), dok su nastupi u Čileovoj operi “Adriana Lekuvrer” (kao Princ Bulion) i Verdijevoj operi “Rigoleto” (kao Monterone) otkazani usled pandemije korona virusa.  U Mocartovoj “Čarobnoj fruli” nastupio je na Festivalu nemačkog jezika u Bad Lauhštadtu.

 U 2018/19 sezoni nastupio je u “Čarobnoj fruli” u Novom nacio-nalnom teatru u Tokiju, zatim u ulozi Smrti u Ulmanovoj operi “Car Atlantisa” u operi “Maestranca” u Sevilji,u Pariskoj operi “Bastilja” i u Šostakovičevoj operi “Ledi Magbet”.

 U 2017/18 sezoni Sava Vemić je nastupio kao Gremin u “Onjeginu” P. I. Čajkovskog u Ha- vajskoj operi, zatim je debitvao na festivalu “Aix en Provence” u Francuskoj kao Lakej u Štrausovoj operi “Ariadne na Naksosu” i na “Verbier” festivalu u Švajcarskoj u Verdijevom ”Rigoletu” i u Čileovoj “Adrijani Lekuvrer”.

 U 2016-17 sezoni, Vemić debituje kao Visoki sveštenik u Veridijevoj operi “Nabuko” u Metropoliten operi pod vođ stvom Džejms Livajna.
  Sa Bostonskim simfonijskim orkestrom mladih peva Gremina (Evgenije Onjegin). U Karnegi holu nastupa kao bas solo u Hajdnovoj Lord Nelson misi i u Nacionalnom teatru Gvatemale debituje kao Sparafuć ile (opera Rigoleto).

 U 2015-16 sezoni, Sava Vemić je pevao Grofa Rodolfa u Belinijevoj operi “Mesečarka” u produkciji Metropliten studija i Džulijard teatra.
  U Karnegi holu je pevao bas solo u Mocartovoj Krunidbenoj misi. Ulogu Ernesta u Donicetjevoj operi “Parizina”, pevao je sa Operskim orkestrom Njujorka u Rouzteatru kao i ulogu Ser Volter Releja u Donicetijevoj operi “Roberto Deverou”, što je bio njegov debi u Karnegi holu 2014. godine.
  Iste godine na letnjem festivalu u Tel Avivu je pevao Osmina u Mocartovoj “Otmici iz Saraja”. Svoj operski debi imao je zapravo 2013. u ulozi Sarastra u Mocartovoj “Čarobnoj fruli” u Madlenijanumu u Beogradu.

U Kolarčevoj zadužbini nastupao je kao bas-solo u Šubertovoj misi broj 5 sa orkestrom RTS-a 2018. godine, u Betovenovoj 9. simfoniji sa orkestrom FMU-a, u “Simfoniji orijenta” Slavenskog 2013, i kao student solo-pevanja i član hora Obilić-Branko Krsmanović.

 Pored opera,Vemić nastupa kao solista u koncertnim vokalno instrumentalnim delima i takođe izvodi resitale (Njujork, Bruno Valter auditorijum 2017, 2016 i 2015, kao i solo resital u galeriji SANU u Beogradu 2011 god.)

 Sava Vemić osvajao je brojne nagrade na različitim internacionalnim i domaćim pevačkim takmičenjima među kojima su prve nagrade na Opera Indeks i Greda Lisner takmičenjima u Njujorku, drugu nagradu na Loren L. Zahari takmičenju u Los Anđelesu, finalista Belvedere takmičenja u Moskvi i Portofino takmičenja u Italiji, prva nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu.

Vladimir Gligorić – pijanista

 Rođen je 1979. godine u Beogradu u porodici operskih muzičara.
 Klavir je učio u muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu sa profesorkom Tijanom Dimitrijević koju Gligorić ističe kao najznačajniju osobu za formiranje njegove muzičke ličnosti.
 Nakon završene muzičke škole, upisao se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, kratko se usavršavao na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi (Švajcarska), a doktorirao je na FMU u Beogradu u klasi istaknutog pijaniste i profesora Aleksandra Serdara.

 Za svoj umetnički rad Vladimir Gligorić je nagrađen nekoliko puta. Dobitnik je treće nagrade na međunarodnom pijanističkom takmičenju Emil Giljels u Odesi (Ukrajina) 2010. godine, a bio je i finalista međunarodnih pijanističkih takmičenja Muzičke omladine u Beogradu 2009. godine i Bezendorfer i Šimel u Finiksu, država Arizona (SAD) 2011. godine, na kom je dobio specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, a istu nagradu dobio je i od specijalizovanog časopisa za klasičnu muziku Muzika klasika 2010. godine.

 Održao je brojne resitale u gradovima Srbije, i u nekoliko evropskih gradova kao što su Rim, Pariz, Ženeva, Askoli Pićeno, Zagreb, Barselona, Veletri, Badalona, Hvar.

 
Među festivale na kojima je nastupao ubrajaju se BELEF, OKTOH, Čelo fest, Mermer i zvuci, Tribina kompozito- ra, ELEKTE, BUNT i KoMA u Srbiji, Hvarsko ljeto i Muzičko bijenale Zagreb u Hrvatskoj, Nuovi spazi musicali u Italiji i Balkan Forum u Bugarskoj.

 Vladimir Gligorić nekoliko puta je pozivan da nastupa sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije, kao i sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Kameratom Ser- bikom, Kamernim orkestrom Ljubica Marić, Ansamblom Metamorfozis, Razgradskom filhar- monijom (Bugarska), i Filharmonijom Odese, (Ukrajina), sa dirigentima kao što su Bojan Suđić, Vladimir Kranjčević, Biljana Radovanović, Ivan Marković, Rade Pejčić, Dragomir Nenov, Hobart Erl i Aleksandar Voker.

Aktivan je kao solista, ali i kao kamerni muzičar. Godine 2003. na poziv jedne od najvećih operskih diva Jugoslavije, profesora emeritusa Radmile Bakočević, pijanista Gligorić postaje saradnik u njenoj klasi, čime započinje njegova dugogodišnja saradnja sa operskim pevačima, profesorima i studentima pevanja, što je po rečima Gligorića značajano jer je proši-rilo njegove muzičke vidike i usavršilo njegovu izvođačku veštinu na više načina.

Iako njegov repertoar čine dela klasičnog pijanističkog repertoara Vladimir Gligorić je poštovalac savremenog muzičkog stvaralaštva i posvećen je istraživanju, otkrivanju i izvođenju savremenih kompozicija. Kao rezultat toga učestvovao je u više premijernih izvođenja i realizaciji nekoliko kompakt diskova sa delima Vasilija Mokranjca, Ivana Jevtića, Vlastimira Trajkovića, Isidore Žebeljan, Ivana Brkljačića, Dragutina Gostuškog, Mihovila Logara i Dejana Despića koji su izdati u Srbiji i Francuskoj, a 2021. godine i diska sa muzikom Vasilija Mokranjca za klavir solo u Nemačkoj.


Koncert solo pesama za bas i klavir     20. aprila, Kolarac, 19.00h

 Bas: Sava Vemić

 Klavir: Vladimir Gligorić

  Program koncerta:

 S. S. Mokranjac (1856-1914): “Lem Edim” (tekst: J. Jovanović Zmaj)

 I. Bajić (1878-1915): “Veruj da te ljubim” (tekst: I. Bajić)

 S. Binički (1872-1942): “Da su meni oči tvoje” (tekst: J. Ilić)

 M. Tajčević (1900-1984): “Priča” (tekst: Đ. Jakšić, iz pesme Otac i sin)

 N. Hercigonja (1911-2000): Iz ciklusa “Šest Zmajevih satiričnih pesama? (tekst: J. Jovanović Zmaj)

“Šaljivčina dobošar?

“Juen-Juen-Men-Juen”

“Jututunska narodna himna”

 Aleksandar Sedlar (1982): “Mačkonja?, verzija za bas, flautu, fagot i klavir (tekst: A. Sedlar)

flauta: Anja Malkov

fagot: Aleksa Marinković

 M. P. Musorgski (1839-1881): Iz ciklusa “Pesme i igre smrti” (tekst: A. A. Golenišev-Kutuzov):  “Serenada”, “Trepak”

 M. P. Musorgski (1839-1881): “Pesma Mefistofela u Aerbahovom podrumu – Pesma buve” (tekst: J. V. Gete)

 P. I. Čajkovski (1840-1893):

“Serenada Don Žuana” (tekst: A. K. Tolstoj)

“Ni odziva, ni reči, ni pozdrava” (tekst: A. N. Apuhtin)

“Blagosiljam vas, šume” (tekst: A. K. Tolstoj)

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket