Koncert ruskog džez saksofoniste Olega Kirejeva 29. aprila u Akademiji 28

Odomaćeni muzičar na relaciji Srbija – Rusija

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Odomaćeni muzičar na relaciji Srbija – Rusija


Koncert “Jazz Classic” poznatog ruskog saksofoniste Olega Kirejeva i njegovog Kvarteta biće izveden 29. aprila od 19 časova u Velikoj sali Akademije 28 u Beogradu.

  Uz džez muzičara nastupiće bubnjar Uroš Stamenković, kontrabasista Branko Marković i pijanista Milovan Paunović, a sam koncert predstavlja osam džez standarda velikana poput Bernija Milera, Erola Garnera, Džeroma Kerna.

  Sastav “Oleg Kireyev Quartet” kultne džez numere će svirati u autentičnom aranžmanu saksofoniste i jedinstvenom izvođenju ovog kvarteta.
Nedavno je tokom doba pandemije objavio i album sa srpskim kolegama za domaću izdavačku kuću Multimedia Music.

Inače se ruski umetnik dosta odomaćio u Beogradu, viđen je i pre pandemije bio na dosta svirki po klubovima i zanimljivim mestima, tako da živi na relaciji Srbija – Rusija.

Kirejev je prvi ruski muzičar koji je ukombinovao etno- džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima.

 Rođen u Baškiriji, on predstavlja muzičko nasleđe dve različite kulture – evropske i azijske. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova azijske etno muzike, Oleg je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.  

Njegova diskografija broji sadrži od 15 objavljenih albuma, i nastupao je na mnogim inostranim džez festivalima u Londonu, Montrealu ili Njujorku.  

Domaća publika imala je prilike da ga sluša na Nišville jazz festivalu 2016. godine u Nišu kada je nastupio sa svojim bendom „Orlan Jazz“, a krajem 2019. održao je seriju koncerata sa kolegom džez pijanistom Vasilom Hadžimanovim.
Prvo su svirali dve rasprodate večeri u intimnom klubu Soul Scociety u Bitef teatru, kao deo grupacije BitefArtCafe, imali celovečernji muzički program na sceni Kolarca, a takođe su realizovali u tom periodu i zajedničku turneju po Rusiji, kao veoma bogat koncertni projekat.

 Kirejev je po prestonici nastupao često i na scenama Studentskog kulturnog centra (SKC), takođe Akademije 28, povremeno u Jazz kantini Lisabon (Kombank Dvorana) i raznim manjim, intimnijim klubovima koji neguju džez muziku.

 U vreme pandemije, trenutno je ovo jedan od retkih koncerata koji se održavaju u Beogradu, dan uoči Svetskog dana džeza koji se slavi 30. aprila. 

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket