Koncert  “Povratak Bahu” večeras, 11. aprila na sceni Ustanove kulture “Gvarnerijus” u Beogradu

Klasična muzika je (za)uvek u modi

0
Reklama

Klasična muzika je (za)uvek u modi


BEOGRAD, 11. aprila:  Koncert klasične muzike pod nazivom “Povratak Bahu” (Back to Bach) biće održan večeras, 11. aprila, od 20.00h u Ustanovi kulture Gvarnerijus u Beogradu, čiji je osnivač slavni violinista Jovan Kolundžija.

 
 Muzički program večeras će izvesti dve umetnice veoma zapaženih i impresivnih međunarodnih karijera – pijanistkinja Anita Tomašević i violinistkinja Olivera Rialas.

Muzičarke su rođene u Beogradu, duži niz godina žive i rade na Kipru, nastupaju širom sveta i dobitnice su mnogih međunarodnih nagrada i priznanja. Za publiku u rodnom gradu izvešće zanimljiv program koji čine dela Johana Sebastijana Baha (1685-1750).

Kao i uvek, ulaz na koncert je slobodan uz obavezne rezervacije zbog ograničenog broja mesta na mail info@guarnerius.rs ili telefon – 066/8028-368.

Direktor Ustanove kulture, a ranije Centra lepih umetnosti – Gvarnerijus jeste Miliana Miatović Kolundžija, supruga Jovana Kolundžije.

POVRATAK BAHU“
(Back to Bach)
 
ANITA TOMAŠEVIĆ, klavir
 
OLIVERA RIALAS, violina
 
Utorak, 11. april u 20 časova
 
Program: Johan Sebastijan Bah






ANITA TOMAŠEVIĆ

Pijanistkinja Anita Tomašević nastupala je u Holandiji, Španiji, Italiji, Engleskoj, Rusiji, Srbiji i Kipru. Laureat je međunarodnih takmičenja te je osvojila prvu nagradu u Tortoni (Italija).  

Studirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i Kraljevskoj Akademiji u Hagu (Holandija), a tokom 2005. godine je objavila svoj prvi CD sa delima Skarlatija, Skriabina, Šopena i Prokofijeva.

Već tokom naredne 2006. godine, njena pijanistička karijera je nažalost zaustavljena povredom kičme. Nakon skoro 10 godina oporavka, Anita se vratila koncertnim nastupima koji su ispraćeni izvanrednim kritikama.

Tako od 2016. Anita nastupa u Italiji, Holandiji, Engleskoj, Danskoj i Kipru solo i sa kamernim ansamblima. Malo kasnije,  2019. snimila je disk “Večernje Balade” sa rumunskim violinistom Sorin Alexandrou Horlea, a 2021. i svoj drugi solo kompakt disk “Winter Solstice” (“Zimska Ravnodnevnica”), podržan od strane Sokoj-a i objavljen kod nemačke izdavačke kuće “Wandelweiser”.

Anita je osnivač i umetnički direktor internacionalnog Festivala savremene muzike Avaton, koji je bio uspešno realizovan kroz pet izdanja.

Od maja 2022. Anita je postavljena za umetničkog direktora Kornaro Umetničkog Instituta u Limasolu, Kipar, koji je deo ICSAH (Internacionalnog Centra za Umetnost i Društvene Nauke) sa sedištem u Rimu.



Anita Tomašević- photo credit Angela Leonidou


 
OLIVERA JAKOVLJEVIĆ – RIALAS

Violinistkinja Olivera Jakovljević-Rialas je diplomirala Fakultet muzičke umetnosti (FMU) u rodnom Beogradu u 21. godini, a studije je onda nastavila na Franc List muzičkoj akademiji u Budimpešti (Mađarska).

 Kao član kamernog ansambla “Dušan Skovran” Olivera je nastupala u Kini i zemljama Evrope, dok je kao solista držala koncerte u zemljama bivše Jugoslavije i Mađarskoj, nastupala sa Radio Simfonijskim Orkestrom iz Beograda i Kamernim Orkestrom iz Niša.

Jakovljević-Rialas je snimala je za Radio i televiziju Vojvodine – RTV i predavala na Niškoj Muzičkoj Akademiji. Od 2001. nastupa u Njujorku, koncert majstor je u New Amsterdam Simfonijskom Orkestru u sezoni 2002. i prva violina Wagner Festival Orkestra nekoliko sezona.

Nastupala je na koncertima LISMA Fondacije u Karnegi Holu, Merkin Holu, Nassau Muzeju, LIC Muzičkom festivalu, Festivalu Gitars u Beogradu i NOMUS-u.

 Tokom 2010. godine, Olivera se preselila na Kipar gde je nastupala sa Komandarija Kamernim Orkestrom i Limasolskim Gudačkim Kvartetom.  
Kao umetnički direktor i profesor, deo je inicijative Multicolored Kamernog Dečijeg orkestra na Kipru.  

Takođe, Oliveri je dodeljen počasni doktorat od Instituta Roma u Beogradu 2022. za pomoć deci u izvođačkoj umetnosti.


Olivera Rialas
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here