Koncert “Molitva” večeras 27. januara u Kulturnoj stanici Eđšeg onlajn putem Facebook-a

Sopran Zorica Belić i pijanista Vladimir Gligorić

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Na proleće TV serija “Deca zla” prema popularnom romanu

 Scenario za buduću TV seriju od 10 epizoda napisan je tokom 2020. godine, a na proleće se očekuje početak snimanja, u...

Pozorišne premijere tokom marta (Vol. 1): BEOGRADSKA SCENA

Bogata ponuda kulturnog života prestonice Gotovo sva beogradska pozorišta - JDP, BDP, Atelje 212, Bitef teatar, Boško Buha, Narodno pozorište,...

Nova TV serija “Kalkanski krugovi” od 13. marta na Superstar TV

Vrhunska glumačka ekipa na čelu novog projekta Nova domaća serija “Kalkanski krugovi” u režiji Milana Karadžića i produkciji kuće...

NOVI SAD, 27. januara – Kamerni koncert klasične literature “Molitva”, u izvođenju soprana Zorice Belić i pijaniste Vladimira Gligorića, biće prikazan onlajn večeras, 27. januara od 19 sati, putem zvanične Facebook stranice  Kulturne stanice Eđšeg iz Novog Sada. 

  Koncertom “Molitva” koji će biti izveden u prostoru KS Eđžeg, umetnici žele, da na dan Svetog Save pošalju poruku mira, dobrote i značaja kulture, kao osnovne i neotuđive duhovne potrebe svakog čoveka. 


 “Kao umetnici, imamo misiju da pronosimo, u svakom trenutku, poruku važnosti lepote stvaranja i negovanja nadvremenske božanske iskre u ljudima, kao i suštinskih, neprolaznih kulturnih vrednosti, bez obzira na trenutne okolnosti”, ističe sopran Zorica Belić.
  One mogu promeniti planove, ali ne i vrednost ljudskog života i značaj stvaralaštva, kao najsuptilnije tekovine evolucije ljudskog duha, koja i postoji da nadvisi sve destruktivno, a da nadahnjuje i uzvisi čoveka”, zaključila je Belić. 


  Muzičarka je najavila i gostovanje profesora citre iz Austrije, Vilfrida Žarfa, povremenog solistu Bečke filharmonije, koji će nastupiti na smotri “Panonsko-alpski odjeci” sa delima najznačajnih srpskih i austrijskih kompozitora, u martu mesecu, u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu. 


  U izvođenju Belić i Gligorića, publika će večeras imati prilike da uživa u kompozicijama Vivaldija, Verdija, Pučinija, Rahmanjinova, Čajkovskog, Skrjabina, Čilee, Pjacole, Vasilija Mokranjca, Ivana Jevtića, Juga Markovića, Fostera i drugih. 


U hronologiji epoha na repertoaru su dela od baroka do 21. veka, sa temom molitvenog obraćanja Tvorcu-Stvaraocu, zastupljeno u klavirskim minijaturama, operskoj i kamerno-vokalno- instrumentalnoj literaturi.  

Zorica Belić završila je master studije Akademije umetnosti u Novom Sadu, na operskom odseku i dobitnica je brojnih priznanja – nagrade na republičkim takmičenjima u kategorijama pijanista i pevača, “Nikoaj Rubinštajn” internacionalno takmičenje Pariz, 3. međunarodna nagrada, specijalna nagrada za interpretaciju ruske solo pesme u Moskvi.
  Ostvarila je i međunarodnu saradnju sa Nemačkom, Austrijom, Hrvatskom, Makedonijom, Rumunijom, Rusijom i drugim zemljama.  


  Nastupala sa mnogim orkestrima – Srpskog narodnog pozorišta (SNP), RTV, RTS, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Simfonijskim orkestrom vojske Srbije, i sa mnogim vrhunskim umetnicima iz Srbije i Evrope.  

  Takođe, Belić je autor mnogih značajnih projekata u oblasti umetnosti, kulture i medija. 

  Vladimir Gligorić doktorirao je na FMU u Beogradu, a usavršavao se na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi, u klasi Elizabete Atanasove.
  Laureat je Međunarodnog pijanističkog takmičenja “U spomen na Emila Giljelsa” u Odesi i finalista je takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009.), kao i takmičenja u Feniksu,  Arizoni, na kom je 2011. nagrađen za najbolje izvođenje virtuoznog dela.
  Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika (2009). 


  Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTSBeogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, orkestrom Kamerata Serbika, Filharmonijom Odese pod upravom Bojana Suđića, Biljane Radovanović, Vladimira Kranjčevića, Dragomira Nenova, Hobarta Erla i Aleksandra Vokera.   
  Kulturna stanica Eđšeg u Novom Sadu je nekada bila centar prvog sportskog udruženja,  a obnovljena je 2012. godine, i otvara vrata svima koji žele da učestvuju u stvaranju performansa, izložbi, kamernih koncerata i drugih kreativnih sadržaja.

IzvorPress
FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

Premijere filmova “Pretty Strong” i “Wongar” u Domu omladine

Dom omladine Beograda, osim tradicionalnog 67. Martovskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, za ljubitelje sedme umetnosti predstavlja dva dokumentarna ostvarenja koja...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

musicpocket