Koncert italijanskih umetnika Andrea Saraćina na marimbi i Paskvalea Rinaldija na flauti 22. marta u Istorijskom muzeju Srbije

Druga sezona ciklusa koncerata “Muzikom kroz muzej” kao 11. nastup serijala

0
ReklamaDruga sezona ciklusa koncerata “Muzikom kroz muzej” kao 11. nastup serijalaUstanova kulture Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” večeras, 22. marta prirediće u 19 časova 11. koncert popularne i klasične muzike u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej” na kome će nastupiti duo iz Italije – marimbista Andrea Saraćino i flautista Paskvale Rinaldi.

Istina, publika je navikla da se ovi koncerti održavaju isključivo četvrtkom, to je bio dan za serijal „Muzikom kroz muzej„.
Onda je plan „narušen“ sa jednom izmenom kada je održana svirka u sredu, pre izvesnog vremena, a sada je došao na red i – utorak, sa inostranim gostima.


Realizaciju koncerta je pomogao Italijanski institut za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.


Na programu su dela domaćih i inostranih kompozitora – Nebojše Živkovića, Marsela Turnijea, Erika Samuta i Astora Pijacole.


Neobična specifičnost i koncept koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej” je i izvođenje po jedne numere iznenađenja od srpskih kompozitora iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.
CIKLUS KONCERATA

Utorak, 22. mart 2022.
u 19.00 časova


Galerija Istorijskog muzeja Srbije
Trg Nikole Pašića 11

ANDREA SARACINO
marimba


PASQUALE RINALDI
flautaBiografije italijanskih muzičkiih umetnika:

ANDREA SARACINO

Italijanski umetnik Andrea Saracino je rođen 1986. godine i sa svega 5 leta počeo je muzičko obrazovanje na perkusijama.
Radio je sa prof. Santangelom na Univerzitetu u Fogi i završio studije sa maksimalnom ocenom 10, a onda je od 2000. sarađivao sa orkestrom „Petar Iljič Čajkovski“ iz Rusije, simfonijskim orkestrom Rumunije i orkestrom „Oltenia“ iz Krajove sa kojima ide na turneje.

Saracino svira i u orkestrima „Plovdiv“,“Tartini“ iz Latine, učestvuje na turneji po Kini 2018/2019.

Od 2008. svira i kao solista u Rusiji, Španiji, Rumuniji, Srbiji i Moldaviji.

Trenutno usavršava sviranje na perkusijama sa područja Afroamerike i Latino- Karipske regije.


Marimbista Andrea SaracinoPASQUALE RINALDI

Muzičar Pasquale Rinaldi završio je studije na odseku za flautu na Konzervatorijumu “U. Giordano” u Fođi i džez muziku u istoj instituciji 2006. godine.

Osvajač je velikih broja nagrada na nacionalnim takmičenjima u Napulju, Bariju, Alesandriji kao što su: ”Takmičenje za mlade flautiste”, “Mlade nade”, Internacionalno takmičenje “Astor Piazzola” u Udinama i mnogi drugi.

Rinaldi Svira u mnogim orkestrima i sarađuje sa velikim brojem dirigenata: Bruno Bartoletti, Marcello Rota, Domenico Losavio kao i sa velikim solistima: Katia Ricciarelli, Cecilia Gasdia, Lucio Dalla, Sergio Patria, Pooh.

Učestvuje na festivalima i manifestacijama: Foggia Jazz Festival, ”Opera dei Fiori“ u Rimu, Festival “Pianomaster” u Komu.

Osnivač je ansambla “CAMERATA MVSICA ANTIQVA” sa kojim učestvuje na raznim muzičkim dešavanjima i smotrama tipa – Festival barokne muzike u Viterbu, Evropski dani barokne muzike 2017/19, Festival dva sveta u Spoletu, Menotti art festival 2019.

Paskal Rinaldi se nalazi na čelu katedre za flautu u muzičkoj školi “Carolina Poerio” u Fođi.


Flautista Paskvale Rinaldi
Program koncerta:

Mikino kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

N.J. Živković:
To the God of Rhythm
Djembe e Cornamusa
Ilias
Marimba sola

AA.VV
Musiche tradizionali italiane/ irlandesi per cornamusa sola

M. Tournier :
Promenade a L’autumn
Marimba e flauto
E.Sammut: Hombre D’out
Marimba e flauto

A. Piazzolla:
Historie du Tango
Marimba e Flauto

A. Piazzolla / E.Sammut:
Libertango
Marimba e Flauto


Zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, jer je zbog epidemioloških mera ograničen broj posetilaca.

Rezervacije se primaju svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 19 časova.


Cena karte iznosi 250 RSD i obuhvata ulaz na koncert i na aktuelnu izložbu „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”.


Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu, moći će da gledaju koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, u sredu 23. marta od 19 časova. Tamo se inače nalaze i snimci svih koncerata realizovanih tokom prve i druge sezone poznatog ciklusa „Muzikom kroz muzej”.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here