Koncert filmske muzike i premijera domaćeg filma “Momak i devojke” obeležili otvaranje Dunav Film Festa (22.08.2023.)

Muzika i sedma umetnost se spajaju u jednu manifestaciju na otvorenom

0
Reklama


Muzika i sedma umetnost se spajaju u jednu manifestaciju na otvorenom


 SMEDEREVO, 23. avgust – Filmski festival “Dunav Film Fest” (DFF) u svom šestom izdanju svečano je otvoren sinoć (utorak, 22. avgusta) u Smederevu premijerom domaćeg filma “Momak i devojke” reditelja Ivice Vidanovića i trajaće do nedelje, 27. avgusta.

Devojčica glumica Ines Petrović iz navedenog ostvarenja je zvanično otvorila filmski festival na sceni Smederevske tvrđave.

Zamenica gradonačelnika grada Smedereva Marija Marković Stavrić istakla je da su veoma ponosni što su i šestu godinu zaredom ugostili DFF koji spaja filmska svetla sa kulturnim bogatstvom ovog grada na Dunavu.

Ona je navela da festival predstavlja proslavu umetnosti i kulture, te da polako postaje deo kulturne baštine Smedereva, a filmski program, kao uvek, i ove godine, donosi ostvarenja različitih žanrova.

Idejni tvorac i selektor ovogodišnjeg programa DFF – Igor Stanković naglasio je da šesto izdanje ima najviše filmova i gostiju do sada, te je pravi praznik sedme umetnosti, a Smederevo se nalazi na mapi evropskih festivala i kinematografije.

Stanković je opisao domaći film na otvaranju „Momak i devojke“ kao „divno delo koje će sve da nas razgali i sigurno učini boljim“, te poželeo festivalu da sigurno ide ka desetom izdanju i približi se Evropi.


Otvaranje DFF Ines Petrović i Igor Stanković_foto Filip Olćan


Otvaranje Igor Stanković_foto Filip Olćan

Premijera novog domaćeg filma “Momak i devojke” Ivice Vidanovića uz prisustvo dela ekipe i koncert filmske muzike obeležili su sinoć svečano otvaranje šestog Dunav Film Festa u Smederevu.

Puno gledalište je pratilo sa velikom pažnjom specijalnu projekciju ostvarenja koje je žanrovski  odredjeno kao romantična komedija, a reditelj je svoj projekat nedavno u susretu sa medijima ocenio jasno kao „film sa malo tuge i dosta radosti“. 

Film sniman u Temerinu gde se i odvija radnja pripoveda priču o troje protagonista – devojci koja se vraća u svoj rodni grad, bivšem košarkašu – sadašnjem treneru i njegovoj malenoj bratanici koju nije dugo video.


Zaplet počinje u trenutku kada brat glavnog junaka iznenada mu ostavlja svoju ćerku i beži kolima bez objašnjenja.

Bačen neočekivano pred svršen čin, glavni lik ne zna šta da preduzme, jer nikada se nije bavio decom, misli da to i ne ume, i pokušava da vrati brata iz nejasnog izgnanstva.Ekipa filma „MOMAK I DEVOJKE“

Otvaranje DFF Marija Marković Stavrić_foto Filip Olćan
Upoznavanje sa mladom damom koja ume sa decom otvara novi put junaku, tako da on u priči postaje taj momak iz naslova, a buduća izabranica i bratanica su te – devojke.

Film „Momak i devojke“ Ivice Vidanovića predstavlja pravi eskapizam, bekstvo od stvarnosti i surovih tema, mada ima i ovde pomalo brutalnosti i okrutnosti.

Tamara Aleksić kao junakinja koja se vratila u svoj grad, istakla je skoro pred novinarima da joj je scenario veoma prijao, i da je ovakva priča trebalo i ranije da se pojavi u srpskoj kinematografiji.

Film možda najviše nosi malena devojčica Ines Petrović koja je osvojila glavne glumce Tamaru Aleksić i Roka Radišu, ujedno i scenaristu, tako da je ovo delo obojeno uglavnom svetlim bojama i uživanju u pozitivnoj energiji.


Dobrim delom po stilu, temi, priči ili razvoju radnje, „Momak i devojke“ podseća na razne holivudske romantične i porodične komedije na malom i velikom ekranu.

Osim troje glavnih, u sporednim ulogama su se istakli – Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Zoran Cvijanović, i drugi.

Produkciju potpisuju Željko Mitrović i Igor Turčinović ispred kompanije „Pink“ i filmske platforme „Apolon“ uz „Telekom Srbija“, a cilj producenata jeste da za kratko vreme snime više od 50 dugometražnih igranih filmova.

Do sada su snimili polovinu, kako je otkriveno na nedavnom 51. izdanju FEST- a.


Tamara Aleksić je pohvalila reditelja Vidanovića da je bio divan za saradnju, ne plaši se emocija, radi sa toliko ljubavi.

Režiser se nakon premijere filma zahvalio publici na dugim aplauzima i festivalu što su imali čast da otvore Dunav Film Fest, te da mu je drago da je video i suze medju gledaocima.

Film je premijerno prikazan na nedavnom Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji i uskoro će biti u selekciji „Filmskih susreta“ u Nišu (od 26. avgusta do 1. septembra).


Prema rečima Tamare Aleksić u skorom susretu sa medijima u Beogradu, „ovo je emotivan film, iskren, ispravan, sa pravim moralnim vrednostima“.
Glumac i muzičar Slobodan Boda Ninković, kao i glumice poznate iz mnogih mjuzikala – Mina Lazarević, Ljiljana Stjepanović i Ivana Knežević, održali su koncert pretežno filmske muzike uz pratnju orkestra.  

Na repertoaru su im bile hit pesme „Can’t Take My Eyes Off You“ (1967) poznate iz remek dela „Lovac na jelene“ (Deer Hunter, 1978) Majkla Ćimina, „Strange / I’ve Seen That Face Before“ (1981) od glumice i pevačice Grejs Džons, „Skyfall“ od Adel za istoimeni film (2012) o super tajnom agentu Džejmsu Bondu 007, „Simply The Best“ (1989) nedavno preminule pop rok dive Tine Tarner.

Slobodan Boda Ninković je simpatično i šarmantno rekao publici da je on sada postao penzioner, tako da mu mora biti oprošteno što čita tekstove pesama sa hartije.
Glumac je pevao pesme „Tamna je noć“ (1993) grupe „Riblja čorba“ za istoimenu predstavu prema drami Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina (Kult teatar, Beograd), kasnije je bio i film (1995) pokojnog Dragana Kresoje, i „Vratiće se rode“ Zvonka Bogdana, posle i u verziji Momčila Bajagića Bajage i Saše Lošića (grupa “Plavi orkestar”) za istoimenu TV seriju (2008) Gorana Gajića.
Kroz set listu su sinoć prošli i pop hitovi „Perfect“ (1988) engleskog benda „Fairground Attraction“, „Color of the Night“ Loren Kristi za istoimeni američki triler (“Boja noći”, 1994) sa Brusom Vilisom, numere iz mjuzikla „Kabare“ (1972) Boba Fosija, muzičkog filma „New York, New York“ (Robert De Niro i Lajza Mineli, 1977) Martina Skorsezea, „Lady Marmelade“ iz rok mjuzikla „Mulen Ruž“ (2001) Baza Lurmana.

Pred kraj koncerta napravljen je omaž švedskoj dens pop grupi „ABBA“ uz kolaž njihovih hitova, ujedno i odlomci iz filmskog i pozorišnog mjuzikla „Mamma Mia!“ (2008) – „Winner Takes it All“, „Waterloo“, „Dancing Queen“, „Money, Money, Money“, „Gimme! Gimme! Gimme!“, a sve tri glumice su i same članice muzičkog Pozorišta na Terazijama, gde se ovaj mjuzikl neprestano igra od 2015. godine.

Ljiljana Stjepanović je izvela romsku himnu „Đelem, Đelem“ što je proslavilo Oliveru Katarinu u antologijskom filmu “Skupljači perja” (1967) Aleksandra Saše Petrovića, da bi na kraju svi zajedno otpevali pesmu „Flojd“ iz domaćeg hit filma „Nacionalna klasa“ (1979) Gorana Markovića, koju je dočarao svojevremeno Dado Topić na kompoziciju nedavno preminulog Zorana Simjanovića.


Tom numerom glumci su kolektivno okončali koncert filmske i pop muzike nakon 70 minuta.

U okviru programa Festivala podunavskih zemalja kroz koje protiče reka Dunav, na nekoliko atraktivnih lokacija biće prikazano 35 ostvarenja u četiri programske celine – “Takmičarska selekcija”, “Neprolazni”, “Porodica na okupu” i “Reka-pitulacija”.


Takmičarsku selekciju DFF čini šest filmskih ostvarenja: “Tačka povratka” Roberta Hloza (Češka republika, Slovačka, Srbija, Poljska), “Sisi i ja” Frauke Finstervalder (Nemačka, Švajcarska), “Nula kalorija” Džesike Hausner (Austrija, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Danska, Katar), “Sigurno mesto” Juraja Lerotića (Hrvatska), “Plastično nebo” Tibora Banockija i Sarolta Saboa (Madjarska, Slovačka) i “Da li me voliš?” Tonije Nojabrove (Ukrajina, Švedska).  


Glavna lokacija festivala i ove godine biće Mali grad Smederevske tvrđave, gde će publika pratiti takmičarski program u kome se autori bore za nagradu “Dunavska lađa” za najbolji film.  

Osim Tvrdjave u Malom gradu, projekcije će se odvijati u Dunavskom parku, Platou kod Кarađorđevog duda, na letnjoj sceni i u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.


IVETA IVANOVAZORAN AMAR


JELENA MIHAJLOVIĆO nagradi će odlučivati žiri u sastavu – Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica i direktorka Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica i Zoran Amar, poznati srpski reditelj koji decenijama živi u Americi.   

Dunav Film Fest će 27. avgusta u 20 časova zatvoriti dvočasovno ostvarenje “Madam Di Bari” rediteljke i glumice Majven. Film koji je otvorio ovogodišnji filmski festival u Kanu vraća Džonija Depa na bioskopsko platno posle duže pauze, nakon što je u Holivudu i dalje na crnoj listi, odnosno „cancel kulturi“ koja je uzela maha.

Kažu da je to jedna od najboljih uloga Džonija Depa u karijeri do sada, a imao je odjeka u Kanu ove godine.


Na sceni Tvrdjave u Malom gradu biće prikazani van konkurencije domaći film “Zaštita pre svega” Pavla Vučkovića, prve dve epizode TV serije “Tunel” Petra Ristovskog, a u Centru za kulturu – dokumentarac “Film davne budućnosti” Siniše Cvetića i mentora Darka Bajića, “Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića uz razgovore sa rediteljima.


 Značajna i velika imena su na repertoaru 6. Dunav Film Festa – “Zločini budućnosti” Dejvida Kronenberga, “Zvezde u podne” Kler Denis, “Izgubljeni kralj” Stivena Frirsa, “Senka Karavadja” glumca i reditelja Mikelea Plaćida, “Zločin je moj” Fransoa Ozona., “Zlato Rajne” Fatiha Akina.  

Ulaz na festivalske projekcije je slobodan, sem programa u Malom gradu Smederevske tvrđave.


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here