Koncert Beogradske filharmonije – Betoven maraton 26. juna kao pravi spektakl na otvorenom u Novom Sadu

„Oda radosti“ sa više od 200 muzičara na Petrovaradinu

0
Reklama

„Oda radosti“ sa više od 200 muzičara na Petrovaradinu

NOVI SAD, 25. juna:
Tradicionalni koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine će biti održan na Petrovaradinu sa više od 200 učesnika koji će izvoditi čuvenu Devetu simfoniju – krunu „Betoven maratona“ u Novom Sadu – sutra, 26. juna, kao jedan od svakako najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“.

Nakon što naizmenično sviraju sve Betovenove simfonije u istom danu u Gradskoj koncertnoj dvorani, Beogradska i Dortmundska filharmonija će sa zajedničkim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, izvesti poslednju simfoniju i čuvenu “Odu radosti” uz hor Slovačke filharmonije.

Grandiozni epski koncert na otvorenom Beogradske filharmonije ove godine se seli u Novi Sad u Evropsku prestonicu kulture odakle se prenosi važna poruka humanosti i optimizma.


Gabrijel Felc i BGF u pripremi za maraton
Solisti Ana Maleša-Kutni, Mihaela Zelinger, Jang Vo Kim i Robert Bork uz hor iz Bratislave, pevaće „Odu radosti“ i zajedničkim snagama uz dva orkestra slaviti sa „Tvrđave mira“ harmoniju i radost stvaranja muzičara različitih nacija, na besplatnom koncertu kao poklon za mnogobrojnu publiku.

Poslednja simfonija je vrhunac celog Betoven maratona koji karakteriše, u brojkama: jedan dirigent, dva grada, dva orkestra, devet simfonija, više od 200 izvođača.


Tako će Novi Sad, Evropska prestonica kulture, biti mesto ekskluzivnog muzičkog poduhvata već od jutarnjih časova u Gradskoj koncertnoj dvorani za koji se ulaznice mogu nabaviti preko prodajne mreže Gigs Tix, dok besplatni koncert na otvorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi, ima simbolični početak u 20.22.

Betoven maraton će sutra početi u Novom Sadu kada će Beogradska i Dortmundska filharmonija izvesti svih devet simfonija u jednom danu od 10 ujutro do 10 uveče.
Publika će slušati prvih osam simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, a čuvenu Devetu i “Odu radosti” izvešće preko 200 izvođača na besplatnom koncertu na Petrovaradinu, kao glavni projekat programskog luka Tvrđave mira, Evropske prestonice kulture.

Veliki spektakl na otvorenom i finale Betoven-maratona imaće direktan prenos na Drugom programu RTS u 20.22h, dok će Simfonije broj 3 i 4 u izvođenju Beogradske filharmonije u 12.30 iz Gradske koncertne dvorane, imati direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Nakon velikog uspeha ovog poduhvata Betoven maraton je dokazao da je događaj godine u svetu klasične muzike i da menja standarde izvođačkog iskustva. Ovo je jedinstveni poduhvat u svetu klasične muzike, ne samo u ovoj godini već i kroz celu istoriju muzike.

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma slavnog kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827).


BETOVEN Koncert na otvorenom BGF 2018
GABRIEL FELC, BETOVEN – photo: Sophia Hegewald-6401
Naravno, nije prvi put da Beogradska filharmonija ima ogroman koncert na otvorenom, pamti se njihov veličanstveni nastup 2018. na Ušću, u blizini buduće zgrade BGF, kada ih je na besplatnom spektaklu slušalo barem 20 000 ljudi kao na pikniku, te je naziv i bio „Piknik pod zvezdama“.

Zanimljivost ogromnog projekta je i u tome što orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste: od prve simfonije koja traje oko 30 minuta, do čak 70 minuta muzike u poslednjoj.

Tako se od početnih 50-ak muzičara, kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrhunski solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

Raspored je sledeći:

10:00 sati I i II simfonija – Dortmundska filharmonija
u Gradskoj koncertnoj dvorani

12:30 sati III i IV simfonija – Beogradska filharmonija
Gradska koncertna dvorana

15:00 sati V i VI simfonija – Dortmundska filharmonija
Gradska koncertna dvorana

17:30 sati VII i VIII simfonija – Beogradska filharmonija
Gradska koncertna dvorana

20:20 sati IX simfonija na Petrovaradinskoj tvrđavi– veliki besplatni koncert na otvorenom; učestvuju: solisti, Slovački filharmonijski hor, Dortmundska filharmonija i Beogradska filharmonija.


Piknik pod zvezdama Beogradske filharmonije, foto Marko Đoković 2018
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here