KONCEPT KAO RECEPT ZA ORIGINALNOST U MUZICI KOD NAS

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

      NEPRESUŠNE IDEJE NEUMORNIH MUZIČARA

Teško je danas u svetu umetnosti kada je sve ispričano u književnosti, odsvirano u muzici, snimljeno ili napisano u filmskim delima i TV serijama, kao i likovnoj sceni, biti nov, svež, drugačiji. Kao da je sve već rečeno, učinjeno, iskazano, i gotovo je nemoguće biti originalan i postati unikat sam po sebi.

  Ipak, na muzičkoj platformi, pozornica u Srbiji i regionu iznedrila je nekoliko zanimljivih i atraktivnih pojava koje se trude da budu sve to što smo naveli, odnosno da iskaču iz klišea i pokažu svetu da mogu imati originalan pristup i specifičan imidž pri interpretacijama svojih dela ili obrada.

   Ovde ćemo se posvetiti onima koji su u svojim karijerama uspeli da se istaknu, da štrče iz grupe, da budu na svoj način jedinstveni i neponovljivi.

Najduže na sceni u Srbiji kad je reč o tom originalnom konceptu svakako su domaći Irci, odnosno grupa „Orthodox Celts“! Skoro već tri decenije na sceni, Aca Seltik i ekipa osmislili su da pruže Srbiji neobičnost u vidu irskog rock folklora, gde će karijeru benda praktično sve vreme bazirati upravo na pesmama na engleskom jeziku, odnosno irskom – dijalektu, tako su i postali u potpunosti predani tom pozivu i obavezno su u kostimima pravih Iraca! Mešavina irskih tradicionala i autorskih pesama kroz pet albuma učinili su da Orthodox Celts sa svojim imidžom, harizmatičnim vođom i koncepcijom koja nudi bend kao da je van ovih prostora, svakako odudara od svih! Doduše, ne baš od svih, jer su posle nastanka „Celtsa“, počeli i još neki bendovi da slede tu irsku magiju i kreativnost, te tako imamo uspešne karijere i „Irish Stew“, nešto snažniji i žešći zvuk sastava „Cassidy Brewery“ (irish punk žanr). Ipak, u tom konceptu i orginalnosi prednjače Celtsi i svake godine slave Dan Svetog Patrika 17. marta u Beogradu, uglavnom u Domu omladine. A jedini su bend koji je prisutan na SVAKOM Beer festu proteklih 17 godina uspešnog postojanja.  Specifičan koncept sadržan je u fenomenu sa trubom zvani: Dejan Petrović & Big band, koji je na sceni skoro dve decenije! Frontmen ove muzičke priče osmislio je da truba bude težište i dominantna u orkestru, i da pomoću nje uspeva da svira sve izuzetno poznate ili popularne hitove rock, pop, hard rock muzike! Tako se u repertoru mogu naći autorske intstrumentalne kompozicije, a onda uz pomoć više muških vokala kreću i pesme velikih svetskih bendova u koktelu sa domaćim narodnim stihovima, što deluje kao velika žurka ili cirkus, ali je zapravo zanimljiv spoj više žanrova kroz umetnost sviranja na trubi.  Čuveni kvartet dama zvani „Frajle“ iz Novog Sada takođe pripada našem istraživanju. Četiri muzičke frajle u sedećim varijantama najviše održavaju svoje koncerte prožete obradama na svojstven način i originalnim materijalima koji se prožimaju kroz jedno neobično vojvođansko putovanje. Sedeljka koncert zvuči tako jednostavno i lako, ali da je tako, onda bi to sigurno radio svako. Ipak su se njih četiri dosetile da budu neka vrsta unplugged druženja, sa sve gitarama koje mešaju svoje stihove sa poemama drugih autora, ali one to rade na takav način da se ima utisak kao da su sve pesme one same smislile.


   Još jedan ženski kvartet, koji je do skoro bio duo – „Playade“ delimično ima taj muzički prosede kao vojvođanske dame, ali je otišao i korak dalje. Idejni tvorci sastava Julijana Vincan (vokal) i Željka Milošević (harfa) osmislile su za sam početak projekta da interpretiraju čuvene hitove pop i rock usmerenja svetskih imena ili domaćih autora gde je akcenat na spoju glasa i divnog instrumenta – harfe. Taj duo je imao u startu odličan zamah i uzlet zbog dve umetnice koje na efektan način spajaju uzvišenu umetnost muziciranja na harfi i neobičnog vokala što proizvodi magičan zvuk i poznata dela na sasvim nov način. Duo je skoro prerastao u kvartet žena, nastupaju zajedno na raznim događajima, i možda bi korak dalje bio izdavanje albuma ili maksi singla. Hor „A cappella“ Viva Vox svakako je u mnogo čemu napravio pometnju i ostavio traga u zemlji kao vrhunska atrakcija i umetnička poslastica. Bez pratnje orkestra, bez instrumenata, samo isključivo glasovi horski dočaravaju mnoge poznate numere svetskog i domaćeg repertoara, pri čemu ovaj mnogočlani sastav uspeva da interpretira svaki mogući prateći zvuk, gitaru, bubanj, violine, sve što se nalazi u izvornim kompozicijama, od Rammstein-a do Queen-a. Ovaj fenomen ima i svoj pandan u Sloveniji – Perpetuum Jazzile koji nam stiže ponovo krajem marta u Sava centar, tako i oni samo svojim magičnim vokalima pokrivaju sve moguće tonove i maestralno pevaju sve najveće hitove ikada.
   Viva Vox nema konkurenciju u Srbiji, niko dalje se nije usudio da uradi nešto slično i sigurno su nadasve unikat pojava na tržištu, samo je šteta da ih već neko vreme nema na nastupima, posle koncerata u Sava centru, Areni ili Domu omladine. Verujemo da će se aktivnije vratiti na tron gde i pripadaju.

Noviji bend Gile & Magic Bush ima takođe neobičan pristup originalnosti, gde se poznati muzičar Srđan Gojković Gile pridružio već ustaljenoj ekipi i predložio da repertoar bude zapravo kao produžena ruka njegovog matičnog benda „Električni orgazam“ gde će svirati retko svirane pesme iz opusa tog sastava. Osim toga, bend zdušno prati i primamljiv koncept Gileta gde je set lista sastavljena i iz njegove solo karijere u koju spadaju i filmska muzika, ali i značajna saradnja sa Vladom Divljanom. Time je i ova grupa osmislila privlačnu ideju i imidž koji ostavlja traga i nema nešto slično na sceni danas.Pijanistkinja Zorana Vladisavljević napravila je zanimljiv pomak i izazvala pažnju javnosti jer je osmislila da na klaviru interpretira poznata dela mnogih hevi metal bendova kao što su Metallica, Iron Maiden, ali i Tool. Kroz nekoliko zapaženih nastupa u prestonici (SKC, DKSG Studentski grad, UK Vlada Divljan), muzičarka je približila i ljubiteljima klavira umetnost HM muzike.


  Iz regiona veliki uspeh je dostigao do jučerašnji duo „2Cellos“ kao vrhunska umetnički validna senzacija, gde su dvojica violončelista Stjepan Hauser & Luka Šulić uspevali da na svojim instrumentima izvode istinsku magiju i pravo čudo. Ranije je i bend „Apocalyptica“ doduše kao kvartet sa kormilarom imao sličan koncepcijski postavljen projekat, gde na čelima interpretiraju mnoge hevi metal hitove, posebno im je akcenat na „Metallica“ biserima.
  Dvojac se sada odvojio, nastupaju samostalno jedan bez drugoga, i tako ćemo posle nekoliko koncerata u Areni, Sava centru i na Kalemegdanu prvi put gledati i slušati Luku Šulića kao solo igrača 06.02. u Sava centru.
   Iz Hrvatske postoji još jedan duo sastav koji nam drugi put dolazi 20. marta u Dom omladine – Nipplepeople koji imaju svoj koncept prema ideji neobične mistifikacije. Naime, u pitanju je electro pop grupa od dva člana koja uporno krije svoja lica, identitet, nastupa pod velom i kartonima na glavi, obavezno na koncertu izvode i performans, ne sviraju samo koncert, mešaju više umetnosti u sebi. Istina, nisu se oni prvi setili toga, postoji barem jedan strani psihodelični alternativni sastav „The Residents“ čiji članovi takođe vešto kriju svoja lica i imena, te su paralele sa njima neminovne. Ipak, Nipplepeople imaju šmeka i šarma i veoma zarazne pop dance melodije koje čekamo ponovo u martu!  KONCEPT KAO IDEJA ZA MUZIČKI PROJEKAT

  Osim originalnih postavki postojanja samih bendova, neki muzičari i grupe odlučuju se da pojedine svoje koncertne izvedbe realizuju na nivou idejnih predložaka. I kod takvih aktivnosti potrebno je imati naravno – koncept.
 
  Tako je pop muzičar i kompozitor Željko Joksimović napravio veliki trijumf sa serijom koncerata u swing stilu „Dva sveta“ u kojem je sa ogromnim orkestrom pevao svoje i druge eks YU hitove u stilu svinga, jazz i blues stilizacije. Odeven u smoking odelo sa leptir mašnom i donekle stand up deonicama, Joksimović je osmislio putujući projekat koji je obilazio Srbiju a nekoliko sezona zaredom je rasprodao Sava centar. Na istom mestu tokom 2019, a biće i 8. i 9. marta ove godine, pop zvezda Marija Šerifović pružila je svoj vid koncepta „Druga strana ploče“ (sada Vol. 2) gde uglavnom na svoj način peva obrade mnogih antologjskih rock i pop numera i standarda svih generacija. Oboje su imali nezapamćen uspeh u tim večerima.


      Protekle godine razičiti aranžmani su bili prisutni i u dva projekta Ane Stanić koji se nastavljaju i ove sezone. Prvo su Ivana Peters i Ana imali akustično veče zajedno po originalnoj zamisli – da obe pevaju sve pesme iz karijera ove druge, tako da kada Ivana peva svoje hitove Negative ili Tap 011, Ana je prati vokalno i gitarski, a kada Ana izvodi svoje kompozicije iz Moby Dick-a ili solo, Ivana je njen prateći vokal. Ovaj koncept će tek da zaživi, a pokazao se kao odlična ideja koja tek raste. Osim toga, nastala je i „Pop simfonija“ Ane Stanić sa Simfonijskim orkestrom, gde su njene pop balade predstavljanje kroz prizmu uzvišenijeg pristupa klasične muzike, u prilagođenim i atraktivnim aranžmanima. Novi koncert je 24.01. u Nišu.


     Donekle na sličan način, Bajaga i Instruktori proslavili su 35 godina karijere kroz četiri (rasprodata) koncerta u Sava centru u pratnji takođe – Simfonijskog orkestra. Spajanje rokenrola i klasike na neki način postao je trend među muzičarima, koji žele pružiti iskrenim fanovima svoja dela u modernim verzijama, aranžmanima i varijantama koje će udahnuti neki novi život. Osim tog koktela Simfonije i rock-a, koncept je činio i: 35 pesama za 35 godina.

Kad smo već kod spajanja rock muzike i klasičnog repertoara, najdalje u tome otišao je svakako grandiozni i kolosalni projekat zvani „ROCK OPERAVol. 1&2, a sa manje pažnje je bio i nastavak u vidu „Dance Opera„, u produkciji Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada (SNP), gde dominiraju solisti Opere sa gigantskim Simfonijskim orkestrom. Na pozornici svi deluju kao da su sišli direktno sa Brodveja, impresivno, monumentalno, epski, osvajali su velike scene po Srbiji, a u Beogradu imali poseban trijumf sa rasprodatim izvođenjima u Sava centru i skoro 100 000 ljudi u publici na Beer festu 2019. Spoj vrhunskih rock, metal, hard rock ili pop hitova pretežno strane muzike, od Whitesnake, Queen, Led Zeppelin preko imena kao Tina Turner, Deep Purple do Van Hallen, Europe ili The Doors. Impresivno, zadivljujuće, i opet samo zahvaljujući tom veličanstvu zvanom – koncept, originalna ideja! Prava svetska pozornica!


Već spomenuti muzičar Srđan Gojković Gile, imao je i kratkotrajne ideje za koncepciju svojih koncerata sa Električnim orgazmom, te je tako u Domu omladine (2016) povodom obeležavanja važnog jubileja – 30 godina od albuma „Distorzija“ (1986) na dve rasprodate svirke osmislio scenario sledeće sadržine: Prvi čin predstavlja koncert kompletnog spomenutog albuma, dakle bukvalno sve pesme! Onda mala pauza, i drugi čin – presek karijere EO sa svim značajnim pesmama i hitovima. Zanimljiva ideja i publici se veoma svidelo.
Giletov kolega Zvonimir Đukić Đule kao frontmen rock grupe „Van Gogh“ za proslavu 30 godina karijere benda u Bel Expo centru 2016, osmislio je koncept „Accoustic & Electric“: Tri čina – prvi je akustični deo sa odabranim pesmama, onda pauza kao čin 2 tokom kojeg je išao DJ set, da bi u nastavku treći čin zauzeo električni koncert kao kompletirana trilogija na eksplozivnom nastupu. Slično su momci iz Van gogh-a izveli i u Domu omladine 2004, isto veče akustični i električni koncert, samo što su tada između tih svirki uspeli i da obriju glave na ćelavo kao poseban Rock ‘n’ roll potez!   Primera je uvek mnogo, a naravno najvažnija je ideja, koncept, jer to je danas u muzičkom svetu apsolutno svetinja i koren svega!


Izvor: Ivan Makragić – Redakcija
Foto: Promo arhiva i Facebook stranice bendova

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Reklama

Aktuelno

Kritike na račun Ukrajine koštale Rodžera Votersa koncerata u Poljskoj: Biće persona non grata

Suosnivač Pink Flojda Rodžer Voters otkazao je koncerte planirane u Poljskoj zbog besa tamošnje javnosti nakon njegovog nedavno izrečenog stava o...
Reklama
musicpocket