Konačno kreće koncertna sezona u celoj Srbiji u inat i prkosu pandemiji

Naredni muzički programi obećavaju dugo, toplo i bogato leto 2021.

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Naredni muzički programi obećavaju dugo, toplo i bogato leto 2021.


Preko noći se izgleda dešava prava renesansa kada su u pitanju koncerti uživo, jer do juče nije bilo rock nastupa apsolutno ni na jednom prostoru od kako je nastala zabrana koje ne jenjava mesecima, ali odjednom je nastala ogromna serija navala zakazanih koncerata bez kraja.

Pominje se taj fatalni datum 21. jun za konačnu obustavu svih zabrana, što nam se desilo i lane, i taman kada smo se ponadali i uživali nekoliko sedmica u koncertima u raznim prijatnim ambijentima kakav je kultni rock klub Fest u Zemunu ili Kombank Dvorani, ipak su nas zaustavili i zamrzli od jeseni.

Svo vreme koncerti instrumenalne muzike su bili mogući i veoma izvodljivi, tako da je Zadužbina Ilije M. Kolarca imala gotovo redovne muzičke programe srednjeg obima, kao i odmah pored Kolarca – Beogradska filharmonija sa zanimljivim repertoarom.
Ostali su zaista stali i čekali da konačno mere prestanu, i da stanu na binu.

Upravo u Sali BG Filharmonije večeras (21.05.) će premijerno biti izvedeno muzičko scensko delo “Priča o vojniku” Igora Stravinskog u režiji Nikole Zavišića, gde će trostruku ulogu vojnika, naratora i đavola na pozornici imati direktor ove ustanove – Ivan Tasovac.

Tako će večeras (petak, 21.05.) BIG bend RTS nastupiti uVelikoj dvorani Kolarčeve Zadužbine, sa koncertom naziva “Davno i daleko” (“Long Ago and Far Away”).
Tako ovaj značajan sastav ponovo nastupa i kreće sa redovnom koncertnom sezonom.

Na koncertu “Davno i daleko” biće premijerno izveden potpuno novi program, koji čine odabrane kompozicije i aranžmani iz repertoara čuvenih istorijskih big bendova, zapravo prave “poslastice” za ljubitelje big bend stila u džez muzici – kojima će orkestar publici predstaviti najbolje iz ove umetničke forme.“Long Ago and Far Away”, čuvena jazz numera i poznata pesma Džeroma Kerna i Ajre Geršvina, koju su pevali eminentni pevači – od Frenka Sinatre, Rite Hejvort, Binga Krozbija, sve do Roda Stjuarta – uzeta je kao lajtmotiv ovog koncerta, ali i kao nada da će svi ovi protekli teški dani biti uskoro “davno i daleko” za nama.
Lider benda je poznati muzičar Dragoslav Fredi Stanisavljević.

Već sutradan, u subotu (22.05.) u okviru manifestacije “Molijerovi dani”, uz podršku CEBEF-a i Francuskog instituta u Srbiji, premijernoi će u Srbiji nastupiti Karol Befa, francusko-švajcarski kompozitor, pijanista i muzikolog, koji se pojavljuje pred ljubiteljima muzike u nesvakidašnjem muzičkom nastupu – izvodeći klavirske improvizacije na teme zadate iz publike! Istog dana pre koncerta promovisaće i svoju novu knjigu.

Treće veče zaredom na Kolarcu je i sledeći koncert u ciklusu “Kolarac, tvoj svet muzike”.
Muzika Johana Sebastijana Baha na istorijskim instrumentima čini osnovu za otvaranje Festivala rane muzike koji će u svom 16. izdanju biti otvoren u nedelju, 23. maja.

Čast da otvori muzičku smotru ima ansambl New Trinity Baroque, osnovan 1998. godine u Londonu, svira na istorijskim instrumentima, a na koncertu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupiće istaknuti solisti iz različitih krajeva sveta (Nemačka, SAD, Danska, Austrija, Italija, Brazil, Srbija).
Umetničko vođstvo je u rukama dirigenta i čembaliste – Predraga Gosta (SAD/Srbija).

U tako velikoj navali i pravoj eksploziji najava najnovijih koncerata dolazi i do poklapanja i nedovoiljne koordinacije, te su tako iste večeri po dva ili čak tri koncerta ili drugih kulturno-umetničkih sadržaja koje ne bi trebalo propuštati.

Sutra (subota, 22.05.) popodne od 15h do 18h svoja vrata će otvoriti klub Bluz i Pivo u Beogradu sa koncertom bluz profesionalaca Di Luna Blues band, pre pandemije i delimično tokom nje svakako najaktivnija grupa, na čijem je čelu legendarni muzičar – gitarista Dragan Marković Mare. Nedavno su imali svirku i na sceni Doma kulture Studentski grad.

Tako je datum 28. maj rezervisan za dva koncerta, doduše za različite ciljne grupe – glumac Ivan Bosiljčić ima program “Naše veče” u Kombank Dvorani nakon već dva otkazivanja – odlaganja, dok muzičarka Ana Ćurčin sa svojim sastavom “Ana & the Changes” svira u svom omiljenom prostoru – velikoj sali Doma omladine, takođe posle odložene svirke u novembru.

Junak romantičnih TV serija Zdravka Šotre, već dugi niz godina sa zapaženom glumačkom karijerom u Rusiji, Bosiljčić će u novom ruhu svoje poetsko-muzičke večeri obogatiti sa interpretacijom poezije književnih velikana: Sergeja Jesenjina, Konstantina Simonova, Bulata Okudžave, Šarla Bodlera, Milana Rakića, uz pratnju muzike koja suptilinim tonovima ide u skladu snage “poetske ostavštine” svetski priznatih umetnika. 

Umetničko veče donosi uzbuđenje dramske predstave i uzvišeni muzički događaj.

,,Skoro celu prošlu godinu živeo sam u Moskvi i Sankt Petersburgu zbog snimanja dva nova internacionalna filmska projekta. Iako sam do srži bio ispunjen umetnošću, u trenucima dok sam gledao ruske glumce kako govore stihove i pevaju, osetio sam da mi duboko fali moja publika. Sa nestrpljenjem čekam sledeći susret sa njom”, poručuje Ivan, dobar momak iz komšiluka.

Specijalna gošća na koncertu Ane Ćurčin u DOB-u biće i ranije planirana i najavljena nadarena flautistkinja iz Novog Sada – Milena Jančurić, koja se školovala na FMU u Beogradu i na Berklee College of Music u Bostonu, a zajedno su komponovale noviju pesmu “Košuta”.

Ana Ćurčin će tokom maja objaviti novi singl za koji je kompletna autorka (tekst, muzika i aranžman), a tokom svoje karijere je objavila dva studijska albuma – “Sketches Of Belonging” (2016) i “Differences” (2019), kolekciju demo snimaka “Sketches of Belonging (solo & acoustic)” (2015), album uživo “Differences Live” (2020) i kompilaciju primenjene muzike “Scene” (2020).


Osim toga, i datum 30. maj predstavlja jedno neobično poklapanje: naš vrhunski virtuoz na violini Stefan Milenković će nastupiti tog dana od 17.00h u Botaničkoj bašti gde će izvesti program kompozitora Astora Pjacole sa poznatim inovativnim sastavom “Muzikon”.
Ali, istu noć će dominirati Kombank Dvoranom i Slobodan Trkulja, koji je već imao zakazan, pa otkazan koncert na istom mestu u martu.

Violinista Stefan Milenković će sada prvi put nakon duže pauze usled pandemije nastupiti u prestonici, a navikli smo na njegove rasprodate koncerte na Kolarcu.
Tokom pandemije mini seriju koncerata je imao na istom mestu njegov takođe popularni kolega Nemanja Radulović, a divna vest je da se Milenković posle gotovo celog života provedenog u Americi, vratio u rodnu Srbiju.
Muzičar će biti upravnik Koncertne dvorane u Novom Sadu, gde će postati i profesor na Muzičkoj akademiji.

Podjednako talentovan, ali u drugoj sferi tradicionalne i duhovne muzike, Slobodan Trkulja će prvi put svirati na sceni Kombank Dvorane, umesto uvek rasprodatog Sava centra.
Njegovu redovnu publiku očekuje muzičko-scenski spektakl sa pratećim sastavom “Balkanopolis” inspirisan srpskom tradicijom u “modernom ruhu’.
Ovaj neviđeni multinstrumentalista, kompozitor i pevač kao solista sarađivao sa svetskim umetnicima poput Marize, Dalarasa, Olete Adams, Josipe Lisac sa holandskim Metropol orkestrom, vrhunskim džez i filharmonijskim sastavima.

Imao je čak 30.000 posetilaca u okviru EXPO izložbe u Šangaju, a u TV prenosu ma novogodišnjem programu u Kini nezamislivih milijardu gledalaca. Jedan je od ambasadora za kulturnu saradnju Srbije i Kine, kao i kreativni ambasador Srbije. 

Mesec jun donosi već prvog dana odličnu muzičku smotru 22. Guitar Art Fest na sceni Doma omladine, Kombank Dvorane i Kolarca, u trajanju do 5. juna.
Već do sada 4 puta odloženi, sada konačno premijerno u Beograd stiže italijanska kvartet atrakcija “40 Fingers”, predviđena za Guitar art fest 2020, ali je 21. izdanje moralo biti prekinuto usled izbijanja prvog talasa pandemije.

40 FINGERS
Koncert naziva “Guitar Rhapsody” predstaviće poznatu filmsku muziku, autorske pesme, a potom sledi energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare. 

“40 Fingers” čine – Mateo Brenči, Emanuele Grafiti, Enriko Marija Milanezi i Andrea Vitori, koji će izvoditi delo “Libertango” spomenutog Astora Pijacole, teme iz serije “Igre prestola” i filma “Poslednji Mohikanac“, i neprolazna dela – Vivaldijevog “Leta” i “Četiri godišnja doba”.

Svetska premijera koncerta za simfonijski orkestar i gitaru “Recuerdos de Belgrado” održaće se 5. juna na Kolarcu. Sam koncert je komponovao poznati nemački autor Hoakin Klerč.
Nastupa Simfonijski hor i orkestar RTS, diriguje Bojan Suđić, a solisti na gitari pored Klerča su virtuozi Marko Tamaljo iz Austrije, Rafael Agira i David Martines iz Španije.

Na novom festivalu gitare pod sloganom “Digital Revolution” nastupiće i neizbežan muzičar – maestro na gitari Vlatko Stefanovski (3. juna), dok će 5 koncerata klasične muzike imati Ruben Betenkurt iz Portugala, Amalija Miler i gudački orkestar Markris sa dirigentom Predrag Gosta, mladi gitarski talenti Vuk Vukajlović i Nikola Jelačić, Julija Julija Trinšuk iz Nemačke i Tal Hurvic iz Izraela, 2. i 4. juna u velikoj sali Doma omladine.
Letnja bašta kluba Fest u Zemunu koja se prvi put u svojoj istoriji otvorila upravo tokom pandemije sada će se ponovo vratiti u igru, za sada jednim zakazanim koncertom 25. juna – čuvene pop grupe Zemlja Gruva, koja je imala dve rasprodate svirke na istom mestu tik pred pandemiju januara 2020. Verujemo da su se posle zatišja veoma uželeli svoje publike, pa evo idealne prilike da se ponovo sretnu i to pod otvorenim nebom Zoe Kidah, MC Milovan, Ana Konstrakta sa zaraznim hitovima “Đango”, “Najlepše želje”, “Sudopera”, “Tuga”, “Vucibatina” ili neobične obrade fanki hitova Dina Dvornika – “Jače manijače” i “Zašto praviš slona od mene”.

Pop pevač Željko Vasić imaće 13. juna takođe odloženo, a sada sigurno intimno koncertno veče “Klavir, vi i ja” u Kombank Dvorani, što će mu biti 4. put na ovoj pozornici od kada je ona renovirana. Istina, Vasić je punio i nekoliko puta nešto veći prostor – Sava centar.

Preliminarni datumi za džez pijanistu Vasila Hadžimanova su 17. i 18. jun na sceni Summer Stage kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu. Veliki muzičar instrumentalista vraća se u svoj omiljeni prostor u prestonici, gde se sa svojim bendom na čestim nastupima zaista oseća kao u svom domu.

Datum 20. jun je rezervisan za bend (Ne)normalni i Prijatelji – Koncert u čast Vlade Divljana, u Kombank Dvorani, a to bi bio njihov treći planiran nastup, posle dva ranije održana u Kolarcu. Oni će svirati značajne pesme iz svih perioda Vladine bogate muzičke karijere, tako da će deo repertoara činiti i najveći hitovi grupe “Idoli”.
Gost na sva tri koncerta biće Zdenko Kolar član legendarnih “Idola” i uvek veran saradnik i prijatelj Vlade Divljana, ali i Bojan Gluvajić iz benda “Ničim Izazvan”. (Ne)normalni završavaju i drugi autorski album, tako da će publika imati priliku da posluša i nekoliko njihovih pesama.
U planu je takođe i gostovanje spektakla Queen Real tribute band, koji je morao biti odložen već dva puta, a na koncert stiže i nekada lični asistent odavno preminulog Fredija MerkjurijaPiter Friston. Na velikom ekranu, on će prikazati Fredijeve fotografije iz privatne arhive i ispričati najzanimljivije priče iz perioda poslednjih 12 godina Fredijeve karijere.
Koncert, čiji se novi datum još nije utvrdio, održava se povodom 30 godina od odlaska Fredija, ali i u sklopu proslave ogromnog jubileja – 50 godina od osnivanja “Queen“-a.

Takođe, gost na koncertu biće poznati češki pevač – Milan Šatnik.
Projekat “Queen Symphony ” sa simfonijskim orkestrom i horom proslavio je ovaj Tribute bend u kome se gotovo identično ponašaju kao članovi originalnog Queen-a, a nastupali su u Domu sindikata, Sava centru, na otvaranju BELEF-a na Kalemegdanu, itd.

Arsenal fest u Kragujevcu prošle godine je održan online, odnosno bez publike uživo, jer je situacija tada tokom leta bila veoma teška zbog pandemije u tom gradu.
Tako su muzičari svirali, a direktan internet prenos su imali njihovi fanovi.
Tada je trebalo da festival proslavi jubilej od 10 godina postojanja, i ove godine, organizatori – koncertna agencija Long Play praktično prenosi sve najavljene strane muzičare sa nesuđenog 10. izdanja.


Tako će na fešti od tri dana, od 24. do 26. juna svirati popularni alternativci Placebo – engleski bend osnovan u Londonu 1994. godine, koji čine pevač i gitarista Brian Molko i bas gitarista Stefan Olsdal. Nakon prve večeri i snažnog koncerta koji očekuje Kragujevac, 25. juna nastupaju bosanska ska atrakcija Dubioza kolektiv i makedonski umetnik – kompozitor elektronske muzike Kiril Džajkovski , odgovor na Žana Mišel Žara.

Poslednje, treće veče 26.06. proteći će u znaku američkog pank rok gipsy benda sa Menhetna – Gogol Bordelo (bili na Exitu i na solo koncertu u Beogradu – Letnjoj bašti SKC-a), čiji su članovi benda došli sa svih strana sveta. Osim njih, na programu je i poznati švedski gitarista Yngwie Malmsteen, takođe i kompozitor, tekstopisac, ali i “glava” svog benda.
Tokom plodne karijere od 40 godina objavio je malo više od 20 albuma.

Tako stižemo i do jubileja zvanog 20 godina EXIT festivala, koji je upisan na mapi sa datuimom od 8. do 11. jula na starom, živopisnom mestu – Petrovaradinska tvrđava.
Line up je dosta veliki, ali ruku na srce, većina su DJ izvođači, dakle samo po jedan čovek na bini koji vrti i pušta ploče, stvarajući zarazne trans melodije što teraju masu na ples.


David Guetta
Honey Dijo
Nina Kraviz
ONYVAA

Od vodećih svetskih DJ muzičara dolaze – David Guetta, Tyga, Nina Kraviz, Honey Dijon, Solomun, Onyvaa, a od žestokih rifova na Tvrđavu će se popeti švedski metalci – Sabaton i Thundermother – u potpunosti ženski bend pod uticajem AC/DC i Motorhead-a.
Takođe, na spisku je i britanski eletro bend Metronomy kao posebna senzacija u poslednje vreme, iako postoje od 1999. godine.

Od regionalnih imena potvrdili su učešće BiH umetnica Amira Medunjanin koju obožava Srbija (održala je tri koncerta u Kombank Dvorani u tokom pandemije), hrvatska elektro pop dama Ida Prester & Lollobrigida sa dinamičnim numerama, slovenački mračni bend Laibach, kao i naš stari prijatelj Massimo Savić.

Od domaćih pretežno rock sastava “zapaliće” stage sigurno alternativni rock grunge sastav E-Play (osvajali su gotovo sve važnije prostore po prestonici i šire), a uz njih su sve traženiji Dram (drugi dobitnici prestižne nagrade “Milan Mladenović”), popularna elektro rock atrakcija Buč Kesidi, hevi metal dame Nemesis, stari pank rokeri Goblini, ali i noviji mladi koji tek stasavaju – Šajzerbiterlemon.


E-PLAY
DRAM
NEMESIS
BUČ KESIDI
ŠAJZERBITERLEMON

Bajaga i Instruktori, nakon jedinog koncerta u Beogradu tokom epidemije, u Letnjoj bašti Festa, drugi će izvesti 16. jula na stadionu Tašmajdan (upravo tu su i imali koncert, ali samo za potrebe snimanja online, bez publike, sa praznim tribinama za vreme pandemije), a na istom mestu će mu se 30.07. pridružiti već spomenuti makedonski gitarista Vlatko Stefanovski, kao i omiljeni hrvatski pop pevač u Srbiji – Massimo nakon Exita – 31. jula.

U zavisnosti od situacije, koncerti će uz stroge mere protiv Kovida-19 biti realizovani i u parku Tašmajdan na novoj sceni ili na Stadionu.
Vlatko i Massimo će takođe nastupati u avgustu i na Letnjoj sceni na Paliću.

Ako malo zavirimo u jesen/zimu 2021, dolazimo do takođe uveliko odloženih i sada se nadamo konačno definitivnih koncerata – pre svega Dejan Cukić & Spori Ritam – 6. novembra u Kombank Dvorani. Svestrani kreativac – radio voditelj, novinar, prevodilac knjiga o muzici, najbolje se snalazi kada je na bini kao odličan pevač hitova “Ja bih da pevam”, “Letnje kiše”, “Mokre ulice”, “Julija”, “Nebo jedino zna”, “Stranac u Beogradu”, “Dolazi tiho”, uz poslednji album “Ulica bez brojeva” (2019), koji zbog pandemije nije stigao da bude propisno promovisan.

Za sam kraj, datum 9. decembar fiksiran je za Električni orgazam, na istoj sceni, koji se odlagao barem 4 puta. Turneja povodom predivnog jubileja od 40 godina postojanja grupe zaslužuje veliku nagradu i ozbiljne koncerte, ali to nije moglo da se ostvari pod aktuelnim merama u borbi protiv smrtonosnog virusa. Nadamo se da će frontmen benda Srđan Gojković Gile i ekipa ipak održati trijumfalni koncert u Beogradu, kako se to od njih najmanje očekuje.

Nastaviće se ….


Ivan Makragić


MASSIMO SAVIĆ
AMIRA MEDUNJANIN
IDA PRESTER
METRONOMY
GOBLINI
THUNDERMOTHER
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket