Kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena” Deset bendova, četiri dana, jedan album!

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Objavljena je dugoiščekivana kompilacija „Zagreb Calling: Generacija bez refrena”! Dostupna je na vinilu i na digitalnim servisima, a okuplja deset alternativnih zagrebačkih bendova koji su četiri dana snimali live izvođenja svojih pesama u zagrebačkom KSET-u.

Snimanje pesama, a ujedno i spotova u režiji Bojana Koštića, trajalo je od 15. do 19. januara 2021.

Na ploči su se kroz numere uživo predstavili samo neki od brojnih talentvanih muzičara mlađe generacije: Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto. Ovu novu hrvatsku scenu, okupio je idejni začetnik kompilacije, producent Vedran Peternel koji je tokom zadnjih nekoliko godina, kao muzičar, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, upoznao ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih muzičara i bendova koji čine i žive nezavisnu domaću scenu:

Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izražaj koji je često mešavina raznih i različitih muzičkih uticaja. Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, izjašnjavaju se na Novi talas kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog talasa. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabeleži te da se na jednom izdanju prezentuje presek izvođača i bendova koji tu scenu čine”.

Kompilaciju izdaje Menart, a prate je i video materijali sa samog snimanja. Do sad su spotove objavili Truth ≠ Tribe, nemanja, The Gentleman, Dimitrijević i Porto Morto.

Sjajnoj atmosferi na snimanju svedočio je i novinar/mzički kritičar Marko Podrug čije su beleške sa snimanja objavljene u bookletu ploče.

Prijateljska i na trenutke euforična atmosfera koja je vladala na snimanju, mogla se i predvideti, budući da bendovi mesecima, iz dobro poznatih razloga, nisu imali puno prilike da sviraju pa makar to bio i prazan klub, koji je za ovu priliku pretvoren u studio”.

Takva ‘nabrijana’ vibracija sasvim će se sigurno osetiti među autorima ovog vinilnog izdanja kojem je jedno od primarnih ciljeva pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentovaniju alternativnu scenu.

Spisak pesama:

a

EINE: Misao

NEMANJA: Terra Magica

DIMITRIJE DIMITRIJEVIĆ: Kovitlac

TRUTH ≠ TRIBE: LA 1992

IVAN GROBENSKI: Kmica Kmici Grize Repa

b

THE GENTLEMAN: Hide & Seek

PORTO MORTO: Ne Ne Ne Ne

SFUMATO: Plasma Laser Gun 10000

ŽEN: Opet Gange

KLINIKA DENISA KATANECA: Mala Snaga II

LP izdanje će se uskoro naći u prodaji i u Srbiji, u svim bolje snabdevenim muzičkim prodavnicama kao i u našoj online prodavnici www.menart.rs

IzvorMenart
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket