Kompaniji “Mascom” zabranjena dalja prodaja albuma grupe EKV

Pet muzičkih izdanja da se povuku iz distribucije: “Dum Dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada” i “Krug”

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoPet muzičkih izdanja da se povuku iz distribucije: “Dum Dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada” i “Krug”

 


Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom diskografskoj kući “Mascom” dalju prodaju i oglašavanje LP i CD izdanja grupe “Ekatarina velika” saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića.

     Kompanija “Mascom” je dužna da u roku od osam dana povuče pet muzičkih izdanja iz prodaje – “Dum Dum”, “Neko nas posmatra”, “Samo par godina za nas”, “Iznad grada” i “Krug”, uz pretnju novčane kazne od 500.000 dinara, navodi se u tom saopštenju.

    Sud je odredio te mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i izvođačkih prava lidera grupe EKV – Milana Mladenovića, kao i njegovih članova – Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, jer je kompanjija Mascom izdala i prodavala te nosače zvuka bez navođenja njihovih imena.

  Time je navedena diskografska – izdavačka kuća prekršila zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu.

  Direkcija Zadužbine Milana Mladenovića podseća javnost da se još od 2015. godine vlasnik kompanije “Mascom”, kako kažu, bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, uz tvrdnju da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera sastava EKV.

    Oni podvlače da taj menadžer kultne rok grupe ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici izdavačka kuća PGP RTS za studijske albume, kao i članovi grupe EKV za live snimke.  

   Iz Zadužbine dalje tvrde da od tada, kuća “Mascom” izdaje piratska izdanja za koja nije dobila dozvolu ni vlasnika fonograma niti je obnovila ugovore sa autorima i interpretatorima.

  Mesecima unazad traje sukob Zadužbine Milana Mladenovića sa ovom muzičkom kompanijom, a sve je intenzivnije počelo kada su iz “Mascoma” krajem 2020. godine objavili svoj javni konkurs za muzičko takmičenje mladih nada sa imenom EKV u naslovu.

     Po idejnom konceptu to takmičenje je slično već poznatoj ustanovljenoj nagradi “Milan Mladenović”, u vlasništvu Zadužbine MM, čiji su laureati za najbolju pesmu do sada bili alternativni rok bendovi “Artan Lili” (2019) i “Dram” (2020).

  Nakon tog spora u vezi sličnog konkursa za koji “Mascom” nije imao prava u korišćenju imena EKV, Zadužbina naglašava da je prodaja albuma antologijske rok grupe jedna prevara kao polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanije “Mascom” i njegovog partnera “Tin Drum”, vode upravo Zadužbina, bivši članovi EKV-a, kao i PGP RTS.

Iako je ovo rešenje o privremenoj meri samo deo dužeg pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i članovi benda EKV vode protiv “Mascoma”, po njima ona predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde.

Tako se nadaju da će sud svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i izvođačkih prava, zaključuju iz Zadužbine Milana Mladenovića.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Arhitektura u fokusu Kaleidoskopa kulture – otvoren konkurs za dizajn javnih prostora u Novom Sadu

U sklopu priprema za ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji će biti održan od 2. septembra do 8. oktobra u Novom...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket