Kompanija Vorner mjuzik kupila autorska prava opusa Dejvida Bouvija

0
Reklama

Kompanija Vorner čapel mjuzik (Warner Chappell Music) saopštila je danas da je otkupila autorska prava opusa britanskog kultnog muzičara Dejvida Bouvija (David Bowie).

Istorijski ugovor obuhvata celokupno Bovijevo delo, od prvog albuma iz 1967. „David Bowie“ do poslednjeg posthumnog albuma „Toy“ izdatog u novembru 2021. godine“, navela je kompanija.

Dodaje se da kupljeno 26 Bouvijevih albuma, kao i nekoliko stotina pesama među kojima su čuvene „Space Oddity“, „Ziggy Stardust“, „Heroes“ i „Let’s Dance“.

Kompanija nije navela tačan iznos ugovora, ali mediji u SAD navode da je kupovina autorskih prava vredna više od 250 miliona dolara.

Bouvi je preminuo 10. januara 2016. od raka jetre. Svoj poslednji album „Black Star“ izdao je dva dana pre smrti, 8. januara na svoj 69. rođendan. Smatra se da je taj album bio njegov oproštajni poklon obožavaocima.

Kultni muzičar je poznat po menjaju imidža i stila. Njegov album „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“ iz 1972. godine ustoličio ga je u veliku britansku i svetsku muzičku zvezdu.

Bouvi, čije je pravo ime Dejvid Robert Džouns (Jones), objavio je nekoliko desetina albuma, među kojima su najpoznatiji „Space Odity“ (1969), „Heroes“ (1977), „Scary Monsters and Super creeps“ (1980), „Let’s Dance“ (1983), „Never Let me Down“ (1987) i „Tin Machine“ (1990).

Glumio je mnogim filmovima, a najzapaženija uloga mu je u horor filmu „The Hunger“ (1983) reditelja Tonija Skota (Tony Scott), u kojem su igrale i Katrin Denev (Catherine Deneuve) i Suzan Sarandon (Susan).

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here