Književni festival “KROKODIL” od 15. do 18. juna u Beogradu: dolazi Bernhard Šlink

Muzički program i veliki broj radionica - debata za samo tri dana i noći

0
Reklama


Muzički program i veliki broj radionica – debata za samo tri dana i noći

BEOGRAD, 17. maja – Književni festival “KROKODIL” u svom 15. izdanju biće održan od 15. do 18. juna ispred Muzeja Jugoslavije, a veliko ime koje stizže na ovaj dogadjaj jeste nemački pisac Bernhard Šlink, autor bestseler romana “Čitač”, najavila je direkcija te manifestacije.

 Osnivač i programski urednik festivala – književnik Vladimir Arsenijević je u zvaničnom saopštenju istakao da će 15. edicija biti prvi put u novom, proširenom i unapređenom formatu, još jednom sa snažnom selekcijom pisaca i drugih književnih stvaralaca, mislilaca, muzičara, vizuelnih umetnika i drugih kreativnih ljudi.

On je naglasio da zahvaljujući tim stvaraocima, “KROKODIL” godinama dokazuje da književnost i umetnost koja se stvara na prostoru obuhvaćenom našim zajedničkim jezikom nije izumrla, naprotiv.Vladimir Arsenijević, pisac. 23.07.2018 Beograd. Foto Marija Janković


Književnost, umetnost uopšte ali i angažovana reč svakodnevno preispituju našu realnost dokazujući da prava nisu i ne smeju da budu rezervisana samo za privilegovane pojedince već da, naprotiv, pripadaju svima nama. I da lične slobode ne smeju da budu sputane i ograničavane upitnim konzervativnim „vrednostima“ koje služe isključivo da bi se vršilo nasilje nad drugima i drugačijima. Drugim rečima, pisana reč hrabro prihvata izazov u javnoj areni i osvaja alternativne zone delovanja”, saopštio je Arsenijević i dodao da se zbog svega toga Festival KROKODIL ove godine održava pod nazivom “Prostori slobode”.


Organizator Festivala KROKODIL je Udruženje KROKODIL koje vode Vladimir Arsenijević i njegova supruga Milena Berić.
 

Poput najpoznatijih međunarodnih književnih festivala, i KROKODIL će se ove godine predstaviti u okviru četiri programske celine, na četiri bine raspoređene ispred Muzeja Jugoslavije.Milena Berić & Vladimir ArsenijevićSvečano otvaranje 15. festivala u četvrtak 15. juna od 20 sati je rezervisano za scensko čitanje dramskog teksta “Urotnici” Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, u postavci reditelja Borisa Liješevića, koje je imalo svoju prezentaciju pre nekoliko meseci u pozorištu Atelje 212 (mala scena “Petar Kralj”), a sam komad je nastao po motivima KROKODIL-ove edicije “Zajednička čitaonica”.


  Publiku čekaju tri veoma sadržajna celodnevna programska dana, od prepodne do uveče koja će se odvijati u tri distrikta: POP Zoni, Debatnoj Zoni, kao i Dečijoj i Gejming Zoni.

 Festival će obeležiti i nastup hora “Svi UGLAS!”, ali i predstavljanje konceptualne umetnice Darije  S. Radaković kroz prostorne instalacije i programske intervencije.


Večernji program je kao i uvek rezervisan za prostor amfiteatra i poznatu binu “u fontani” na kojoj će se u nastupima, čitanjima i sofa intervjuima smenjivati nemaccki pisac Bernhard Šlink, najpoznatiji po romanu “Čitač” (The Reader), kasnije ekranizovan u režiji Stivena Daldrija (igrali su – Kejt Vinslet, Ralf Fajns, Bruno Ganc), Viktor Ivančić, Slavenka Drakulić, muzičar i pisac Zoran Predin, Bora Ćosić, Robert Perišić, Darko Cvijetić, ali i Radina Vučetić, Dubravka Stojanović, Boris Buden i mnogi drugi.
Biće i program “In Memoriam”, posvećen nedavno preminuloj književnici Dubravki Ugrešić.


BERNHARD ŠLINK


 Tokom tri dana debata, tribina, predavanja, radionica, direkcija ističe da će se takodje baviti i nasiljem na zidovima koje reflektuje nasilje u društvu, agresijom u javnom prostoru i nad manjinskim zajednicama, “Ženama, bajkama, kraljicama”, mogućnostima i nemogućnostima zdrave inkluzije kao i nevidljivim članovima domache zajednice.


Bavićemo se otvorenim i zatvorenim Balkanom ali i hrabrosti proizvedenoj u Ukrajini izloženoj ruskoj agresiji i onom u vezi sa istim okolnostima “neproizvedenoj” u Srbiji, Jugoslavijom i njenim nasleđem, ali i prevodilaštvom, kreativnim stvaralaštvom za decu”, otkrio je Vladimir Arsenijević, koji je skoro objavio roman “Duhovi”, završetak tetralogije “Cloaca Maxima”.

Kao i uvek, biće izveden i muzički program: sa specijalnim mini-koncertom, jedinstvenom kombinacijom klasične elegancije, slobode džeza i snage rokenrola, predstaviće se troje izvođača.

Prvo je tu neo-futuristički klavirski tandem – LP Duo, alternativna muzičarka Sara Renar sa svojom jedinstvenom muzičkom mešavinom eksprimentalnih, indie i pop melodija sa elektronskim i pozorišnim elementima, kao i spomenuti slovenački umetnik Zoran Predin specijalnim kantautorskim nastupom.


LP DUOSARA RENAR


ZORAN PREDIN


Večernji program će voditi Galeb Nikačević, Mima Simić i Daško Milinović.


Festival KROKODIL (Književno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju) na jedinstven i originalan način predstavlja lokalnu,regionalnu i međunarodnu književnost u njenom punom obimu.

Festival su pomogli: Nacionalna zadužbina za demokratiju, Evropska zadužbina za demokratiju, Evropska Delegacija u Srbiji, Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, ERSTE Stiftung, Save the Children, Terre Solidaire, Heinrih Boll Stiftung, UN Women, Ambasada Savezne Republike Nemačke, Evropska Unija kroz podršku projektu READ, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa koji kofinansira projekte CELA, Translation in Motion i Ulysses Shelter, Somersby.

Programski parteri: Muzej Jugoslavije, fondacija My Balkans, forum ZFD, Inter Alia, Nordeus, Ambasada Republike Poljske i Pobunjene Čitateljke.Muzej 25 maj-

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here