Knjiga “Kobejn, legenda koja živi” o čuvenom o Kurtu Kobejnu od danas (2. mart) u svim knjižarama

Neprevaziđen, neprikosnoven, neprolazan: večan

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Neprevaziđen, neprikosnoven, neprolazan: večan


Knjiga “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” Denija Goldberga, o čuvenom neprevaziđenom rokeru Kurtu Kobejnu (Kurt Cobain), frontmenu kultne grupe “Nirvana” od danas (02.03.) se nalazi u svim knjižarama, u izdanju beogradske kuće Vulkan izdavaštvo.

   Pisac Goldberg bio je Kobejnov menadžer i veoma blizak prijatelj koji je sve vreme bio uz njega, a kroz svoje književno delo upoznaće čitalačku publiku na jedinstven način sa životom i karijerom slavnog muzičara.

   Ljubitelji “Nirvane”, kao i fanovi lika i dela tragično preminulog umetnika, koji je izvršio samoubistvo 1994. godine na samom vrhuncu slave, podsetiće se uspona i padova jednog od najvećih bendova svih vremena, čiji je frontmen obeležio muzičku industriju i modernu kulturu čitave planete.

   Privatni život, kao i poslovni uspesi, vanserijski talenat, specifičan način rada i izvanredna posvećenost muzici, intrigiraju fanove širom sveta ali i svrstavaju Kobejna među neprolazne umetnike čija zaostavština nastavlja da živi.

  Sam naslov ove biografije “Serving the Servant” predstavlja omaž pesmi koju je Kobejn napisao za album “In Utero” (1993).


 


Što se dublje zadire u suštinu dela o “grandž” rok muzičaru, koji očigledno nije do kraja izdržao toliki teret slave i trijumfa, otkriva se sve više o njegovoj genijalnosti i ambicijama.

 
  Ipak, izražena je i Kobejnova prenaglašena saosećajnost, preosetljivost, koja ga je neminovno vodila do teških misli.

On je među retkima u istoriji rokenrola koji su istovremeno komunicirali na više kulturoloških jezika, uključujući energiju hard roka, integritet panka, zaraznu prepoznatljivost hitova i inspirativnu privlačnost društvene osvešćenosti.


Delo “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” otkriće kako se talentovani umetnik borio da uspostavi balans između ličnih ambicija i integriteta.

 Iz prvog reda posmatrao je nezapamćen i vanserijski uspeh svog albuma “Nevermind” (1991), koji je od Nirvane napravio najuspešniji rok bend na svetu, a reči pank i grandž uzdigao na nivo opšte kulture.


Kurt Cobain of Nirvana (right) with wife Courtney Love and daughter Frances Bean Cobain, and Sinead O’Connor (Photo by Kevin Mazur/WireImage)

 


Takođe, knjiga nije mogla da izostavi upoznavanje Kobejna sa genijalnom, ali nepredvidljivom pevačicom Kortni Lav (Courtney Love), kojom se i oženio, i kako je ta veza kritičarima postala dežurni krivac za sve.

  Muzičarka je dalje gradila karijeru kao lider svog alternativnog benda “Hole”, dok je davno bila deo postave “Faith No More” (1982).

  Poznata je i kao filmska glumica, od zapaženijih naslova pamte se ostvarenja pokojnog reditelja Miloša Formana – “Narod protiv Larija Flinta” i “Čovek na mesecu”.

Prisutno je i rođenje njihove ćerke Franses Bin Kobejn (Frances Bean Cobain) u knjizi, i konačno, tu je i javna borba sa zavisnošću, okončana na žalost tragičnom smrću, koja je zauvek promenila tok istorije rokenrola.


 “Nisam mogla da je ispustim iz ruku. Svaki ljubitelj muzike želeće ovu knjigu, a svaki obožavalac Nirvane mora da je ima”, izjavila je poznata američka rok muzičarka 
Džoan Džet, poznata po bendovima The Runaways i Joan Jett & the Blackhearts, nakon čitanja novog dela o Kurtu Kobejnu.

  Knjiga je značajan podsetnik na jedinstvenu karijeru i vanserijskog umetnika, posle kojeg ipak ostaju sve te legendarne pesme.


Kurt Cobain of Nirvana (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

ZORANU SIMJANOVIĆU POSTHUMNO NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO 67/68. MARTOVSKOG FESTIVALA

Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti kompozitora Zorana Simjanovića, velikog umetnika i izuzetnog čoveka, laureata Nagrade za...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket