Kan: Zlatna palma Žuliji Dikorno za film „Titan“

0
Reklama

Film „Titan“ osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, čime je Francuskinja Žulija Dikorno postala druga žena reditelj koja je osvojila najveću nagradu na festivalu koji postoji 74 godine.

Nagrada Gran pri je podeljena iranskoj drami „Heroj“ i finskom ostvarenju „Apartman broj šest“. Nagradu za najboljeg režisera je dobio Leo Karaks za „Anet“, a reč je o, kako AP pise, fantastičnom mjuziklu koji je otvorio festival.

Kejleb Londri Džons je dobio nagradu za najbolju glumu, dok je Renata Reinsvi osvojila nagradu za najbolju glumicu u filmu „Najgora osoba na svetu“. Hrvatska drama „Murina“ koju je napravila Antoneta Alamat Kusijanović osvojila je nagradu Zlatna kamera, za najbolji debi.

Ceremoniju je obeležila to što je pobednika festivasla pogrešno objavio predsednik žirija, američki reditelj Spajk Li usred programa, nakon čega je nastala konfuzija, preneo je AP.

Dikorno nije odmah došla na binu da preuzme nagradu, pa je umesto toga čekala na zvaničnu objavu na kraju ceremonije. Na kraju programa, pobedu „Titana“ su objavili Li i voditeljka, holivudska glumica Šeron Stoun.

Nakon gafa, dodaje AP, ceremonija se nastavila, a ostale nagrade su deljene, dok je Li držao ruke na glavi u neverici. Prošle godine nije bilo nagrada u Kanu zbog pandemije, a ovog puta je bilo publike, koja je na ulazu morala da dokaže da je vakcinisana ili negativna na kovid 19, dok su maske bile obavezne.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here