Kalendar nedeljnih koncerata u Beogradu i Srbiji (24.11.-28.11.): E-Play, Kaliopi, Lena Kovačević, Edin Karamazov, Vasil Hadžimanov, Natali Dizdar

Ponovo bogata muzička trpeza po celoj zemlji u inat pandemiji

0
Reklama


Ponovo bogata muzička trpeza po celoj zemlji u inat pandemiji


Iako je pandemija i dalje prisutna, brojke se povećavaju, ali kultura ne sme i ne želi da posustane, tako da je u celoj Srbiji sedmica pred nama veoma produktivna i za svaku pohvalu.

Ove nedelje fanovi će uživati u koncertu alternativne rok grupe E-Play, hrvatske pop muzičarke Natali Dizdar, u Novosadskom jazz festivalu, kao i Valjevskom jazz festu gde će nastupiti mnoga jaka imena – Kaliopi, Edin Karamazov, Lena Kovačević, Eyot i Vasil Hadžimanov, a tu nam je i Beogradska filharmonija, kao i Big Band RTS-a sa američkim jazz umetnikom Džonom Maršalom, uz brazilskog pijanistu Pabla Rosija u Ruskom Domu.

Koncertna nedelja je veoma aktivna, a počela je u ponedeljak sa trećim koncertom pijaniste Aleksandra Madžara na Kolarcu, koji u velikom projektu svira 8 koncerata dok ne predstavi sve 32 sonate Ludviga van Betovena. Muziciranje će nastaviti sutra, 25.11. i u decembru na istom mestu sa još ukupno 5 nastupa.

Takođe, 22.11., održan je i svečani Gala koncert na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, gde je nastupio pijanista Vladimir Milošević uz dirigenta – gosta iz SAD-a Entonija Armorea.
Publika je slušala na repertoaru – čuveni “Klavirski koncert br. 1 u b-molu opus 23” Petra Iliča Čajkovskog, “Simfoniju br. 8”, poznatiju kao “Nedovršena” Franca Šuberta, “Valcer Lento br. 2” Alda Finzija i premijerno kompoziciju Džeralda Vilhelma Brejdena – “Jedrenjaci” (Sailing Ships).


Fotograf Kristina Asimakopulu
Duo Floral – Istorijski muzej Srbije

Aktivnosti počinju večeras (sreda, 24.11.) sa koncertom ženskog sastava “Duo Floral“ (osnovanog 1998. godine), u Istorijskom muzeju Srbije, u okviru ciklusa “Muzikom kroz muzej”.

Prvi koncert su dve dame imale na Festivalu „Flauta uvek i svuda“ u galeriji Kulturnog centra Beograd, a onda su se samo nizale važne smotre:Međunarodni Festival harfe u Beogradu, Međunarodna tribina kompozitora, Zagrebački festival harfista, u saradnji sa „Pohvalom ruci“ i „Radionicom Integracije“.


Stana Krstajić je diplomirala na FMU i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Minhenu.
Kao solista i kamerni muzičar je nastupala u zemlji, kao i u Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj i Engleskoj.
Svirala je na festivalima BEMUS, NIMUS, NOMUS, „Oleg Kagan“ i na spomenutim manifestacijama.

Osnivač je tria „Donne di Belgrado“, tria „Singidunum“, dua „Diverso“, dua „Floral“ i dua „Flutympanon“. Bila je solo flautistkinja Orkestra Narodnog pozorišta, i solo flautistkinja Beogradske filharmonije. U junu 2021. godine izabrana je u zvanje vanrednog profesora Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.


DUO FLORAL
Milena Stanišić je završila diplomske i magistarske studije na FMU u Beogradu. Dve godine je provela na usavršavanju u Severnom kraljevskom koledžu u Mančesteru.

U periodu od 1994-2009 je bila zaposlena kao solo-harfista Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 2009. godine radi na FMU u Beogradu, gde je danas redovni profesor. Nekoliko godina je bila stalni honorarni saradnik Beogradske filharmonije i Orkestra Kamerne opere «Madlenianum».

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih (1994) Pohvala i Nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu za izuzetne rezultate u radu, kao i Nagrada grada Beograda – Despot Stefan Lazarević – specijalno priznanje za izuzetan doprinos realizaciji događaja od značaja za grad Beograd za 2020. godinu.

Program koncerta večeras:

Kosovka kolo (iz arhive Istorijskog muzeja Srbije)

Dragana Jovanović: Cvetna pahulja

Dejan Despić: Nokturno, Op. 5c

Vili Hes: Igra vila

Žozef Žongen: Spori ples

Vladimir Tošić: Floral

Karl Nilzen: Magla se diže, Op. 41

Miloš Raičković: Varijacije

Gabriel Fore: Sičilijen, Op.78

Milan Mihajlović: Zbogom (Les Adieux)

Anonimni autor: Meksički ples


Novosadski džez festival po 23. put od 25. do 28. novembra


Tradicionalni Novosadski džez festival u svom 23. izdanju vraća se tradiciji uživanja u džez muzici uživo od 25. do 28. novembra u Maloj sali, na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Ovogodišnji džez festival, nakon prošlogodišnjeg online izdanja zbog pandemije, predstaviće neke od najpopularnijih sastava iz Srbije, Bosne i Hecegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Uvodni sadržaji festivala radionice biće održani do 27. novembra na četiri lokacije.

U pitanju su razne muzičke radionice, kao i izložba fotografija u različitim prostorima – Kulturni centar Novog Sada, Kulturna stanica Mlin, muzička škola „Isidor Bajić“ i SNP.

Radionice su pripremila neka od najvećih imena domaće džez scene – Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić i Igor Molnar, a 25. novembra u SNP-u će biti postavljena izložba fotografija Vladimira Veličkovića.


Zaduzbina Milana Mladenovica, KZS, Leila rekords, Vasil Hadzimanov Beograd 12.04.2019 Foto: Petar Milošević
Prve večeri koncertnog programa nastupiće “Modern Art Orchestra” iz Budimpešte i sastav iz Novog Sada – “Akshani Project”.
Drugog dana će svirati dva sastava – Bojan Cvetković kvartet i Lana Janjanin kvartet.

U subotu, 27. novembra iz Ljubljane, Novog Sada, Beograda i Subotice u SNP stiže bend “Super sax 4”, dok će odmah iza njih biti izveden koncert ljubljanske grupe “Teo Collori & Momento Cigano”, jedan je od vodećih džez sastava Evrope.

Bend “Super sax 4” prirediće publici snažnu džez atmosferu uz višestruko nagrađivane saksofoniste regiona – Jasna Jovićević, Adam Klem, Gabor Banford i Maks Kočetov.

Ovogodišnji Novosadski džez festival zatvaraju 28. novembraSinan Alimanović kvartet iz Sarajeva, Beča i Zagreba i Nenad Vasilić trio iz Beograda.

Navedeni Trio ima specifičnu fuziju evropskog džeza i improvizovane muzike, obojene melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora

Nastupali su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, sa projektom “Reka”, sa pevačicom Amirom Medunjanin i muzičarima iz jugoistočne Evrope.

Kako je publika Novosadskog džez festivala navikla, specijalna poslastica biće tradicionalni Jam session u Pozorišnom klubu “Trema” svake večeri nakon koncertnog programa, od 22:30h koji će upriličiti “House Band”.

Valjevski džez festival od 25.do 27. novembra: Kaliopi, Lena Kovačević, Edin Karamazov, Vasil Hadžimanov, EYOT


Nadaleko čuveni Valjevski džez festival u svom 37. izdanju biće realizovan od 25 .do 27. novembra u Centru za kulturu Valjevo, na kome će nastupiti velika regionalna i svetska imena kao što su Kaliopi, Edin Karamazov, Lena Kovačević, EYOT i Vasil Hadžimanov.

 Prateći konceptualnu ideju „New jazz moment“, direkcija festivala najavljuje zanimljiv trodnevni program prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, uz želju da i ova godina ostavi zanimljiv trag u istoriji najdugovečniijeg džez festivala na našim prostorima.

Program će u četvrtak, 25. novembra započeti koncertima valjevskih bendova: „LA band“, „Blue Train“, „Medical Doctors“, „Pilot blues band“ i „Mehanički balet“.

Sledećeg dana na festivalu će nastupiti kvartet Vladimira Maričića i predstaviti aktuelni album „Ibar“, uz svoj redovni repertoar.


 Sledi koncert „fussion jazz“ benda uveliko poznatog i van granica naše zemlje – EYOT, iz Niša, koji sve albume u diskografiji objavljuje za strane izdavače i prisutni su na mnogim svetskim tržištima. U Beogradu su imali više puta koncerte u Domu omladine, a svirali su na festivalima širom zemlje.


U susret premijeri igranog filma „Nije loše biti čovek“ našeg najznačajnijeg dramskog pisca Dušana Kovačeviča, u kome peva i prvi put glumi – pop džez muzičarka Lena Kovačević, ova dama će iste večeri održati samostalan koncert sa svojim bendom, gde će napraviti presek kroz svoju karijeru i tri studijska albuma – „Dobar dan za pevanje“ (2009), „San“ (2013) i „Džezeri“ (2015).


Subota, 27.11. je posebno važna, jer će valjevska publika biti u ekskluzivnoj prilici da čuje regionalnu muzičku zvezdu Kaliopi i jednog od najboljih svetskih lautista i gitarista Edina Karamazova, koji je nastupao i sa slavnim Stingom i sa njim snimio album, što su ljubitelji mogli da vide uživo i u Sava centru 2009. godine, kada su njih dvojica gostovali na Guitar Art festivalu.

    Dvoje muzičkih umetnika iz Makedonije, odnosno Bosne i Hercegovine, će izvesti program sa njihovog zajedničkog diskografskog projekta “Oblivion”, na kome se nalazi muzika sa raznih kontinenata u aranžmanu Karamazova za baroknu lautu, gitaru i vokal.
Kaliopi i Karamazov su imali zajedničke koncerte i pre nekoliko godina u regionu, a u Beogradu su gostovali u intimnoj atmosferi Pozorišta na Terazijama (2010).Edin je nekoliko puta imao duetske nastupe i sa Stefanom Milenkovićem, odakle se izdvaja koncert na Kolarcu, takođe kao glavni program Guitar Art festa.
Makedonska umetnica je godinama uspevala da rasproda koncerte na beogradskim scenama, pre pandemije – Kolarac, Kombank Dvorana i Sava centar.

Vasil Hadžimanov Band, rado viđeni gosti ove manifestacije, zatvoriće trodnevni program 27. novembra, a poznati su i po tome da su zauzeli II mesto posle slavnog muzičara Čika Korije (Chick Corea), na listi fusion-jazz bendova „The 41st Annual Jazz Station Awards / The Best Jazz of 2019″.

Uvek su jedan od najtraženijih sastava po celoj Srbiji i regionu, dok frontmen benda Vasil Hadžimanov često nastupa sa raznim trio ili kvartet sastavima, duetima, uz mnoge kolege i drugih žanrova, u Beogradu na prostorima kluba BitefArtCafe, Soul Society u Bitef teatru, na Kolarcu, a ovog leta i u Botaničkoj bašti “Jevremovac” kao deo prvog izdanja festivala “Jazz in the Garden”.

Brazilski pijanista Pablo Rosi premijerno u Beogradu 25. novembra u Ruskom domu


Solistički koncert poznatog brazilskog pijaniste Pabla Rosija biće premijerno izveden u Srbiji – 25. novembra u Ruskom domu.

Umetnik pripada grupi jednih od najtalentovanijih predstavnika nove generacije pijanista, koji će se premijerno nastupiti u Srbiji u Velikoj sali Ruskog doma sa veoma bogatim repertoarom.


Na programu su dela Franca Šuberta (“Vanderer fantazija u C-duru”), Sergeja Rahmanjinova (“Prelid op. 3, br. 2”), Petra Iljiča Čajkovskog (3 komada iz ciklusa ,,Godišnja doba“: Februar (,,Karneval“), April (,,Visibaba“), Jun (,,Barkarola“)), Sergeja Prokofjeva (“Sonata za klavir br. 2 u D-molu, op. 14”, iz četiri stava).

Na koncertu će publika slušati i 3 komada iz svite „Dečji karneval“ brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa (1887-1959) –Pjerov konjić”, “Pastirska lula malog pajaca” i “Dečje igrarije”.

Mlada zvezda brazilske muzičke scene, pijanista Pablo Rosi rođen je 1989. godine, a već sa šest godina počeo je da ide na časove klavira, i godinu dana kasnije je debitovao na takmičenju mladih pijanista u mestu Lageš (Santa Katarina, Brazil), gde osvaja prvu nagradu. Sa prvim solističkim koncertom nastupio je sa samo deset godina.

Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom državnom konzervatorijum ,,Petar Čajkovski“, a drugu master diplomu stekao je ove godine na konzervatorijumu “Mannes School of Music” u Njujorku.


PABLO ROSI

Nastupao je na pozornicama značajnih koncertnih dvorana u Evropi – “Parco della Musica” (Rim), Laeiszhalle (Hamburg), u Maloj dvorani konzervatorijuma ,,Petar Čajkovski“, Sala “Maffeiana” (Verona), “Palau de la Musica” (Barselona).

Kao član ugledne engleske fondacije „The Keyboard Charitable Trust“ u poslednjih pet godina održao je više od 80 resitala u Evropi, Americi, Africi i Latinskoj Americi.

Tokom prošlogodišnje sezone nastupio je na solističkim koncertom u Njujorku, u čuvenom “Karnegi Holu”, kao i drugim prestižnim dvoranama širom sveta.

Njegova diskografska ostvarenja obuhvataju snimke od solo klavira do kamerne muzike.

Album „Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas“ u izdanju izdavačke kuće „Naxos“, proglašen je za najbolji snimak kamerne muzike od strane uglednog magazina “BBC Music”.

BIG BEND RTS FEAT. JOHN MARSHALL – Kombank Dvorana – 25. 11. 20.00h

Gala koncert Big Benda RTS biće održan na Velikoj sceni Kombank Dvorane, a ovoga puta nastupiće sa sjajnim džez trubačem Džonom Maršalom.

Koncert će biti izveden 25. novembra, u 20 časova, a za ovu priliku Maršal je odabrao program poznatih džez standarda, ali i drugih numera koje su postale prepoznatljivi deo njegovog repertoara.

Džon Maršal je profesionalno nastupao kao jazz trubač u Njujorku više od 20 godina, a njegova lista modernih umetnika džeza sa kojima je nastupao, zaista je impresivna (Beni Gudmen, Ornet Koleman).

Karijeru je započeo u ritam i bluz bendovima, salsa grupama i slobodnoj jazz sceni.


18.05.2018. Vazduh 5 Hauard Grifits Jon Eum Son, klavir A. Dvorzak: Podnevna vestca A. Dvorzak: Koncert za klavir i orkestar F. Subert: Simfonija br. 3 Beograd, 18.05.2018. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
18.05.2018. Vazduh 5 Hauard Grifits Jon Eum Son, klavir A. Dvorzak: Podnevna vestca A. Dvorzak: Koncert za klavir i orkestar F. Subert: Simfonija br. 3 Beograd, 18.05.2018. foto Marko Djokovic/BEOGRADSKA FILHARMONIJA
Ziyu He, photo credit: Pia Clodi

Koncert Beogradske filharmonije – dirigenta Hauarda Grifitsa i violoniste Ziju Hea – 26.11. na Kolarcu


Beogradska filharmonija priprema neobičnu plovidbu kroz repertoar inspirisan morem, pod upravom dirigenta Hauarda Grifitsa, u petak, 26. novembra na Kolarcu od 20.00h.
Prvi put pred BF orkestrom, nastupa zvezda svestkih podijuma i nekadašnji vunderkind, violinista Ziju He.

Mladi violinista je sa samo 18 godina bio jedan od najmlađih solista koji je debitovao u Muzikferajnu sa Bečkom filharmonijom.

O njegovom talentu svedoče prestižne nagrade sa takmičenja “Mocart” u Salcburgu i “Jehudi Menjuhin”, a 2014. godine bio je Evrovizijski mladi muzičar godine.
Sa filharmonijskim orkestrom, Ziju He izvodi zahtevni koncert Albana Berga – “U spomen jednom anđelu”.

Pod dirigentskom palicom dragog filharmonijskog gosta Hauarda Grifitsa, duga plovidba u Beogradskoj filharmoniji započinje Mendelsonovom uvertirom “Mirno more i srećno putovanje”.

Delo je inspirisano Geteovim stihovima i govori o plovidbi u davnim vremenima.

Čak 70 godina kasnije, kompozitor Edvard Elgar u svom orkestarskom remek delu “Enigma varijacije” citirao je temu Mendelsonove uvertire, kako bi dočarao put jednog od njegovih prijatelјa na brodu za Australiju ili Novi Zeland.
NATALI DIZDAR – Novi BitefArtCafe – 26.11.

Hrvatska pop muzičarka Natali Dizdar iz Zadragostovaće 26. novembra u klubu Novi Bitef Art Cafe u Beogradu nakon dve godine od poslednje posete prestonici Srbije.


Natali i njen bend izvešće hitove “Stranac”, „Zamijenit ću te gorim“, „Grijeh“, „Mjesto za jedno“, „Nećeš me, zar ne“, kao i svoj novi singl „Kad mislim na to“ i ostale pesme u sklopu projekta „BETI“.
 U tom poduhvatu sa muzičarima iz grupe „Mayales“ objavila je pesme “Slobodna” i “Vili”, a sada je objavila i treću pesmu sa tog materijala – “Bez ljubavi”.

Pesma „Kad mislim na to“ je prvi singl sa budućeg EP-a na kojem će se naći pet pesama, a koji trenutno završavamo u studiju i čijem izlasku se nadam uskoro. Sve dosta zavisi i od situacije sa koronom, a i nemam neku potrebu da požurujem projekte u kojima se nalazim. Čekamo pravi trenutak”, objasnila je Dizdar.


Nakon brojnih letnjih i jesenjih nastupa, Natali kreće na regionalnu turneju koju započinje u Beogradu, u Bitefu, gde je i gostovala 2019. godine.

Muzičarka je objavila tri studijska albuma, od kojih je prvi „Natali Dizdar“ (2005) za diskografsku kuću „Croatia Records„, a ostali za izdavača „Agapa“ – „Pronađi put“ (2009) i „Iluzije“ (2017), kao i živi album „ZKM Live“ (2012), sa koncerta u Zagrebačkom kazalištu mladih.


E-PLAY sa gostima – Dom omladine Beograda – 27.11. u 21.00h


Pevačica, liderka i basistkinja Maja Cvetković, gitarista Nemanja Velimirović i bubnjar Goran Ljuboja Trut kao alternativni rok bend “E-Play” imaće novi koncert u Beogradu u subotu, 27. novembra na sceni sale “Amerikana” u Domu omladine.

 Ovog puta će čuveni sastav prvi put u karijeri podeliti binu sa svojim dragim prijateljima i muzičarima, a danas (24.11.) objavljena su i imena gostiju, koji su se držali u tajnosti.

Pevačica i basistkinja Maja Cvetković, autorka gotovo svih pesama benda kao pisac tekstova i kompozitor, poznata i kao uspešan muzički PR menadžer.

Ona je upravo u zvaničnom saopštenju obelodanila sjajne goste na koncertu.

Jedva čekamo ovaj koncert, koji će biti veoma značajan za nas. Kroz našu, ne tako malu, karijeru stekli smo mnogo prijatelja, a u subotu u Amerikani ćemo imati čast da zasviramo sa nekima od njih. Održali smo dosta proba sa našim gostima i mogu vam reći da kada su Bane Sunshine i Kiza Iskaz uzeli mikrofone u ruke, naša prostorija za probe se zatresla! Energija sa njima je neverovatna, jedva čekamo da to izvedemo uživo. Podelićemo binu sa još dragih prijatelja, to su Bojan i Romana iz grupe “Artan Lili”, Matija Dedić na klaviru, a posebna nam je čast što ćemo ugostiti Trutovog učenika Vuka, koji ima samo 11 godina”, poručuje pevačica i liderka Maja Cvetković.

Dakle – Bane Sunshine, Kiza Iskaz, Bojan & Romana Slačala – Artan Lili, Matija Dedić, obogatiće novi koncert E-Play.

E-play, foto D. Mataruga
Pred koncert, E-Play je objavio novi singl i spot “Hotel Jugoslavija”, u kojem im prvi put gostuje muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, ali on neće biti deo koncerta u subotu uveče.

Alternativni bend E-Play ima pet studijskih albuma, a tokom 2020. godine objavio je, posle CD-a i digitalnih platformi i prvi vinil u karijeri –  album „Sloboda“ (Long Play 2018). 

 Tokom pandemije bend je bio veoma aktuelan i prilagođavao se novim okolnostima na razne načine: nastupao je online na holandskom Eurosonic festivalu, objavio je veoma atraktivan muzički spot za pesmu “Sloboda” u kome glumi filmska i TV zvezda Sloboda Mićalović.
Upravo za navedenu numeru su osvojili nagradu za pesmu i spot godine od muzičke emisije “Bunt” na RTS-u.

 Bili su dalje veoma vredni i aktivni, te su objavili spot “Srešćemo se neki drugi put” –  live verziju, onda i video spot “Uzmi mi sve”, kao i lyric video za pesmu “Japan”. 

 Svirali su na čak dva filmska festivala tokom letnje sezone 2021 – Festival muzičkog dokumentarnog filma “Dok ‘n’ ritam” u Studentskom gradu na Novom Beogradu i na Festivalu evropskog filma Palić, a tu je i Main Stage na Beer festu – Ušće, EXIT fusion stage, Nisomnija – Niš, Air fest, Al Rock fest u Aleksincu i mnogi drugi.


Foto: Stefan StojanovićVojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta – 27.11.

Veliki spektakl očekuje publiku Novog Sada u subotu, 27. novembra na sceni SNP-a.

Puno reči, ali bez imalo osećaja“ – ovako je Đuzepe Verdi komentarisao novinske natpise nakon smrti Alesandra Manconija, velikog italijanskog književnika, kojeg je kompozitor izuzetno poštovao i istinski mu se divio. Tada Verdi odlučuje da muzikom izrazi „istinu“, onu „istinu“ koju je Manconi maestralno pisao u svojim romanima.


U sećanje na Alesandra Maconija, Verdi komponuje remek delo REKVIJEM”, koji je sa velikim uspehom premijerno izveden 22. maja 1874. godine u crkvi Svetog Marka u Milanu.

Bilo je to izvođenje, kako je sam kompozitor rekao, „dostojno naše domovine i čoveka za kojim žalimo.“

U subotu, 27. novembra, Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu obećava izvođenje dostojno, ovog puta, Đuzepea Verdija, povodom 120 godina od smrti ovog velikog kompozitora.

Solisti su: Ivona Sobotka sopran, Višnja Radosav mecosopran, Irakli Murjikneli tenor i Dragoljub Bajić –bas.


Nastaviće se ….


Ivan MakragićE-play foto Strahinja LukićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here