Kalendar koncerata u Beogradu ove nedelje (29.09.-02.10.): Kovacs, Lačni Franz, Kolja, Steve Barakatt

Žanrovska raznolikost: od rok muzike preko bluza do klasike

0
Reklama

Žanrovska raznolikost: od rok muzike preko bluza do klasikeBEOGRAD, 29. septembra: Holandska pevačica Sharon Kovacs, slovenačka grupa Lačni Franz, Nikola Pejaković Kolja, kanadski pijanista Stiv Barakat, neki su od muzičara koji će nastupiti na koncertima do kraja ove nedelje (29.09.-02.10.) u Beogradu.KOVACS
// 29.09.i 30.09. //
Musicology Sessions
Novi BitefArtCafe


Jedna od najvećih senzacija holandske muzičke scene, Sharon Kovacs, po drugi put dolazi u Beograd i otvara zimsku sezonu Musicology Sessions koncertnog serijala, gde će održati dva nastupa u klubu Novi BitefArtCafe –večeras, 29. i sutra, 30. septembra od 22 sata.

Poznata samo kao Kovacs, pevačica obrijane glave, muzičarka i kantautorka ima glas prave soul zvezde.

Tokom prvog kovid zatvaranja, Kovacs je boravila u Portugaliji radeći na novoj muzici inspirisanoj ovom zemljom.

U Bitefu je održala tri koncerta početkom marta 2020., neposredno pre starta pandemije i karantina usled Kovida 19, kada je ceo svet stao.

Foto: Independent Photo NLNjen novi singl „Tutti Frutti Tekuila“ iako zvuči fanki i veselo, ima snažnu poruku o ispijanju emocija, resetovanju, pauziranju i zaboravljanju svega na trenutak.

Ona lako dotakne i svetle i mračne aspekte modernih veza, i u svojim pesmama zapravo ispoveda o divljoj ljubavi i nezdravim romantičnim odnosima, hedonizmu i zavisnosti, svemu što je prate kroz emotivni rolerkoster poslednjih godina, kada je izgubila muzičke i romantične partnere, a gradila je novu Kovacs porodicu sa producentom Liam Howe.

Prethodna dva albuma ,,Shades of Black” ,,Cheap Smell”, kao i poznati singlovi “My Love“, “The Devil You Know“, „You Again“, priznati su od strane pop zvezda – Robbie Williams-a, i uzora kao što su Jimmy Holliday, Nina Simone, Shirley Bassey, Amy Winehouse, Beth Gibbons (Portishead) …


OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon 60 miliona YouTube pregleda velikog broja nagrada i nastupa na velikim festivalima, pevačica je na pravom putu da postane živa legenda svetske muzičke scene.

Drugi album, „Cheap Smell“, nazvan po bendu u kom je nastupala pre nego što je postala poznata, okarakterisan je kao jedan od najiskrenijih i najinspirativnijih future soul albuma čitave decenije.

Kovacs neprestano traži i uspeva nađe pozitivnost u najmračnijim ćoškovima života.
Dvorska muzika Srbije”
Petak, 30. septembar

Narodno pozorište – Velika scena


Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART“ organizuju veliki gala koncert „Dvorska muzika Srbije” u petak, 30. septembra u 20.00 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.


Na besplatnom koncertu će nastupiti: Narodni orkestar Radio televizije Srbije pod upravom Vlade Panovića, vokalni solisti Vesna Dimić i Žarko Dančuo i igrački ansambl KUD „Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo sa umetničkim direktorom Dejanom Trifunovićem.

Uvodni govor će održati dramska umetnica Kristina Vuletić.


Koncert organizuju i Narodno pozorište u Beogradu i Muzička produkcija Radio televizije Srbije.
Nikola Pejaković KOLJA
Bašta Kluba Studenata Tehnike – KST
Petak, 30. septembar, 20.00h

Multitalentovani umetnik, bluz muzičar, takođe i glumac, režiser i scenarista Nikola Pejaković Kolja održaće koncert u bašti KST-a, u petak, 30.09. na ulasku u jesenju saezonu Kluba Studenata Tehnike.

Kolja će predstaviti presek svoje diskografije i blues muzičke karijere u trajanju od 20 godina, koju je započeo 2002. albumom ,,Mama, nemoj plakati“ na koji su redom nadovezani ,,Kolja” , ,,Grobovlasnici” i “4 Prsta”.

Rasprodao je svoje nastupe na scenama Doma omladine Beograda, Doma sindikata (Mts Dvorana), rok kluba Fest u Zemunu.

Trenutno je aktuelan kao glumac sa filmom u bioskopima -“Ala je lep ovaj svet” Filipa Čolovića, a prethodnih godina kao scenarista i glumac je bio angažovan na serijama – “Advokado”, “Kosti”, “Meso”, a gledali smo ga i u novoj verziji serijala “Složna braća”, čiji je nastavak nedavno snimljen.BIG BEND RTS & DŽEZ ODSEK FMU „IT’S TIME FOR JAZZ“


Petak, 30. septembar 2022. u 20:00
Dom omladine Beograda //Velika sala


Uspešna saradnja Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije i Doma omladine Beograda nastavlja se i u jesenjoj sezoni, posebnim koncertnim programom „It’s time for Jazz“ sutra, u petak (30.09.) u partnerstvu sa Fakultetom muzičke umetnosti, kojim će biti obeleženo deset godina od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku FMU.

Big Bend RTS, jedan od najznačajnijih umetničkih ansambala u našoj zemlji.
Studenti FMU iskustvo i praksu već godinama stiču sarađujući sa ovim velikim orkestrom, a i njihovi profesori gostuju na koncertima Big Benda.

Takođe, od osnivanja Katedre za džez i popularnu muziku, postoji saradnja između FMU i DOB – Beogradski džez festival, koncertni serijal „Džez za DŽ” i drugi programi prilika su za studente da svoj rad predstave široj publici i dobiju adekvatnu pažnju na početku svoje karijere.


Koncert „It’s time for Jazz“, 30. septembra u Domu omladine Beograda, biće prilika da se obeleži prvih 10 godina rada džez odseka FMU, kao i dugogodišnja saradnja sve tri institucije. Sa Big Bendom RTS, kao specijalni gosti – solisti nastupiće profesori Katedre za džez i popularnu muziku FMU, a na programu će biti njihove kompozicije i neki od omiljenih džez standarda.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima.

Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 10 godina rada.

Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Ivan Ilić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar.

Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici – Džonatan Krajsberg, Bojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i Ingrid Jensen.

Big-Bend-RTS-foto-Nebojša-BabićBig Bend RTS je osnovan 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948).
Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda. Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.
Na džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine naš ansambl je osvojio prvu nagradu.

Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS-a.

********************************

Ovaj koncert jedan je u nizu planiranih tokom 2022. godine, u sklopu nastavka programsko-poslovne saradnje između Muzičke produkcije RTS i Doma omladine Beograda.
Zajednička kulturna misija i visoki umetnički i stručni kriterijumi u kreiranju i izvođenju programa, predstavljaju jednu od glavnih tačaka saradnje ove dve institucije.

Big Bend RTS je preko 70 godina predstavnik vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju.

Dom omladine Beograda, kao institucija koja od 1971. godine organizuje Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najugledniji srpski džez festival, stalno radi na promociji džez muzike kao umetničke forme i daje podršku srpskoj džez sceni.
LAČNI FRANZ
Subota, 1. oktobar,
Dom omladine Beograda, 21.00h“Kontakt specijal” donosi veliko finale velikog benda: legendarni slovenački sastav Lačni Franz” oprašta se od fanova regionalnom turnejom.

Poslednji koncert u Beogradu bend će imati u subotu, 1. oktobra u Domu omladine.


,,Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji, pod zajedničkim nazivom, Veliki finale, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma”, izjavio je Zoran Predin, frontmen grupe, sa veoma zapaženom solo karijerom, aktivan i kao književnik.

Tokom 43 godine karijere benda objavili su 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije, odsvirali preko 2000 koncerata.
Od 1. januara 2023. godine Lačni Franz odlazi u istoriju, kako je odlučioi Zoran Predin.

U isključivo autorskoj muzici u početnom razdoblju karijere mogli su se čuti uticaji lokalnog folk-nasleđa, jazza, elementi kabarea, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka. Domaća kritika je njihovu muziku najčešće etiketirala kao kabare rock, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa hard indie.

U bezvremenskim tekstovima pesama Lačnog Franza lirika Zorana Predina provocira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.
,,Lačni Franz su, u ono razbarušeno vreme novog talasa, bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rock pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića”, rekao je Petar Janjatović, rock novinar i publicista.

Janjatović smatra da su zbog tih pesama pravi fanovi “Lačnog Franza” savladavali prepereku slovenačkog jezika, jer je vredelo saznati šta se dešava unutar temanumera: „Ne mi dihat za ovratnik“, „Naj ti poljub nariše ustnice“, „Jebiveter“, „Čakaj me“, „Na svoji strani i večnog Praslovana”.

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u podmlađenoj postavi: Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubanj), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), sveža su krv koja svira stare i nove pesme energijom Lačnog Franza iz 80-tih godina.
Zapravo, samo je Zoran Predin ostao iz originalne postave Novog talasa.

U subotu, 1. oktobra 2022, Lačni Franz će svoje veliko finale podeliti sa publikom u Beogradu.

Sa druge strane, kao solo muzičar Zoran Predin je gostovao često u Beogradu na raznim scenama (Mts Dvorana, Kolarac, Bitef teatar) i drugim mestima, tako da će ponovo doći u Dom kulture Novi Sad sa projektom „Zoran peva Arsena“ (13.10.).


Veliko finale prvi je u nizu “Kontakt Specijal” serijala koji organizuje promoterska kuća “Odličan Hrčak” i “Kontakt konferencija” – najveća muzička konferencija u Srbiji koja predstavlja platformu za jačanje kulturne infrastrukture regiona.
REYKO

Subota, 1. oktobar
Dom omladine Beograda
DOB Klub


Alternativni pop duo Reyko iz Londona, koji čine Španci – dama Soleil i Igor, nastupiće prvi put u Beogradu 1. oktobra u Klubu Doma omladine.

Postoje već nekoliko godina, objavili su dva albuma, a svojim miksom muzikei žanrova, okupili su vernu bazu fanova širom sveta.

Njihove pesme se mogu čuti u reklamama ili Netfliks TV serijama – “Elite”, “Toy Boy”, “Cruel Summer”.

Muzika koju REYKO izvode je bazirana na atraktivnim pop pesmama i inventivnim, ekscentričnim zvucima pod najrazličitijim uticajima – od post-panka, preko elektrokleša do hip hopa.

Njihovi nastupi uživo su eklektični i uzbudljivi kao i njihova muzika: prijatan, tihi vokal pevačice Soleil naelektrisano lebdi nad gitarom i elektronskim bubnjevima.MAMUT
@ Anti Shop Elektropionir
Subota, 1. oktobar, 20h

““““““““““““““““““““““““““““““““““’
““““““““““““““““““““““““““““““““““’


Alternativni hrvatski metal bend “Mamut” iz Rijeke održaće koncert takodje u subotu, 1. oktobra u klubu Anti Shop Elektropionir.

Muzičar Ivo Jurčić po završetku snimanja materijala za prvo EP izdanje „Freak Show“ osnovao je 2017. godine upravo sastav “MAMUT”.

U naredne tri godine “Mamut” menja nekoliko postava i prolazi kroz različite faze eksperimentiranja i traženja sopstvenog autentičnog zvuka, i onda je objavio drugi EP ,,Mrtvi idoli“.
Tada se bendu pridružuje Borna Žderić kao novo kreativno uporište i baza za dalji razvoj.

Danas, uz Jurčića na gitari i vokalima, Žderića na gitari, sastav čine još Niko Šafar na bas gitari i Rok Božić na bubnjevima.

Pesme sa debitantskog studijskog albuma ,,Nihilist“ koji pripremaju, napisane su u periodu između 2018. i 2020. godine, kada je krenula pandemija korona virusa.

Album je kao celina putovanje kroz koje pojedinac prolazi kada počinje da uviđa pukotine u vrednosnom sastavu društva u kom živi.
Putovanje započinje odricanjem licemernih društvenih normi i nastavlja sa traženjem novih, odnosno ispravnih, a završava se saznanjem da ne postoji nikakav svet ili život osim ovog, i da je ovaj život jedini važan za koji se vredi boriti.

Ne postoji raj, ne postoji pakao i jedino mesto gde pripadamo je jedni sa drugima.

Različito od klasičnog tumačenja, u ovom slučaju nihilista nije osoba koja je odustala od života i koja ga smatra beznačajnim, već suprotno – nihilist je aktivni pojedinac koji ima potrebu da uništi sve lažne vrednosti, da obriše ploču i stvori nešto novo, bolje i snažnije.STIV BARAKAT
(STEVE BARAKATT)

Kolarčeva zadužbina
Nedelja, 2. oktobar, u 20.00h


Kanadski kompozitor i pijanista Stiv Barakat koncertom u Beogradu u nedelju, 2. oktobra na Kolarcu počinje svetsku turneju pod nazivom “Néoréalité” prema svom istoimenom albumu.

Veoma sam srećan što ću ovaj poseban muzički trenutak pružiti Beogradu, inspirativnom i živom gradu koji zaista volim i u kojem uživam. Takođe, privilegovan sam što ću nastupiti u prestižnoj Velikoj dvorani Kolarca, jednoj od najakustičnijih dvorana u Evropi, izjavio je zvanično Stiv Barakat.

Nakon objavljivanja hvaljenog albuma “Néoréalité” (diskografska kuća – “Universal Music”) Steve Barakatt će posetiti Beograd i koncert u Kolarčevoj zadužbini će biti muzičko putovanje kroz najcenjenije kompozicije kanadskog muzičkog umetnika.

Program obuhvata kompozicije sa njegovog poslednjeg albuma, najbolja dela sa ranijih izdanja i neke od najpoznatijih himni koje je komponovao.
Himna UNICEF-a, koja je 2009. godine premijerno izvedena na Međunarodnoj svemirskoj stanici, biće jedan od najsimboličnijih i najemotivnijih trenutaka koncerta pošto će je uživo izvesti sam kompozitor.

Néoréalité – Concert Program – Belgrade OCT 2 2022Album „Néoréalité govori o stvaranju paralelnog sveta. Trenutak velikih društvenih promena bio je idealan za mene da budem sam za klavirom. Proces stvaranja ovog albuma bio poput dugog putovanja u zemlju mašte – potraga za svrhom”, ocenio je Stiv Barakat.

Svetska turneja “Néoréalité” obuhvata nekoliko gradova Evrope, Azije i Amerike uključujući nastup 18. marta 2023. u Karnegi holu u Njujorku.

Stiv Barakat je rođen u Kvebeku, u Kanadi, u porodici libanskog porekla.
On je međunarodno priznat zbog stotine produkcija sa vrhunskim umetničkim talentima, velikim izdavačkim kućama I studijima širom sveta.

Tokom tri decenije je imao više od 500 nastupa na kultnim svetskim scenama i njegove zapažene kompozicije uključuju međunarodnu himnu UNICEF-a, Flying, Rainbow Bridge, i brojne druge.


Medijski link https://spaces.hightail.com/space/p1m0thqjkF


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here