Kalendar koncerata u Beogradu ove nedelje (22.09.-25.09.) : Manu Chao, Partibrejkers, Marco Mendoza

Izuzetno sadržajna sedmica i predstojeći vikend za ljubitelje muzike

0
Reklama


Izuzetno sadržajna sedmica i predstojeći vikend za ljubitelje muzike


BEOGRAD, 21. septembra – Francusko-španski muzičar Manu Chao, američki gitarista Marco Mendoza, domaće grupe „Partibrejkers“, „Galija“, Vlatko Stefanovski, Rambo Amadeus, neki su od umetnika koji će imati koncerte do kraja nedelje u Beogradu (22.09.-25.09.).MARCO MENDOZA
Četvrtak, 22. septembar
Klub Fest – Zemun


Marco Mendoza, jedan od najistaknutijih bas gitarista na svetu, nakon uspešnog koncerta koji je održao u aprilu ove godine u kultnom rok klubu Fest ponovo dolazi u Zemun sutra uveče (22.09.) na drugi solo nastup. Kao predgrupa će nastupiti bend “Boozter”.

Nekadašnji član jakih hard rok bendova „Whitesnake“ , „Thin Lizzy“ i „The Dead Daisies“ ima samo prijatna iskustva i utiske sa svoje prve svirke u Festu i zato je rešio da u sklopu svoje nove turneje „New Direction“ ponovo dođe u prestonicu.

Samim tim, Mendoza je izgleda veoma zavoleo Beograd i tako će u Festu promovisati svoj novi album „New Direction“ koji je u prodaji od 16. septembra.


Ovog američkog muzičara meksičkog porekla publika je gledala i slušala prvi put u Beogradu u Hali sportova 2015. godine, kada je sa bendom „The Dead Daisies“ zagrevao publiku pre nastupa „Whitesnake“ i Dejvida Koverdejla.

Bio je deo bendova „Alias“, „Blue Murder“, „Thin Lizzy“ i „Black Star Riders“, išao na turneje sa „Journey“, „Whitesnake“.

Rok muzičar i gitarista Mendoza ovog puta stižeu nešto drugačijem sastavu benda, ali kao i uvek praćen odličnim muzičarima.


Poslednjih nekoliko godina radi na svojoj muzici i vreme provodi na turnejama sa svojim bendom što mu uvek pričinjava posebno zadovoljstvo.


Publika koja je prisustvovala njegovom prvom solo nastupu u Srbiji zapamtila ga je kao sjajnog muzičara veoma i druželjubivog i prijatnog sagovornika, uvek spremnog na susret sa ljudima koji vole njegovu muziku, te je bio dostupan za sve fanove.

Marco Mendoza u Festu foto Zoran Stojković


PARTIBREJKERS

Četvrtak, 22.09. 21.00h

Atrijum Beogradskog sajma

Sutra veče, 22.09. od 21.00h srpski rok bend „Partibrejkers“ će održati solo koncertu Atrijumu Beogradskog sajma, povodom proslave jubileja, 40 godina uspešne karijere.

Imaju za sobom osam studijskih albuma, a nastupali su na mnogim prostorima Beograda (Dom omladine, Hala sportova, Stadion Tašmajdan), i na znaccajnim festivalima i manifestacijama ssirom zemlje i regiona (Beer fest, Exit, Gitarijada, Arsenal fest).

Odmah u petak, 23.09. Partibrejkersi će svirati i u Nišu, u Banovini – dvorište Univerziteta, a čeka ih i Novi Sad – SKCNS Fabrika.
Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton i ostala ekipa obećavaju vrhunski dvočasovni rok provod, a nakon predgrupe “Supernaut”, koncert će im početi u 21.45h.


Poslednji studijski album naziva “Sirotinjsko carstvo” snimili su 2015. godine, a tokom četiri decenije su iznedrili ukupno osam albuma – “Partibrejkers I” (1985), “Partibrejkers II” (1988), “Partibrejkers III” (1989), “Kiselo i slatko” (1994), “Ledeno doba” (1997), “Gramzivost i pohlepa” (2002), “Sloboda ili ništa” (2007).

DOM OMLADINE ; PARTIBREJKERS ; KONCERT FOTO: DUSSKO JELEN 20-03-09OĐILA

22.09. u 20.30h
Kapetan Mišino zdanje

Grupa “Ođila” će održati koncert u Beogradu isto sutra, 22. septembra od 20.30 časova u okviru serije muzičkih nastupa “Atrium Sessions” u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.

Od svog formiranja Ođila izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se  na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”,Moja slatka umiljata zver” .

Mediji u Jugoslaviji i u mnogim drugim državama često su “Ođilu” predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine grupa je objavila tri albuma (dva zlatna).
Na trećem, zabeležena je muzika iz filmova “Tamna strana sunca”, “Drugi čovek” i “Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari već i glumci. 
U istom periodu, “Ođila” je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolji album po izboru JRT-a, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (“Solniška”) na  Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja.

Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, čak i od grupe Gipsy Kings.
Ođila se slušala širom Evrope, sve do Dalekog istoka (Južna Koreja, Singapur).

MANU CHAO
Petak, 23. septembar
u Botaničkoj bašti „Jevremovac“


Čuveni francusko-španski muzičar Manu Čao (Manu Chao) i veliki miljenik srpske publike, održaće koncert 23. septembra u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu.


Koncert pod nazivom „Accoustic biće realizovan u okviru serije koncerata „Garden Sessions“, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.

Manu Čao je svetski muzičar koji peva na francuskom, španskom, engleskom, italijanskom, arapskom, katalonskom, galicijskom, portugalskom, grčkom, a povremeno i na drugim jezicima.


Svoju muzičku karijeru započeo je u Parizu, svirajući sa grupama “Hot Pants” i “Los Carayos”, koje su kombinovale različite jezike i muzičke stilove.
Sa prijateljima i bratom Antoanom Čaom osnovao je bend “Mano Negra” 1987. godine, koji je postigao značajan uspeh, posebno u Evropi, sa zaista velikim hitovima – “Mala Vida”, “King of Bongo”, “King Kong Five”, “Out of Time Man”.


Manu je postao solo umetnik 1995. godine i od tada redovno ide na turneje sa svojim bendom “Radio Bemba”, čiji je cilj bio da se dočara zvuk ulične muzike i barskih scena iz različitih kultura.


Muzičar Čao i grupa proveli su nekoliko godina putujući po Južnoj i Centralnoj Americi, snimajući novu muziku, na osnovu čega je nastao album “Clandestino” 1998. godine prodat u preko pet miliona primeraka, a posebno su se izdvojile pesme „Bongo Bong“ i „Clandestino“.


Usledili su albumi “Próxima Estación: Esperanza” (2001), “Radio Bemba Sound System” (2002), “Sibérie m’était contéee” (2004), “La Radiolina” (2007), “Baionarena” (2008), a nedavno je Manu Čao objavio nove pesme, među kojima je najnovija “Me Provoca Te Ver.

Umetnik Manu Čao više puta je nastupao u Srbiji na različitim lokacijama – na festivalu “Exit” u Novom Sadu više puta, u Beogradu na Stadionu Tašmajdan i u Hali sportova.


Prvi put će svirati 23.09. u prostoru Botaničke bašte u Beogradu, uz ograničen kapacitet posetilaca.Pop rok bend “Galija” imaće nastup u subotu, 24.09. u Dvorištu Kapetan Mišinog zdanja kao deo serije “Atrium Sessions” i zaploviće kroz repertoar svojih velikih hitova, a publika je poslednjih godina gledala ovaj sastav na scenama Mts dvorane, Zemun Festa na Zemunskom keju, Beer festu i na festivalima – smotrama cele zemlje.


Isto veče u subotu, 24. septembra, poznati „svetski megacar“ Rambo Amadeus će odrzzati koncert u beogradskoj Botaničkojbašti, nakon nedavnih nastupa u Mts Dvorani i na platou kod Muzeja Jugoslavije.

Neposredno pre pandemije svirao je često u prestonici kao što su mesta – Klub studenata tehnike – KST, klub Wurst Platz Bar, rasprodati dvostruki nastupi u klubovima Elektropionir i Subbeerni centar.


GALIJAVLATKO STEFANOVSKI & “TANEC”

Nedelja, 25. septembar
Zadužbina Ilije M. Kolarca


Makedonski muzičar, gitarista, kompozitor, pevač Vlatko Stefanovski i „Tanec“, nacionalni folklorni ansambl Severne Makedonije, u nedelju 25. septembra od 20.00h nastupaju u Beogradu, na Kolarcu.

Publika ovih koncerata jednoglasna je da su Stefanovski i Tanec konačno spojili dva makedonska brenda u jedan veliki scenski spektakl.

Posebno za ovaj projekat izvođeni su antologijski plesovi „Pelistersko“, „Kasapsko oro“, „Sitna lisa“, „Postupano“,Kalajdžsko“, „Pajduško“ i nezaboravne melodije „Eleno, čerko“, „Jano, mori, sevdalino“ u novim aranžmanima Damira Imerija.

Vlatko Stefanovski jedan je od najznačajnijih džez rok gitarista – vrhunskih virtuoza ovog dela Evrope, koji u stvaralaštvu ima kombinaciju etno džez roka i bluza, kao njegov izvorni bend „Leb i sol“.
Uspešan je kao samostalni muzičar i filmski kompozitor (legendarna pesma “Gipsy Song” iz filma “Gipsy Magic” (1998) Stoleta Popova) i po saradnjama sa gitaristom Miroslavom Tadićem i sastavom „V3 Trio“ .


Makedonski gitarista nedavno je tokom septembra je gostovao u Beogradu na Ušću na jednodnevnom festivalu Etno world muzike “WOMBA” u produkciji Exita, gde su nastupali još i Marko Louis i spektakl “Carmina Burana” Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada.


Takodje, publika ga je gledala na solo koncertu prvi put na Stadionu Tašmajdan septembra 2021. i na Guitar Art festu 2021. u Domu omladine Beograda, kao i u SNP-u (Novi Sad) i skoro na Paliću.

Tanec je prvi profesionalni folklorni ansambl u Makedoniji, osnovan 1949. godine sa ciljem prikupljanja i negovanja makedonskih tradicionalnih pesama i plesova, nastupio je na više od 5000 koncerata i festivala u Njujorku, Sidneju, Melburnu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu.Stefanovski je u svojoj gotovo pet decenija dugoj karijeri više puta nastupao sa “Tanecom” u Makedoniji i inostranstvu i upravo te saradnje uvek ističe kao posebno značajne i inspirativne za svoju muziku, ali i za makedonsku kulturu u celinii.

Folklorni – etno motivi su neminovan i dominantan element njegove muzike, tako da je ova saradnja sa Tanecom, odigrana u jesen 2021. godine, krunisana u obliku koncertnog albuma objavljenog na DVD formatu.

Osim premijernog nastupa na “Jesenskom muzičkom festivalu” u Skoplju, Stefanovski i Tanec su dosad uspešno zajednički svirali na poznatom mariborskom festivalu LENT u Sloveniji kao i na prestižnim letnjm pozornicama u Makedoniji, u amfiteatru na ruševinama antičkog grada Heraklee u Bitoli, u antičkom teatru u Ohridu.


Naziv ansambla “Tanec” značenjem simboliziuje makedonski narodni ples.
Deluje kao pokretni muzej makedonskog bogatstva, šireći lepotu makedonskih plesova i pesama celim svetom.

Stefanovski i Tanec pripremaju jedinstven scenski doživljaj u Beogradu.

Danas, 21. septembra u Kapetan Mišinom Zdanju nastupiće internacionalni gudački orkestar “Makris” sa repertoarom „Od klasike do Holivuda“ dirigenta Predraga Gosta, gde je solista Tamara Radjenović, operska diva sa zapaženom svetskom karijerom, a živi u Londonu.


Koncertnu seriju „Atrium Sessions“ zatvoriće 25. septembra sastav “Belgrade Soul Sextet” koncertom „Tri sevdaha“ koji kombinuje zvuke džeza, tanga i tradicionalne balkanske muzike koju predstavlja sevdah.

Atrium Sessions do kraja ciklusa:

·21. septembar – Gudački orkestar Makris – „Od klasike do Holivuda“
Dirigent: Predrag Gosta,
solista – Tamara Radjenović

·24. septembar – grupa “Galija”

·25. septembar – Belgrade Soul Sextet- “Tri sevdaha”

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here