Kad raznolikost spaja, a umetnost podstiče pomirenje!

D.
D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Igra prestola: Kraj u knjigama biće mnogo drugačiji

Džordž R.R. Martin, pisac "Pesme leda i vatre", još uvek nije završio novi nastavak, "Vetrovi zime". Novinar Džejms Hiberd, iz...

SVETLOSTI POZORNICE POVODOM DANA MADLENIANUMA

Opera i teatar Madlenianum 26. januara puni 24 godine koliko je prisutan na pozorišnoj karti Srbije. Ne samo da...

Streaming albuma grupe Goribor na Deezeru skočio za 400%

U četvrtak 14. januara redakcija Ravno do dna objavila je listu najboljih 50 najboljih albuma, a uskoro je došao i...

Beograd, Niš, Rijeka, Sarajevo, Tuzla – regionalna mreža B#ART podržava nevladine organizacije koje besplatno pružaju umjetničko/muzičko obrazovanje djeci i mladima, jačaju procese socijalne inkluzije i doprinose pomirenju u regiji. B#ART je djelovao i tokom pandemije koronavirusa u periodu ograničenja kretanja, kada su granice zapadnog Balkana bile zatvorene.

Mrežu B#ART za sada predstavlja osam organizacija iz tri zemlje regije: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Superar u BiH, AkustikUm, Sarajevo Drum Orchestra, Ri Rock, Štek House, Voice, Nebograd i Femix od 2019.g. zajedničkim naporima rade na promociji važnosti jačanja socijalne inkluzije ranjivih skupina, podržavaju i promoviraju pomirenje u regiji kroz zajedničko muziciranje uz stručnu podršku muzičkog producenta Marka Louisa.

B#ART svojim aktivnostima dokazuje da nas različitost spaja i da granice ne postoje za muziku, umjetnost, te dijalog. Misija B#ART mreže je stvaranje ekosistema koji jača one organizacije koje kroz umjetnost mijenjaju društvene tokove, promoviraju svijest o važnosti inkluzije i pomirenja u regiji. Ekosistem i okruženje koje stvara B#ART djelovat će kroz zajedničko stvaralaštvo, razmjenu znanja i iskustava, do stvaranja većih mogućnosti partnerskim organizacijama za pristup finansiranju i održivosti.

„Mnogo sam srećan da sam deo projekta B#ART i da razmenjujem svoja iskustva sa muzičarima i organizacijama koje kroz muziku pozitivno deluju na razvoj društva. Svaki naš susret je bio veoma produktivan i inspirativan. Svaka organizacija iz ovog projekta je različita i unikatna. Uz kreativno druženje, posvećenost, razumevanje i timski rad nastao je zajednički zvuk koji se veoma dobro čuje na obradi legendarne pesme “Ironman”. Entuzijazam, sloboda razmišljanja i želja za druženjem pokazala je da granice ipak ne postoje koliko god da su stvarne. Radujem se sledećoj obradi i ponovnom susretu sa organizacijama B#ART mreže“ izavio je Marko Louis.  

Superar u BiH uz podršku internacionalne fondacije Porticus, pokrenuo je istraživanje 2018 godine koje je pokazalo da organizacije u zemljama zapadnog Balkana čiji je cilj socijalna inkluzija kroz muziku i umjetnost imaju potrebu ka strateškom regionalnom povezivanju. Predstavnici organizacija su istakli da je povezivanje u regiji važno za njih kako bi dobili širu platformu za komuniciranje svojih ideja, te jačali pomirenje. Projekat B#ART je nastao kao rezultat ovog istraživanja.

“Raznolikost je naša snaga! B#ART dokazuje da biti različiti i drugačiji nije prepreka, nego prednost. Naš krajnji cilj je povezivanje i osnaživanje mladih ljudi kroz umjetnost. Uprkos novonastaloj situaciji, mi i dalje radimo na svom zajedničkom cilju jačanja i širenja mreže. Kako u vrijeme koronavirusa razvijati kreativnost kod djece i mladih ljudi? Kako povezati mlade ljude iz različitih država u regionu kada ih politike konstantno razdvajaju? U društvima država regiona ne pridaje se velika pažnja osnaživanju ranjivih skupina i marginaliziranih grupa. B#ART traži odgovore na ova pitanja. Kroz online radionice o izgradnji povjerenja, te produkciju pjesama, B#ART jača i promovira važnost inkluzije u društvu, važnost pomirenja u regiji, te stvara umjetnosti koja nam sve to omogućava “ – izjavile su  inicijatorice projekta B#ART Klaudija Bilić-Selmanović, Irena Klissenbauer i Stela Vasić.

https://www.facebook.com/balkanartconnection/

FotoPromo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

DIVLJE JAGODE CD JUKEBOX / JUGOTON/ CROATIA RECORDS

Oduvek sam voleo umetnički izražaj vrhunskog gitariste i kompozitora svetskog, planetarnog a našeg ranga  ZELETA LIPOVAČE,osnivača , sad već...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!