Kad idoli ožive

0
Reklama

Popularnost i slava imaju i mnogo loših strana. Jedna od njih je kada vas mediji i fanovi odluče da sahrane iz njima znanih pobuda. Na sreću, to nije tako čest slučaj, kao kada fanovi ne žele da prihvate činjenicu da je njihov idol umro.

U prve primere spada priča o kanadskoj pevačici i glumici Avril Lavinj koja je više nego uspešnu karijeru započela kada je imala petnaest godina. Pop pank princezu odmah su zavoleli milioni tinejdžera i odraslih širom sveta i dugo je bila jedna od najplaćenijih izvođačica. Ali, 2015. godine, nakon razvoda od supruga Čada Krugera, tada tridesetjednogodišnja umetnica pala je u duboku depresiju i počela je sve ređe da nastupa. Dok se oporavljala u rehabilitacionom centru fanovi su oglasili uzbunu – objavili su da je prava Avril Lavinj umrla još 2004. godine i da se od tada pod njenim imenom pojavljuje dvojnica.

Prema korisnicima interneta, nakon smrti mlade zvezde koja se, prema jednoj verziji, ubila nakon smrti svog dede, producenti nisu želeli da izgube novac koji im je pevačica donosila, pa su brže-bolje pronašli zamenu. Takođe, neki ljudi upoređuju fotografije prave Avril i „lažne” tvrdeći kako definitivno nisu iste. Avril Lavinj ovakve tvrdnje nije našla za shodno da demantuje.

Mediji i fanovi više puta su sahranili prilično živahnog Pola Makartnija, jednog od osnivača legendarnih „Bitlsa”. Prvi put se vest o njegovoj smrti pronela davne 1967. godine. Tada je muzičar, navodno, poginuo u saobraćajnoj nesreći, a umesto njega je pevao, naravno, dvojnik. Interesantno da dvojnik ne samo da je ličio na slavnog muzičara već je bio i jednako talentovan kao on. Dve godine kasnije, u članku pod nazivom „Da li je Bitls Pol Makartni mrtav?” autor Tim Harper piše kako su mu informacije o smrti zvezde preneli neki insajderi. Iste godine, na radio stanici u Mičigenu, slušalac po imenu Tom izjavio je da umesto popularnog Bitlsa na sceni nastupa njegov klon, policajac Vilijam Kempbel. Posle ovakvih izjava, Pol više nije mogao da ćuti, pa je u intervjuu za „Lajf”, u nadi da će ga najzad ostaviti na miru, izjavio kako je prilično živ i zdrav!

Možda su glasine počele jer se dugo nisam pojavljivao u štampi”, rekao je tada Makartni. „Sa medijima sam imao kontakte dovoljne za ceo svoj život i trenutno nemam mnogo toga da kažem. Srećan sam što sam sa porodicom i radim kada radim. Bio sam u stanju pripravnosti neprekidno deset godina. Sada pokušavam da se isključim kada se ukaže šansa. I bio bih srećan da sam manje poznat”, izjavio je tom prilikom slavni pevač koji i dan danas, na pragu devete decenije, ume da iznenadi poštovaoce ponekim nastupom.

Kralj popa Majkl Džekson umro je 25. juna 2009. u 50. godini. Prema zvaničnoj verziji, uzrok smrti bilo je predoziranje propofolom, jakim anestetikom, koji mu je propisao lekar Konrad Marej kako bi mogao da zaspi.

Džeksonova smrt je, naravno, bila šok za sve, posebno za njegove fanove koji su još tada odlučili da će Majkl za njih uvek biti živ. Istina, neki su ovu izjavu shvatili previše bukvalno i počeli da šire glasine kako je pevač lažirao sopstvenu smrt. Štaviše, korisnici interneta pronašli su i razlog – umetnik je odlučio da se povuče jer je, navodno, mnogo dugovao, a iz zdravstvenih razloga nije mogao da nastupa na svetskim turnejama. Najstrašnije je što i nakon četrnaest godina na internetu, s vremena na vreme, osvanu vesti kako je neko negde video živog Majkla Džeksona.

Slična sudbina zadesila je i Elvisa Prislija. Slavni muzičar je, kaže priča, lažirao svoju smrt kako bi krenuo duhovnim putem! Dakle, kralj rokenrola umro je 16. avgusta 1977. u 42. godini. Istine radi, dan ranije ništa nije nagoveštavalo nevolje – muzičar je planirao predstojeće turneje i razgovarao o veridbi sa novom prijateljicom Džindžer Olden. Na žalost, u toku noći je umro. Prvi izveštaj je govorio da je doživeo infarkt, zatim da se predozirao lekovima. Sahranjen je 18. avgusta, a nekoliko meseci kasnije, nakon pokušaja obožavalaca da otvore kovčeg kako bi se uverili u smrt svog idola, njegov pepeo je rasut u Grejslendu.

Od tog trenutka, mediji su počeli da objavljuju vesti kako je Elvis navodno živ. Širile su se priče kako je Prisli odlučio da napusti šou biznis i posveti se duhovnom putu, da je otišao na dugotrajno lečenje od droge i da nije mogao da se vrati na scenu. Vatru je dodatno rasplamsao intervju u jednom od zapadnih izdanja sa „živim” Elvisom 1991. godine, a zatim članak o tajnom životu zvezde, koji je objavljen petnaest godina kasnije.

Priča o Brusu Liju sasvim je drugačija. Glumac i majstor kineskih borilačkih veština preminuo je 20. jula 1973. godine u Hong Kongu sa samo 32 godine. Kao što je obdukcija pokazala, umro je od otoka mozga izazvanog lekovima. Idol miliona sahranjen je u Sijetlu nekoliko dana kasnije. A pošto je njegova smrt bila neočekivana, pratile su je razne glasine. Mnogi su bili sigurni da je Brus ubijen. Čak je pronađen i razlog – iako nije smeo, svetu je otkrio tajne kung fua. Nije poznato koliko bi se vremena i dalje raspravljalo o njegovoj smrti da glumčeva supruga Linda Li nije stavila tačku na to pitanje. U knjizi „Brus Li, muškarac kojeg sam samo ja poznavala”, nesrećna žena je tražila da njenog supruga ostave na miru i da prihvate činjenicu da ga više nema.

Slušala sam razne fantastične teorije, svako je nagađao o njegovoj smrti kako je hteo i što ste više analizirali te spekulacije, to su one bile apsurdnije. A istina je samo da su Kinezi izgubili svog velikog heroja i odbili da ga vide mrtvog, odbili su da veruju da je njihov superheroj preminuo jednostavno kao i svaki drugi smrtnik”, napisala je Linda Li.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here