Kabare „Da, to su bili dani“ Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića slavi 18 godina 3. decembra u Mts Dvorani

Projekat se bliži jubileju od 350 izvođenja

0
Reklama

Projekat se bliži jubileju od 350 izvođenja


BEOGRAD: Čuveni muzičko-poetski kabare “Da, to su bili dani” Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića slavi punoletstvo – 18 godina postojanja i biće izveden 3. decembra u 20 sati u Velikoj sali Mts Dvorane.


Tim povodom organizovan je susret sa medijima ove nedelje u Lisabon baru Mts Dvorane, u kome su akteri i autori govorili o svim tim vremenima kako je projekat rastao i imao čak 10 različitih verzija.


Nebojša Dugalić je primetio da mnogi danas umeju da se zapitaju kako je bilo šta trajalo toliko dugo, kao ovaj kabare, te i da nemaju uvek pravi odgovor, i niko ne zna tu tajnu uspeha sa razmišljanjem „da li je moguće da smo sve te staze pregazili“.


„Mi smo ovde priredili tako vredan sadržaj nasse poezije, i muzike, koji su za sva vremena i to bi bio naš odgovor stvarnosti gde vlada ta instant kultura. Potrebno nam je da čuvamo neštošto nas oplemenjuje, i uspevamo sa tim da nadrastamo sebe i druge kroz tu umetnost. Ovaj kabare je dokaz da je moguće da se to desi“, pohvalio je Dugalić kulturnu baštinu Srbije u vidu poezije koja čini dobar deo ove muzičke predstave.Kabare kroz 18 godina jeste kombinacija muzike, poezije i humora u smislu anegdota, sa stihovima naših velikih pesnika, i sa različitim muzičkim žanrovima, od šansone, rokenrola do domaćeg i inostranog evergrina.

Neobičan projekat je počeo da se izvodi u prostoru teatra “Moderna garaža” vlasnika Bratislava Brace Petkovića, dramaturga i reditelja koji je preminuo 2021. godine.


Onda je muzička predstava putovala svuda po Srbiji, regionu, po svetu, a u Beogradu je imala više domova: Ustanova kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, teatar “Carte Blanche”, Akademija 28, leti i na Gardošu u Zemunu, i sada u Lisabon baru Mts Dvorane.

Dugalić se osvrnuo na činjenicu da danas postoje razni laki sadržaji ne samo na televiziji, već i u pozorištu upravo u vidu komercijalnih komada ili drugih vrsta kabarea.
„Kada stanete pred javnost, uvek imate odgovornost, i tako dok nešto spremate, radite u umetnosti, ako taj rezultat na kraju nije proizvod jednog velikog nadahnuća, već nekog egzibicionog treninga, onda je sve to uzalud što činimo“, smatra Dugalić, čija je popularnost na televiziji u poslednje vreme možda i doprinela tome da sada komotno sa kolegom Pingovićem može da nastupa već treći put u punoj velikoj sali Mts Dvorane.


Program razgovora sa glumcima vodila je kao i uvek Jelena Kostadinović Burazor, dugogodišnji PR menadžer Mts Dvorane.

„Imali smo oko 10 verzija našeg kabarea i kada bismo izvodili sve pesme i recitovali svu poeziju od početka, čini mi se da bi nam trajalo 20 sati. Veoma je zahtevno, jer je u pitanju kolažna struktura, gde postoji više jezika u tome – koncert, gluma, anegdote, pesme, a sve da bude bez praznog hoda i padova“, analizirao je Dugalić, godinama jedan od najzaposlenijih glumaca u TV serijama (“Senke nad Balkanom” – dve sezone, “Žigosani u reketu” – dve sezone, “Državni službenik” – tri serijala, “Branilac”, “Pet”, “Vreme zla”, uskoro – “Nemirni”).Bilo je potrebno da se složi ta dinamika gde se iz poezije lako sklizne u muziku, ali da to sve neumitno teče, kao priča o jednom vremenu, da progovara o našem nasledju koji smo imali. Mnogi zato dolaze da gledaju više puta kabare, jer iako znaju priču, sadržaj, koncept, svakim novim gledanjem daju time neku novu svežinu, dimenziju, doživljaj. Kao kad gledam neki film koji skoro znam napamet, zastanem kod neke odlične scene i onda obavezno ga odgledam do kraja. Tako je i sa našim kabareom“, zaključio je Dugalić, koga očekuje premijera tragedije “Magbet” u Narodnom pozorištu 22. novembra ponovo kod reditelja Jagoša Markovića, sa kojim je nedavno saradjivao na komadima “Ožalošćena porodica” Branislava Nušića (2018) i “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u JDP-u (2022).


Kolega Boris Pingovićje ocenio da bi njihov kabare koji traje uvek dva i po sata, mogao komotno da ide i do osam sati i ne bi mu smetalo, jer je bilo jako puno sadržaja od prvobitnih verzija projekta.

Dugalić i ja smo bili sami na sceni sve do 50. izvodjenja. Onda smo shvatili kako ne možemo bez žene i pozvali smo Ninu Ćosić da nam se pridruži kao vokal i na udaraljkama, a ubrzo je došao i Vojislav Savić na bas gitari, jer smo želeli da menjamo akustični format“, objasnio je Pingović razvojni put nastanka kabarea i otkrio da che 3. decembra oni biti u proširenom sastavu, dolazi im bubnjar i razni gosti iznenadjenja koji su za sada tajna.Boris Pingović nakon dve zbirke poezije “Čubrina 3a” (2013) i “Da ništa priznao ne bih” (2017), oprobao se i kao muzičar, osim što ima svoj bend koji svira hitove strane i domaće rok muzike, osvojio je nagradu za najbolji tekst pesme “Život” na novom ruhu festivala “Beogradsko proleće 2022” u Mts Dvorani, krajem aprila.

On je naveo da se sama interakcija sa publikom vidno menjala i napredovala kroz 18 godina, zato su i imali više verzija muzičkog komada.


„Dolaze da nas gledaju više puta oni koji naš kabare vide kao predstavu. A ljudi vole često da se vraćaju dobrim predstavama. Tako je i ja vidim, kao komad u pozorištu, jer ima tu jaku dinamičku strukturu“, zaključio je Boris Pingović, koji priprema svoju treću zbirku poezije i prvi kantautorski muzički album.

U eri hiper produkcije igranih TV serija u Srbiji, publika je Pingovića gledala u naslovima – “Igra sudbine”, “Pet”, “Ubice mog oca”, “Aleksandar od Jugoslavije”, “Senke nad Balkanom”, “Preživeti Beograd”, “Sinđelići”, „Tate“.

Kabare „Da, to su bili dani“ bliži se jubileju od 350 izvodjenja, a malo pre pandemije dostigli su cifru od 300 upravo na velikoj sceni Mts Dvorane.

IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here