Julian Rahlin i Sara Mekerlevi putem video poruke najavili koncert večeras (12.10.) u Beogradu na Kolarcu

Na programu kompoziocije - Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Na programu kompoziocije – Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i ProkofjevaBEOGRAD: Proslavljeni muzičar – svetki violinista Julian Rahlin zajedno sa svojom suprugom Sarom Mekerlevi poslao je video pozdrav publici u Srbiji, Beogradu pred koncert koji će održati u utorak, 12. oktobra u 20 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca.


U video poruci najavljeno je i da će na sceni Kolarca nastupiti za klavirom i Rahlinova majka, litvanska pijanistkinja Sofia Rahllina.


Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva, a organizator koncerta je Centar beogradskih festivala – CEBEF.


Da podsetimo, Julian Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti modernog vremena. U svojoj karijeri koja broji više od 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora.


Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari „ex Liebig”, iz 1704. i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom.

Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi  svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine.  

Snimak njihovog obraćanja se može pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili preko platforme Dropbox.

https://fb.watch/8zTGWQD6q4/  

https://www.dropbox.com/s/18px3lnjx5oxl7a/VIDEO%20OBRACANJE%2C%20Rahlin%20i%20Mekerlevi.mp4?dl=0

https://www.instagram.com/p/CU4vFeMsZLh/Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara se mogu nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine kao i na blagajni Kolarca.
Beleške iz bogate biografije

JULIAN RAHLIN


Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po svojim metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je Čikaškim
simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskimorkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino
, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier.


Muzički umetnik je glavni gostujući dirigent Kraljevskog orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.
Snažan je zagovornik širenja važnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova.

Blisko je sarađivao sa kompozitorima – Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio.

Takođe je sarađivao i sa slavnim glumcima –Džonom Malkovičem, Žerarom Depardjeom i Rodžerom Murom.


Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, što je izazvalo oduševljenje domaće publike, tako da je na neki način uveliko odomaćen u prestonici.


Julijan Rahlin dobitnik je brojnih nagrada kojima se priznaje njegov rad na polju klasične muzike, uključujući i nagradu “Accademia Musicale Chigiana Siena”, priznanje Svetskog ekonomskog foruma „Mladi globalni lider“, a postao je i ambasador dobre volje UNICEF-a za Dečji fond Ujedinjenih nacija.


Godine 2013. nastupio je zajedno sa slavnim indijskim dirigentom Zubinom Mehtom i Bavarskim državnim orkestrom na istorijskom koncertu „Mir za Kašmir“ u Srinagaru u Kašmiru, što je bilo prvo izvođenje jednog zapadnog orkestra u tom regionu.


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket