Julian Rahlin i Sara Mekerlevi putem video poruke najavili koncert večeras (12.10.) u Beogradu na Kolarcu

Na programu kompoziocije - Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva

0
Reklama


Na programu kompoziocije – Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i ProkofjevaBEOGRAD: Proslavljeni muzičar – svetki violinista Julian Rahlin zajedno sa svojom suprugom Sarom Mekerlevi poslao je video pozdrav publici u Srbiji, Beogradu pred koncert koji će održati u utorak, 12. oktobra u 20 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca.


U video poruci najavljeno je i da će na sceni Kolarca nastupiti za klavirom i Rahlinova majka, litvanska pijanistkinja Sofia Rahllina.


Na programu će se naći kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva, a organizator koncerta je Centar beogradskih festivala – CEBEF.


Da podsetimo, Julian Rahlin, poreklom iz Litvanije, jedna je od najpoznatijih umetničkih ličnosti modernog vremena. U svojoj karijeri koja broji više od 30 godina, višestruki interesi i talenti odveli su Rahlina širom sveta kao dirigenta, soliste, izvođača, kamernog muzičara, predavača i umetničkog direktora.


Kao violinista, Rahlin je scenu delio sa skoro svim većim orkestrima i dirigentima. Njegovi nastupi oduševili su publiku širom sveta, a njegove energične i emotivne interpretacije postavile su ga na čelo klasične muzike. Instrumenti na kojima Rahlin svira su violina Stradivari „ex Liebig”, iz 1704. i viola Lorenco Storioni iz 1785. godine.Sarah Mekelrevi jedna je od retkih muzičara podjednako virtuoznih na oba instrumenta, violini i violi. Nastupala je kao solista u sezoni 2021/22 sa Helsinškom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Varšavskom filharmonijom i Kraljevskom Liverpulskom filharmonijom.

Ona je osnivač nagrađivanog Linden gudačkog kvarteta, trenutno je jedan od najtraženijih muzičara u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Mekelrevi  svira na violini Ferdinando Galjano iz 1791. i violi Lorenco Storioni iz 1785. godine.  

Snimak njihovog obraćanja se može pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram ili preko platforme Dropbox.

https://fb.watch/8zTGWQD6q4/  

https://www.dropbox.com/s/18px3lnjx5oxl7a/VIDEO%20OBRACANJE%2C%20Rahlin%20i%20Mekerlevi.mp4?dl=0

https://www.instagram.com/p/CU4vFeMsZLh/Ulaznice po ceni od 1000 i 1500 dinara se mogu nabaviti onlajn na sajtu Kolarčeve zadužbine kao i na blagajni Kolarca.
Beleške iz bogate biografije

JULIAN RAHLIN


Rahlinov elegantan i dinamičan stil učvrstio je njegovu reputaciju kao jednog od vodećih dirigenata svoje generacije. Poznat po svojim metodama proba i vrhunskom muziciranju, dirigovao je Čikaškim
simfonijskim orkestrom, Izraelskom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom, Berlinskim koncertnim orkestrom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Moskovskom filharmonijom, Kineskom filharmonijom, Helsinškom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Liverpula, i simfonijskimorkestrima iz Beča, Birmingema, RAI Torino
, kao i na festivalima Grand Teton i Verbier.


Muzički umetnik je glavni gostujući dirigent Kraljevskog orkestra Turku i Simfonijskog orkestra Kristiansand.
Snažan je zagovornik širenja važnosti klasične muzike u današnjim kulturnim okvirima, Rahlinovi projekti sa savremenim kompozitorima i međusobnom saradnjom okupili su umetnike iz različitih disciplina, porekla i žanrova.

Blisko je sarađivao sa kompozitorima – Kšištofom Pendereckim, Gijom Kančelijem, Vangelisom i Lerom Auerbah, čija je dela premijerno izvodio.

Takođe je sarađivao i sa slavnim glumcima –Džonom Malkovičem, Žerarom Depardjeom i Rodžerom Murom.


Nekoliko puta je veoma zapaženo nastupao i u Srbiji, što je izazvalo oduševljenje domaće publike, tako da je na neki način uveliko odomaćen u prestonici.


Julijan Rahlin dobitnik je brojnih nagrada kojima se priznaje njegov rad na polju klasične muzike, uključujući i nagradu “Accademia Musicale Chigiana Siena”, priznanje Svetskog ekonomskog foruma „Mladi globalni lider“, a postao je i ambasador dobre volje UNICEF-a za Dečji fond Ujedinjenih nacija.


Godine 2013. nastupio je zajedno sa slavnim indijskim dirigentom Zubinom Mehtom i Bavarskim državnim orkestrom na istorijskom koncertu „Mir za Kašmir“ u Srinagaru u Kašmiru, što je bilo prvo izvođenje jednog zapadnog orkestra u tom regionu.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here