Jugoslovensko dramsko pozorište vredno sprema dve nove predstave: “Vatre” i “Tit Andronik”

Prva koprodukcija JDP-a sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone

0
ReklamaPrva koprodukcija JDP-a sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone


BEOGRAD, 10. oktobra – Dva komada “Vatre” Margerit Jursenar i “Tit Andronik” Vilijama Šekspira trenutno se spremaju u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nakon uspešne premijere (17.09.) drame “Edip” prema Sofoklu, u režiji slovenačkog umetnika Vita Taufera.


VATRE
Premijera: 2. februara 2023.

Adaptaciju istoimenog dela Margerit Jursenar “Vatre” potpisuje Marija Velasko, rođena u Španiji 1984. godine, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica mnogih značajnih literarnih i teatarskih priznanja.


Rediteljka predstave je Karma Portačeli, jedna od vodećih evropskih dramskih autorki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone.


U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i nekoliko glumaca iz spomenutog Nacionalnog teatra iz Barselone.


Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo.
Za scenski pokret je zadužen glumac Damjan Kecojević i za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.


Adaptacija novele „Vatre“ je teatarska verzija kojoj je delo Margerit Jursenar samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije.

Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.


Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje 15 najznačajnijih teatarskih kuća.

Rediteljka Karma PortačeliU periodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine.


Probe komada “Vatre”, po motivima istoimenog dela Margerit Jursenar, kasnije su nastavljene u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni.

Zajednički projekat JDP-a i Barselone, najavljena je na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovale direktorka – Tamara Vučković Manojlović i glumice Sloboda Mićalović i Milena Vasić, a Karma Portačeli, rediteljka predstave, najavila je novu sezonu u jednom od najznačajnijih teatara u Španiji i predstavila medijima ovu važnu koprodukciju.

Probe su nastavljene sa delom ekipe iz Beograda, a njima su se pridružili španski glumci Rosa Ranom i Žordi Kuljet.
Premijera predstave “Vatre” zakazana je za 2. februar 2023. godine.

Do kraja sezone, predstava će gostovati tokom jula u Valensiji, Barseloni, a već na jesen potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu.Sloboda Mićalović
kao novija članica JDP-a, uveliko se istakla u ulogama proteklih sezona kao što su predstave – “Lorencačo” Alfreda de Misea, u režiji Borisa Liješevića, “Pučina” Branislava Nušića, reditelja Egona Savina i novi projekat – “Alisa u zemlji strahova” makedonskog reditelja Aleksandra Popovskog.

Naravno, Sloboda je jedna od najtraženijih i najpopularnijih glumica u TV serijama, od kojih su nedavno bili aktuelni projekti – „Tajna vinove loze“ (dve sezone, više od 70 epizoda), „Biser Bojane“, Urgentni centar“ (preko 50 epizoda), „Ubice moga oca“ (sezone 4, 5), film i mini serija „Bilo jednom u Srbiji“.
Gledaćemo je i u filmu Slobodana Šijana – „Budi Bog s nama“ (2023).
Margerit Jursenar (Brisel, 1903 — Bar Harbor, 1987) je bila francuska romansijerka, pripovedačica i esejistkinja. Stekla je svetsku slavu svojim istorijskim i metafizičkim romanima, u kojima dominiraju likovi iz daleke prošlosti, te je posebno poznata po romanu „Hadrijanovi memoari“ (1951).


Prvi roman „Aleksis ili trakat o uzaludnoj borbi“ objavila je 1929. godine, a Nnjeno interesovanje za orijent, srednji vek i antiku doprinelo je niz dela u međuratnom periodu, od kojih su posebno zanimljive „Orijentalne priče“ (1938), sa tri teme iz srpske epske tradicije („Osmeh Kraljevića Marka“, „Zidanje Skadra“ i „Smrt Kraljevića Marka“).

Svetsku slavu stekla je, osim sa romanom „Hadrijanovi memoari“ i sa naslovom „Crna mena“ (1968). Najveći deo života proživela je u Americi, u koju je otišla početkom Drugog svetskog rata, na poziv univerzitetske profesorke Grejs Frik, da bi njih dve ostale nerazdvojene zauvek.

Margerit Jursenar je prva žena koja je izabrana u Francusku akademiju 6. marta (1980).

I druga njena književna dela („Oproštajni udarac“, „Lavirint“, „Aleksis“, „Legende vekova“, „Venac i lira“) zokružuju njen književni opus.

Nacionalni teatar Katalonije u Barseloni #vatre


Nacionalni teatar Katalonije u Barseloni #vatreNacionalni teatar Katalonije u Barseloni #vatre


Nacionalni teatar Katalonije u Barseloni #vatreTIT ANDRONIK
(TITUS ANDRONICUS)

Premijera: decembar 2022.


Osim komada “Vatre”, za Veliki scenu “Ljuba Tadić” sprema se i čuvena tragedija “Tit Andronik” (Titus Andronicus) Vilijama Šekspira u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Nedavno su počele probe za ovu buduću predstavu u režiji kontraverznog i često šokantnog autora Andraša Urbana kome je ovo prva režija u JDP-u.

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Anđelika Simić, Bojan Dimitrijević, Goran Šušljik, Jovana Belović, Joakim Tasić, Aleksej Bjelogrlić, Veljko Stevanović, Luka Sević i Petar Petrović.

Dramu je adaptirala Vedrana Božinović, scenograf je takodje reditelj – Andraš Urban, kostimograf Lina Leković, kompozitor Irena Popović Dragović, a za scenski govor ponovo potpisuje – Ljiljana Mrkić Popović.

Drama “Tit Andronik” se smatra prvom Šekspirovom tragedijom i još je u pitanju njegova ubedljivo najbrutalnija i najkrvavija drama za koju se veruje da je odgovor na tada veoma popularne „tragedije osvete“ koja ne samo da ih nadilazi, nego predstavlja i najavu velikog Šekspirovog pozorišnog genija.

Surovi komad je napisan izmedju 1588. 1593. godine i smatra se da je Šekspir ovu tragediju stvorio u saardnji sa engleskim dramatičarem i pesnikom – poetom Džordžom Pilom.

Premijera “Tita Andronika” će biti održana u decembru u JDP-u.

Pamti se i američki film prema ovom komadu iz 2000. godine, rediteljke Džuli Tejmor, u kome su igrali – Entoni Hopkins, Džesika Lang, kao i Alan Kaming, Džonatan Rajs Majers, i drugi.Andraš Urban, rodom iz Sente, diplomirani je pozorišni reditelj od 2000. godine sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, kod profesora Bore Draškovića.
Takodje je poznat od 2005. godine kao upravnik mađarskog gradskog pozorišta „Deže Kostolanji” u Subotici, gde često i režira mnoge zapažene projekte.

Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala “Desire Central Station”.

U poslednjem periodu otvorena su mu vrata za režije u Beogradu, tako da je radio dve predstave u Narodnom pozorištu – Nušićevo “Sumnjivo lice” i Sterijine “Rodoljupce”, kao i u Bitef teatru – “Kratka priča o antihristu” i “M.I.R.A.” (2019).

Od perioda pandemije 2020/2022. Urban, laureat Sterijine nagrade za režiju, kao i “Bojan Stupica”, bio je dosta vredan, te je realizovao predstave – “Kralj Ibi” u Narodnom pozorištu Sombor, “Poetika gledanja”, “Dogvil”, “Vitezovi lake male” u njegovom teatru “Deže Kostolanji” (Subotica), i druge komade.Dragan Mićanović i Goran Šušljik, nekada najzasposleniji glumci JDP-a, posle duže pauze se vraćaju u podelu novog projekta na pozorišnu scenu.

Istina, Šušljik se nakratko vratio u epizodnoj roli u Nušićevom komadu “Pučina”, dok je Mićanović pretežno poslednjih godina igrao svoje starije uloge kao “Uobraženi bolesnik” prema Molijeru, “Ajnštajnovi snovi” u režiji Slobodana Unkovskog ili “Vrat od stakla” Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića.
Zato je Dragan veoma prisutan u TV serijama – “Dug moru” – dve sezone, snima se trenutno i treća, “Urgentni centar”, “Kosti”, “Nečista krv”, “Močvara 2”.

Goran Šušljik
je uveliko uspešan TV producent zbog čega je zapostavio pozorište, te ga je publika gledala u TV serijama epohe, kao glumca i izvršnog producenta – “Čizmaši”, “Koreni”, “Vreme zla” i trenutno se snima “Vreme smrti” prema romanu Dobrice Ćosića.


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here